Maminky budem vdačná za každý jeden príspevok v diskusii...Moja 15 mesačná dcérka od narodenia nespí ako väčšina detí..Teda mesiacov v podstate len preplakala,potom od 8 mesiacov spíme jeden spánok..Nočné uávanie trvá už velmi dlho vyše hodiny..Najnovšie musia spať všetci čo sú v dome ináč nepojde... 😒 Proste si zmyslí že tam chce aj psa 😒 Sú dni ked ycelý den nezažmúri oka,ale večer nepojde spať skor stále po 21:00... 😢 Vidím na nej,že je hrozne unavená,len proste nemože zaspať ...:(Je velmi živá celý den prelieta,takže unavená byť musí..Naša pediatrička nám odporúčala neurologické vyšetrenie.Máte s tým niekto skúsenosť?Vopred dakujem 😉
@domigb su deti ktore sa strasne tazko prepinaju z vertikalnej polohy do horizontalnej..mojmu pomohlo ked sme aspon tu polhodku pred spanim zaviedli taky kludovejsi rezim, citanie v pololahu na gauci, objatia a len tak si rozpravat...viac bol pripraveny na spanok..proste u neho dakedy nefungovalo, ze ulozime sa a ideme spinkat...musel mat taku predpripravu na spanie
teraz uz zavelim ze ideme spinkat, vybozkavame sa v posteli, pomojkame a uz zaspinka sam..proste k tomu dospel, bez toho aby som ho nutila, ci ucila na to ..ale tiez to nejde tak ze ho ulozim, jeda pusa a odidem..musi dostat aspon milion pusiniek a objati 😵 😵 a este parkrat na mna nieco spoza dveri povykrikovat 😀 😀
@domigb mam pocit ze pises o mojom malom🙂 mal ani nie tyzden a vydrzal byt hore cely den od skoreho rana az do siestej vecer ked odkvecol, s uspavanim mame obrovsky problem uz od narodenia, spominam si ze som ho uspavala vyse dvoch hodin aby 20minut spal!!!!!! trapenie najvacsie. v noci ani nehovorim, 200x sme hore, niekedy mam pocit ze uz proste nechcem toto znovu a znovu podstupovat, stale dookola ten isty kolotoc, mam sto chuti povedat manzelovi: serem ti ja na to, idem si lahnut do izby a ty uspi maleho a bud s nim celu noc, ja idem spat. lenze mi to neda, lebo ked si predstavim ze sa maly zobudi a bude ma hladat- ja tam nebudem a co si pomysli, ze som ho nechala tak a odisla... ☹ uz neviem skusala som snad vsetko na svete precitala tristo mudrych knih no nic nezabera, on jednoducho spat nevie, nevie vypnut, nevie si oddychnut. kto nezazil, nepochopi, tak ako nechapu moje mudre ´´kamosky´´ co si myslia ze aka som neschopna a co tomu decku robim ked nespi, aky ma rezim na houby a pod., ale uz ma maly 13mes., nejako som si s nim vypracovala plan, rano vstava velmi skoro, okolo 5- pol 6, o 10tej uz musime byt doma/inde nezaspi- aj ked ano tak velmi velmi tazko, zaciname sa pomaly ukludnovat aby o 11tej spal, potom uz len vecer ide , uz o 18.00 sme doma, zas kludovy rezim, okupat, napapat, citame si knizky v posteli a tak pred 20.00zaspi. ked mi niekto povie ze ho obtazuje byt 10minut pri decku kym zaspi, ide ma roztrhnut od jedu. ale maleho milujem najviac na svete a aj ked mi chvilu trvalo pochopit ze on za to jednoducho nemoze, teraz sa snazim mu to co najviac ulahcit, ved spanok potrebuje a on sa nauci casom aj spat, verim tomu 😀 😀 😀
@mimave nauci sa..kazde dieta sa nauci..a je super ze si s nim, kym ta potrebuje
