Poschodový dom verzus malé deti

karamellova
1. dec 2020

Prosim o rady a skusenosti zvazujeme kupu domu- novostavby.Vzdy sme chceli bungalov ale hladame uz dlhsie a vzhladom k vysokym cenam pozemkov je teraz taky trend ze sa stavaju bungalovy hlavne na 3- 5 arovych pozemkoch a teda okolo domu je minimum miesta.
Nasli sme celkom pekny, cenovo priatelny dom v dobrej lokalite len je poschodovy.Momentalne mame 1,5 rocnu dceru a planujeme jej coskoro surodenca, len si neviem predstavit ako budeme fungovat s malymi detmi v poschodovom dome.
Tie co mate babatka, pripadne mensie deti hravaju sa cez den pri vas v kuchyni, v obyvacke alebo behate popri vareni hore- dole? Denne spanky vam deti spia niekde dolu ci na poschodi same? Mate kameru?
Viem ze neskor pri vacsich detoch je to uz viac vyhoda- decka maju viac sukromia na poschodi nerusia ich navstevy, telka, buchot pri vareni atd.Ale pri takych drobcoch to neviem posudit kedze ja aj manzel sme detstvo prezili v byte.
Piste kludne aj plusy aj minusy chceme to dobre zvazit.
Dakujem

Ur

asia83
1. dec 2020

@karamellova Máme poschodový dom, dve malé deti, úplná pohoda. Ani ma nenapadlo, že by niečo nemohlo byť v poriadku. Dcéra chodí pekne po schodoch sama, syn ešte nie, ani sa nepokúša, nikdy sme nemali zábrany na schodisko. Hrajú sa dole, keď zunujú hračky a prostredie dole, ideme hore, zase tam sa hrajú, v jednej, druhej detskej, behajú. No nemenila by som. Ešte jedna vec. Nikdy som nemala ani vysielačky, keď už spali hore na obed, vždy som ich aj cez zatvorené dvere počula. Začali spať hore na obed v postieľke v spálni keď mali asi 8-9 mesiacov. Dovtedy dole spali na obed.

fokuska
1. dec 2020

@karamellova Kamoska to mala takto: Na prizemi mali hostovsku izbu, takze deti ukladala na denny spanok zo zaciatku tam. Ked nespali, tak boli v obyvacke - mohli sa tam hrat, travili tam vacsinu dna.
Ked boli starsie, tak niekedy spavali denny spanok v detskej, aj sa tam niekedy hrali - ale to ked uz vedeli sami zvladnut schody a vydrzat bez dozoru. Ale horne poschodie mal ako nocnu cast, cely den travili dole v obyvacke - hrali sa tam, tvorili, neskor si aj ulohy pisali radi pri stole v kuchyni alebo jedalni, lebo boli radi ked boli v kontakte so zvyskom rodiny, s mamkou, ked nieco robila v kuchyni a pod.

beronsche
1. dec 2020

@karamellova vzdy som chcela poschodovy dom, pretoze mi vyhovuje, ze denna a nocna zona su uplne oddelene a aj mam poschodovy dom (spodna cast je cela otvorena) 🙂 . Kym boli deti male, mali v obyvacke policu s hrackami, hravali sa tam. Vlastne aj teraz, ked su uz vacsie, tak na prizemi spolu travime vacsinu casu (donesu si tam svoje saky paky)
Deti spavali vzdy hore, odporucam vsak video pestunku s nocnym videnim (perfektna vec, vyuzivali sme velmi dlho) a este zabranu na schody. Nejake nevyhody ja osobne nevnimam... Najma, ak by sa mi vyberom bungalovu, zmensila zahrada, tak to nevaham ani sekundu. 🙂

elizabet173
1. dec 2020

@karamellova tiez som mala okrem obyvacky na prizemi este jednu izbu, teda ziadny problem nebol. Male dieta sa tak ci tak hra pri tebe ci uz v kuchyni, alebo v obyvacke. Ale zabranu na schody by som dala, istota je istota.

