Ahojte mamičky. Mám dvojtýždňové bábätko synčeka, je na UM Hami od narodenia. Mame problém s kakanim. Podávam mu do každej fľaše espumisan, pije cajik pre spokojne bruško. Aj masirujeme zaberá len rektarna rurka. Trošku mu ňou pomôžem a potom sa vykaka. Len neviem či je to bezpečné stále kakať pomocou rúrky?Kaká 2-3 krát denne. Mlieko mu meniť nechcem už som musela zmeniť Nutrilon nakoľko z neho mal kŕče a kakal tvrdo. Rada by som pocula názor na tú rurku hlavne ak ste ju tiež museli používať. Nám sa inak nedá 😧
Na rurku si zvykne a potom bude problém ,je to dobrá pomocnicka ale netreba ju zakaždým používať
bez nej sa nevykaka?
@zuzka1008 nie. Nedá sa aj tlačí a nejde mu to. Až keď trošku s rurkou popustim vzduch z riťky a už to ide. Inak si neviem dať rady
@masenkamedvedova ahoj mi sme mali ten isty problem. Najprv som vymenila vigantol za volnoprejny devit. A rektalnu rurku som tiez pouzivala rano aj vecer asi do cca 6 tyzdna. Potom sa mi zrazu sam vykakal. Teraz ma 8 tyzdnov a sem tam este musime pomoct. Ako kazdy ti povie ze to nemas pouzivat casto lebo svaly v zadocku ochabnu a nebude ich vediet pouzivat ale na druhej strane ti kazdy povie ze dietatu sa do 3 mesiaca vyvaja cely traviaci system. Moj nazor je ze mu tym urcite neublizis. Urcite masirujte a cvicte dalej a cim bude starsi tym skusaj davat menej. Ja som do 6 tyzdna davala kazdy den.
Nam pomahala Biogaia, vyskusali sme snad vsetky tie kvapky, ale probiotika zabrali najviac. Espumisan atd vraj nezabera na dlhu dobu,treba rie kvapky po urcitej dobe striedat. Aspon tak nam doporucila pani doktorka 🙂 Rurku by som moc casto nepouzivala,urcite nie kazdy den...Tiez sme ju pouzivali,ale naozaj nie kazdy den,to mi pride vela...Ale to len moj nazor a osobna skusenost 😉
@masenkamedvedova ja som pouzivala rurku a sem tam musim pozuit aj teraz a to maly ma 10m. strasne ho nafukovalo.. kakat vedel sam len to ze bol riadne zaplyneny mu to neslo von ... ma nedozrety trav. system a aj akbm a kym mu na to prisli museli sme ppuzivat rurku 2x v noci a vobec si nenavykol, kaka pekne sam.... vobec sa toho neboj my by sme bez rurky neprezili ...
@masenkamedvedova rektálna rúrka nieje navyková.nemusite sa bat ze by sa vam bez rurky uz nevykakal. Este je malinké vase babatko to sa casom spraví a nebude kakat take tvrdé a pojde to potom aj samé.aj my sme mali s tym problém,najprv som mu davala rurku koli kolikám, potom kakal tvrdé nevedel sa sam vykakat tak som mu aj nadalej davala rurku a ked uz nemal.koliky ani nekakal tvrde tak som mu ju proste nedala a kaká sám.
Urcite rurku obmedzte na minimum. Odporucam Pupik na masirovanie bruska, probiotika napr.Biogaia alebo nieco ine, plus cvicit s nôžkami a viac polohovat babatko na brusko, pripadne polohu na tigrika. K tomu cajik harmancekovi, ktory je na lahsie kakanie. Nie feniklovy, z ktoreho tak akurat nafukuje. Babatko nech ma nôžky navolno, nech si kope, nie natesno. Dufam, ze aspon trochu Vam to pomoze.
Môj bol plne kojeny a bez rúrky nekakal do 3 mesiaca, mal strašne bolesti a nešlo mu to.... Používala som aj niekoľkokrát za den, proste nevedela som, či je nekludny z toho alebo z iného. Potom na samostatne kakanie nabehol sám.
