Prechod z dvoch spánkov na jeden

eveenka
19. feb 2013

Ahojte maminy,

Prosim vas ako ste zistili ze vasa ratolest uz potrebuje spat len raz za den? Dcerka bude mat 10 mes, od 7 mes mi spavala doobeda aj poobede 2 hodiny a viac. V piatok mi spinkala uz len 1,5 hod doobeda aj poobede, cez vikend uz len 1 aj stvrt hod, a vcera a dnes po hodine. Je to naznak toho ze uz jej mam predlzovat doobedny interval na cca 12:00-13:00 a dat ju spat uz len raz?
Dakujem za vase skusenosti.

andrejka1983
19. feb 2013

@eveenka ahoj...moja dcerka ma teraz 2,5 roka a tiež mi ešte spáva raz denne, vždy okolo 14.00 do tej 16.20 🙂 ....ked bola vo veku tvojej dcerky tak mi ešte spávala 4x denne po dve hodinky 😀 😀 ....neviem, ono to príde samo, skušaj ju davat ako obyčajne a ked zaspí zaspi, ked nie tak sa prehráte a nevadi, zaspí ked bude chciet sama...a ked sa to parkrat zopakuje, sama zbadaš že si malá hlada nový čas na spanie 🙂

simca06022011
19. feb 2013

to si musis odskusat sama, ale podla mna je na to este malicka, nepises ako spinkava v noci a kedy ide vecer spat.. my sme este spali v tom veku 2x.. ani neviem ako sme presli na 1x... nejak samo sa to stalo... ze uz spala iba od 10tej do tej 12:30-13:00 a potom do vecera sme tahali a po vonku behali... v jasliach sa za tych par dni co tam bola naucila spat az na obed... cize teraz spime od 12tej do 14-15tej... ono chybu nemozes urobit, teda iba tu ze ti vecer nebude chciet spat ak nebude vladat a zaspi v inej dobe 🙂

cerez
19. feb 2013

Nám sa to začalo búrať okolo roka. Len s tým rozdielom, že môj tak krásne dlho nespinkal ako tvoja. Mne 2x po 30 min. Po roku som ho začala dávať už len raz a to okolo 11. 15 hod a spinká mi cca 1 a pol hoďku, dnes výnimočne 2 a pol. Určite niečo na neho lezie. Nám neurológ povedal, že sama najlepšie vycítim kedy sa malý bude spánku dožadovať. Mal pravdu. Ak mi okolo obeda spí niekedy ledva 30 minút, okolo 16 tej ho dám ešte spinkať. Takže reagujem na jeho únavu podľa potreby.
@eveenka

cerez
19. feb 2013

@andrejka1983 Wow, to si aj požehlíš! Ani nevieš ako ti závidím. 😀

eveenka
autor
19. feb 2013

@simca06022011 vecer ide buvat okolo tej 20:00-21:00 podlka toho kedy sa poobede zobudi, najskor ide spay zada o tri hodiny lebo skor by nezaspala neunavi sa budi sa okolo 6:30-7:00, dnes vynimocne az o 8:00 🙂

lubina
19. feb 2013

@eveenka nase obe dcerky zacali spavat iba raz za den ked mali 10 mes. Jednoducho to prislo tak, ze doobedia uz nechceli ist spinkat tak skoro, ten cas dopoludnajsieho spanku sa im posuval na neskor a neskor, az som sa rozhodla, ze ho teda posunieme az na ten obed. Potom bol nejaky cas obedny spanok trochu dlhsi a vecer isli spat tiez o trochu skor. A upravilo sa to nejako same, myslim ten spankovy rezim. No a ked nemali este ani dva prestali spat popoludni celkom 😠 . A to bol koniec volna cez den.No na druhej strane chodia spinkat skoro vecer.O tej 1900 mame uz doma klud a spinkaju krasne do rana, co ma tiez svoje vyhody 😀 . Vytazeny den ale kludny vecer. Ja som toho nazoru, ze deti sa nemaju nutit popoludni spat ak nechcu. Nase dcerky dostanu ten spanok aj tak, lebo spinkaju tych potrebnych 12 hodin v noci.

krpcok
19. feb 2013

@eveenka ja mám tiež dilemu, moja ma 11 mesiacov a skúšala som včera len jeden spánok cez deň ale dnes to dospávala videla som na nej že je unavená takže ešte chvílu počkám a uvidíme. Tiež je taký spachtoško doobeda aj 2 hodky a poobede 1,5 hodky.

mirkita
19. feb 2013

@eveenka taketo skracovanie spanku moze byt kratkodobe...nemusi to este nic znamenat, pokial zaspi v casoch ako predtym tak by som nic nemenila...nemusi spat vzdy po 2 hodiny...u nas sa spanky menili vtedy ked v obvyklom case mal problem zaspat a same sa to tak poposuvalo ze naraz spal len naobed a vedela som ze poobede mu uz nebude treba ked spal 12-15, ale zo zaciatku skor kratsie a ked sme vypustili obedny spanok tak si proste okolo obeda potiahol a potom uz nespal....ranne vstavanie ani vecerne zaspavanie nam to nijak neovplyvnilo...mne sa v 10mes este zda skoro na 1 spanok ale kazde dieta ma ine potreby... nas presiel na 1 spanok niekedy po 1 roku a predtym maval 2 take ze doobeda celkom fajn ale poobede len 30min a ani to nie vzdy...a videla som ze je to prenho dlho vydrzat este do vecera, tak ten jeden spanok uz daval zmysel...