ja som myslela ze ma slak trafi ked sa maly zobudil po 20 min..ani len najest som sa nestihla 😖
strasne mi pomohlo spavat s nim..on sa nejak prebral klasika po 20 min ale tym ze videl ze som pri nom a citilma a nadojcila som ho tak som ho este nejak uviedla na spanok na dalsich 20 min a toto sa postupne predlzovalo az sme sa dopracobali k jednemu spanku za den a zten trva cca hodku a pol..ale niekedy da aj 2 hodky..spava mi teraz lepsie ako novorodenec 😀 😀
@strapco13 no ved toto je sranda aj maly teraz spi o kusok lepsie ako ked bol malicke babatko, to fakt bol cely den len o uspavani, spal po 20minut, este k tomu nas filipko ma taky spanok ako zajac, ma usi vsade, nesmies ani suchnut, takze nehrozi navarit ked spi, alebo pod., ja som si tiez zvykla spat s nim ked uz som bola na tom velmi zle, lenze spanok cez den ta nezachrani moc, to sa nevyspis tak ako v noci. to mes len na dobitie bateriek na nejaky kratky cas, ale ja verim tomu ze pride cas ked si lahnem do postele vecer a s usmevom sa rano zobudim- aaaano az raaaano 😉 😉 😉 ze sa mi znovu stihne aj nieco snivat 🙂
najvacsia sranda je, ako som sa chystala byt mamou, ake som mala predstavy ze ako vsetko bude prebiehat, ze nakrmis dieta, ulozis spat a porobis si zatial, najes sa a podobne srandy, ze v noci vstane tak dva krat na krmenie a casom ho uz nebude potrebovat... 😅 ze ked bude spat ja budem kludne vysavat ako to robia iny... 😅 prd makovy. ten maly ide podla seba 😀
@domigb ja som malej od narodenia zavádzala určité rituály a režim...
Ráno mojkanie a váľanie sa v posteli, raňajky, doobedu sme vonku, pohyb, čerstvý vzduch...hra. Malú nechávam sa hrať a objavovať aj samú - len sledujem, nakoľko to je bezpečné, aj sa hráme spoločne. Cca od 11 mesiacov prešla na 1 spánok počas dňa - na obed. Dávam ju spávať presne o 11:30 - čím viac tento čas posuniem, tým ťažšie zaspáva. Obednému spánku predchádza ešte dačo pod zub - podľa toho, či je alebo nie je hladná, prebalíme sa, dostane piť, dám ju do postieľky a zaspí takmer okamžite, bez plaču a podobne - ak ju dávam spať v presnom čase.
Zhruba od roka má problém zaspať vonku v kočíku. Najlepšie sa vyspí doma v postieľke. KeĎ vstane - nočník, prebalenie, papanie, ideme vonku, sme von až do večera...cca o 18stej (väčšinou) prichádzame domov, trošku sa hráme, popri tom sa vyzliekame, nočník, kúpkanie, hra vo vani, krémikovanie, obliekanie do pyžamka (krémikovanie, obliekanie a podobne je pri tlmenom osvetlení...papkanie, umyjeme zubky, dáme pusu tatovi, keď musí robiť, alebo sa ešte chvíľku všetci spolu mojkáme na posteli, už v tme, len lampička svieti...potom ju dáme do postieľky, prikryjeme a bez plaču pekne zaspí. Tieto rituály robíme denno denne, či sme doma, či na chalupe u našich...V noci spí bez prebudenia celú noc.
Posledné 3 dni je plač, keď odchádzame zo spálne, vyberiem ju z postieľky, ľahneme si spolu na posteľ - a mojkáme sa..takú polospiacu ju potom preložím do postieľky...neviem, prečo má takú etapu - ja to pripisujem zúbkom, rastú jej očné zuby...alebo jej je jednoducho samej smutno...
Inak - keď spí, normálne robíme čo bežne, žiaden extra tichý režim a podobne...nemá s tým problém..