funicka
1. dec 2020

My sme sa tak nasťahovali do poschodoveho dvojdomu ako pises,maly mal 3 mesiace do dvoch rokov.hore sme dali zabranu,keby sa v noci nahodou vybral na vychádzku,pestunku mam.sme tu rok,uz beha hore dole v pohode a to mame dost krkolomne schody.o chvilu sa mi narodi druhe,tak si to vyskusam aj od zaciatku.behat hore dole za babom,tak to hadam aj tie poporodne kila pojdu rychlejsie dole 😁 cize za mna určite ano,mne sa prizemne domy moc nepacia,pride mi to ako byt

anjelicek26
1. dec 2020

Hore zabrana, pocas dna so mnou dolu, mali hraci kutik v obyvacke asi do dvoch rokov (spali ale hore, na kamere) Schody mame mierne, keby boli strme, dam na ne koberec. Drziak mame hore a dole pre deti, takze v podstate "dvojposchodove" zabradlie. Minusy je to behanie hore-dolu, ale tie vyhody mat zony oddychu su neporovnatelne. Hlavne vela miesta (mame tri poschodia dokonca, druhe je vyslovene len detske, tri velke detske izby a kupelna len pre nich)

lululucy
1. dec 2020

My mame bungalov a az po narodeni dcery som zistila ako je zle rieseny. Ked mala ide vecer spat,tak mi si uz len suskame po tme pri telke. Do tych izieb pocut vsetko, este aj dvere mame s malymi sklami,takze vsetko svetlo prenika dnu.no cele zle.keby sme stavali este raz tak by sme to urcite inak poriesili

amelie2017
1. dec 2020

Kludne do toho chodte. Deti, kym su male, aj tak sa hraju v obyvacke, motaju v kuchyni. Urobte im tam svoj kutik a ked budu vacsie, aj ty ocenis, ze su hore a mas chvilu klud 😁 my sme sice mali len byt, ale rozlohovo ako bungalov, dcerka mala svoju izbu, ale aj tak sa tam hrala len vtedy, ak som s nou bola ja. Inak bola stale v obyvacke. Na spanok kup pre svoj pokoj vysielacku.

Sesternica maju poschodovy, oni maju spalnu dole a deti hore, a spavaju tam same od 2 rokov. Nikdy nebol ziaden problem.

qetka
1. dec 2020

my mame poschodovy a v pohode. Kuchynu mame s byvackou, tak ma maly lego, akurat teda tam vzdy vsetko pohadze na zem. Ked bol mensi, spal poobede bud na gauci, alebo na terase v kociku, takze som na neho vzdy videla. Na schodoch mame zabrany - hore aj dole, kedze uz ako rocny vyliezol hore sam. Mame nejaky moc dobry strop, lebo nam cez neho nejdu baby kamery a vysielacka ide, ale susti. Tak som to riesila apkou v telefone a tablete a bol pokoj.
Detska je hore, aj spalna, takisto tam mam pracku, susicku, cize ked sa hra maly v izbe, tak ja napriklad skladam pradlo 🙂

natalia38
1. dec 2020

Tiez mame bungalov a dve male deti, keby som mala este raz vyberat dom, uz by som sla do poschodoveho. Je super mat podelenu spankovu cast, izby na hranie a dole otvoreny priestor kuchyna obyvacka, kvoli ruseniu hlavme vecer ked sa ide spat.

cookie29
1. dec 2020

Tak toto by ani mna nenapadlo. Pokial dom nie je nejako zle dispozične riešený tak nevidím problém

diaalex
1. dec 2020

@karamellova ja keď som bola malá, tak ževraj mňa schody veľmi nezaujímali... moja sestra keď bola malá, tak milovala schody, chodila po nich v topánkach na vysokom, hore dole po 4... máme doma drevené schody a zábradli len 2 drevené tyčky cez, takže aj pod aj cez sa mohla zmestiť, ale neukazovali sme jej to a vždy keď šla dole, zadočkom sme ju učili 🙂 nemali sme žiadne dvierka aby sme schody oddelili, lebo máme aj poloposchodie a to by bolo zbytočné... teraz mám malú a keď sme u mojej maminy, tak tiež miluje schody, chodí hore - dole po nich, tiež už vie, že má cúvať smerom dole, tiež žiadne dvierka na nich nie sú a úplne v pohode 🙂 jediná nevýhoda, že musíme byť vždy v jej stopách, aby sa jej nič nestalo 🙂 je to vyčerpávajúce, ale keď nemáš poloposchodie, tak môžeš namontovať dvierka 🙂

