Pravidlá na ihrisku

29. máj 2022

Ahojte, práve sme sa vrátili z detského ihriska. Mam 12 mesacne mimco. Už vie chodiť, tak som ju oprela o takú hojdacku na pruzine (ja neviem ako sa to vola🙂). Hojdacka je stabilná, tak som sa nebála a sadla som si o meter vedľa. O chvíľku dobehlo také malé dievčatko, a moju malú odstrcila a chcela vyliezť na tu hojdacku. Tak som vyštartovala aby nespadla. Tak som malej povedala nech je opatrnejšia, že ona je ešte babatko.
Tak jej oco zasa po mne kričí, že ona je tiež este mala, že ma len tri roky a jej mama mu pritakavala. Myslím ze som jej nič také zlé nepovedala. No nejako to zo mňa vyletelo asi pretoze som sa zlakla.
Ako mám nabudúce reagovať?

anjelicek26
29. máj 2022

Tak "nestartovat" po trojrocnom dietati, asi ani po 5 rocnom... mechanicky zabranit nejakemu padu, fakt trojrocnemu nedopne, ze to rocne spadne ani nahodou... malej samozrejme povedat, ze opatrnnejsie, ale s kludnym hlasom, to, ze si sa zlakla asi neospravedlni vydesit trojrocne dieta, predsalen dospely clovek cudzi mu da prednasku... len ju odsunula, aby sa mohla hojdat, nic viac.

kacena4
29. máj 2022

ano obe deti su este male a neuvedomuju si dôsledky, straz si svoje dieta ak nedokaze bezpecne fungovat na ihrisku

autor
29. máj 2022

@anjelicek26 ja som nevystartovala po trojročnej ale po mojej aby nespadla a aby som ju stihla chytit, keď ju ta mala odstrkovala. Predsa len mohla spadnúť a buchnut sa o hojdacku. Mna nahnevalo aj to ze jej rodicia nič nepovedali. Ich mala teda vydesena nevyzerala, samozrejme nekricala som na ňu

anjelicek26
29. máj 2022

Od 12 mesacneho dietata sa proste nemas v prvej rade pohnut, nie to si niekde mimo ist sadnut, kym nechodi stabilne, nerozprava ako-tak, nevie si same odkomunikovat konflikty... co podla teba mali jej rodicia povedat? Ved sa nic nestalo, necapla jej nejakou hrackou s celej sily po hlave ci iny "skandal".

patka06
29. máj 2022

Pravidlo na ihrisku??
1./ Od ročného dieťaťa sa nevzďaľujem na meter ak sú tam aj iné deti.
2./ Nevychovávam cudzie deti.
3./ Počítam s tým, že iné dieťa to moje, odstrčí, udrie, zoberie hračku a pod.

simsalabim
29. máj 2022

Suhlasim s @anjelicek26. Od rocneho dietata sa na ihrisku nemozes pohnut.

iwesska
29. máj 2022

Tak na ihrisku je tiez pravidlo,ze mamicky s babatkami,ktore ledva stoja nebrania v hre starsim detom. Nie je nastastnejsie opriet ju o hojdacku,ktoru pouzivaju starsie deti. Samozrejme,aj starsie dieta treba upozornit,aby davali na mensie pozor,ale ja som takto male deti vzdy dala niekde do bezpecia,kde nebude zavadzat starsim a zaroven sa moze same hrat a objavovat.

macik34
29. máj 2022

Nemáš čo poučovať cudzie deti a máš si strážiť poriadne svoje... Zaslúžila si si to

lucinka1988
29. máj 2022

podobny incident sa stal minule mne, keď moj starší 4 ročný syn omylom a nechtiac udrel asi 1,5 ročné dieťa, kroré bolo pri ňom a jeho matka asi 10metrov od neho..A vyštartovala po mojom Samkovi..Ja som ale svojho syna upozornila, aj keď viem, že to neurobil naschval..tá druha matka po ňom ale vyštartovala, lebo evidentne nezvládala situáciu a ani svoje 1 dieťa. Mám ešte aj 14 mesačného syna a rozum mi dá, že jednoducho nenechám svoje malé dieťa bez dozoru pri väčších deťoch, kroré mu môžu nechtiac ublížiť a nebudem zodpovednosť prenášať na druhé deti, aj keď väčšie a staršie..To je moja starosť ho tam nepustiť alebo stáť pri ňom a nie sa potom rozčuľovať alebo nedajbože hrešiť druhé deti za to..Mnohé mamičky, väčšinou teda prvorodicky sa neviem na základe čoho domnievajú, že keď prídu na ihrisku s batoľaťom, všetky deti vrátane rodičov budú v pozore..Nie, to je starosť rodičov, ihrisko je pre deti od 0+ až do hádam 15 rokov a každé dieťa má právo sa tam hrať a určite nemusí preberať zodpovednosť za iné menšie deti..Isteze aj ja učím svoje deti byť ohľaduplne, dávať pozor na menšie deti, ale tak...🤷‍♀️

autor
29. máj 2022

Ďakujem za názory. Nabudúce budem vedieť.