Možno ťa to poteší...moja známa mala podobné dieťa ako máš ty...a bol to malý génius.. 🙂nadpriemerne intelginetné dieťa, ako 4 ročný sa naučil úplne sám čítať... 🙂
@strapco13
@tea333
@mimave nemm slov vedela som že nebudem sama... 😝 Aký ste mali porod? ja na 5 krát vyvolávaný...Myslím,že aj tam je pes zakopaný,ale zbytočne teraz pátrať potom,kde sa stala chyba... 😒 Len občas je už toho na nás vela a potrebujeme sa vyrozprávať osobám,čo to zažájavajú,alebo zažili... 😝 Občas je to o držku...Baby aj my máme režim v podstate zaužívaný...Ráno vstáva okolo pol osmej a spinkať by mala o pol druhej(ale hovorím) občas ide inokedy nie..Len to ma hrozne trápi,že si s nou aj lahnem alebo lahneme a ona nedokáže zaspať...:( celý den nespala a dve hodiny ležania su jej málo..Zato v noci spinká s nami už veeelmi dlho na velkej posteli postielku som zrušila potom čo som bola hore cca každých 1 minút...teraz sa zobudí asi 2-3 krát..čo je velký uspech 😀 Ale kaaždopádne je o o inom ako za miminka..to som celý den kolísala alebo behala s kočíkom po byte 😲 Ale každopádne prečítam tu knihu čo radila
@tea333 lebo s tým tyranom..mám pocit,že ak tam nie sme tak tam spejeme...zavesená na mna jak cicka celý den,pritom je ako na baterky..len nech si ja nezmyslím sadnuť za notebook,lebo tu musí byť ona..a nech nevarím,lebo aj ona vysáva ona...: 😝 rozmaznala som ju? neviem,možno..Ale ja už pre ćhvílku ticha spravím pre nu všetko 🙄
A preto ma najviac dozieraju tie reci ze kedy budeme mat druhe...nech si to vyskusaju oni cely den aj noc byt na nohach e venovat sa jednemu clovieciku ktory je tak aktivny, ze dvoch ludi umori do uplnehovycerpania. Fakt ta lutujem a viem o com hovoris. Nasa mala spi cez den uz iba raz a je to velmi individualne zasoava na rukach a niekedy spi hodinu niekdy tri nikdy neviem kolko bude spat. Vecer ide spat aj o pol jedenastej tiez sa musi uspavat na rukach aj pol hodinu a viac a je velmi cula cely den beha kocik nechce vidiet od kedy sa naucila chodit zavidim mamickam ktore si kludne nakupuju ja iba utekam a utekam za malou a nahanam ju pretoze za ruku nechce byt a vsetko ju zaujima. Na druhej strane vsak mozme byt radi ze namaju ine problemy a hadam z toho vyrastu.
@domigb nemala som vyvolavany porod 😉 takze tam nehladaj
male dieta tym ze sa jej venujes nerozmaznas
skus patrat po strave..ci nema prilis energeticke..ale zas pises ze od narodenia, tak proste je to povaha
ja tvrdim ze mu v porodnici zabudli naistalovat programy klud a sedim potichu :D a miesto mliecka som mala redbull 😀 😀 😀 ak som si dala kavu tak to akoby som dala jemu priamo 😀 😀 😀
a luxus ze spat do pol 8 ..my sme hore vacsinou od 6 a spat ide o pol 9, cize kolo 9 spi
a mala by tak este spala rano..ale aj ona vstava pred 7 :D
@minewka kolko ma mala?
@renatka100 co ja vioem..ja mam pocit ze mam viac casu pri dvoch ako som mala pri jednom 😅
@domigb porod som mala vyvolavany na viackrat, koncil akutnou sekciou.
ako pise @strapco13, urcite ju nerozmaznavas tym ze sa jej venujes. Aj moj syn je velmi narocny na pozornost, sam sa zacal trochu hravat az ked bol starsi ako tvoja dcerka. celkovo by som povedala, ze od tych 15 mesiacov to islo fakt k lepsiemu, dokaze ho dlhsie nez 1 minutu zaujat jeden predmet, je ucenlivy a rozsiruju sa moznosti aktivit. kazdy mesiac mam pocit ze sa neuveritelne vyvija.Aj on potrebuje byt na pocitaci ked som ja, ide skontrolovat ked cikam, estelen vytiahnem hrniec auz ide varit 😀
ja som celkom vdacna, ze mam zvedave, aktivne dieta, lebo je tym padom pohybovo aj rozumovo zamestnany stale a je sikovny, rychly ako strela a ucenlivy ako mala sova 😎
ta kniha o tyranoch nie je o pozornosti ktoru detom das, skor o hraniciach, ktore im urcis. ak stale ustupujes, prisposobujes hranice zabehnutych veci, niektore deti zisita, ze to tak moze byt stale.
