Pomalé dieťa

7. feb 2023

Ako sa správať k 8 ročnému dieťaťu, ktoré musíte upozorňovať aspoň 10 x ? A to sú len bežné každodenné veci. Zopár príkladov - obliekaj sa, pohni si, vstávaj, choď si tie zuby umyť, obuj sa, jedz, rob úlohy
Dieťa je v 3 ročníku ZŠ a pred školou čakám raz 15 minút, potom 30 minút, potom 20minut a takto to ide nonstop. Do šatne nemám prístup, rodičia musia čakať deti pred školou.
Dieťa je také zabrzdené a nonstop sa opakujem ako papagáj. Mám voliť nejaký trest za to?

Mám doma ešte trojročné dieťa a to je rýchlejšie oblečené ako to osemročné
Ex manžel to nerieši, len ho pokojne upozorní, mne povie, že je dieťa ešte malé a tam to končí.

zuzinka888
7. feb 2023

A co tak ho skor motivovat ako trestat. Npr.skusme kto sa prvy oblecie, kto prehra vynesie smeti.....

vilma7
7. feb 2023

Dieťa je zasnené, myslí na iné veci, nevníma ťa.
Musíš si byť istá, že počuje a vníma a realizuje to, čo ku vravíš. Takže nie zďaleka, z kuchyne, z obývačky atď, ale pekne k nemu ... skús túto cestu.

simonettasimonova
7. feb 2023

Pred korunou sa dalo ísť do školy však? To je cele zle.. Mam10rocnu dcéru a 6rocneho syna ale to je jedna obrovská 6rocna pohroma ja si myslím ze pri chlapcoch je to normálne vidím rozdiel na mojich deťoch a to je 180stupnovy rozdiel. To sú chlapi s tým veľa nenarobime.. pre chlapov je najhorších prvých 40rokov detstva 🤯

evica17
7. feb 2023

rano by som raz povedala, a nechala to nanho. napr. vstavaj a pochytsaj sa, za 20 minut musis vyrazit do skoly aby si stihol. ono ked bud emat nejaky dosledok toho ze sa flakal a nestihol do skoly, bude ho to nabuduce motivovat. ty ked mu to vravis 500x tak ta ma v pazi

simona20201309
7. feb 2023

Skus si niečo prečítať o ADD. Môže vám to obom veľmi pomôcť. Možno naozaj za to nemôže a tvoj prístup ho brutálne stresuje.

autor
7. feb 2023

@zuzinka888 ale dieťa nemá 4 roky, nie je škôlkar. Má 8 a toto sa tiahne od 1 ročníka. Ráno,keď sa chystame do školy, tak chystám aj iné deti a ak by som to nepovedala 4x choď si tie zuby umyť lebo budeme meškať, tak nakoniec vždy musím dosť zvýšiť hlas. Zatiaľ sa netrestá ale rozmýšľam, že postihy byť musia

deedol
7. feb 2023

tiez mi napadlo ADD, znamej dcera je taka a ma tuto dg.

autor
7. feb 2023

@simona20201309 nemá add ani adhd ani asperger. Mám správu od psych

kaktusik007
7. feb 2023

ja mam takeho syna. Vekom sa to zlepsilo, bude mat coskoro 12. Ale aj tak bude nepouzitelny pre bezny zivot. ALE - je intelektovo na to tak, ze presahuje tabulky. Takze neriesim, clovek je jedna jednina - kedze dostal intelektu prilis, hold, nieco sa mu uz nezmestilo. Vyriesim tak za cca 15 rokov vyberom schopnej manzelky ;P

loliki
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zanka777
7. feb 2023

Mne to ani nepríde že píšeš o vlastnom dieťati...... Je vôbec tvoje?alebo je partnerovej???lebo písať o vlastnom tak veľmi divne negatívne a že je zabrzdene atď....mi to celé príde také chladné od teba.normalne by som povedala že nie je tvoje a že k nemu nemáš nejaký extra vzťah...... Lebo môj syn je v tomto presne taký istý ako píšeš ale by mi ani nenapadlo takto o ňom hovoriť a este s cudzími ľuďmi že je zabrzdeny atď......neviem....divné

simona20201309
7. feb 2023

Prepac, ak môžem, ten 10r a 3r ma rovnakého otca?

majamat
7. feb 2023

asi moc nenarobis. moja dcera je taka, este aj papuluje.
najskor sme bojovali, ked bola malinka. von sme sli komplet dopotene, lebo som ju nemohla pooblekat. do skolky rev katźde rano. nie koli tomu, ze nechce, ale koli chystaniu sa. obliekalasom ju skoro celu skolku.
motivacia zaberala tak tyden a dost. skusla som c´vselico. no nepohlla som s nou.
dnes rano som ju opat upozorovala. uz sme mali vyrazit a nebola este najedena. jedla malo, najedla sa za minutu, no obliekanie 30min. a to uz ma 12r

simona20201309
7. feb 2023

Aha už čítam, nie... to mi bolo hneď jasne

loliki
7. feb 2023

@zanka777 Prečo nie? Vidí svoje dieťa takto, má svoj kritický pohľad a nie postoj nejakej opičej lásky. Je to úplne OK.

