Poschodový dom a režim dieťaťa

sandra49
2. mar 2024

Ahojte baby a chalani 🙂 zaujíma ma, tí co bývate v poschodov dome, aký majú vaše deti večerný rituál? Mala ma 4,5 roka, na poschodí ma svoju izbu, v ktorej ešte nespi a vlastne sa tam ani nehráva, možno tak 2x do mesiaca sa tam ide sama od seba hrať. Celkovo sa s hračkami vôbec nehráva, čo ma mrzí. Je tam aj spálňa kde spíme a kúpeľňa kde ju sprchujem. Inak fungujeme 98% dole. V obývačke si kreslí a tvorí, ma tam aj nejaké hracky a knihy ale teda s hračkami nula bodov. A idem k pointe 😅 v obývačke aj veceriava pri vecerniku, nemyslím tým varenú večeru, tu si dá normálne pri stole v jedálni ale napriek tomu chce nejakú večeru ešte ak k vecernicku, zvyčajne len jogurt alebo nejaký chlebík so zeleninou. Potom keď skončí večernik, vlastne ani nie keď skončí, lebo ide do 20:00 a to je pre ňu už neskoro, tak poslednu rozpravku už nezvykne pozerat, ideme hore, osprchujem ju, umyjeme zuby a ideme do spálne do pyžamá a do postele. Často krát večer plače, dôvod je vždy niečo iné ale dokáže revat jak tur a vždy si niečo nájde. Tak som rozmýšľala ze jej možno už nepasuje tento režim, ma ho asi od 2 rokov. Dnes sme to urobili tak ze sme boli preč a hneď ako sme prišli som ju zobrala hore a povedala som ze vecernik už nejde. Bola v pohode l, žiadny plač, do 8 bola vo vani, potom sme išli dolu na jogurt, pozrela si nejakú rozpravku na riku kým zjedla a išli sme naspäť hore, umyt zuby a do postele. Prekvapilo ma ze to bolo bez plaču a celkom rýchlo zaspala(to asi preto ze bola hore od 6:15😅). Hľadám teraz nejaký nový rituál len sa neviem upratať. Skúste mi napísať ako fungujeme vy s takými malými deťmi. Ono ja by som ju išla dat späť, teda do sprchy už o 7, lebo viem ze by zaspala aj oveľa skôr, keďže posledné týždne už cez deň nespi a ani v škôlke. Len ten vecernik nám to cele kazí. A neviem ako to urobiť. Nechcem jej ho zakázať lebo to ma rada ale zas potrebujem nájsť nejaký kompromis. Ona totiž vie koľko je hodín a kedy ide aká rozprávka, takže klamať ju nemôžem, dnes som bola prekvapená ze sa nešla pozrieť na hodinky ci naozaj už nejde vecernik, ale rovno bez slova išla do vane. Za každú radu a podle ie sa o to ako to máte vy, budem moc vdacna🩷🙂

sandra49
autor
2. mar 2024

@sandra49 a ešte ďalšia vec, ze rozmýšľam ako to skĺbiť lebo nechce sa mi chodiť hore dole po schodoch zbytocne 😅 telku mame aj v spálni, ale zapinam ju len ráno keď vstavame, chodí na 2ke vecernik. Napadlo ma ze dat do spálne stolik aby tam zjedla "veceru" pri vecernicku, ale zas neviem, nejedavame hore na poschodí v žiadnej izbe.

angeli121212
2. mar 2024

@sandra49 ja nerozumiem aký je problém s tým večerníčkom ako to súvisí so spánkom malej?

h2
2. mar 2024

Ja zase nerozumiem, ako to súvisí s tým poschodím.

sandra49
autor
2. mar 2024

@angeli121212 keď to po sebe čítam ozaj som to chaoticky napísala 🙈 no rada by som jej zmenila tu vecernu rutinu s tým, ze by chodila skôr spat, alebo inokedy jedla, alebo inokedy sa sprchovala alebo proste neviem..žiada sa nám zmeniť cely ten rituál len neviem akým smerom. Tam som sa chcela inšpirovať inými rodičmi ako to majú keď býva v poschodovom dome. Lebo behať hore dole nieje nič príjemné. Tak to nejak nanovo nastaviť 🙂

h2
2. mar 2024

@sandra49 A keby si ju osprchovala pred večerníčkom?

