Ahojte,
vcera som si otvorila ... casopis a v nom som nasla uzasny clanok o lenivom rodicovi. Uplne ma ten clanok dostal a chystam sa kupit knihu od Toma Hodgkinsona, Pohodovy rodic. Dnes doobedu som sa podla tych principov riadila a krasne to fungovalo...stihla som pri dvoch malych detoch do roka (20.mesacnej a 8. mesacnemu) povysavat, navarit, ist na prechadzku, no proste par veci naviac ako obvykle, ale hlavne bez stresu a celkom pohodovo si myslim... 🙂 . Ak sa niekto najde kto cital ten clanok tak dajte sem par viet k tomu, pripadne ak niekto ma tu knihu...ja som si dala predsavzatie ze si tu knihu precitam a pootm budem tu davat par tipov, ako si zivot s detmi co najviac uzivat 😉.
@sisamato ako sa volal ten casopis napis nejake tipy ja pri mojej 3 rocnej a 2 mesacnej nic nestiham večer pridem nato ze za celi dne som nic nejedla a nemam ani chvilku casu poriadne na seba vlasy umyt a ani nic take , aj na net mam chvilocku akurat tu mrknem ked platim nejake seky alebo ked deti na chvilku spinkaju obidve naraz
Pred pár dňami som si na nete náhodou prečítala článok o Tomovi Hodgkinsonovi a jeho knižke “Pohodoví rodičia”. Veľmi ma to zaujalo, pretože nepatrím k tým rodičom, ktorá by večne stála za chrbtom svojich detí a kontrolovala ich, čo robia, aby si neublížili, večer si neplánujem, čo budem celý deň s deťmi robiť, aby sa nenudili. V opise knižky som našla v podstate časť seba, ako sa staviam k výchove svojich detí a možno práve preto patrím k tým “pohodovým rodičom” aj ja 🙂
Tu je ukážka z knižky:
Aj vy máte pocit, že si vás deti omotali okolo prsta a vlastne skáčete tak, ako oni pískajú? Aj vás zožiera hlodavý pocit, či všetko robíte tak ako treba a či z vašich detí vyrastú rozumné, sebavedomé, dobré a úspešné bytosti? A máte niekedy pocit, že vám to prerastá cez hlavu a najradšej by ste sa niekde utiahli a mali konečne svätý pokoj? Ak ste aspoň na časť z otázok odpovedali áno, potom je tu pre vás novinka od Toma Hodgkinsona „Pohodoví rodičia“.
Predstavte si – aj z prehnane zanieteného rodičovstva vedie cesta von. Existuje celkom jednoduché riešenie, ktoré vám urobí život s deťmi ľahší, finančne menej náročný a hlavne radostnejší. Tom Hodgkinson je expert, ktorého uznávajú mnohí odborníci a on pozná zaručený návod, ako sa stať pohodovým rodičom.
To čarovné slovo, či slovká znejú: „Nechajte ich tak.“ Lenivý rodič je totiž dobrý rodič.
To, samozrejme, neznamená, že ich máte zanedbávať, len by ste im mali dopriať viac priestoru, aby z nich raz vyrástli sebestačné, sebavedomé a šťastné stvorenia. No ak chcete, aby sa nám to podarilo, musíte sa prestať strachovať a začať v deťoch podporovať ich prirodzenú kreativitu a nezávislosť. Popri tom si prekvapivo uvedomíte, že sa z vás stali šťastnejší a lepší rodičia. Priznajte si – aj vy občas robíte príliš veľa. Prehnane zasahujete do života svojich detí, čím im bránite, aby vyrástli a postarali sa samé o seba. Stiahnite sa a nechajte ich žiť.
Tom Hodgkinson vynaliezavo a hlavne humorne aplikuje svoje mierne ľavicové teórie v praxi na tie najnepríjemnejšie oblasti výchovy detí, aké rodič pozná. Kniha „Pohodoví rodičia“ je ideálna pre všetkých, čo majú problémy s rodičovstvom a potrebujú rozumné rady a príklady z praxe. Dozviete sa, ako si užiť jedlo a stolovať na úrovni. Čo je to hračkársky mýtus. Ako hovoriť „áno“ a skoncovať s nariekaním.
Manifest pohodového rodiča
* Nesúhlasíme s myšlienkou, že rodičovstvo je namáhavé.
* Bez obáv nechávame dieťa o samote.
* Odmietame konzumný spôsob života, ktorý útočí na život našich detí už od narodenia.