jana_eyre_2
29. máj 2022

Ja mám jedno pravidlo a to je že mám empatiu aj voči iným, cudzím deťom..
Pokiaľ si to dievčatku povedala milo, tak na tej vete nevidím nič zle.. nepríde mi normálne že dospeleho chlapa sa to tak dotkne že ide kričať po cudzej žene.. ľudia sa k sebe nevedia chovať milo navzájom, učíme to aj svoje deti..

saxana000
29. máj 2022

Skor by som ju nabuduce oprela o lavicku na ktorej sedim alebo posadila do kamienkov.k hojdacke ani k smyklavke nie

0silvia0
29. máj 2022

Ono matky malych rocnych deti si myslia, ze tie 2, 3, 4, uz su straaaasne velke a rozumne a budu obchadzat tie male batolata alebo rocne deti. Omyl, ti 2-5 rocne deti su stale krpci, pre ktore su tie rocne male cudzie otravy a zavadzaju na hojdackach. To male dieta si musi strazit rodic, ziadne ine o kusok starsie dieta ho ofukovat nebude.

nikdenikto
29. máj 2022

Dávaj si na svoje dieťa pozor....hlavne pri starších. Ja mám 3,5 ročného a kamošky čo majú staršie deti aj 8-10 ročne sú horšie keď sa s ním hrajú ako tie krpate deti na ihrisku. Oni sa s mojím malým normálne dokážu hádať o hračku, naschval ho predbehnúť na hojdačku a podobne.

syslik81
29. máj 2022

tak male dieta sa nema co opierat o preliezky .. deti su rozsantene behaju jasia sa a nedavaju pozor .. na to su tam rodicia ,,, hrat by sa tam ani nehrala tak naco ju tam davas? mimca su inde ako vacsie deti ,,

qwer2019
29. máj 2022

Ja by som jej tiež povedala, že má byť opatrná. Pokiaľ nezačne vrieskat po tom dieťati, ale slušne mu povieš, nič zlé na tom nevidím. Mne keď sa stala podobná situácia, a pekne som dieťatku povedala, nikto z tým nemal problém. Väčšinou sa to ešte rodicia snažia vysvetliť, nech si dáva pozor, že je tam dieťatko. A ani ja som nemala problém, keď niekto upozornil moju skoro 3 ročnú dcéru. A upozorňujem aj skoro 2 ročného syna, keď niekoho ohrozí. A 3 ročné dieťa je už dosť rozumné na to, aby vedelo takúto situáciu odhadnúť.

qwer2019
29. máj 2022

Ale samozrejme treba si na také malé dieťa dávať pozor. Ja mám už celkom ,,staré" deti, a furt behám za nimi, nikdy ich nenechám samé. Ešte im nemôžem natoľko dôverovať, aby som ich nechala rozhodovať, čo môžu a čo nemôžu, stále ich musím,,dirigovat" , aby sa do budúcna naučili.

sasitimi17
29. máj 2022

No tak to máš odvahu nechať ročné dieťa samé pri preliezke.

tara42
29. máj 2022

Tiež by som tej 3 rocnej povedala, to isté čo ty ze ma byt opatrnejšia. A jej rodičov nekomentujem. Ja tiez chodím s mojou 2 rocnou stále po ihrisku ale ked ju niekto starší nasilu odstrci aj keď som tesne pri nej tak poviem nech je opatrnejší. Nekricim ale poviem. Minule bol s ňou na ihrisku jeden 3 rocny, trochu agresívny (jeho maminu poznám) a kusol ju. Tak som mu jasne povedala, ze či ju kúsol, ze to sa nerobí. Jeho mama mu to tiež vysvetlila. A 3 rocne dieta uz v niektorých situáciách dobre vie čo je spravne a co nie. Vidim to aj na ihrisku. Podla mna si reagovala normálne a nemal čo po tebe hulakat.

basska_b
29. máj 2022

My sme boli na ihrisku a dosli tam ca. 9rocne decka, pani ucitelka ich zobrala doobeda... a tak sa besneli, skakali z preliezok, ze ani tie nedavali veru pozor na male deticky. Cize treba si dieta postrazit, cim je mensie, tym viac... skoro kazdy rodic berie upozornovanie svojho dietata cudzim clovekom ako utok na seba a na vlastne dieta alebo min. ako vycitku, ze si ho nestrazi...