januliku
19. feb 2013

@eveenka U nas nastal prelom okolo roka, ale nebolo to zo dna na den, trvalo to cca 1mesiac, kym sme presli na jeden spanok. A prisla som na to tak, ze sa jej predlzoval cas od ranajsieho vstavania do prveho spanku, az sa z toho stal len jeden spanok. Napr. ked spavala 2x za den, tak rano vydrzala len 2hod. hore a o 9 uz zalomila, postupne vydrzala 3h, 4h a teraz chodi spat okolo 11,30 a spi 1,5h. Tiez som vedela, ze poobede nesmie spat dlhsie ako do 16,30, lebo vecer bude problem so spankom. Takze takto postupne sa nam doobednajsi spanok posunul a ten poobednajsi uplne vynechal.

tinus7
19. feb 2013

Ahoj, moj syn presiel na jeden spanok presne okolo 12 mesiacov, ale pamatam sa ze okolo 10 mesiacov sme mali take prechodne obdobie ze 2 spanky mu uz boli vela (potom sa neskoro poobede budil a vecer isiel neskoro spat), ale 1 spanok este ako keby nestacil. Takze mozno budes mat take kratke prechodne obdobie, kedy ju raz budes musiet dat spat 2x a inokedy zase len 1x. Ale ono sa to urcite upravi. kamaratkina dcera uz okolo 10 mesiaca spala tiez iba raz. Je to velmi individualne.

vonicka
19. feb 2013

Mne spi 1x od 11mesiacov, na 1 spanok sme presli kvoli tomu, ze poobede uz nevedel zaspat, t.j. doba medzi prvym a druhym spankom sa predlzila na 5 a viac hodin, takze som radsej pockala a dala ho spat o 19.00 na vecerny spanok, ako o 17.00 na druhy denny spanok. To by sme potom sli spat asi az o 22.00, co ja odmietam 🙂

dodkap
19. feb 2013

@eveenka ahoj, asi na nej vidis, kedy je unavena, Ty najlepsie to odhadnes. Mojim sa doobedne spavanie posuvalo od deviatej postupne az k jedenastej a tak som si povedala, ze uz ich dam spat na obed a v pohode, teraz uz chodia spat o jednej, plus minus pol hodina a spia tak do dvoch hodin, do tretej cca. A zacali uz v roku spat raz denne, neviem, ci aj tesne pred rokom, co je dost skoro.

aduliak
19. feb 2013

nasa zacala spavat raz, ked mala skoro rok a pol! 🙂ale je pravda, ze rano sa mi budievala priemerne o 5 🙂

micuchova
19. feb 2013

My sme presli na jeden spanok v roku, nakolko bol velky problem ulozit ju vecer. Ale vecer je uz riadne umrncana co je unavena, niekedy je o drzku udrzat ju do 19,kedy sa kupe. Tak vlastne neviem, ci to bolo spravne rozhodnutie 🙂

hradnapani
19. feb 2013

moj syn prestal sam spavat doobeda (mal presne jeden rok) a ked sa mu to aj podarilo, tak potom nespal poobede... a ked nahodou zaspal aj doobeda, aj poobede, tak nespal v noci, lebo nebolo treba 🙂... tak sme museli prejst len na jeden spanok

palesandra
19. feb 2013

@eveenka moj maly spal dvakrat do dna do 1.5roka, aj som bola rada, elbo som si mohla porobit nieco v domacnosti alebo inak vyuzit cas, raz do dna mi zacal spat v lete, ked nemal cas na spanok..proste vonku sa santil a uzival si slnko az sa sam domoril a zaspal okolo dvanastej pritom vstavame o cca 6tej ( a vtedy tiez mi zacal zaspavan na cice ,kedze dovtedy sme sa morili s uspavanim na rukach)/// podla mna to necha na dieta a len v minimalnej miere zasahuj..podla mna ked dieta potrebuje ist spat o desiatej a ty ho budes morit do 12tej, tak on je este maly na taku dlhu dobu nespat, aspon u mojho to tak bolo... on ked mal rok tak viac ako hodku mimo svojho spankoveho casu nevydrzal..

