Prečo sa bábätka budia po pól hodine spánku?

wvwvw
19. sep 2011

Ahojte. Chcem otvorit diskusiu o polhodinovych spankoch. Preco sa male babatka po polhodine zobudia a nemozu viac zaspat,aj ked by mozno este spali. Niekedy sa zaspat podari,niekedy nie. Ako tomu predist,alebo to prejde same casom?

katy1979
19. sep 2011

@wvwvw no my mame 14mesiacov a stale tak spava. tak cakam kedy ho to prejde

anjelicek26
19. sep 2011

@wvwvw - nedostane sa do hlbsej fazy spanku, je "vyrusene" - mozno len tvojou nepritomnostou - preberie sa - a je po spani. Prilahni si k babu, tak aby citilo tvoj dych, pohyb, bude spat hodne dlhsie - a kludnejsie.

wvwvw
autor
19. sep 2011

@anjelicek26 tak to presne aj robim.takze sa mozem rozlucit s tym ze bude spinkavat sam?ja stale dufam ze ked bude starsi,bude spinkavat lepsie.teraz prespi dlhsie,len ked spinkam s nim alebo v manduce,ale aj tak sa po polhodine vzdy preberie.niekedy ale hned zaspinka....

anjelicek26
19. sep 2011

@wvwvw - vies ja som pri dcerke bola strasne "mudra", ze musi spat sama, v svojej postielke, bezo mna... a co bolo? Moje dieta do 2.5 roka nespavalo jedinu noc. Prvy rok sa budievala v noci kazdu hodinu, cez den spala pekne - lebo som spala s nou - zabita z celej noci.

Co tym chcem povedat...prisposob sa svojmu dietatu, pokial je to mozne. Nie je to nic negativneho, hlavne, ak je babo male. Kazde ma ine potreby. Drzim velmi palce.

ruthke
19. sep 2011

Moja mala v noci spi pekne, ale denne spinkanie je tiez len take pol hodinkove. Teda bolo by- keby som ju nevlacila 3 hodiny denne v satke. Vraj ako dospeli tak aj babatka prechadzaju normalnymi spankovymi cyklami, od hlbsieho spanku k plytsiemu a zas. V tom plytsom sa mozu zobudit, stava sa to aj nam, ale vieme hned zaspat. Babatka to casto nevedia. Moja dcerka to vie sama v noci, ale cez den nie- je toho na nu v okoli prilis vela, co ju stimuluje, a ta polhodka je akurat dobra na to- ze uz nie je uplne vycerpana. Ale vyspata tiez nie je. Ked ju ulozim (je jedno ci som vedla nej alebo nie) po polhodinke je po spanku. Takze my spime zatial cez den v satke, beriem to tak, ze z toho casom vyrastie. Zaujimave je, ze aj v satke sa mi budi v tych polhodinovych intervaloch, casto uplne otvori ocka, poobzera sa, ale zas zaspi. V satke spi hodinku- hodinku a pol., uz mi spala aj 2,5 h. Je to makacka na chrbat, ale tie pokojne usmiate vecery, ked nie je vycerpana, mi za to stoja. (Ked som ju nechavala spat len tie pol hodinky, vecer bolo peklo. To bolo treba exorcistu.
Ved nebude na mne spat do 18 tich 🙂

wvwvw
autor
19. sep 2011

@anjelicek26 ved som sa aj prisposobila,robim vsetko preto len aby sa maly vyspal.a veru spinkava o moc lepsie.spim s nim cez den,zaspavame spolu na nocny spanok.len toho cez den moc neporobim,ale nevadi,aspon som oddychnuta.

wvwvw
autor
19. sep 2011

@ruthke ved to,aj moj maly sa vzdy po polhodine preberie.vzdy,vzdy...