sandra49
autor
2. mar 2024

@h2 no pretože keď sme napríklad na byte u mami, tam je všetko po ruke, a je úplne jedno ci zie večeru v kuchyni alebo obývačke, lebo telku pocut v celom byte a ci sa ide predtým sprchovat alebo po tom. Také po ruke je to, cize nič netreba špekulovať a mat naplánované.

sweetdreams1
2. mar 2024

Neviem či úplne rozumiem otázke, ale teda ak máte režim, ktory vám funguje, tak načo ho vlastne meniť? Spat idete v úplne ok čase. Ak sa ti nechce chodiť po schodoch, tak si ten večerníček pozrite na poschodí.

sandra49
autor
2. mar 2024

@h2 nad tým som uvažovala, ale ešte neskúšala. Par krát som to už navrhla ale revala ze je malo hodín 🙈 ale skúsim to. Ďakujem. Tým by som ušetrila čas po vecernicku a vyhla sa teoreticky tomu revu z únavy. Možno.. skúsim to. Len moje dieťa je tak tvrdohlave ze to som ešte nezazila🙈🙈😏 preto tých pár pokusov zlyhalo😅

angeli121212
2. mar 2024

@sandra49 aha a keby si sa jej poprípade na to opýtala že čo by jej pomohlo kľudnejšie zaspať? Či ja nechápem prečo chceš meniť režim a to špekulovanie ja neviem zas to nemusí byť nejak striktné proste ako vám je pohodlne tak fungujte

h2
2. mar 2024

@sandra49 Možno keby si jej navrhla, že keď sa osprchuje predtým, ušetrí čas a dovolíš jej ešte jednu rozprávku?

h2
2. mar 2024

@sweetdreams1 Ja som pochopila tak, že režim síce funguje, ale je to s plačom.

sandra49
autor
2. mar 2024

@sweetdreams1 no on tak celkom už nefunguje. Mala začala revavat a asi je to od únavy, pretože to začalo v období keď prestala spávať na obed a chyba jej ten spánok. Tak už niekoľko týždňov trpím každý večer lebo furt reve. A dneska sa to podarilo náhodou tak ako som písala a napriek tomu ze bolo toľko hodín, bola v pohode a neplakala. Není problém pozrieť si vecernik v spálni, len keď ona k nemu potrebuje večeru 🙈 to je problém. Nejak to upratať.

sandra49
autor
2. mar 2024

@angeli121212 pýtala som sa, veľa sme to už riešili lebo toto trvá už niekoľko týždňov, vlastne možno už aj 3 mesiace ked to počítam..nič co navrhla potom praxi nefungovalo tak sa o tom stále dokola bavíme. Led navrhnem iné riešenie, teda zmenu režimu tak sa hnevá a reve a vymysla všetko možné len aby to tak nebolo..

sandra49
autor
2. mar 2024

@h2 to ma vobec nenapadlo😅 skúsim to. To by mohlo fungovať 😊 ďakujem

angeli121212
2. mar 2024

@sandra49 no dobre a čo ti povedala? Tak vieš ak ste mali od mala takyto presný režim vo všetkom je pre ňu náročné prijať zmenu príde mi že sa necíti pri zmene komfortne aj keď vnútorne vie že ju potrebuje

eva233
2. mar 2024

U nás teda max jedna rozprávka okolo 17.00 potom už nie aj to sa chystám zatrhnut. Potom večera, zuby dole v kúpeľni aj sprcha lebo hore v druhej kúpeľni zuby a vaňa to už ako je čas a ako si vyberie potom do izby, jedna rozprávka sa rozprava/ vymýšľa sa a potom sa číta rozprávka z knižky. Zhasnúť svetlo a spánok.
Čo robí pred vecernickom nechýba je viac "rozhodovania"/možnosti výberu? Pripadne nie je prepodnetovana z toho vecernicka?... Pripadne keď nespráva v škôlke môže byť pre unavená a treba posunúť vecerierku na skorší čas.... Keď plače ako reagujes ako to skončí?

mclissa
2. mar 2024

Syn ma 3 roky. Od 6 mesiacov spava sam v izbe. Od narodenia mame rutinu kupel (teraz uz aj sprcha), vecera medzi 18-19, po nej vecernicek, po vecernicku zuby, citame si u nas v posteli, max o 20 ide do svojej. Pusa na dobru noc. Max mu viem este predtym ako zhashnem precitat kratku rozpravku, a dobre vie, ze dalsiu so mnou nevyspekuluje. Este sa vie napit vody. Zavriem dvere a viac tam nejdem. Robime tak od narodenia tak je zvyknuty.

