Už si neviem rady s mojou 3-ročnou dcérkou, stále sa pocikáva. Nemala ani dva roky a už bola bez plienok - cez deň, na noc sme dávali. Občas sa stala nejaká "nehoda",ale fakt výnimočne. A keď nastúpila do jaslí, tak to jej "nepocikávanie" iba utvrdilo. Ale keď sa nám narodil syn, začala sa opäť pocikávať. Najskôr iba počas poobedňajšieho spánku a neskôr, keď zostala z jaslí doma (chodila tam iba pol roka, lebo matka na materskej nemá nárok, aby dieťa chodilo do jaslí, alebo škôlky!!!!), tak sme boli opäť na začiatku. Opäť plienky aj cez deň, v noci som sa ani nesnažila niečo riešiť. Všetci mi hovorili, že je to psychika, áno, to pripúšťam, ale tak dlho? je to už 8 mesiacov a stále máme dni, keď nestíham ju prezliekať, lebo má nieže ciknuté, ale riadne mokré. Ale niekedy v pohode, celý deň sa pýta, alebo sama beží na WC. Najnovšie som zistila, že keď je u kamaráta, tam nemá problém sa pýtať, alebo sama sa vycikať, ale akonáhle je doma, musí si do gatiek ciknúť. Pritom sa jej snažím maximálne venovať, akonáhle mám voľnejšiu chvíľku, hráme sa spolu, vyvádzame, učíme sa všeličo nové...Viem, že žiarli na svojho mladšieho súrodenca, ale to je predsa prirodzené. Snažili sme sa ju všelijako motivovať, či už kúpou všelijakých hračiek, výletmi a podobne, skúsili sme aj "vyhrážky", nič nezabralo. Boli sme aj na vyšetrení na nefrológii, kde to dopadlo OK a vraj do 4 rokov sa aj tak nič nerieši. Vie mi niekto poradiť, čo robiť?
keď sa pociká, tak sa už prezlieka sama. Už asi mesiac sa vie sama obliekať, aj vyzliekať. Takže to, že bola pocikaná, niekedy zistím až večer, keď po nej upratujem veci. Nechcela som to hneď riešiť psychológom, chcela som cez leto s ňou "natrénovať" cikanie, predsa len, v lete nie je také riziko nachladnutia. Ešte som zabudla uviesť, že do škôlky nenastupuje, lebo ako matka na materskej nemáme nárok. Myslím, že tam by sa to "vyriešilo", lebo by napodobňovala ostatné deti. Aj spávať vo vlastnej izbe začala až vtedy, keď videla, že jej kamarátka tak spáva. A dovtedy sme sa mohli nasľubovať... 🙂
@zuzanapistalka -v jednom mas pravdu..skolka by jej urcite pomohla..ale ked si napisala,ze ti povedali,ze nemas narok,lebo si na materskej?????? 😅 😠 😅 😠 😅 😠 ..to co je za blbost???to akoze naozaj uz na SVK nevedia co robia???prepac,ale strasne ma to rozculilo..takyto nezmysel!!!skus sa niekde o tom viac hlbsie informovat..bo mi to vyznie ako riadna blbost.... 😝
nic v zlom a ani proti tebe(viem,ze za to nemozes),ale riadne ma to vyviedlo z miery..prepac mi.. 😉a inak urcite skus toho detskeho psychologa,aby to nezaslo este dalej...ved teraz ani nemas moc na vyber,ked nemoze ist medzi kolektiv(a mozno jej ho odporuci aj sam doktor a to by sa uz potom nejako dalo riesit..ci nie?)neviem ti v tomto presne povedat...ale kazdopadne ti zelam,aby sa ti vsetko coskoro na dobre obratilo..
@zuzanapistalka veľa rád nájdeš na stránke www.pomocovanie.sk A ešte vyšla takáto knižka http://www.martinus.sk/?uItem=73469 kde nájdeš aj veľa vysvetlenia aj rôzne rady... Podľa mňa to bude v tom aj psychika, aj niečo iné...podľa môjho skromného názoru sa to aj u nej do tých 4-rôčkov postupne utrasie a bude dobre. Určite by som ju s tým nestresovala. Pri týchto maličkých detí bývajú také obdobia, že keď sú náhodou nejako preťažované /psychicky, fyzicky, nový súrodenec, choroba.../ tak sa to u nich prejaví tak, že sa v niečom pokazia, vývojovo sa dostanú akoby dozadu /niektoré sa začnú pomočovať, niektoré začnú zle jesť, niektoré začnú zle spať, niektoré začnú chorľavieť.../ Ale keď sa zameriaš na to, aby sa to preťaženie odstránilo /viac odpočinku, pevný režim, vylúčenie z kolektívu na istý čas.../ tak sa to upraví.
Určite by Ti dobrý psychológ, ktorý pracuje s takýmito maličkými deťmi, dobre poradil. Len ide o to, nájsť takého naozaj dobrého psychológa, aby si zbytočne nestrácala čas s takým psychológom, ktorý sa takejto problematike vo svojej praxi nevenuje.
Pochybujem, že by sa takýto problém odstránil zaradením do detského kolektívu. Tam by bolo to isté, tam by sa tiež pocikávala. Tým sa netráp. Dobré je, že ešte bude doma, lebo taká zmena ako je nástup do škôlky, to by v jej prípade teraz nebolo dobré. Proste sú deti, ktoré sa po 3 roku nepocikávajú vôbec a sú také, ktoré sa zvyknú v úvode choroby, či pri preťažení, pri zmene ako napr. nástup do kolektívu občas pocikať ešte aj po 4 roku...