lujza123
20. feb 2013

Myslim ze mala okolo 9 mesiacov ked zacal stacit len jeden. Spoznala som to tak ze cas toho doobedneho aj poobedneho sa posuval a vecer ani za svet spat. Tak som jej naordinovala len jeden, par dni bola nervozna a unavena ale potom si pekne zvykla, spala poobede hodinu a pol a potom az vecer okolo 8,30.
Podobnym sposobom som jej v 2,5 zrusila aj ten jeden denny spanok. Lebo sme si lahli o 12,30 tam nasledovalo trapenie cca do 14:30 potom zaspala na hodinu a vecer bola schopna buntosit do 23:00
Teraz vstava o 7:15, cely den nespi o 20:30 uz lezi v posteli a zaspi o 22:00...ked sa cez den nejde na prechadzku alebo vybehat tak zaspi az o 23:00...zufalstvo

lujza123
20. feb 2013

@andrejka1983 jaaaj aky luxus tolko spanku jaaaj zaavidim...4 X denne mi ta moja nespala snad ani ako novorodenec

andrejka1983
20. feb 2013

@lujza123 no mne moja važne skoro stále spala...😀 vlastne ked sa narodila iba spala,jedla, a kakala...dost dlho...nič iné 😀 ....si pamtam že mi aj doktor povedal že jej chýba jedna dávka kojenia, a ja že a kedy jej ju mam dať ked furt spí 😀...a nemala som to srdce ju zobudiť 🙂 ....a potom postupne sa to skracovalo, ja si myslím že spánok len prospieva, dieťa vtedy rastie,je pokojnejšie, v spánku sa liečia všetky choroby......a mne to aj vyhovovalo, ved ja som ani nevedela že mam dieťa 😀

ktimi111
22. feb 2013

moja malá má 14mesiacov a spí dvakrat denne, vstava okolo7ej, pockame4hodiny a ideme spinkat okolo pol10ej, a potom este aj poobede okolo2ej 3ej, skusala som aj tak ze iba raz polozim okolo 1ej, ale to bolo hrozné do vecera nevydrzala a aj v noci sa castejsia budila, ked je uz unavena kludne ju daj spinkat , mas pokojnejsie noci, tak to u nas funguje

eveenka
autor
23. feb 2013

Dievcence, tak zasa spinkame ako predtym, bolo to asi prechodne, asi aj zubky neviem, ale som rada ze mame zasa spat ten uzasny rezim na ktory som tak dlho a tuzobne cakala 😀

eveenka
autor
23. feb 2013

@ktimi111 dufam ze potiahneme aspon daleko ako vy 🙂 inak my mame presne taky isty rezim 😀 len poobede ju davam okolo 15:00-16:00 🙂 mne sa budi ako kedy ale toto skusim si vsimat ako jej ovplyvnuje denny spanok ten nocny 🙂 neuveritelne ako vsetko so vsetkym suvisi 😀

magduska12
25. feb 2013

Dobrý deň. Chcem vás poprosiť o radu. Môj synček vstáva ráno veľmi skoro, cca. o 5:30. Potom si zvykol pospať hneď okolo 8:00, ale to som ho uspávala na kočíku. Ďalší spánok bol okolo 13.00, tiež s uspávaním na kočíku. Večer chodieva spať okolo 19:30. Ale, po dovŕšení 1 roka už mi nechcel ráno zaspať, aj keď som ho vozila 2 hodiny. Preto som ho začala dávať spať až po tom, ako sa naobedoval, cca. o 11:30 s tým, že už som na ňom videla, že je úplne unavený. Takto to funguje už asi 3 týždne a ja som očakávala, že tým, že zistí, že si bude musieť na spánok počkať niekoľko hodín, pospí si ráno dlhšie. Ale zatiaľ sa tak nestalo. Vnímam to tak, že keď by som ho dala do postieľky o 10:30, ľahko by zaspal. Ale nikdy som nemala takýto režim a chcem pokračovať v tom, že bude spávať až poobede. Myslíte si, že to chce ešte viac času, aby pochopil, že má ráno spať dlhšie? Úprimne, je mi ho veľmi ľúto, keď vidím na jeho tváričke, že je unavený, ale nechcem ustúpiť. S neskorším popoluňajším spánkom nemám dobré skúsenosti. Preto som chcela zaviesť už iba jeden spánok cez deň. Ďakujem za odpovede

leilat
2. mar 2014

u nas to bolo take pozvolne.. ale tiez som sama vycitila.
par signalov, ktore naznacuju ze je cas najdete aj tu:
http://www.prosimspinkaj.sk/19/post/2014/03/pre...

babulka82
31. aug 2014

prosim viete mi poradit ? mam synčeka 16 mesiacov a spi večer od 19:30 do cca 6:30 mali sme doteraz 2 spanky ,problem je v tom že ten doobedny zaspi v pohode ale ten poobedny vobec nechce spat alebo ked sa mi ho podari aj uspat tak spi len 45 minut .Ale strašen dlho zaspava.Mam mu to dat na jeden spanok? Ako mu to mam poposuvat,ked doobeda moc nevydrži?

qtinka46
21. sep 2014

Naša začala protestovať keď mala rok, sama si vypýtala kedy chce spinkať, proste sa len položila na zem a "babalinkala". Takže už viem že ked príde 10ta hodina tak ide k zemi 🙂 takže spáva od desiatej cca 2,5 hodiny, Večer chodí do hajan okolo siedmej a ráno vstáva okolo 5-6 tej .