Prečo sa 4 mesačný syn budí v noci a nevie zaspať?

fidoorkaa
16. dec 2012

Chcem sa opytat či náhodou ja nerobím chybu alebo sa to zmení? Môj syn ma 4 mesiace a už dva tyzdne si zmenil rezim spanku. Stale sme sa v noci napapali a spinkal dalej. Teraz sa napapa spi ale pravidelne sa zobudi rano o tretej a je hore do stvrtej resp. piatej. Pritom je napapany cize hlad to byt nemoze neviem co sa mu stalo. Ja sa pokusam ho hned nebrat na ruky ale ked uz zacne plakat tak mi je luto ho nechat sa trapit. Potom mi zaspi opakovane na prsniku alebo na rukach ked ho hojdam. No ale krmit ho napr. kazdu hodinu je podla mna zle aby sa neprekrmoval. Musim este napisat ze je plne kojeny. Dakujem za vase nazory...

matozazzo
16. dec 2012

Zmeni sa to, vravi sa tomu krok spat... Rastie, mozno je hladny, ak mas mliecko, nakoj ho, ak nie, daj mu napit trosku prevarenej vody alebo cajiku (ak nechces kojit) a bud pri nom, kym zaspi. Viem, je to narocne, ale prejde to. Vzdy je dobre mat pritmie, aby vedel, ze sa nebude hrat, ale pokracovat v spanku. Mne sa teraz tiez dcerka asi 2 tyzdne budila vzdy okolo 1 pol 2 a dala som jej vypit riedsiu krupicu, lebo sedela v postielke a vravela mnam mnam, a to nejedla v noci uz dlhsie, ale akurat vcera som zistila, ze vysli dalsie 2 zubky, a inak, presne poobede cez den o takomto case obeduje. Dnes uz napr. spala a mliecko az o 6 hod, stacilo jej len dat napit vody a cumlik. Syncek je este maly, aj tak mate pekny rezim 🙂 Vydrz 🙂

lenka268
16. dec 2012

Mojmu to zacalo cca od 5 mesiacov a trvalo pomaly do roka, Jednoducho sa zobudil v noci ale nebolo to pravidlne, zobudila sa vysmiaty a jednoducho sa chcel hrat, Tak sme sa hrali 2-3 hodky a pootom zaspal. Mozno som ho mala nechat iba aby lezal a nehrat sa s nim, ale velmi plakal tak sme sa hrali, nenechala som ho revat v ziadnom pripade 😵 Niekedy to bolo hodinu, niekedy dve a zmizlo to same od seba ani neviem kedy. Kojeny bol len kratucko do 2 mes. potom papa UM ale neviem ci to ma suvis. Mozno ano mozno nie.

majuska0407
16. dec 2012

ahoj,
ked tvoj synček zaspi v noci na rukach a pri hojdaní ty ho položiš do postielky, on sa po čase preberie a čo to, kde je maminka? hojdanie? ked som zaspaval, bolo! čo to! a je plač, ved na to hned maminka zareaguje a opäť ma vezme 😎 na ruky xixix!! á bude fajn

no ja som mala synčeka tak naučeneho a až ako ročny prespal celu noc! furt sme ho nadhadzovali!!!!
inak nespal len plakal a potom sa zajakaval, aj pol hodinu:(
zapovedala som sa, že tu ostu chybiu už 2-hy krat nespravím!!!

teraz moja dcerka sama zaspava v postielke aj cez den aj v noci ked sa preberie!! nikdy nie na ruky aj ked si poplače nikdy netreba hned brat babo na dobre sa hned zvyka!!!!

