Ahojte maminy. Náš 10-mesačný syn je naučený zaspávať v nosiči. Buď s ním chodíme po byte alebo sa natriasame na fitlopte. Nemá nejaký pevný režim, snažila som sa zaviesť dva spánky v presných časoch, ale ako mu išli 4 zuby naraz, všetko sa pokazilo. Niekedy spí 2x denne, niekedy 3x. Je v tom bordel, aj keď som sa tomu snažila predísť.
Vyzerá to teda tak, že keď vidím, že už je unavený (po 2,5-3 hodinách bdenia), vezmem ho do nosiča a cca do 15 minút uspím. Potom preložím do postieľky. Niekedy mi zaspí aj na prse. Večer je to tak, že o šiestej ho kúpeme, potom sa trochu hráme a pred siedmou ho vezmeme a uspávame. Takisto v nosiči. Nosič má ako tak rád. V noci je kojený, budí sa asi 3x, nakojím a väčšinou hneď zaspí na prse. Už iba preložím do postieľky, ktorá je úplne samostatná od našej manželskej.
Moja otázka znie, ako to postupne zmeniť. Chceme, aby mal režim a aby sa vedel v postieľke sám uložiť. Sme prístupní vydržať aj plač, lebo aktuálne je to pre nás neúnosné. Už sme sa o to raz pokúšali, vydržala som len dva dni, lebo srdcervúco plakal. Prosím, nepíšte mi, že chce maminku, moju blízkosť a tak... Chcem ho len naučiť samostatné spinkať.
@janapeterjana ahoj, ja mám 13 mesačnú dcérku a mám stále to isté. Budila sa v noci aj 6x (kojene deti sa budia v noci častejšie ako deti na UM). Mali sme jeden super týždeň keď mi v noci prespala aj 7hod ale som sa dlho netešila. Už sa mi zase budí často. Vieš detičky majú rôzne obdobia niekedy spinkaju inokedy nie. Mne sa ten týždeň sama uložila a spala ďalej, prinajhoršom som ju držala za rúčku aby vedela že som u nej a spinkala ďalej ale teraz jej už ani to dakedy nezaberie. Nemusíš sa báť on na to ukladanie príde sám. A k tomu nosiču ti tak poradím, my sme nemohli 10 mesiacov zaspať bez perinky mohla byť unavená ako chcela keď nebola v perinke nespala aj keď bolo horúco ako v pekle spotená ako myš musela byť v perinke. Raz ma to nahnevalo a tak som rozprestrela na posteľ deku a bez perinky sme ležali 2 hodiny v posteli kým nezaspala či na prsu alebo bez. Po 3 dňoch sa naučila. Keď zaspala som ju zabalila do deky aby sa nezobudila pri prenášaní šupla som ju do postieľky a tam som ju z deky rozbalila. Musíš vydržať iné ti neporadim. Dieťatko má rôzne obdobia ale neboj raz sa to naučí ❤️
@janapeterjana keď ho necháš chvílu vyplakať nič sa nestane, vždy keď sa zodvihne skús ho uložiť na bok chiť ho jednou rukou za rameno druhou za bok a jemne ho kolíš. Ja som ešte tak v postieľke uspavala. Pár krát ho ulož naspäť jemne sa mu prihovor, keď bude veľmi plakať zodvihni ho na ruky (ale nie do nosiča ) hlávku nech má na tvojom ľavom pleci (počuje tvoj tlkot srdca ho to kus ukľudní) jemne sa s ním kolíš a keď zaspáva uberaj s tým kolisanim až kým sa nebudeš vôbec hýbať a keď už bude kľudný a skoro spinkať tak ho polož do postieľky a ako som vyššie písala jemne ho na boku kolíš ak by ešte nespal ale ak ho dáš do postieľky a bude spať tak ho už len prikry. Ale až sa ti to nebude dariť tak nevadí lebo on sa to aj tak časom naučí. Z vlastnej skúsenosti ti viem povedať že keď chceš aby spinkal sám a aby sa aj uložil sám nesmie ti zaspať na prsu a do postieľky ho dávaj len keď už SKORO spí aby sa v tej postieľke sám uveľebil. Ak ti to nepôjde a nebude sa ti dariť tak nevadí ani ja som s malou v Tom veku veľmi nepochodila ale čím bude starší tým to bude lepšie uvidíš. Aj keď je to vyčerpávajúce tak len držím palce a veľa trpezlivosti. Hlavné buď pri ňom kľudná keď budeš nervózna tak to nepôjde
@janapeterjana moja spavala len v kociku, vsetky pokusy o postielku zlihali. Nechala som aj vyplakat.ale to taky amok chitila,ze viac som to radsej neskusala. Sama v postielke zaspala nieco pred 1,5rokom, kupili sme kolotoc, projektor na stenu s hviezdičkami a bol pokoj od vtedy len v postielke. Nedavno mala tri a prespane cele noci by som lahko poratala 😊 drzim palce
Ja prave ucim svojho 6,5mesacneho zaspavat v postielke a to som ho doteraz uspala jedine tak ze som ho hojdala na rukach. Prvy den bol narocny ale mame treti den a ide nam to...treba vela trpezlivosti...nenechavam ho vyplakat som cely cas pri nom kym si nezvykne
@janapeterjana ahoj, ja som syna v 8,5 mesiacoch naučila zaspávať v postieľke. Predtým sme ho na noc uspávali na rukách, cez deň v kočíku.
Zaviedla som 2 novinky - uspávanky a biely šum. Kedysi na to nereagoval, teraz áno. U nás je väčšinou večerná kaša, kúpanie, kojenie, uspávanie.
