Caute mamicky...najprv chcem zacat s tym, ze moje dietatko je brutalne vytuzene a milovane...avsak asi potrebujem povzbudenie...posledne dni mam pocit, ze nie som dost dobra mama. casto sa prichytim s tym ze na neho zvysujem hlas...a potom to lutujem. neviem vsak najst na neho sposob, ako by som ho naucila co nesmie...ma 17 mesiacov, je velmi akcne, neobsedi, stale v nejakej aktivite, zaluzie musia byt vytiahnute inak ich taha a ja niekedy fakt vecer vydychujem plna pocitov z celeho dna...hrat sa s niecim to je len na chvilu...najcastejsie je zabava vyberat pokrievky, varechy, vsetko z linky. v poslednej dobe je zabava skakat po stolicke...dvakrat s nim uz spadlo (nestihla som rychlo dobehnut) a ja neviem ako mu vysvetlit, ze nie. ked mu poviem kludne, neberie to vazne...ak kricim tak sa smeje a just to zacne robit... plus jedlo- obedovat je tak narocne ze niekedy mi je z toho do placu, ze nechce alebo ze je tak dlho...
@uglybetty1234 no nepotesila si ma ze moze byt aj horsie...no v okoli co poznam mamicky tak maju take kludne deti...nekricia po nich, pekne sa hraju...a my vkuse v tempe
@petikmir Myslim si, ze nie si jedina, ktora ma vycitky. Ja som na tom podobne. 😏Niektore dni s malou fungujeme ako perfektny par ale niekedy sa rano zobudime a uz je zle. 😊 Aj mna to kolkokrat stve, ze na malu zvysim hlas alebo jej dam po ritke. Neboj je to len obdobie, urcite si len unavena zo vsetkeho, zo stereotypu- aspon ja to tak mam.
obdobie zdoru zacina, skusa kde su hranice. Moji vyberali hrnce, neriesila som to, nech sa hraju. Moj nejmensi ma 2,5r a jedenie tiez niekedy hroza. Mensieho som ho nahanala s jedlom. Niekto povie, ze to sa nema, ale meni sa to k lepsiemu. Ked nie som s nim ja doma, je schopny sa nejst aj sam. Zvysenie hlasu v takom veku je ok a vycitky, to pozname tiez vsetky. Niektore deti su akcne, niektore kludne. Take deti sa ucia pokus-omyl. Ale aj ked spadnu, tak vylezu znova.
@petikmir Fuha, ty odkiaľ poznáš moje dieťa 😁
Ale vlastne si to nepísala o mojom zbojníkovi, lebo ten navyše ešte aj vrieska...
A dobrá rada... zmier sa s tým, že keď ho odnaučíš robiť jednu neplechu, začne robiť niečo iné.
Už som mala aj také obdobie, že som prestala zakazovať, lebo som zistila, že "zakázané ovocie najviac chutí". Viac som skúšala metódu odvrátenia pozornosti.
Ale zas ťa trošku poteším, že som zbadala, že ako mu dozrieva jeho rozumček a začína viac chápať mojim slovám, tak badam, že začína zaberať vysvetľovanie.
A ozaj - ešte robím to, že keď sa pred spaním mojkame, tak sa mu ospravedlním, ak ma niečo ťaží, že som cez deň nezvládla a potom sa trošku cítim lepšie. Jemu tiež poviem, že aj on musí byť dobrý chlapček, aby maminka nemusela kričať. On sa tvári, že mi veľmi rozumie, kyvka hlavou na znak súhlasu a často sa ksichtí tak, že sa musím rozosmiať 😊
Veľa síl prajem.
Ahoj. Prosím ťa, nepochybuj o sebe. Rodičovstvo je tá najnáročnejšia vec na svete. Nikto to nezvláda na 100%. V prvý rok dieťaťa vúčšinu času ani netušíme, čo máme sakra robiť. Ale bude sa to len a len zlepšovať. Neviem, či si zachytila niečo o Nevýchove. Ale Rozlišujú rodičov "Policajtov", "Učiteľov", "Nadšencov" a "Parťákov". Ja sa snažím o to parťáctvo a už by som nemenila za nič iné. 🙂
@petikmir a preco sa Ti nechce ist von? Lebo sa bojis, co bude maly "vyvadzat"? Co povedia ini?