simika23
19. sep 2011

pripájam sa aj moja malá má polhodinové spinkanie...ale prišla som na to ze ked s nou zaspim v posteli tak spí omnoho dlhsie(stalo sa ze aj 4 hodinky potiahla cez den)...cíti sa urcite viac v bezpečí lebo cíti maminku ...niekedy ju tak okabatim ze ja sa zobudim po tej hodinke a dam vedla nej moj vankus a ona spi dalej.. 😉

cubana
19. sep 2011

my sme polhodinkove spanky zrusili tym ze sme syna aj stale davame cez den spat von do kocika a tam prespal ked bol mensi aj 2,5-3 hodky teraz uz len taka 1,5 hodka

evaka
19. sep 2011

@wvwvw U nas su tiez polhodinkove spanky, nezalezi ci je v nosici, alebo som pri nej, kazdy den ma 3x polhodinku spanku, ale zasa zaspi pomerne lahko. Popravde, neriesim to, starsia dcerka mala 40 minutovky, ale bol to boj vobec ju uspat. Co sa tyka noci, budi sa tiez velmi casto, co suvisi s tym, ze sa jej casto menia fazy hlbokeho -lahkeho spanku, no a ten lahky spanok je asi ozaj taky lahucky, ze sa vzdy prebudi. Len suchneme perinou a uz je hore. Pocas dna jej bezny ruch, dokonca i poriadny hluk vobec nevadi. Ale potesim ta, babo sa stale meni a mozno to takto bude do pol/roka, a potom prcek zacne spavat normalnejsie. Ta nasa prvorodena zacala tahat 2-3 hodinove spanky tak po roku - ked som jej spocitala spanok za 24 hod, urcite naspala viac ako ked bola babatko. Tak si fandim, ze to bude opat podobne.

zebra41
19. sep 2011

@wvwvw takze nasa skusenost. Jakubko nam tiez spaval pol hodinu. dlhsie iba ak som si k nemu lahla. takze rano a pobede som ho nechala spinkat tu pol hodku a cez obed som si lahla s nim. aby mal ten obedny spanok taky dlhsi. so mnou potiahol 1.5 az 2 hodiny. ak som potrebovala nieco spravit,tak som rychlo robila tu prvu pol hodinu, potom som si k nemu lahla o 10 min vstala dorobila a zas som si lahla 😀 no vacsinou som spala s nim. no a po pol roku sa to zacalo menit - jupi...teraz prespi cez obed 1.5 hodiny niekedy aj dve sam, ale musi byt v postielke. v kociku max. 30 min. aj teraz sa stane,ze sa obcas po tej pol hodine zobudi, ale je to na dobrej ceste 🙂 . pokial viem je to dane fazami spanku a tym,ze babatka este nemaju uplne vyvinutu nervovu sustavu. a vraj tie babatka, ktore sa budia po 30 min su ovela vnimavejsie aj v dospelom veku 🙂

wvwvw
autor
20. sep 2011

@zebra41 no bodaj by si mala pravdu :D ja tiez pevne verim,ze casom to prejde,ze je to iba tym vyvinom. Ja by som ho rada tiez zacala davat do postielky,len ked my nevieme zaspinkat sami...

dyba
20. sep 2011

@wvwvw koľko má tvoje bábo? naša malá spávala do 6 mesiacov pol hodinové spánky. či bola v kočiari,či na posteli,či som ju nosila. najskôr 5x,potom4x,3x a 2x. najskôr som bola z toho nešťastná, potom som to brala ako fakt a neriešila. no a teraz? spí ako dudok. v noci 1-2x cici, cez deň 2x 1,5h aj dlhšie. prišlo to samo. je to naozaj vývinom.
a to že nevie zaspať sama je úplne normálne. naučí sa to neskôr. Buď s ním. potrebuje ťa. 😉

ruthke
21. sep 2011

@wvwvw
🙂 no hodinky by som mohla podla nej nastavovat 🙂) vacsinou je to presne na minutu 30 min.

wvwvw
autor
21. sep 2011

@dyba malinky bude mat coskoro 5 mesiacov. ja sa to tiez snazim neriesit, aj tak si nepomozem... a navyse cim viac sa budem stresovat, tym horsie on bude spinkat. to uz mam odskusane 😖
horsie je ale ze sa mi teraz pokazil aj v nocnom spani, zacal sa mi budit po hodine, hodine a pol ci dvoch. ako kedy. dufam len, ze to bude zubkami, lebo vedeli sme prespat pekne aj 3-4 hodinky...