Prvý večer po kúpaní som išla ešte klasicky nakojiť. Bol ako vždy v spacom vaku, na vankúšiku, proste tak, ako sme ho potom zvykli uspávať na rukách. Pri kojení som pustila uspávanky z takého ježka, sú klavírne a trvá to 10 min. Normálne by som sa po kojení musela postaviť a kolísať ho postojačky alebo s ním chodiť po izbe. Teraz som ostala sedieť na posteli. Aj keď dojedol a hrala hudba, bol kľudný, ale akonáhle bolo ticho, začal trucovite plakať, nie taký ten vážny plač. Pustila som pomerne hlasno biely šum, tak, aby ho počul popri protestovaní. keď sa skľudnil, stíšila som ho. Pritom som ho trochu natriasala na rukách. To ho celkom rýchlo skľudnilo a postupne som prestala s natriasaním. Ešte asi raz znovu začal protestovať, ale pri tom šume sa ukľudnil a zaspal. Preloženie do postieľky pri šume bolo úplne easy, predtým to býval kritický moment. Takto aj keď otvoril oči, hneď ich aj zavrel a spal.
Druhý deň mi zaspal pri kojení a hudbe.
Tretí deň bol rovnaký, ako prvý, ale už neplakal.
A keďže som videla, ako na tú hudbu a šum dobre reaguje, skúsila som ho dať po kojení pri šume ešte bdelého do postieľky. Pri šume sa vôbec nerozplakal, ako zvykol bez neho. Asi 2 či 3 dni trvalo cca hodinu, kým ju celú prelozil a zaspal. Potom som zistila, že keď spravím úplnú tmu (zatiahnem žalúzie a vypnem nočné svetlo) zaspí za 20 min. Skúšala som aj odísť, keď už si hľadal polohu v postieľke, ale začal plakať, tak odvtedy vždy počkám z kým zaspí, až potom odídem. Väčšinou je to za tých 20 min, niekdy viac, menej často menej 🙂
@janapeterjana no ale to nemate take zke podla mna, to ze si si ho tak naucila je na tvoju skodu,skus ho cez den uspavat kojenim. Anie v. Osici ked vam to funguje.Ak chces ho naucit samehi soat,tak jedine metodou kontrolovaneho revu,poznam 3co to dali a su spokojni,ale nie kazdy na to ma povahu.To ze spi 3x je ok, nemusi mat rezim ides na to dobrr,ked vidis ze je unaveny das ho soat,postupne ti nezaspi ten treti krat a cason ani druhy krat.Cize toto mas ok,nieje dibre mu nasilu udavat soanky,on sam vie ejdy je unaveny
@janapeterjana a prečo tak veľmi chceš aby zaspával sám v postielke? Veď ho prestaň kojit a nebude na teba až tak fixovany...podľa mňa to sú také deti..Ja mám 7 mesacnu a od začiatku ju uspavam na rukách a posledný týždeň 1x denné v nosiči inak vonku v kočíku.. ja som to ale uplne prijala že tak chce byť pri mne, zaspať na rukách, chce ma cítiť, okeeej..nebude to trvať na veky..😉 ale ona ma režim.. prespi celu noc od 10 večer do rána do 7..síce posledný týždeň zaspava okolo 8 a spí do rána.. sama si to tak upravila a vyžiadala..
Keď vstane o 7 ráno, pije mlieko, za pol hodinu alebo hodiny idem uspat do kocika..spí cca hodinku..potom ďalšie papanie vyziva/kasa po cca hodine a pol zase spať do kocika a spí do ďalšieho papania ktoré je o 13..obed..potom moc spať nezvykne až do ďalšieho papania a keď tak, tak len pol hodku alebo tak máličko.. potom ďalšie papanie mliecko a buď ide spať alebo nejde..Ale taktiež len tak pol hodinka..niekedy je hore aj dve hodiny a potom ju idem uspat do kocika a troška si zdriemne..
Ja neviem či som ti pomohla ale z vlastnej skúsenosti som proste upustila od toho aby zaspala sama v postielke aj keď som mala obdobia že ma to neskutočne stvalo že ju musím na rukách uspavat..Ale prijala som to tak ako to je a ako to chce ona a sme všetci spokojní 😉🙂
@janapeterjana a ešte by som dodala ako spätne ci tam tvoj príspevok.. naša je tiež taká ze keď ju dám do postele tak sa neulozi..ani keď je unavená.. lezie, skáče a stavia sa na nohy..čiže podľa mňa tuto cesta nevedie..😅 ale ako som už napísala.. ja si z toho noc nerobím.. v noci sa vyspím a som ok..Ale ty keď ešte aj v noci vstávaš na kojenie tak si aj unavená...
U nas to funguje od narodenia do 3 rokov prvá :mliečko, Nosic a fit lopta a ked spi vyklopíme. Mladší rovnako akurát od roka začal spat sam niekedy no väčšinou ako staršia 😉
Nenechaj ho vyplakat, odnesie si to na cely život. Jzivaj si chvíľky s nim. Ani sa nenazdas a ožení sa 💜
@janapeterjana Neviem však, ako na to ísť. Neviem, kedy a ako ho uspať. Už sa stavia na nohy, ale je v tom nešikovný, bojím sa, aby sme mu nespôsobili traumu, keď bude v postieľke plakať, dvíhať sa a my si ho nevezmeme na ruky. Som z toho dosť naprd.
Aj keď je unavený, on sa proste neuloží. Dám si ho k nám do manželskej, spievam, ťapkám, hľadám a on sa vyberie štvornožkovať. Neviem, fakt neviem, čo a ako. Čo s ním robiť cez deň, čo v noci. Ideálne, ak by mi napísal svoju skúsenosť niekto, kto čosi podobné prežíval.