jvlo
1. dec 2020

Poschodový je viac výhoda ako nevýhoda, pretože ma úplne oddelenu dennú a nocnu časť. Deti vždy spavali všetky spánky hore. Mám videopestunku, nič ich nerusilo. Na schody zabranu, ale naše schody zaujímajú až naše najmladšie dieťa....

krystofkal
1. dec 2020

ako vôbec by som to nebrala ako nejakú nevýhodu ale skôr výhodu do budúcna. celý priestor je oddelený. ako za mňa je to čisto len o zvyku

tanuuulka
1. dec 2020

@karamellova ahoj. Postavili sme poschodovy, polroka uz byvame, mame 2 male deti (rocna, 2,5rocny). Za mna topka. Veeela priestoru, deti maju vlastne izby, takze pred spanim nevymyslaju, obaja su nauceni zaspavat sami. Cez den sa hraju dole, v izbe zatial skor iba spinkavaju, ale ked vidim, ze su znudeni, ideme hore a zase maju zmenu. Velke plus - hore mas skoro stale cisto, lebo tam travis menej casu. Dlhsie ciste wc, menej musis vysavat... este vacsie plus - deti spia hore a dole mozes vysavat aj vrtat 😀 za mna vravim, ze poschodovy dom je super.

vroni
1. dec 2020

Mame poschodový dom, dolu je len obývačka a kuchyňa (žiadna ďalšia izba) a vôbec nebol problém. Na schody sme dali zabranu, ale škriatok sa ju v roku a pol naučil otvárať, tak sme ju zase zložili. Nebol vôbec žiaden problém. Ja by som bungalow nechcela.

henrietkatr
1. dec 2020

@karamellova vobec sa toho nemusis bat. Zvyknes si na to a ked je za dobru cenu a aj sa vam paci, tak isto by som isla do toho. Hlavne potom pri starsich detoch to ma aj vyhodu, ze budete mat poschodovy domcek.

janage
1. dec 2020

Za mna. Ked sme boli male sestra sa mame tak vydruzgala, ze myslela, ze je po nej. Mne sa nestalo doma nic. Ako dietata som ziadne obmedzenia okrem behania k pevnej linke co bola na dolnej chodbe, nevnimala. Ale teraz mame v tom dome rodicov, a tie schody sa stali velkym problemom. Teda ak dom na cely zivot, tak schodisko riesit tak, aby sa dalo nainstalovat nejake pomocne zariadenie ked bude problem.
Pripadne riesit soc zar. a kupelnu aj hore aj dole.

ro_manka
1. dec 2020

My máme teraz takmer 3,5r dcérku a 16m synčeka. (nasťahovali sme sa pred narodením synčeka) Na prízemí máme chodbu, kuchyňu, kúpeľňu, veľkú obývačku, z ktorej takmer polovica je akoby detskou. Mám tam aj prebaľovací pultík aj malú skrinku s oblečkom pre deti, deti tu majú jednu kallax skrinku na hračky. Na poschodí je ďalší záchod a izby. Dcérka spáva obedný spánok hore (podľa toho, kde sa jej práve chce) a synček stále preferuje kočík, takže ho mám dole na chodbe (my máme aj takú akoby verandu okrem chodby, takže tam je oddelený a neruším ho) ale ak by chcel už spáva't v postieľke, tak ho budem dávať hore. pestúnku máme, pri dcérke ju nepoužívam. pri synčekovi ju ppoužívam stále, aj keď je len na chodbe, pre istotu. A presne máme výhodu, že keď už to deti nebaví dole, tak ideme hore. dcérka už chodieva aj sama hore, keď sa jej chce. synčeka by som ešte nepustila samého, aj keď už mu to ide veľmi dobre aj bez pomoci, ale ja som taká ustráchaná v tomto. máme bráničku na schodovej časti, takže sa tam nedostane.