Mozno maly citi Tvoju nervozitu, obavy( tuto vetu neznasam odkedy sa mala narodila, kazdy mi to hovoril 😂) a preto je aj on "nervozny", "neposlusny". Ak je toto dovod pviem Ti uprimne "kasli" na kazdeho, kto si co mysli na ihrisku, vonku. Vsimam si to aj ja, ak niekde sme a mala zacne "kricat" na niekoho(ma 14 mesiacov- je to jej sposob komunikacie), niektori sa cuduju. Ale proste este nevie rozpravat, tak ako ma komunikovat. Keby len sedela v kocari a nic by nerobila, tak by zas ini hovorili, ci nie je chora. Proste ani tak, ani tak. Uzivaj si synceka a nerob si vrasky z toho ako papa, aj ty mas urcite dni kedy Ti nechuti a niekedy by si zjedla vsetko mozne. 😁
Úplne bežné stavy na materskej, my to mame rovnako ale zaberá tv. To však potom ľutujem lebo je už zavislacik a vydupava si to plačom a revom. Tie nezbednictva bude vekom meniť, môjho 21 mesacneho uz napr.nebavi vyberať príbory, iba jeden dva,ale keď ich už vyberie tak s nimi trieska po radiátore (v bytovke😄). Ja len čakám kedy dôjde sa nejaký sused sťažovať.😄 Minule vytiahol peniaze z bankomatu istému pánovi, to bola prča 😁
Cim vyrovnanejsia mamka, tym pokojnejsie dieta. Cim nervoznejsia mamka, tym divsie dieta.
A taka hra s hrncami a pokrievkami je v tom veku top 🙂
Ahoj, nie si zlá mama. Cítiš, že to nie je ono a hľadáš, ako by to mohlo byť lepšie. To je dôležité. Napíšem pár mojich skusenosti:
1) doma vydržíme tak cca 2 hod po zobudeni. Potom MUSIME ist von, lebo deti nevedia co so sebou ( a ani ja ). Samozrejme, v prípade chorôb a tak nastupuje alternatívny program... Ale pokiaľ je všetko ok, tak VON. Čiže tak 2 hodky dobeda, 2 poobede. Jednoduchšie pre teba aj dieťatko.
2) zakazovať a napomína čo najmenej. Prehodnotí si len to najzávažnejšie, čo mu nepovolí. A to mu nepivol. Keď skratka povieš, že doma sa skákať nebude, tak nebude. Opakovať do nemoty, občas jednu supnut po zadku. Musíš si za tým stál. Ale zas nechať mu väčšiu voľnosť, neverím, že robí len blbosticky 🙂
Poviem priklad- boli sme u svokrovcov na záhrade, deti sa hrali celé šťastne s blatom. Ja som ležala vedľa a mala voľno. Svokra sa stále niečo nepáčilo- že sa zaspinia, ublížiť si, toto nemôžu... skratka stále ich napominala. Výsledok- ja som z toho bola ohucaná, svokra unavená, deti unavená. Pritom nič zle nerobili, stačí zľaviť zo svojich nárokov a všetci sú v pohode.
Napriklad s tými hrncami - keď do nich tak veľmi chce búchať, tak ich zoberte von a odložte niekde, kde chodí menej ľudí- v parku, v lese a nechajte si. Možno úlet, ale ešte z toho budete at obaja zážitok :D
3) čo mne pomáha zvládať deti, je pravidelný oddych od nich 🙂 skratka niekam sama vypadnúť, za kamoska mi, šport, len tak sama... oddýchnuť, vypnúť, načerpať iné myšlienky, dobit baterky, aby som potom bola plná energie do ďalších dni. Nie je to sebecke. Je to spôsob, ako byť lepšou mamou.
To len v skratke pár veci, čo mi napadlo. Držím palce. Na deťoch je úžasné to, že ťa majú stále radi. Takže keď to niekedy dobabrem a nie je dobrý deň. Poviem si nadych- vydych, zajtra je nový deň, máme pred sebou čistý papier, začíname odznova. Večer si oddýchnuť, spraviť plány a ráno vstať s čistou hlavou.
Nie je to niekedy ľahké, ale hľadaj, ako by to šlo s tvojim rodicovstvom, aby si bola spokojná. A neboj, žiadna z nás nie je dokonalá 😉
Hups, trochu mi to autokorektor poupravoval, ale snáď si pochopila 🙂
Nie si sama. Mam doma to iste. Mala je dobre dieta ale strasne akcna. Taka neriadena strela. Neobsedi, ani pri jedle, vkuse beha lieta taha vsetko. S muzom nas vykonci tak ze o 9 sme v posteli. Niekedy nemam energiu ani chut na nic.