sense
2. mar 2024

Za mňa treba zrušiť večerné jedenie pri telke a nie ešte rozmýšľať dat stolík do spálne a jedls pred telkou tam. My sme mali režim sprcha, večera, 10 min rozprávka umyť zuby, v cikať a spat. O 19.00 bola v posteli, 19.15 spala. Nespavala poobede. Ešte môžte miesto Večerníček čítať knižku....
Ak ti to kazí večerník... Nájdi inú skoršíu alternatívu "večerník"

sandra49
autor
2. mar 2024

@angeli121212 väčšinou povedala ze sa nechce ísť umyt, alebo ze nechce zuby umyt, alebo ze aby som ju pomojkala..to jej pritom vzdy ponukam ako prvé keď začne plakať, či ju jej pomôže keď ju objímem..no ale nič z toho nefunguje..odkruti si 15 minútový rev a nervy a ideme rozprávať rozpravku a spat. To si napísala dobre ze necíti sa pri zmene komfortné ale potrebuje ju ze to tak cíti. To je podla mňa pravda. Ona od bábätka musela mať presný režim, ak sme niečo narušili ci chtiac ci nechtiac tal nám to dobre dala vyzrat aj keď vtedy to samozrejme nebolo od nej naschvál. Ona je take dieťa ze na ňu nič neplatí, ani po dobrom, ani po zlom ani po nijakom..hrozne je tvrdohlavá. A pritom nemá všetko dovolené, ale ani všetko zakázané, ma svoj priestor na rozhodovanie.

simona92101
2. mar 2024

@sandra49 a keby sa najedla bez vecernicka,isla sa osprchovat a v posteli si napr.na tablete spolu s tebou pozrela kratku rozpravku alebo by si jej precitala z knizky?

simona20201309
2. mar 2024

@sandra49 mate 8 posch. Dom?
Nemáte náhodou nadváhu? Len zo zvedavosti... ty rátas schody a dcéra má 2 večere.... tak sa pýtam
Mne.by naozaj nikdy nenapadlo rozmyslat nad tým, ako ušetriť chôdzu hore a dole. Denne vybehnem a zbehnem hore dole asi 300x (zajtra si to zratam 😅)
Ak poobede nespi (vynimocne) - Náš režim je taky, ze večer sa navecera v kuchyni za stolom a potom sa ide hore osprchovať, do pyzama a spať. Večer si ešte čítame a kým zaspí, ešte sa rozprávame.
Ak poobede spi, tak po večeri sa ešte ideme hrať. Ale druhu večeru už nemá. Po hre sa ide umyť a spat.
Rozprávky ak pustam, tak bud z YouTube, alebo z disku. Tak možno by si mohla tiež niečo nahrať a pustit jej to vtedy kedy to vyhovuje tebe a nemusíte byť odkázané na vecernicek.

mclissa
2. mar 2024

A u nas ked sa ide jest tak sa TV vypina. Jedine co sa moze jest pri telke je pizza (ked mame pizza vecer). Nehrozi aby syn kukal rozpravky a veceral. Nepoviem, ze vyjeda ovocie, chrumky, alebo nieco ine popritom sa hra. Ale normalne jedlo mu nedovolim. Bud sa naje na svojom stoliku v kuchyni, alebo na jedalenskom.

simona20201309
2. mar 2024

@sandra49 a zas pozor, lebo to co opisujes vyzerá tak, že máte doma malého generála a robíš všetko preto len aby nebolo zle. Lebo rev bez príčiny u 4,5r dieťaťa mi nepríde v poriadku. Nemôže byť príliš unavená? Nechýba jej poobedny spánok? V skolke s ňou nie je problém?

stastnamanzelka
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
michelle567
2. mar 2024