dyba
22. sep 2011

@wvwvw presne tak. nestresuj sa. nepomôžeš si. je proste taký a tak spí. hotovo. tiež ma to vtedy trápilo a hlavne blbé poznámky od okolia. a nie je jej zima? teplo? nebolí ju brucho? nie je hladná? keď tak ,,zle spí,, . preto som to už potom ani nikomu nehovorila. a vždy som hovorila že všetko v pohoo. s nocami sme mali chvalabohu pokoj. samozrejme bolo pár nocí keď sa častejšie budila, no ale také sú malé deti 🙂 🙂
vždy maj na mysli že to nepotrvá večne. toto mi napísala jedna kočka z netu. veľmi mi tým pomohla a pozdravujem ju @dlabinecka

tinki
22. sep 2011

moja ma 7 mesiacov a tiež tak často spí..ale drží 40 minút. Ale niekedy máme šťastie a cez obed spí aj 2 hodiny. Ale to trvá asi mesiac a pol. Takže ráno 40-tka, obed 2 hodky a poobede ešte 4O-tka a potom ide spať okolo ôsmej...Ale v noci tiež spí len pri nás, lebo to by bola hore každú hodinu. A keď je pri nás, tak sa zobudí max. 2x. 😉

dlabinecka
22. sep 2011

@dyba Ahoj!!! no, tak hlavně mám obrovskou radost, že už se vám daří líp a že spinkáte!! Moje zlatíčko má ted 16měsíců. Spinká uzasně -večer jí v půl deváté položím do postýlky a ráno v půl osmé vyndám! Odpoledne jde spát tak v půl jedné a spinká a do tří-půl čtvrté 😉 Takže jsme fakt důkaz toho, že to bude lepší 😉 Naopak mi ted dost holek závidí, jak mi malá hezky spinká, do postýlky se těší a když řeknu, že jde spinkat, tak utiká k postýlce a směje se 🙂 Takže teda vzkaz pro všechny -holky, vydržte to!!! nelámejte to přes koleno, každé dětátko je nějaké a co je dnes, nemusí být zítra 😉

jfps
27. dec 2011

Ja by som sa chcela podelit s inou skusenostou, moj syn ma 7 mesiacov, ale asi od dvoch ci troch mesiacov ma problem s vecernym zaspavanim, vlastne aj s dennym, kedze mu musim stale pomahat zaspavat, do 6 mesiacov to bolo na rukach hojdanim, inak ani nezaspal, no a posledny mesiac je to kolisanim v kociku, co mame v byte. Uz som nanho skusala rozne metody, aj som ho nechavala sameho zaspat, ale vzdy spustil hrozny plac, priam histericky, ze potom som ho mala problem utisit. Ale kedze tema je o pol hodinovych spankoch, tak k tomu by som chcela napisat, ze moj syn aj vecer v pohode zaspi, okolo tej 8 pol 9, ale vzdy sa potom po pol hodine zobudi, zacne velmi plakat, to kazducky vecer, no a potom niekedy znovu zaspi, ale vacsinou sa preberie a je hore aj 2 hodiny, kym znovu zaspi, ako kebyze nevie prejst plynule do hlbsieho spanku. Niekedy sa nestihnem ani osprchovat a uz spusti krik, no a potom ked hned nepribehnem, tak sa viacej rozplace a potom uz velmi tazko zaspava. Ked ho dam spat okolo tej 10, po tych 2 hodinach co je hore, tak vtedy hned prejde do hlbokeho spanku a nezacne po pol hodine plakat. Tak neviem v com je problem, resp. ak mate s tymto skusenosti, tak budem rada, ak mi poradite, co by pomohlo, aby sa mi takto vecer po pol hodine nebudil s takym placom, alebo treba vydrzat kym z toho nevyrastie? : ( dakujem

