Požičiavanie hračiek

tiika
25. júl 2022

Ahojte mamičky, chcem sa vás opýtať na názor i skúsenosti, ako to máte s poziciavanim hračiek u deti a so spoločným hraním sa.
Ide o to, že ja sa snažím viesť k spolupráci, k spravodlivosti, dohode, pravidlám (skôr ten Montessori štýl). V skratke, ak sa niekto hra s hračkou, o ktorú malinká prejaví záujem, poviem jej, že sa s tým teraz hra toto dieťa a ona môže počkať či sa hrať s niečím iným. Keď ma hračku ona, niekto iný ju chce, opačne, že sa s ňou teraz hráme my a keď sa dohráme, dáme.

No stalo sa, že sme boli na návšteve. Boli tam dve staršie dievčatka, o všetko o čo prejavila záujem moja mala a bolo voľne, to jej vyfukli z pred nosa, hneď sa so svojimi hračkami prestali hrať, bežali, len aby to či ono ona nemala, keď si aj počkala, kým bude niečo voľne, vzápätí to vzala ina a dokola, ak predsa, hračky jej brali. Prakticky sa k ničomu nedostala. Štýl, kto prvsi, ten lepsi, nedám, nepožičiam, naschval uchmatnem 🙂 Neplakala, nehnevala sa, ani nič podobne, ledva chodí, konkurovať tým dvom nestíhala, ja som sama nestíhala. Bolo mi jej ľúto.

Vážne sa zamýšľam, že je síce pekne mat môj štýl, ale reálne, ak je kolektív bez týchto pravidiel, nastavený na boj, konkurencieschopnosť, je potom take dieťa v nevýhode.

misana84
25. júl 2022

@tiika no aj tie deti mali normalne spravanie...branili si svoje uzemie...vy požiciavate kamaratkam oblecenie, sperky, auto atd. Aj ja ucim moju aby sa podelila ale ked nechce nenutim ju a ked chce nieco od ineho dietata a ono nechce dat tak tiež vysvetlim, že to nie je tvoje a dievcatko bude smutne....

mamamasama
25. júl 2022

Tak potom si celkom nepochopila Montessori požičiavanie hračiek. V tomto prípade ty máš byť obhajca dcérky a máš vysvetliť dievčatkám, že teraz má hračky tvoje dieťatko.

tiika
autor
25. júl 2022

@misana84 jasne, aj podľa mna sa správajú normálne, veď je to len iný prístup možno prirodzene,
ani ja nechcem, aby moja nasilu požičiavala a dokonca ani cudzie deti (na ihrisku non-stop stopnem rodičov, braním cudzie deti, nech nepožičiavajú nasilu, ak nechcú, nechápem, strašne casto ich podľa mna k tomu rodičia nútia).
Teda aj oni boli na návšteve, sme sa stretli. Veď ani som nechcela, a bránila aj ich opäť pred dospelými, nech malej nedávajú, ak sa s tým hrajú..
Skôr asi sa pozerám kritickejsie na svoju predstavu a či zmeniť štýl.

mogaa
25. júl 2022

@tiika neviem presne čo chceš riešiť, sú to deti...takéto správanie je bežné , stretne sa s ním na ihrisku, rovnako v škôlke...pri spoločných hračkách sa jednoducho musí naučiť brániť a svoju hračku nedať....inak ostane bez hračky...deti to pochopia veľmi skoro, hlavne v škôlke....takže ano ty ju síce môžeš učiť vymieňať si hračky, ale viac krát to fungovať nebude ako bude, lebo dané dieťa si nechce vymeniť hračku....rovnako ak bude v škôlke čakať kým sa s danou hračkou niekto dohraje, pravdepodobne ostane bez danej hračky....je to síce pekná metóda, ale pri vlastných deťoch, nie skupine cudzích detí.....

tiika
autor
25. júl 2022

@mamamasama veď to som robila, obhajovala, keď sa k niečomu konečne dostala… veď dobre. Ja som myslela, že či niekto ma skúsenosť, keď dá takto vedené dieťa povedzme do bežného kolektívu,či s tým potom drobec nemá problém, či ho ostatní neprevalcuju a potom možno v dospelosti.
Teda ide skôr o spolupráca/pravidla versus rivalita/konkurencieschopnosť versus realita.

mogaa
25. júl 2022

deti si jednoducho berú hračky....musí sa naučiť svoju nedať alebo ju skúsiť vymeniť za inú....

