Poruchy spánku štvorročného syna

lilly0812
21. feb 2016

Dobrý deň ,

mám 4 ročného syna, ktorý má už veľmi dlhú dobu poruchy spánku. Problém je aj pri zaspavani. Musím byť pri malom v izbe kým nezaspi, resp. sedím pri jeho posteli inak ani neleží. Zaspava nekludne. Ked už zaspi musím ostať v izbe akonáhle otvorím dvere drobec je hore. Skúšala som si aj ja ľahnúť aby buval no to nepomáha začne behať takže musím pri nom sedieť. Už sa citim jak bachar no inak moje dieťa spat nebude. Ráno je o 7mej hore, poobede okolo 14hod. sa pyta spat to spí 15 max. 30 minú. Aj tí musím sedieť pri ňom. Večer chodieva do postele po 20 hod. Medzi 23 a 00:00 sa vždy budí a vie strašiť aj 2 a pol hodiny (toto predtým nebývalo). Trvá mu aj 45 minút kým zaspi ale iba ak som v izbe inak môžem zabudnúť ze bude spat. Variť a upratovať môžem jedine keď je hore. Kedysi som si v klude porobila ked buval no to už je minulosť. Aj keď je v noci hore aj 3 hodiny ráno vstane o 7mej, vidno, že je nevyspaty. Teší ma, že ma chce mať malý pri sebe ale 24 hodín 7 dní v týždni? Ani neviem kedy som si naposledy nepustila vaňu.

lilly0812
autor
21. feb 2016

Čo som našla tak 4 ročne dieťa potrebuje 10-12 hodín spánku. Syn spí dokopy cca. 7 a pol hodiny

janette321
21. feb 2016

mne doktorka povedala že zdravé dieťa zvyčajne prespí aspom tých 9 hodín v kuse . ja som sa už skoro 4 roky nevyspala a ani sa ešte dlho nevyspím ale to kvoli synovej diagnóze ... ale zdravé dieťa že potrebuje aj 12 hodín spánku počujem prvýkrát - tým nemyslím že sa to nemá veď spánok je zdravý ... :D

lilly0812
autor
21. feb 2016

@janette321 tých 10-12 je asi nočný a poobedny spánok dokopy, možno je to priemer. Mne povedala kmn

lilly0812
autor
21. feb 2016

@janette321 Mne povedala pediatrick a aj detská psychologička, že deti v tomto veku bežne spia tých 10 hodín. Skúšala som poobedny spánok zrušiť no bolo to ešte horšie, večer nevedel zaspať aj do 22 hod.

lilly0812
autor
21. feb 2016

@janette321 niekedy vstane ráno už o štvrtej a chce byť hore, keď sa to stane trvá aj 2 hodiny kým opäť zaspi. Keď bol menší nemal problémy zaspať aj spať v izbe sám (kým som ja išla spať). V noci je to tak, že nepomáha ani pekné slovo , ani po zlom ani po zadku, nič. Povie NIE a hotovo.

janette321
21. feb 2016

ja som malému skúsila dvakrát zrušiť poobedný spánok . keď akosi nemohol poobede zaspať a už bolo veľa hodín tak som ho zabávala aby už vydržal aspom do večera a že do rána aspom prespí - a to bol veľký omyl . akurát som mu to rozvrátila . od polnoci skoro do rána sme sa hrali :D inak tiež to máme tak že ráno vstane . poobede si znova pospí aj 3 hodiny . v noci sme aj hodinu a niekedy aj dlhšie hore čo ťažko znova zaspí a až potom potiahne do rána - ale ako hovorím malý je autista tak ja s tým nič neurobím :( ale každé dieťa z toho vyrastie . budeme radi keď sa nám ich ráno podarí zobudiť do školy :D

pribinak
21. feb 2016

A co keby ho uspaval muz? Jednoducho ty vypadnes s domu na večerný jogging a v noci ked sa fešák zobudí spis v inej izbe, aby tam bol zas len muz
Mozno bude tyzden revat, ale prestane

Ja by som asi zrušila poobedňajších spánok a vecer este s nim dala veľkú prechádzku
A v noci keby sa zobudil, tak sa robím, ze spím, to som robila s mojim, jednofucho na nic nereagujem-spím

pribinak
21. feb 2016

@lilly0812 keby sa zobudil o 4 hod rano a nikto by si ho nevšímal, nikto by na neho nereagoval, tak co?

lilly0812
autor
21. feb 2016

@janette321 my máme zas podozrenie na ADHD, ešte nás čaká veľa vyšetrení. Neurologicka zatial rieši len to, že malý má 4 roky a nerozpráva. Foniatricka mala urobíť vysetrenie sluchu či dobre počuje no neurobila ho ako mala tak ideme k inej lekarke. Objednané máme aj psychiatrické vyšetrenie, kvôli hyperaktivite a tomu, že nerozpráva. Možno nás čaká aj CT čko.

lilly0812
autor
21. feb 2016

@pribinak muža nemám, otec syna sa o nás nezaujíma. S malým spim v jednej izbe. Bývam zatial u rodičov. Tvarenie sa, že spim nijako nepomáha malý vybehne z izby a je schopny ísť aj na balkón. Ak nereaguje ja beží do spálne za mojimi rodičmi, ktorý mi potom nadávajú.

lilly0812
autor
21. feb 2016

@pribinak co by urobil? Bol by hore, pustil si telku a povytahoval veci v kuchyni. Potrebuje stály dozor. To by dopadlo, nechať ho v noci len tak.

pribinak
21. feb 2016

No s ta psychologicka ti poradila nieco?
Je dostatočne fyzicky unavený?

lilly0812
autor
21. feb 2016

@pribinak zatiaľ nič ale čoskoro máme ďalšie sedenie u nej. Program ma cez deň pestrý.