halime
27. dec 2011

@jfps. Tiez mam 7 mesacneho syna a uz dva mesiace mi pekne zaspava sam aj vecer aj cez den. Do piateho mesiaca to bolo peklo, cez den spal po 20 minut, v kociku vobec, na rukach som ho musela dlho hojdat a cicikat aj pol hodinu a vewcer nezaspal inak ako v nasej s posteli s niektorym znas dvoch. Potom mi tu kocka poradila o spánkových rytmoch a po pár dňoch tréningu už som vedela kedy ho mám uložiť . Tiež strašne hystericky plakal kým si zvykol ale vydržala som. Teraz koľkokrát spí cez deň aj dve hodiny. Tiež sa budil po 20 minútach ale to len vtedy keď som ho uložila skoro alebo ho uspala nasilu. Alebo bábätka sa budia aj keď sú hladné. Odkedy dokrmujeme zlepšilo sa to aj so spánkom. Nájdi si na nete o spánkových rytmoch. je toho veľa a ide o to ze dieťa má byť uložené na spanie do dvoch hodín od zobudenia. Ja to tak robím a malý mi pekne zaspáva a aj dlho spí. Ak má dieťa dobre spať v noci musí byť dobre odpočinute aj cez deň. Už som o tom niekde písala v inej téme. A myslím že to platí na 90% detí 😀

bbtina
27. dec 2011

@halime ahoj,prosim ta a to ti zakazdym maly takto zaspi? Napr. vstane rano o 7 o 8.30 zaspi,potom vstane o 9.30 a o 11.zaspi atd? Ako dlho vlastne spinka,neni to pren vela denneho spanku? Ja mam dvojicky a jeden mi krasne zaspi ked ho ulozim o 20.00 do postielky ale druhy robi presne to co opisala
@jfps

halime
27. dec 2011

@bbtina vies co vstavame tak o pol deviatej, vypije mliecko, pobavime sa, urobime ranajky a ked sa blizi pol jedenastej uz ho aj prebalujem, vytisujem a kladiem do postielky.... Zaspava tak do desat minut gagoce, s niecimm sa bavi, sem tam musim dva tri razy podist lebo zacina lozit a moc sa kruti vselikade ale dva tri razy ho pohladkam, vratim doo polohy kde spava, dam mu dudlik a on zaspi. Spinka podla potreby, niekedy 20, 30 minut a niekedy aj cez hodinu, zobudi sa trebars o pol dvanastej alebo o dvanastej, to sa naobedujeme, pobavime a ked jee peikne idem sa s nim prejst, automaticky mi okolo druhej zaspi v kociku, ked nejdeme na prechadzku tak ho zase pred druhou beriem hore do postielky, vytisujeme sa, pohladkame, popriitulame a zase ho vladam do postielky, do desat minut zaspi, aj vonku aj doma je schopny spinkat tak do dvoch hodin. Zobudi sa okoloo pol stvrtej a potom ho este polozim okolo siestej to spinka asi 20 minut. Hnie kazdy den je taky isty niekedy sa nam to poposuva lebo vstaneme skorej alebo spinkame dlhsie (spi celu noc viac ako 12 hodin 🙂 a s vekom sa to zacne aj posuvat ze uz vydrzi aj 2,5 hodiny hore a nebude potrebovat tri ale mozno len dva a nakoniec len jeden spanok denne. Deticky byvaju mrzute a nervozne lebo sa nedodrziavaju ich spankoove rytmi. Nie je to vela na denny spanok pre sedem mesacneho. Dokopy by mal spat tak 13 az 15 hodin z 24 hodinoveho dna. Ked mu ten spanok chyba a je unaveny uz potom aj tazko zaspava, alebo sa strhava zo sna a malo spi. U nas to v pohode funguje a netrapim sa tym ze spal 20 minut, niekedy tiez este zaspi ale povacsine uz gagoce a mrnci a uz sa mu nechce spinkat. To do dvoch hodin ho zase aj tak ukladam. Na stedry den bolo toho vella, nespal rano a nemohol spat ani okolo jednej tak sme ho vzali s nami hore kde sme upratovali a chystali a lezal tam chudacik na kozusinke a vnimal vsetky tie stimuly a zaspal az o tretej v kociku a spal tam tri hodiny. A vecer o osmej uz bol jak divocak, tiez som myslela ze nam treb a exorcistu. Ono to jee o tom ze to treba potrenoovat a dodrziavat. Nehovorim zas ze to treba striktne a perfektne prehanat, sem ta su dni v tyzdni kedy sa mu to trosku posunie (ideme na poradnu alebo na nakupy alebo niecoo vybavit) ale snazim sa dodrziavat do tch dvoch hodin aby mal pohodlie ci uz v postielke v kociku v aute a trosku aspon tych dvadsat minut si pospal. Pred tym som ho uspavala tak ze bolo pocut telku, muziku, pracku, na rukach, v kociku po jjedalni....ale to fungovalo tusim len do tretieho mesiiaca kedy zzacal silno vnimat vsetky stimuly. To uz potom treba urobit opatrenia aby ho vytisit, najst mu spokojne miesto v dome. Uz nespi v obyvacke v kosiku alebo v kuchyni v kociary. Uz je starsi a snazim sa ho naucit ze na spanie je postielka a tak to funguje. A je tam bezpecny hlavne teraz ked uz lozi a stvera sa vselikade. Skusim najst linky na nete a hodim sem nieco do precitania ;)