mogaa
25. júl 2022

@tiika jasne že ho v škôlke ostatné deti prevalcujú, teda minimálne tie priebojnešie....buď sa naučí brániť a svoju hračku nedať alebo ostane bez hračky....učiteľka tam nerobí rozhodcu medzi 20deťmi kto sa s akou hračkou bude hrať....

tiika
autor
25. júl 2022

Fuha.. takze, čo mám skúsenosť, tak na ihrisku rodičia učia svoje deti hračky požičiavať prip. vymeniť
(to nerobím) Tu píšete, že sa naopak musí naučiť svoju hračku brániť (to sa snažím)

0silvia0
25. júl 2022

@tiika v takychto situaciach je dobre odlahcit atmosferu. Cize nieco vtipne povedat alebo si sa mohla starsich dievcat spytat: dievcata, co myslite, vy ste uz velke, s cim by sa mohlo toto mensie dievcatko pohrat? Das starsiemu dietatu pocit dolezitosti a ziskas partacky. Hned by ti podavali hracky aj same...
Teorie branit ci poziciavat by som nejako dosledne nedodrziavala, zavisi od situacie.

iwesska
25. júl 2022

Na ihrisku plati zasada : "To co ma ine dieta,je vzdy lepsie,krajsie,zaujimavejsie,nez to,co mam ja" 😁 Tak to proste je a musis si a to zvyknut. Deti neriesia,ci je to v sulade s Montessori, Waldorf,ci akou metodou. Proste xy ma nieco,aj ja to chcem😁 Alebo "toto je moje a nikomu to nepoziciam" a mamicka sa aj rozkrajat moze a neda to z ruky😁 Proste ju vychovavaj stylom,akym uznas za vhodne,v kolektive rychlo pochopi,co si moze a nemoze dovolit a ze musi byt priebojna. Vacsie deti maju tendenciu malym nic nepoziciavat,lebo sa boja,ze im to znicia.

mogaa
25. júl 2022

@tiika tak samozrejme, ty ako rodič ju musíš naučiť aby hračku požičala....🙂aby nebola za tú zlú, čo inému dieťaťu hračku vytrhne....ale, ak už nejakú hračku má, tak by sa ona mala rozhodnúť či a komu ju požičia......teda ak ide o jej hračku....pri spoločných hračkách si vedieť vymeniť hračku🙂ty ako matka dbaj hlavne aby nevytŕhala hračky iným deťom......ak má iné dieťa hračku s ktorou sa chce hrať tvoje dieťa, buď mu môže ponúknuť výmenu za inú hračku alebo počkať až sa s tou hračkou dohraje(nemusí sa dočkať)...ale zároveň svoju hračku by si mala vedieť ubrániť, teda nedať si ju vytrhnúť.....ale to sú veci ktoré uvidíš a budeš vedieť ako reagovať, lebo každé dieťa je iné...tie dominantnejše si hračky jednoducho berú - hlavne pri mladších deťoch a tie utiahnutejšie buď začnú plakať alebo ostanú bez hračky a budú sa len pozerať🙂uvidíš ku ktorým bude patriť tvoje dieťa a reagovať budeš podľa toho🙂

viestta
25. júl 2022

@tiika robíš z toho zbytočnú vedú. Deti si určia samé pravidlá, zvyčajne sa nakoniec dohodnú. Kým sa nenatahovali o hračky s plačom, tak som do toho nikdy nezasahovala. Keď bol plač, tak nejak sa našla dohoda podľa aktuálnej situácie.

koniarova
25. júl 2022

Jemine. Trochu moc nad tým rozmýšľaš.

kate_cs
25. júl 2022

@tiika ja takto ako ty vediem oboch synov. Nikdy nenútim požičať veci a keď sú medzi deťmi, nechávam nech si vyriešia samé to, čo si myslím, že deti zvládnu. Ešte som sa nestretla s niečim extra, čo by som za tie 3,5 roka musela riešiť. Väčšinou sme v prostredí, kde to matky berú podobne.

kkovacovak
25. júl 2022

@tiika sú to deti. Každé má inú výchovu, iné správanie, inú povahu. Boli ste na návšteve a boli to hračky tých detí. Prirodzene si ich chránili lebo sú to ich hračky. Malú uč keď ste samé dve, vysvetľuj ale keď je v kolektíve tak sa im do toho nemiešaj a nebojuj za ňu. Musí sa naučiť vydobiť si svoje sama. Musí sa naučiť komunikovať s ostatnými a stáť si za svojim. Nebudeš jej za zadkom večne aby si jej večne pomáhala a riešila za ňu konflikty. Dnešné deti sú extrémne nezodpovedné a nesamostatné práve kvôli tomu. Zákon prírody- silnejší vyhráva. Tak je to aj v živote.