zanka777
7. feb 2023

@loliki to je skrátka môj názor..... Nezastavam opičiu lásku to je tiež choré ale toto mi príde akoby písala o dieťati ktoré nie je jej..... Je to len môj názor a možno sa mýlim ale tak mi to príde

autor
7. feb 2023

@zanka777 Neviem prečo to vidíš negatívne? Úplne normálne som opísala situácie. Nie je to med lízať s takým dieťaťom. Chodili na plavecký a to sa aj učiteľka sťažovala, že celý autobus čakal len na moje dieťa. Navyše neviem už čo mám robiť, ani som nevedela čo jej mám na to povedať 🙄

simona20201309
7. feb 2023

Nejak si tak všímam, že keď si žena nájde nového chlapa a má s ním druhe dieta, to z prvého manželstva je zrazu na obtiaž. Presne tak to z tvojho vyjadrovania cítiť. Otrasne sa o ňom vyjadruješ. Ak nemá diagnózu, tak sa podla mna do seba uzatvára pred realitou. Preto možno radšej sníva, ako má žiť v realite. Keď sa o ňom vlastná matka vyjadruje takto.... 3r je miláčik však? Vieš o tom, že 10r to už dostatočne vnima, že jeho brat ma to, čo on nie? Úplnú rodinu. Tak ZBRZDI TY. Ukludni sa, prestaň ho neustále nahanat, ponizovat a urážať.
Viem ze ta môj príspevok teraz poriadne nazlosti, ale dúfam, že sa nad tým aspoň zamyslis🙏

tinkavvv
7. feb 2023

Vcera som citala uryvok z jednej knizky o vychove, ktoru si odem objednat. Presne tam bola spomenuta podobna situacia a miesto spojenia: chod si uz umyt zuby, vravela som ti to 10x... skusit vyjadrit prosbu cez moje pocity - dnes som velmi unavena na to, aby som ta o umytie zubov musela prosit 10x...

koniarova
7. feb 2023

@kaktusik007 ja mám doma to isté,čo ty. Ja dúfam, že ho nejaká aj bude chcieť,keď je taký spomalený. 🤷😁

zanka777
7. feb 2023

@simona20201309 úplne úplne súhlasím 👌

petkavka
7. feb 2023

. Evidentne na chlapca prenasas veci, co nemas doriesene s ex. Syn sa sprava rovnako Ako 90% 8roc. chalanovi. Otazka na zamyslenie- ak Problem nie je v synovi, kde inde by mohol byt? ...Toto si vyries/uprac v hlave/ skonzultuj psychologa a bude dobre 🙂

autor
7. feb 2023

@simona20201309 prepáč, ale ja som nebola iniciátor rozvodu rozbitia rodiny

loliki
7. feb 2023

@zanka777 Tiež to zažívam. Ja mám svoje tempo, všetko načasované, ráno vyrátané, čo koľko trvá a ide sa. A nie. Narazíš na člena rodiny, ktorý má iné tempo, ale každý deň a stále. V každej bunke. A môžeš si povedať len: Prepočítavanie. Je to na nervy. Predstav si, že jeden je ako futbalová lopta stále v pohybe a ten druhý milý, zlatý, usilovný, dobručký- ale proste slimák. Bez urážky.

simona20201309
7. feb 2023

@koniarova neboj sa bude 😆 môj muž je pomalší ako najpomalsi slimák, ale za to je precízny a všetko čo robí, robi na 120%
Dá sa s nim žiť 😅

koniarova
7. feb 2023

@simona20201309 potešila si ma. ❤️

zanka777
7. feb 2023

Podľa mňa ani tak nejde o to kto bol iniciátorom ale nebol to ani tvoj syn..... Naozaj to možno vníma že vy ste rodina a on je na obtiaž...... A možno mu to nepriamo dávaš najavo vo všetkom..... Že je spomalený.... Že nerobí to čo treba a tak rýchlo a dobre ako je treba....... A určite do teba "husti"aj nový partner niečo v zmysle že daj si syna dokopy nech sa správa ako má.... Tak potom si to nejak vybijas nie naschval na staršom synovi.....si predstav ako mu asi je.......celkovo.....

simonettasimonova
7. feb 2023

@zanka777 môj je taka istá "brzda" a aj keď sa tak o nich vyjadrime neznamená ze ich nelubime ale skutočnosť je raz taka 😖

anjelicek26
7. feb 2023

Povahu dietata proste nezmenis... pomoze skutocne motivacia - odmeny, ak nieco stihne za tu a tu dobu, stopky a "budiky", ktore mu budu odratavat cas vizualne, kolko a kedy musi stihnut... nasi maju presypacie hodiny, pomaha...

zanka777
7. feb 2023

@simonettasimonova ja som neusudila len z tohto jedného slova..... Prečítaj si môj posledný komentár tam som to zhrnula