ja som malu radikalne teraz odstavila od nočneho papania a prespi aj celu noc a ked sa zobudi dam čajik a spi dalej, ale bohužial už nekojim :( trvalo 2 týždne a uplne si od papkania odvykla ,,
ako radu ti len dam NEBER NA RUKY A NEHOJDAJ, LEBO DOBRÝ UMYSLEL SA OBRÁTI PROTI TEBE SYNČEK SI ZVYKNE ZASPAŤ PRI MAMINKE HOJDANÍ A EŠTE DLHO SA NEVYSPÍŠ!
moja vlastná zlá skúsenosť

radšej choj do inej miestnosti, lebo my matky to nevydržime 🙂 vydrž 3mimutky daj cumlik choj preč, ak plače stale vydrž 5 minut chod daj opät cumlik a zas choj preč, a pokračuj,, nikdy nie prsník alebo hojdanie ruky!!!!
vydrž tyžden budeš žať ovocie, ale nezlom sa ked raz začneš VYDRŽ!

marianka0101
16. dec 2012

Tieto zmeny režimu sú normálne, ešte niekoľkokrát sa vám to pomení, niekedy to bude horšie, niekedy lepšie. Synček je ešte malý, myslím, že to "nechať vyplakať" je na neho ešte skoro. Je malinký, nechápe to, chce ťa mať pri sebe. Treba iba vydržať, určite sa to zase po nejakom čase zmení.Čítala som, že do polroka je úplne normálne,keď je bábo často hladné, od polroka by už "malo" vydržať prespať celú noc bez jedla, ale to je iba teória. Každé dieťa je iné, ešte budete mať noci, keď sa zobudí o 1 ráno a bude ťahať možno aj do 5-6 a potom pôjdete spať, ale zase sa to potom upraví. My sme mali aj také obdobie, že napríklad roku mi spal cez obed iba 30 minút a keď mal 1,5 roka a začal mi zrazu cez obed spávať 3-4hodinky.
Detičky tak rýchlo rastú... užívaj si každú chvíľu, keď ste spolu, keď sa k tebe túli, ono to tak vždy nebude, budeš mať pekné spomienky. Viem, že je to náročné, ale dá sa to zvládnuť. Ja mám teraz doma 2 mesačnú princeznú, režim nám neskutočne lieta, ale čo už narobím, treba sa tým postupne prelúskať. Mne pediatrička povedala, že keď kojím, nemám sa trápiť prekrmovaním, všetko to vybehá keď začne chodiť, mám dávať keď chce a to sme ozaj veliký, teraz v 7 týždňoch mala malá 6900g, ale ona sa nám aj veliká narodila, no za mesiac pribrala 1,5kg čo je ozaj dosť, no čo narobím. A to sa ešte trápime niekedy s dosť silným grckaním, neviem koľko by mala,keby to všetko ostávalo v nej. Ale vraj problém by bol, keby sme boli na umelom mlieku, to by takéto prírastky neboli v poriadku.Ty píšeš, že kojíš, tak kľudne dávaj kedy si pýta a hlavu hore, bude lepšie, toto je to pravé čaro detí 🙂

sssimi
16. dec 2012

Moja staršie toto robila cca do roka. Od 3tej do 5tej pravidelne hore. Potom sa to ešte zopakovávalo asi do 2 a pol roka, ale nie tak často. No a do pol roka som to mala také zaujímavé, že po každom kojení čo nočnom, či dennom bola vždy hodinu hore. Proste nevedela s plným bruškom naspäť zaspať. Bola som z toho na nervy....Takže rada žiadna, nespravíš s tým nič, len treba vydržať. Možno ho to po týždni prejde... Sarah bola takáto od narodenia.

bosoriak
16. dec 2012

Moja mladsia to tak mala, trvalo to asi 4 mesiace. Pravidelne bola hore o 3:30 a hore bola to 5:00. Nepomohlo vobec nic, ani tlmene svetlo, ani nakojit a prebalit a zhasnut. Nic. Tak sme sa vzdy prehrali nejako, o 5:00 zalomila a spala este tak hodinu a pol. Preslo to potom same. Nemyslim si, ze pri detoch ide o nejaky umysel. Oni sa proste tak zobudia. Mozog este nie je zrely, este celkom nevie rozdiel medzi dnom a nocou. Dieta vie, ze spalo dlhsie ako zvycajne. A ma rano. Co sa s tym asi da spravit? 🙂