andrea_ff
9. dec 2020

No sudiac podla reakcii, ja budem asi za inu....ale ja zase lutujem, ze mame poschodie (podkrovie).
.. ale asi je to nasa vina, ze nestastne riesene. Mame dve deti 3,5 a 1,5 a dole dennu cast plus spalna. To sme chceli, aby sme s manzelom vedeli plnohodnotne fungovat na prizemi.... lenze ked sme stavali, sme boli bezdetny a teda som koopec veci vtedy videla inak, ako teraz.
Hornu cast mame teraz komplet otvorenu, schody z obyvacky. Zatial tam nie su izby, iba jeden podkrovny priestor.... boli sme nadseni, ake to je carovne a utulne....LENZE....vsetky saty tlacim dole v spalni, lebo mi neni prakticke, aby som behala hore pre saty. Spime vsetci 4 hore s detmi, lebo sa ich tam bojim nechat. Mame hore aj dole na schodoch zabrany, takze predsa je komplikovanejsie zbehnut po nieco hore....aj ked tam mame dost izolacie, v lete je nutne pouzivat klimu....dole mame 50cm steny a je tam pohoda....
A deti ked chcu ist hore sa hrat, tak ideme, lenze ja sa po 15- 20 minutach nudim...lebo tam nic neviem robit a dole mi stoji robota. No neviem? Susedia maju bungalovy....stavali neskor, ako my a ked som tam bola, tak som si v sebe nadavala...ze je super, ako maju vsetko pri ruke.
A co mi vadi momentalne velmi je, ze gro hraciek je v obyvacke a teda takmer vzdy bordel a nemaju tu izbu svoju. Viem, ze to nie je na veky...ale asi este zopar rokov to takto bude.
Ale aby som to zhrnula.... vsetko ma vyhody a nevyhody. Dom za mna je aj tak viac, ako byt...takze ak sa vam paci, chodte do toho.
Vela stastia

elizabet173
9. dec 2020

@andrea_ff a nedá sa vám prehodiť detská izba s tou spálňou? Že by ste hore chodili iba spať, dolu by si mala veci pre deti a mala by si ich viac menej pod dozorom, keď niečo robíš v kuchyni. Aj hračky by mali tam, keby aj časť dovliekli do obývačky - čo ja v rodine s malými deťmi považujem za normálne, nevadí.

andrea_ff
9. dec 2020

@elizabet173 ano, intenzivne zvazujem, ze spalnu dole prerobim na taku hraciu izbu, ale netusim, ci by sa tam hrali...a len neurobili randal aj tam, aj v obyvacke.
Kedze tam mame skrine a komodu...dcera by asi kazdy den vybrakovaka ich obsah (uz x krat sa to stalo) a preto teraz spalnu pocas dna aj zatvaram....este si nevie otvorit.
No neviem? Asi vydrzat iba musim.
Len fakt netusim, ked tu vidim take pekne obyvacky, detske izby..ze to mamicky dookola upratuju po detoch?
Lebo ja upracem, oni nabehnu a cca za hodinu je to v povodom stave vybuchu.....🤷‍♀️🙉😀
Proste poriadok mame, ked nahodou idu spat k babke 🤦‍♀️.
Asi si to najblizsie odfotim....a potom budem kukat fotky 🤣

amelie2017
10. dec 2020

@andrea_ff urcite by sa hrali nadalej v obyvacke. Dcerka mala svoku izbu a bola v nej len s nami, sama nikdy. Hrala sa v obyvacke, alebo sa mi motala popod nohy. Takze vymenit spalmu by nepomohlo. A k tomu poriadku, ja vzdy vravim, ze mam bordel, ale nie spinu 😀 jednoducho upraces a za chvilu vytiahne hracky. Pri malych detoch normalne. Netreba sa na to velmi sustredit, lebo sa zblaznis.