bbtina
28. dec 2011

@halime super,dakujem,no vyskusame a uvidim

ajlynka
11. okt 2012

moj papka o pol 7 mej vecer 150 tku zaspi a spinka do 9 tej vecera trosku zaplace dam cajik a spi do tej 2 hej potom do tej 5 tej a tak az rano o 7 30 papka 150 mlecko dam ho spat o 8 30 a spi hodinu hodinku sa pohraje medzi tym sa napapa jogurtikov ako 2 musi mat a tak opat spinkat do 11 tej nasledne o 11 30 papka obed bud tuhe alebo mliecko zaspinka o 13tej aspinka az do 15tej potom olovrant vyzivka cela a o 16 tej spinka do 18 tej a staale dookola a dookola ved to maminky poznate

ajlynka
11. okt 2012

moj papka o pol 7 mej vecer 150 tku zaspi a spinka do 9 tej vecera trosku zaplace dam cajik a spi do tej 2 hej potom do tej 5 tej a tak az rano o 7 30 papka 150 mlecko dam ho spat o 8 30 a spi hodinu hodinku sa pohraje medzi tym sa napapa jogurtikov ako 2 musi mat a tak opat spinkat do 11 tej nasledne o 11 30 papka obed bud tuhe alebo mliecko zaspinka o 13tej aspinka az do 15tej potom olovrant vyzivka cela a o 16 tej spinka do 18 tej a staale dookola a dookola ved to maminky poznate ma 6 a pol mesiacika

lgrecmalova
13. mar 2014

@halime Ahoj Halime, pises, ze hodis nejake linky na precitanie, ale nic nevidim...mohla by si tam prosim nieco pridat? Ja mam 9 tyzdnoveho synceka a zacal cez den spavat iba 30 minutovky. V noci spinka pekne. Cez den ho vzdy ulozim do 2 hodin, v podstate vydrzi hore 1-1.5 max a tak ho aj ukladam. Musim ho uspat a potom vydrzi tych 30 minut. Pises, ze ked ho ukladas v spravny cas, spi lepsie...ale aj dlhsie? Ako sa ti podarilo, ze zaspinka sam?..lebo si pisala, ze predtym to bolo tazke....dakujem krasne za odpoved. Este nie som zufala, ale rada by som mu pomohla, lebo je riadne unaveny.

27aduska
17. mar 2014

A co nocne spanky hodinove...;( moha ma 6, mesiacov a je to katastrofalne preco sa mi tak budi..

27aduska
17. mar 2014

@ajlynka to sa ti ako podarilo takto dobre nastavit;))

27aduska
17. mar 2014

@halime ahoj, ake alebo mas este metody,rytmy spanku ak by si vedela poradit bola by si zlata. Ja mam 6.mesacnu a niekedy to budenie a spanie je strasne;/

mabika
17. mar 2014

@halime toto je svata pravda, presne takto fungujeme (vacsinou) aj my, pri oboch detoch. Chvalabohu som mala tieto info uz pred narodenim..., takze mame dobrych spacov. Tie dve hodky platia mozno do 8 mesiacov myslim, potom sa to zacne predlzovat. Ja akonahle presvihnem ten cas na ulozenie, cize do 1,5 az 2hod, tak cirkus neskutocny. Aj keby som moc skoro dala spat, to iste. A vacsinou 1 az 2 spanky su take dlhsie a ten treti kratucky..