Ja by som sa tak neupinala na večerníček v telke a neprispôsobovala celý večer večerníčku. Zapla by som jej rozprávku pri večeri a potom už hore.. bez telky a druhej večere

mareka49
2. mar 2024

4 a pol roka je už dosť na komunikáciu s ňou, keďže sa jej to týka v prvom rade.
Môžeš jej dať alternatívy a nechať ju vyberať nejakú čas a nejaká sadne.
Večerníček a svacinku by som volila podľa okolností..
Aspoň štipku zmeny.
Ritualnost je podľa mňa fajn - keď vyhovuje.
Ak vyhovuje - tak je dobre.
Ak bol plač, tak možno vyhovuje stále, len je tam už ta únava.
Potom posunúť večerou a pustiť večerníček skôr so záznamu.

sandra49
autor
2. mar 2024

@simona20201309 nemáme 8 poschodový dom😅 a obe ani nadváhu, skôr podvahu😅 mňa ale vytáča chodiť hore dole 🤣🙈 sú dni kedy ráno zídem dole a naspäť idem až večer. Nieje dôvod tam ísť. No len mala tam sama nechce byť..ako som písala, možno 2x do mesiaca sa ide hore hrať do svojej izby..s tým generálom to tak vyzerá🤣 lenže u nás to vždy bolo tak ze ci som jej vyhovela alebo nie, aj tak bol rev. Často to bolo za blbosti tipu, najprv som sa neobula ale dala si kabat..a také malickosti. Uz od bábätka.. ak som kocikom hojdala inak ako predtým už bol rev, ak som tanier položila inam ako zvyčajne už bol rev atď atď.. tých situácii bolo hrozne veľa ani si uz nespomínam na nič konkrétnejšie.. napadlo nás, či nemá nejakú diagnózu.. takže uvažujeme o psychologovy..a poobednú spánok jej podľa mňa chyba. Preto špekulujem ako ju davat aj skôr spať..v škôlke je vzorova. Aj keď posledné dni robila ráno takú cirkus, ze som ju počula až na parkovisko. O trieskani na okno ani nehovorím, keď som odchádzala.. ona mala veľmi zlú adaptáciu v škôlke a vždy po chorobe to bolo hrozne a teda chorá býva často..

sandra49
autor
2. mar 2024

@sense
@michelle567
@mclissa ďakujem baby 🙂 no ale ono je to rak.. napríklad o pol 7 veceriame pri stole napríklad rizoto..potom ide pozerať vecernik a o 19:15 pýta večeru. Naozaj x krát som jej povedala ze sme len nedávno vecerali, že je napapana a ze ďalšiu večeru nedostane, pretože ideme do sprchy a spat. Cirkus jak slon, ona je hladná a ja ju nechám umrieť od hladu a ona chce dopozerať a bla bla..keď som neustupila tak ešte 20:00 revala jak tur, napinalo ju a kým zaspala bolo aj pol 9. Takže vyše hodinový plač pre tak malé dieťa tiez nieje to najlepšie, ale vyskusala som..a co myslite bolo na druhý deň? To iste..s nou sa jednoducho nedá hýbať.. ona keď si niečo zoberie do hlavy a to sa týka naozaj všetkého tak ide cez mŕtvoly a to naozaj..ona nepozná autoritu, nebojí sa nikoho a ničoho a dokáže revat tak dlho až sa pogrcia..dokonca nepomaha ani keď zakroči muz, ze by sa to dieťa mohlo trosku zlaknut, lebo rešpekt a otec ale smola..absolútne nič nič nič na ňu neplatí.. ani po dobrom ani po zlom.. dohody fungujú iba vtedy keď ona chce a kompromisy taktiež..😏

evkamotka
2. mar 2024

Citate este vecer rozpravku v posteli? Mam podobne stare dieta a mne sa zda, ze je to na tvoju dcerku uz neskoro plus nemusi jej robit dobre ta obrazovka pred spanim. Ak je najedena=brusko spokojne, bude to tym časom alebo telkou pred spanim. Zaviest vies oblubenu rozpravku aj skor (pustis na netflixe, lebo vecernicek udajne skoncil a pod....) a v posteli este knizku

sandra49
autor
2. mar 2024

@michelle567 to si dobre napísala.. lebo asi to rak je ze JA sa upunam na vecernika všetko tomu prispôsobujem..a túto chybu som urobila zrejme už veľmi dávno. Takže je na čase to nejak napraviť.. a budem skúšať ako. Baby tu písali dobre rady takže pôjdem kúsok po kúsku. Som si vedomá ze to bola chyba ale to som nemohla vedieť, ani neviem kedy sa to tak udialo..😏