@strapco13
@renatka100 aj ja mam viac casu pri dvoch ako pri jednom. 😅 😉
@domigb ja som mala tiez vyvolane obidva a moji su uplni flegmosi.....prespia celu noc od narodenia, takze tou vyvolavackou to asi nebude 😅
moja dcerka od 11 mesiacov cez den nespava. V noci spi 11-15 hodin nepretrzite, ak spi kratsie, potom to dozenie nasledujuce noci a tak stale dokola. To znamena, ze ani nezaspava vzdy v tom istom case, ani sa nebudi. Ale som rada, ze potme spi a cez den bdie, lebo ked bola malinka (tak do 9 mesiacov) mala posunuty rezim, zaspavala okolo polnoci a budila sa naobed.
Ona ale ma neurologicke problemy, takze ten chybajuci denny spanok ani neriesim, kedze mame kadeco ine na praci. Som rada, ze si v noci dobre vydatne pospi 😉
@minewka kolo roku a pol je druhy vrchol separacnej uzkosti
ale kludne to moze byt ze jej ide zubok a z toho je nespokojna
vacsinou pomaha neriesit a nechat na dietati nech ti da vediet co potrebuje..ak je to blizkost tak preco nie..raz pride cas ked ti povie..mamy nedrz ma za ruku, robis mi hanbu 😅 a tak aspon budes mat spomienky ako ste sa k sebe tulili, prepletali si prstekami, brnkali po nose ..ale to posledne pred spanim nedoporucujem..potom je dieta vemi tazke uspat, lebo vacsinou to vedie k pichaniou do oka, skumaniu zubov a podobnym nezbednostiam zvedavych ruciciek 😀 😀
@mimave dakujem ti za tvoje slova, lebo pises presne ako o mojom synovi a o mne! 🙂 aj ked to nie je vesele, ale mne to dobre padlo, ze nie som jedina 🙂
Nam sa posledne dni spanie este zhorsilo a to som si myslela, ze horsie uz byt nemoze. moje cerstvo rocne dieta zrazu uplne odmieta spat cez den a v noci vkuse buntosi... som v koncoch. vyskusala som uz vsetko mozne.
Ale snad je toto zhorsenie len prechodne a dufam, ze sa vrati cas sice otrasneho spania, ale furt lepsieho ako toho, co je teraz... 😒
@strapco13 hej, ja si tiež tak nejak myslím, že je to taká nejaká úzkosť..keďže doteraz zuby znášala celkom v pohode..a má ich teda požehnane, dokopy 12 už má. Ona nie je nejak extra uplakané dieťa, ak nerátam občasné trucovanie. skôr mám pocit, že sa bojí sama, keĎ vidí, že idem preč...vezmem ju k sebe, hneď sa ukľudní...a šprtá mi v nose a pichá do oka 😀 😀 😀 a je spokojná...ale beriem, že taký nos je veľmi zaujímavá vec.Mám pre jej objaviteľskú povahu pochopenie. 🙂
A presne to si vravím, že príde čas, keď sa mojkať nebude chcieť - to ad1 a ad2 - ona je taký priebojný, nebojácny typ, nie je ani moc mojkacia....takže si to celkom teraz užívam... tieto 3 dni...a mám pocit, že aj môj muž, on je naoko taký rezistnejší voči plaču...ale myslím, že veľmi rád teraz prevezme uspávanie..
kočky ahojte
mo krpec má 28 mesiacov,každú jednu noc je minimálne dva raz hore......ja som už úpln ezúfalá,on sa posadí,začne plakať,niekedy pomože že sa trošku napije čaju,niekedy ani to....niekedy sa prebeir úplne a je hore aj tri hodky,ja fakt neviem čo s ním robiť,my sme celú noc ešte neprespali a to malý vobec nebol kojený,dostaval moje mliečko z flašky,...........