Tiež som sa bála, ale trpieť som ho nenechala... žiadne masírovanie ani rôznymi aromaterapeutickymi olejcekmi nezaberal.
my sme tiež používali bio gaya, je to olejček, ktorý premasťuje črievka z vnútra, je to fajn, nám to dr. predpísala, keď malý bol menší a mal koliky
dokonca nám zaberal i rascový čaj
@didi35 presne stebou suhlasim aj my sme pouzivali aj trikrat denne,nez by som mala malemu hodinu masirovat brusko a on u toho reval a reval!! a cakat ci to zaberie rurku sme pouzivali cca do 3-4 mesiacov mozno aj dlhsie neviem uz ma 9 rokov ale problemy s kakanim sme nemali sam sa naucil co trva do dnes,a rurku nam doporucila doktorka a naucila nas ako snou pracovat ako brusko stlacat aby vetriky isly von a malinky bol spokojny usmiaty nasa skusenost😉
pouzivali sme rektalnu niekolko mesiacov u starskej, mala hroozne, hroozne kolliky a zufalstvo i nase. nam pomohla. o navykovosti pomlcim, ziadnu sme nemali :D :D... mala ma akutalne viac ako 5rokov a uplne zdrava 🙂 naco trapit dieta, ked zlyha vsetko ine... uplne vpohode ju pouzi, ved na to je urcena
@nikolas0503
@vvia
Suhlasim, naco drapit dieta?? Moj ma 6 rokov a toto je uz minulost. Konala by som znova rovnako. Ziaden navyk sa nevyvinul, sam zacal kakat, mozno mu len crievka museli dozriet...
Aj náš synček mal problém s kakaním. Rúrku sme používali denne do dvoch mesiacov. Tiež som sa bála, že nebude kakať sám, ale zo dňa na deň začal kakať sám. Dnes má 6,5 mesiaca a kaká krásne sám. Tiež sme skúšali kvapky, probiotika... a nič... Nie je to príjemné, ale keď sa inak nedá, treba bábätku pomôcť. Kakať by nemal zabudnúť, pretože je to reflex, ako vracanie... Držím palce, nech sa to čím skôr upraví ;)
My sme cca od mesiaca kakali len s rektalnou rurkou, ked dovŕšil 4 mesiace behom týždňa začal kakať sám, žiaden návyk, odvtedy kaká normálne a to ma už 16 mesiacov. Radšej rúrku ako sa má trápiť a pchať do nho milión neucinych kvapiek.
my sme pouzivali pri synovi rurku tiez aj 2x denne cca do 6 mesiacov.. bolelo ho brusko a nevedel sa vykakat.. Vobec si nenavykol a zacal neskor kakat pekne sam a aj na nocnik sa naucil skoro a uz jasne, ze bez rurky.. teraz ma uz 8 rokov, takze uz si aj zadok utiera sam a rektalna rurka je ken davna spomienka 😅😁
@masenkamedvedova môj malý kakal do 5 mesiacov pomocou rurky ...nie je to návykové
Aj my pouzivame rektalnu rurku a sama gastroenterologicka povedala ze nie je navykova.
@masenkamedvedova pouzivala u oboch kludne aj viac krat denbe dcera do 10 mes ma 8 rokov nenavykla si a nema z toho ziadne problemy, syn do 8 mes ma 21 mes tiez nema ziadbe problemy ani si nenavykol... Pikiska: ked sme lezali v nenicke kvi inemu mala mala cca 2 mes tak sama dr na nocnej prisla s rurkou, ze dieta tam celu nic vrieskat nemize, rurka navykiva nieje... ( ja som s jej tam bala pomoct, aby mi nenadvali) drzim palce
@meandbaby blbost
@zuzka1008 blbost
@nelinka2009 nechaj to na autorke nech sa rozhodne a nekomentuj prosim ta moj nazor.Vdaka.
Rurka nie, bruško natrieť Pupik kremom. A na Espumisan pozor, nie všetky deti ho znesú, moju z neho bolelo bruško.
@meandbaby a nez prezentujes naxor, tak sa aspon o danej problematike porozpravaj so svojim pediatrom. Zbytocne strasis mamicku,ktora kvoli blbosti necha zbytocne trpiet dieta.
Neboj sa, kludne aj 2x denne rurku. Nie je navykova. Aj my sme pouzivali, mala bola nonstop plna vzduchu a pekne sa aj s pomocou rurky vyprdkala aj vykakala a velmi sa jej ulavilo. Nam espumisan ani biogaia nejak nepomahalo. Trochu pomohol coliprev ale najviac cas a preckat to nejak a dobojovat. Presli 3 mes a bolo dobre. Satka bola velky pomocnik.
ahoj aj my sme pouzivali rurku 2x denne. Nic ine nezabralo.Nedalo sa inak.Mal velke bolesti. Nenavykol si a po dvoch mesiacoch zacal kakat sam.
@nelinka2009 ty si lekarka? Ak nie tak moj nazor ma rovnaku vahu ako tvoj.
Rurka je navykova.Radsej davam len v nevyhnutnom pripade.