Ze dieta prespi noc az ked ma rok? Spytaj sa tu, kedy maminam prespali deti noc prvykrat. Rok je este OK. Moja mladsia ma 16 mesiacov a noc veru este ani zdaleka neprespala. Vela veci si myslim, ze treba nechat na deti, vyvoj ide tak nejako prirodzenejsie.
Okrem toho, najlepsim radcom pri vychove a reakciach je materinsky instinkt. Ak ti vravi, ze ho mas vziat na ruky, tak to tak ma byt. Bojovat proti tomu nema zmysel a narobi to viac skody ako uzitku.
Drzim palce 🙂

cacika
16. dec 2012

ja si myslim ze deti sa v noci nebudia "umyselne" preto ze su hladne, smadne, alebo ze si vsimnu ze tam mama nie je a podobne... jednoducho sa zobudia a placu lebo nevedia zas zaspat. nevidim dovod preeco nezobrat dieta na ruky alebo prelozit k sebe do postele a tak mu umoznit v pokoji zas zaspat. moji mali tiez podobne obdobie asi okolo tych 3-4 mesiacov ze sa zobudili o tretej a potom nemohlli zaspat az do piatej rano. spavaju pri mne, takze aj ked sa zobudili a mrvili, skusila som nakojit, ked nepomohlo tak som dieta nechala tak nech si robi co chce, kym neplakalo samozrejme. tak sa niekedy prebavili aj hodinku, zatial co ja som zdriemla 🙂 nezapalovala som svetlo ani som sa im aktivne nevenovala. az ked sa ozvali po tej hodinke tak som zas nakojila a zaspali. chce to len cas. podla mna nema zmysel stresovat seba aj dieta nejakym nacvikom spania a zaspavania, vsak su to len male babetka a nemyslim ze chapu co my od nich chceme...

ivanka.7
16. dec 2012

Elianka mavala tiez take stavy, ale uz je to dobre, po nocnom kojeni vzdy naspat zaspi (ale budi sa viackrat). Prekrmovania by som sa nebala, kojim stale na poziadanie a mala priberala najskor vela (vyse kila za mesiac) a potom ako sa zacala hybat sa to uplne spomalilo a teraz ma necelych 8 kil na 8,5 mesiaca.

ankaevka
16. dec 2012

Určite ho častým prikladaním neprekŕmiš..moja sa v noci zobudila, dala som jej prso a znova som zaspala ani neviem kedy sa odpojila, no a keď začala znova plakať, tak znova som dala prsník (teda ak nechcela dudku)...nikdy som nepozerala na hodinky či jedla pred hodinou alebo dvomi a to nad ránom som striedala prsníky aj 5x...ak ti pri prsu pekne naspäť zaspí, tak mu ho daj a nebudeš sa trápiť preto, že nemôže zaspať...neboj, časom sa to upraví 😉

jerryjanka
16. dec 2012

chce to naučiť ho spánkovému režimu - skus si najsť weissbluth - tu na koniku

03042012
16. dec 2012

ja by som sa chcela spytat nevie mi niekto poradit moje 8 mesacne dievcatko doteraz pekne spinkalo sama v postelke a teraz posledne dva tyzdne nespi ani cez den ani v noci a ked ju polozime do postielky tak strasne place musim ju uspat na rukach a potom ju polozim do postelky ale tak do dvoch hodin je hore a uz do postielky nelahne vobec musim ju zobrat ku sebe do postele a lahnut si ku nej neviete nahodou co sa jej mohlo stat?

zuska88
16. dec 2012

moze ist o tzv. separacnu uzkost, deticky to mavaju, vtedy potrebuju blizku osobu stale pri sebe, pretoze ked ju nevidia, ci necitia, boja sa...