čo s ním robiť?sa mi vidí už dosť veľký na to ,aby prespal celú noc.....alebo aby aspoň neplakal 😒
@strapco13 on má svoju postielku pricapenú na moju posteľ,zaspáva tak,že ho držím za ruku,ak sa v noci zobudí,hneď mu ruku dám,že ssom tam....ale niekedy povie že nechcem ruku,nechcem mamu,nechce piť.....proste nič,len reve...
a s nami spať nie je zvyknutý,furt sa mrví,kruti,kope nás,skúšali sme viac krát, akonáhle som ho preložila do postielky zaspal hne´d....len to časté budenie mi vadí....sme nevyspatí a hlavne manžel,čo vstáva ráno do roboty,už to trvá veeeeľmi dlho 😠
@lucula73 dieta ma odlisne spankove cykly
mam znamu co nekojila dcerku /teraz je uz v mojom veku/ a ta nespala do 3 rokov a jej deti su o tom istom..obe a su dojcene
cize ak je dieta nastavene inak, neurobis s tym vela ..ale aj to prejde 😉
nieked y pomoze uprava rezimu, trvanie na stabilnom rezime a dodrziavat, ak nezabera pomojkanie, skusit uspavacika ..nejaky vhodny plysak, na mojho platio cim lepsie a viac spal cez den tym lepsie spal v noci..cize nejako som ho uspala cez den aj ked sa netvaril nadsen..samozrejme bez placu
nas mal horsi spanok ak bolo cez den vela novych podnetov a nemohol sa sam vybehat..cize nastevy a pod nie vzdy dobre znasal
skusat
ja nie som velmi na povery..ale neskusila si dat postielku na druhu stranu postele a vymenit sa s manzelom.."zla zona" ..zazila som na vlastnej kozi, ze mi pomohlo spat obratene na posteli
@strapco13 nie, rozmýšľam, ale nič také sa nestalo..skôr mám taký vnútorný pocit (ale neviem, možno sa mýlim), že sa u nej začína prejavovať taká tá detská fantázia...že sa bojí tieňa stromu na stene, otvorenej skrine...a tak...svetlo-tma...že si začala okolie všímať v iných súvislostiach, ako predtým...
@minewka moz byt..kvoli tomu je vlastne ten druhy vrchol separcnej uzkosti..prvy je kolo 8 mesiacov..to spoznava moje a cudzie /aj dovtedy vacsne usmiate a komunikativne dieta sa zrazu hanbi pred ostatnymi/ a potom uz to ide..fantazia..deti si zacinaju vymyslat /ved zt sa vedia hrat aj samy ako tak..aj na naberanie piuesku do vedierka treba fantaziu/ a potom sa mozu zlaknut toho co im fantazia posepka
skus male svetielko..takle do zastrcky...mozno zaberie a ak ho mate tak ho zrusit, mozno hadze tiene
@strapco13 hm...no to by som ešte mohla skúsiť,vymeniť postele,ale neviem či by krpec súhlasil mne spať v tatovej posteli 😀
a režim myslím že máme stabilný......cez deň spáva každý deň,zaspí bez problémov,takú 1-1,5 hodinu si pospí...
Asi fakt len vydržať..... 😉
a ďakujem ti za ochotu a rady 🙂
ani moje dieta nespi klasicky. prve mesiace boli trapenim v mnohych aspektoch. ale stale pretrvava budenie v noci, su obdobia kedy sa budi menej a ine, ako teraz, ked je hore kazdu chvilku a neda sa utisit.
u nas pomohli iba ritualy. vsetko robit rovnako a v rovnakom case. neustupovat a nedavat dieta spat skor alebo neskor, resp posuvat to len minimalne, robit presne tie iste veci - vecera, rozpravka, kupanie, kremovanie, obliekanie, ukladanie s mlieckom, ta ista pesnicka a to iste miesto.
riadila som sa radami od prekopovej, uspavala som stale rovnako a postupne som od uspavania na rukach presla az po samostatne uspavanie v postielke v mojej pritomnosti.
niekedy je uspavat dieta neskor to najhorsie. aj moj syn je taky drazdivy, velmi citlivo reaguje na vsetko odmalicka, a uspavat ho velmi unaveneho je hrozne. prave preto sme ho nacasovali na presnu hodinu, kedy sa chodi spinkat.
ono zas netreba nechavat dieta vyberat kolko ludi pri nom musi byt a co vsetko sa ma pritom diat. samozrejme, ak si prosi konkretnu hracku, pesnicku, drzat za ruku ci v objati, vyhoviet, ale nenechaj ju vymyslat, lebo ona potom vie, ze vymyslat moze a potom to povedie do bizarnych situacii ( vid kniha maly tyran)
podla mna vysetrenie nebude na skodu, ale my sme to neriesili 🙂