Beriem to tak ze to je len take stadium ktore snad coskoro prejde. No potom pridu dalsie starosti.
Preco doma nemoze trieskat do hrncov? Ja dom si sadla a trieskala aj ja. Cakumprask ju to bavilo 10 min.aj to mozno prehanam. Druhy drn tiez koncert pridala som krikospev, vzdala to hned odvtedy si soajala bubnovanie s krikospevom a to uz mozno skusila len 2x s casocym odstupom.
@petikmir netráp sa. Mám to doma podobne s tým rozdielom, že môj syn bude mať len 11 mesiacov.... Hračky max 5 minút... Šplhanie po nábytku, lozenie do vstavanej skrine, vyhadzovanie vecí z nižších poličiek, ťahanie kníh čo má dcéra do školy na nižších poličkách... všetko čo sa dalo jemu otvoriť som polepila páskou 😂 od rána nič iné nerobím iba všetko skrývam a vykladám na vyššie miesta 😂 toto pozná určite každá mama a určite každej raz za čas rupnú nervy...
@petikmir vies ono sa hovori, ze nevies co je za zavretymi dverami. Niekto sa na verejnosti vie ovladat, ale doma je to kopa nervov.
Ono kazde obdobie dietata ma svoje plus a svoje minus.
Mne tiez najviac pomaha vybehnut bez deti, sama alebo s kamoskou, potulat sa po obchodoch, dat si v klude kavu ktoru nemusim robit ja a tak 🙂
Tiez som si uvedomila, ze ked ja som v pohode aj deti su viac v klude. Nie vzdy mi to ide , viem ze hufim po nich viac ako by som asi mala, snazim sa to odburat.
@petikmir ja mam takéto dvojičky, maju uz 3 roky a este sa stáva ze vyťahujú veci. Tiež uz niekedy kričím, lebo strácam nervy, ale viem, že krik nepomôže. Úprimne ,doteraz som neprišla na to, ako ich "motivovať", aby " posluchali" co poviem. Ale to sú decká a nebudú vzdy robit na prvý krát čo poviem.
mamicky vy ste uplne super...ja som myslela, ze to mam len ja...v okoli mam take tri mamicky a mne pridu ich deti totalne idealne...ziadne nahananie, ziaden krik, ziadne problemy s jedenim, ziadne taketo problemy nemaju...plus deti opakuju zvuky zvieratiek, su poslusne...len ja som mala pocit ze to u mna uplne nefunguje...nechapala som kde som zlyhala...
@lillian13 nie je to o tom, zeby som riesila ze co povedia ,,,skor nechapem ale nemam potrebu ist von a vidiet ako mamicky ukazuju, ze zivot je mega super a deti ich su tie naj...a niekedy fakt nemam chut pocuvat len o veciach okolo deti...potrebovala by som aj ine temy, no nejak ma na takych miestach obchadzaju...
@petikmir väčšinu deti viac baví hranie sa s predmetmi z reálneho života, ako s hračkami. Napríklad dieťa rado brnka na hudobný nástroj, ale daj mu taký hrackarsky a nebude ho to baviť, ako ten dospelacky. Takých príkladov je veľa. Ja si z vytahovania hrncov nerobim nič, teším sa, ako sa zabavia. Rozbité dám z dosahu, alebo skrinky zistím poistkami. Dnes som dávala do bezpečia kvety v obývačke. Začal mi malý vyťahovať zem z kvetinaca, mal ju až v plienke 😀. Žalúzie mám tiež asi meter nad zemou vytiahnute. Občas príde aj šnúrky tahat, ale už oveľa menej, ako keď sú zakuziE spustené.
Daj mu trochu slobody, nehu doňho toľko, asi už chudák filtruje. Radšej raz a dôrazne, ako nonstop. Daj mu radsej pocítiť dôsledky jeho správania. Pokojne, bez kriku. On nebude ohucany a tvoje slova lepsie vyzneju. Napriklad ak neposluchne na preliezkach, pojdete domov. Pár krát to tak urobíš, ale dôsledne a zistí, že aha, mama to myslí važne. Po kratkom case zistis, ze uz nemusis kricat a stale ho napomonat. Ak veľmi kričí, je možné, že aj vďaka tebe. Moze byť z toho tvojho neustaleho napominania nervozny.
Bezny den matky na materskej. Zvykaj si, bude horsie!
Myslim ze vsetky to prezivame tak ako ty, vecer v postel s vycitkami, s planmi a strategiami. S pocitmi, ze od zajtra budeme lepsimi, trpezlivejsimi mamami