nataly_bencova
10. dec 2020

@karamellova zdravim nvm ci ste sa uz rozhodli no my byvame v poschodovom mam 3 rocnu dcerku a teraz 1 mesacne babo no stahovali sme sa ked mala 1.dcerka 1 rok. Kupili a namontobali sme zabranu na schodisko hore i dolu. Cez den mala hraci kugik v obyvacke tak bola so mnou na prizemi.na obed spinkala v kociku vonku ale tusim od 1.5 roka hore vosvojej izbe kde som mala i monitor ale od 2 rokov som ho uz nepouzivala bo ked sa dcera prebrala tak otvorila dvere na izbe a vravela mami a schodisko mame tak ze dolu z jednej strany gauc obyvaka a druha strana jedalensky stol tak som ju vzdy pocula.

elizabet173
10. dec 2020

@andrea_ff na to sa vykašli, čo vidíš na fotografiách, normálna žena nebude fotiť bordel. A zase je rozdiel neporiadok a neporiadok. Keď sú rozhádzané hračky, s ktorými sa deti hrajú, to nie je bordel. Aj také malé deti, ako máš ty už musíš viesť tomu, že pred obedom, odchodom von, hračky pozbierame. Pri malých deťoch sú ideálne kontajnery, začni sama, deti sa pridajú, pochváľ, keď upracete, deti sa učia pozorovaním. To vyhadzovanie vecí zo skríň už dlho nebude a postupne sa deti naučia odniesť hračky do izby. Taký rok by som ich ešte nechala hrať sa v obývačke, aby to z tých skríň nevyhadzovali, vlastne na vyhadzovanie už má nárok len to mladšie. Dom má slúžiť vám, nie vy jemu. Máš malé deti, je úplne prirodzené, že navláčia hračky do kuchyne a obývačky, ale je otázkou dvoch, troch rokov, keď si deti upracú hračky samostatne.

andrea_ff
10. dec 2020

@elizabet173 ano, suhlasim. Tiez dufam, ze o taky rok uz to bude trochu lepsie. A vtedy uz asi aj tie schodiskove zabrany dame dole. Lebo 3,5 rocneho uz pustim po schodoch. Mladsiu este nie.
Aj ked v okoli co poznam, tak na hracky a bordel sa stazuju aj mamicky 6 rocnych deti.
Suhlasim, ze treba ucit deti...aj ked nie vzdy sa starsiemu chce.
Teraz ma maniu na kolajnice a vlaciky a to uz je 3 dni na koberci v obyvacke.
Do domu sme sa stahovali, ked mal syn 10 mesiacov a ja som do obyvacky dala gauc, koberec a boxy na hracky. Telku nemame 😀 takze ja nemam taku klasicku obyvacku, skor hernu 🤣🤣

elizabet173
10. dec 2020

@andrea_ff to je úplne v poriadku,, my sme mávali v obývačke aj bunker 😀 Teraz na to s nostalgiou už len spomínam. Deti veľmi rýchlo rastú a keď budú chodiť do školy, už sa budú radšej zašívať do izby. U šesťročného by som rozhádzané hračky netolerovala ani náhodou. Kým sa s nimi hrá, v poriadku, keď sa dohrá, uprace. Ale zase autodráhu alebo koľajnice by mi nevadilo, keby mal aj viac dní rozložené.

anitu
21. mar 2021

@karamellova ahoj.presne toto riešim teraz aj ja.mam 2 ročnú dcérku.ja dom tiež vyrastala v poschodová dome,a napriek tomu si to všetko tiež neviem predstaviť.byvam už v mojom dome prerobený,ale chceme sa presťahovať.Rozmyslame nad jedným poschodovým domom.ako ste sa vy rozhodli?

karamellova
autor
22. mar 2021

@anitu ahoj, nakoniec sme kupili bungalov, mame v rodine aj taky pripad ze maju uplne male babo a maminka sa teda dost nabeha pocas dna tak ma aj tato skusenost odradila

jaroe
27. jún 2021

@karamellova nasťahovali sme sa do poschodoveho domu okr iného aj so 4mesacnym. Spálňu máme na prízemí, takže spáva tam. Ale už spal aj hore. Kameru, vysielačku a pod. nemáme. Uši máme všetci vycvičené😁. Čo sa týka hrania, má svoj kútik v obývačke, do detskej na poschodie ide len s nami.