* Bez zábran im čítame poéziu i fantasy.
* Alkohol pijeme bez pocitu viny.
* Odmietame puritána zakoreneného v našom vnútri.
* Nemíňame priveľa peňazí na detské akcie a drahé dovolenky.
* Pohodový rodič je šetrný a kreatívny.
* Ležíme v posteli tak dlho, ako je len možné.
* Hráme sa na lúkach a v lesoch.
* Čas je dôležitejší ako peniaze.
* Neporiadok zo zábavy je lepší ako poriadok z nešťastia.
* Dom zapĺňame hudbou a radosťou.
* Odmietame cudzie pravidlá a bezpečnostné predpisy, budujeme si vlastnú zodpovednosť.
* Existuje mnoho ciest, po ktorých sa môžeme vydať.
Pohodoví rodičia (Pohodoví rodičia 1)
Tom Hodgkinson • IKAR • 2010 SK slovensky
7,40 € (-25%)
Tom Hodgkinson nám ukazuje prevratný, no jednoduchý spôsob, ako zvládnuť rodičovstvo a ešte sa z neho aj tešiť. Stačí byť v pohode a nechať deti tak. To, samozrejme, neznamená, že ich máme zanedbávať, len by sme im mali dopriať vi... Viac o titule
Expedujeme do 12 dní
Ja som tu knizku necitala, ale nasho maleho sme od mala nechali nech si poradi s vecami sam. Je to forma ucenia, cely dom sme ako-tak zabezpecili proti urazom (nehovorim ze sme ho zabalili do vaty), ale nemohol si velmi ublizit, lebo aj uraz je forma ucenia. Ja nemam problem si porobit co potrebujem, lebo on sa kludne sam zahra aj hodinu a dokonca teraz na nom pozorujem, ze si vymysla situacie a hra sa. Dokonca nepotrebuje ani hracky, pouziva hocico co najde, niekedy sa normalne pozastavim, co mu prebieha v tej jeho hlavicke. Hlavne je, ze neocakava, ze mu nalinkujem co ma robit a nestojim mu za chrbtom. Znie to ako keby sme sa mu ani nevenovali, ale tak to nie je, samozrejme ze sa spolu hravame, ale ked nie, tak to nepocituje ako kryvdu 🙂
ja som z tej knihy sklamana, dostala som sa ani nie do polovice a bolo tam donekonecna opakovane to iste, co by sa dalo napisat na max. 5 stranach 😒 s takpovediac sedliackym rozumom dospejes k tymto prevratnym nazorom aj sama, uplne logicky.
okrem toho, slovensky preklad je totalne zuuufalyyyy 😲 😝
@sisamato ahoj 🙂 knihu Pohodoví rodičia mám doma a čítala ju, dokonca viackrát 😀 . Ano, je to výborný pohľad a tí, ktorí naozaj takí sú, aj takto žijú...pohodovo, ležérne...moje okolie sa síce na mňa pozeralo s nevôľou, ale to neriešim...
Voľakedy boli mamy od ráno do večera na poliach a predsa sa deti všetko naučili...a vôbec nie na základe stimulov z kníh alebo umelohmotných hračiek
Čím "menej" toho rodič vie a necháva uvažovať aj dieťa, tým skôr ono nadobudne skúsenosti a stáva sa z neho samostatná bytosť, používajúca pri všetkom svojmu veku primeranú vlastnú logiku
tak zisťujem,že som pohodový rodič aj bez knižky 😉
ja som ju dostala od sestry este v lete. zatial som ju len zbezne prelistovala, ze co je to zac.
ahojte,
som v polke tej knihy a mne sa zda uplne uzasna...take rebelium dnesneho rodicovstav...odkedy tie veci praktizujem zije sa mi lahsie...a zaviedla som aj to ze si poobede na hodku zdriemnem...neuznavam az tak jeho rebeliu v alkohole, ale na 90% s tym panom suhlasim 🙂
ahojte,
vcera som docitala knihu a som maximalne spokojna, doslova som pri nej zregenerovala, oddychla, nabrala motivaciu a chut 🙂 . Asi fakt jedina skvela kniha pre rodicov...v novom vydani Dieta ju zase spominaju...asi nie nadarmo...odporucam kazdemu 😉 .
Uz len splasit nejaky domcek so zahradkou... 😉 .
pohodovy je u mna niekto kto je psychicky vyrovnany, to vobec neznamena, ze je lenivy!
To by som si precitala, ak teda budes mat nejake tipy, sem s nimi 😉