nae
16. dec 2012

U takéhoto malého bambuliaka by som to neriešila a snažila sa vydržať, aj keď chápem, že je to náročné (zažila som si to tiež, boli obdobia nočného kŕmenia po hodine, ale bolo to krátkodobé). Pokiaľ chce cítiť tvoju blízkosť, je to najkrajší dokaz jeho lásky a dovery k tebe. Možno ho už začínajú tlačiť zúbky, je viac hladný, alebo je x ďalších príčin. Nebola si s ním na očkovaní?
Veľmi nesúhlasím s metódou vyplakania, a je jedno o aké staré deti sa jedná. Názory, že nosením a pozornosťou si dieťa rozmaznáš, zle vychováš apod., sú absolútne proti materskému citu. Samozrejme chápem, že niekto má potrebu vychovávať deti od porodu... ale na to je čas potom celý život.
Ako ti spáva cez deň? Pokiaľ sa cítiš veľmi unavene po takýchto nociach, skús si pospať cez deň, keď spí aj on, prípadne popros niekoho o kočíkovanie. Spáva ti malý zavinutý alebo len pod prikrývkou? Niekedy pomáha tiež zvýšiť vlhkosť vzduchu v spálni, teraz v zime býva dosť suchý a deti sa možu častejšie budiť na pocit smadu.
Držím palce vám obom, je to náročné, ale nebude to trvať večne (aspoň nejaká útecha) 😉

euka210
16. dec 2012

to robil aj nas od 3m ked som ho v noci prebalila lebo bol pokakany, tak uz nevedel na prsniku zaspat...potom to preslo nastastie, lebo prestal v noci kakat 🙂
Mozno potrebuje viac mlieka, rastovy spurt sa tomu hovori v 3 to byva.
A ked je dojceny, tak netreba ho obmedzovat ako casto davat....ze sa preje je zastarany nazor, lebo docjit moze nie len od hladu, ale aj smedu, zimy, chce proste pohodu a zaspat pri mamke. Moj bol bezne dojceny aj po hodine..hoci to bolo skor cez den.
Neboj, postupne spanok a priciny budenia nebudes po roku uz riesit, lebo to nebude mat velky zmysel 🙂 ...aj mne to dost dlho trvalo, kym som pochopila, ze moze sa budit pre nieco co mi ale nepovie, teda povie placom 🙂

enigma7
16. dec 2012

fidoorkaa moja my sme to mali take iste je to malicke bejby nic za tym nehladaj vsetko ma svoj cas a casom sa vsetko upravi... nas maly chodil spavat o 1-2 rano bolo to strasne kolko krat som odpadavala este ze som mala svokru pri sebe ktora striedala ked som nevladala ;) ale netrap sa vsetko ma svoj cas

feb13
16. dec 2012

Je to dane urovnou zrelosti nervoveho systemu, asi s tym nic neurobis. Jedine ho mozes skusit hned zobrat na ruky ak nezaspi na prsniku a necakat na to aby sa prebral uz uplne, mozno tak zaspi skorej.
Moj mladsi syn toto robieval od polovice augusta cca. do polovice oktobra. Tiez takto nadranom sme boli hore kazdu jednu noc aspon hodinu... potom sa ten cas postupne skracoval na 40, 30, 15 minut az zacal znovu zaspavat na prsniku a potom uz bolo OK. So starsim sme prenocovali straaasne vela, skoro cely prvy rok... nie v kuse ale sa to striedalo ze par tyzdnov nespal a potom par tyzdnov to bolo OK.
Taketo babatko moze byt dojcene aj kazdu hodinu kludne, nic tym nepokazis. Ja mam taku skusenost so svojimi detmi ze priberanie ani nezavisi az tak od frekvencie dojcenia ale skor od genetiky, niektore deti maju intenzivnejsi rast a tym padom potrebuju sa viacej krmit a nie naopak. 🙂
Inak sa hovori ze spanok dobre spiacich deti sa po 3-4. mesiaci pokazi a myslim ze velakrat to tak naozaj je.