marca12
29. máj 2022

V idealnej situacii by mali rodicia aj tej 3 rocnej vysvetlit,ze to rocne je mensie a treba byt opatrni.

sono2
29. máj 2022

Ročnú nemôžeš samu nechať pri hojdačke alebo tam kde si môže ublížiť.
Nikdy som cudziemu dieťaťu nič nepovedala, len pri trme vrme. Možno dvakrát za to čo sú dcéry malé.

mia_von_prag
29. máj 2022

My mame na ihriskách napísané bezpečnostné pravidlá (skus pozrieť aj u vás), kde je okrem iného spomenuté, pre akú vekovú kategóriu sú jednotlivé veci určené. Okrem pieskoviska je všetko od 2 rokov a za každé dieťa je zodpovedný rodič. Jasne, neznamená to, že s ročným tam nemôžeš, ale take male dieťa mať stale v blizkosti, aby ho niekto iný alebo samé seba nezranilo. Na ihriskách to býva divočina

ritalein
29. máj 2022

Nas ma 2r. a ked sme niekde na ihrisku som vzdy pri nom, nikdy si nesadem na lavicku. Ale ak by urobil, to, co to dievcatko, sama by som ho napomenula, ze musi byt ohladuplnejsi a davat pozor na mensie deticky,takze konanie rodičov ani nekomentujem.

danulicek
29. máj 2022

Sa tu do teba maminy pustili, ale osobne si myslím, že tiež nie je riesenie tatkova reakcia, že aj 2,5r je mala. Áno, je, ale tak vysvetlím, že musí byt opatrnejšia, hoci nechcela, menším detičkam môže ulbizit. Nemyslím, že 2,5 r dieťa tomuto nerozumie, ak je k tomu vedené (príklad - môj syn mal 2,5, keď sme prisli z pôrodnice a vysvetľovali sme si, že je babatko malé a hoci bol akčný až moc, chápal od začiatku, ze musí byt opatrny).

Na ihrisku sa deti ale poriadne santia, stat sa teda nejaky úraz alebo nieco môže, preto si radsej takéto maličké deti treba strazit a ozaj im behat za ritkou stále. Nabuduce budes vediet, kazdopadne, nemyslím, ze je nieco zle, ak povies dieťaťu, ze musi byt opatrnejšie. Neviem prečo, ale napadla mi situácia na pieskovisku - keby 2,5r vytrhla lopatku 1r, tiež by ste boli ticho? Lebo ja nie, slušne by som tomu väčšiemu dieťaťu povedala, ze toto je malé babatko a hra sa s tou lopatkou… a to by som asi cakala aj od rodiča toho dieťaťa. Zial, viem, aka je realita, preto sme chodili do istého veku len na prázdne ihriska 😁

domak2
29. máj 2022

Ja som si dovolila sediet a až tak veľmi nesledovat možno od 5 rokov, dovtedy som helikoptérovala 😅

eva112014
29. máj 2022

@basska_b 9 ročné decká a malé detičky ?!😏

stanulienkat
29. máj 2022

Podľa mňa si reagovala vhodne. Slušne si upozornila dieťa, že to bábätko je ešte maličké. Trojročné dieťa chápe, že urobilo niečo zlé, trojročné dieťa si už uvedomuje. Nevhodne sa správali rodičia ktorí po tebe vyleteli, ale ľudia sú všelijakí. No na dieťa si treba dávať pozor stále, teraz nikto neberie ohľad na nikoho.

tramtada31
29. máj 2022

Ja neviem, čo mate za deti, ale 3-4 ročne dieťa už vie, že môže ublížiť druhemu dietatu a minimálne ho treba k tomu vychovávať a vzdelávať, aby nechodilo na hracie prvky, pokial je tam iné dieťa. Aj keď sa len o hojdacku opierala, to je niekde nepísané pravidlo, že za hru na hojdačke sa považuje len hojdanie a dieťa sa nemôže inak hrat, obdivovat, či opierať sa o hracku? rodičia toho trojročného dietata tiež mohli zakročiť.

vilma7
29. máj 2022

Nemôžeš očakávať od 3 ročného dieťaťa, že predvida a vie čo sa stane, keď sa rozbehne na nejakú hojdačku a pri nej stojí iné dieťa.
Takže ty si máš dávať na svoje pozor, aby mu nebolo ublížené, ale aj rodič toho dievčatka mal zas dávať na svoje, aby ona nikomu neublížila. Aspoň tak to robím ja.