@evabb35 -urcite mas v niecom pravdu,ale musim ti povedat,ze poznam mamicky ktore mali problem z jedenim a v skolke sa to upravilo,ked sa stravovali vlastne kolektivne..tak isto to bolo aj z dennim spankom u niektorych deticiek...doma ani za svet a v skolke znova zacali spavat a ked aj nezaspali,tak sa naucili iba relaxovat-lezat..no a my sme mali velke problemy s kakanim,respektivne blok a tiez nam pomohla skolka-kolektiv... 😉
@vodnarky na problémy s jedením a denným spánkom škôlka pomáha, ale na pocikávanie v takejto forme nie. Práve naopak zmena-nástup do škôlky môže byť spúšťačom.
Iné je odúčanie od plienok To je iná kapitola - tam škôlka môže zohrať pomocnú rolu /hoci myslím, že aj tu nemusí - lebo podľa mňa odplienkovanie=dozrievanie a to je individuálne u každého jedinca, nie sme predsa chodiace hodinky/.
Kakanie - to je zase iná kapitola. Tam je to zase o niečom inom.
@vodnarky poruchy spánku, problémy s jedením som uviedla len ako príklad prejavu preťaženia dieťaťa. Ale napríklad ešte častým prejavom preťaženia dieťaťa sú rôzne poruchy reči /prestane rozprávať, zajakávanie.../ Tam tiež nástup do kolektívu môže ešte viesť k zhoršeniu a problémy sa začnú na seba nabalovať. Takže to len zistiť príčinu preťaženia dieťaťa a odstrániť ju /stres, nepravidelný režim, únava, choroba.../
@zuzanapistalka pocikávanie je podľa mňa psychického pôvodu, asi to bude tým že chce vašu pozornosť. Ako píšeš žiarli na druhé, ale zároveň sa jej aj dosť venuješ. Ty toho už viac nezmôžeš, musíš počkať kým si sama uvedomí že ju ľúbite stále rovnako a potom prestane aj pocikávanie. Ja som sa pocikávala veľmi dlho, lebo som sa bála jednej osoby v mojom okolí a trvalo to aj 2 roky po jej odchode z domu. Akonáhle som sa uistila, že som v bezpečí a už mi nič nehrozí, samé ma to prešlo. Takže tomu nechaj čas a nebuď nervózna, všetko má svoju príčinu a toto ju skôr či neskôr prejde 🙂.
ahoj, neznervóznuj sa, ono to prejde samo, uvidíš 🙂
aj ja mám staršieho syna o 4 roky a to bol starší o rok od tvojej a u nás to bolo do 5 rokov, a potom sa to zlepšilo o 95 %.
Hoci aj teraz sa stane nehoda, ale to len výnimočne.
Drž sa, ty si nervózna a to dieťa ťiež. Tak sa uvoľni, a uvidíš....
@zuzanapistalka to pocikanie je take,ze si cvrkne do gatiek? Nepocika sa uplne, ze?
Moj syn bude mat teraz 4. Cez den je bez plienok od roku a tristvrte. Od 10m kaka iba do nocnika... Ale v noci spaval s plienkou do 3,5roku. Lebo sa pocikaval v noci. Ma hrozne tvrdy spanok. Nevie sa skratka prebrat. Cez poobedny spanok sa mu to nestalo, iba v noci. Teraz ho dam spat, vycika sa a v noci ho zobudime o 1hod a dame vycikat. Potom spi v pohode az do rana. Bez pocikania. Upravuje sa to pomaly,ale ide to. Uz sa mi stalo,ze sa cez obed po 20minutach zobudil, ze mu treba cikat a znovu isiel spat. Takze pokrok. Zasla by som k psychologicke ako Ti radili. Urcite to bude ziarlivost. A ja mam rocneho syna a 4 rocneho a so skolkou som ziadny problem nemala. A ani moje tri kamosky, co su na materskej a maju tiez starsie decka v skolke. Mas narok na skolku. Len mate sprostu riaditelku,alebo riaditela, ktory vylucuju deti, ktorych mamy su na materskej...
Ahoj, ja by som to neriešila, počkaj, jednoznačne je to signál, ktorým dáva niečo na javo-asi žiarlivosť a také že aj ja som tu🙂 Myslím, že keď to nebudeš veľmi riešiť a budeš jej svoju lásku dávať najavo veľmi často-čo určite robíš, prejde aj samo. Pocikávanie nemá byť tolerované-že nič sa nedeje-deje sa, ale s láskou, vysvetlím, netrestať. Tak, ako to máš zaužívané. 🙂 Určite prejde aj samo. Dcérka potrebuje asi pochopiť, že s bračekom ona nie je na druhej koľaji. To je v jej veku bežné 🙂
Ale zase ak by to trvalo dlhšie, riešila by som det. psychológa, veľmi odporúčam. Nie je to hanba, navštíviť s dieťaťom odborníka, ktorý by mu pomohol.(u nás sa za to veľa mamičiek hanbí, nehovorím, že je to aj u vás, určite nechcem uraziť.) Veľa trpezlivosti prajem
No, čo sa týka tej škôlky, tak u nás, na dedine, ktorá však patrí pod mesto, je zaužívané pravidlo, že berú sa deti v určitom poradí - rodičia musia pracovať, musia mať trvalé bydlisko v obci, resp. v okrese, poradie podania žiadosti...No a keďže je tu veľa detičiek - asi sa dcérka narodila v nesprávny rok, lebo je ich fakt dosť a teraz do prvej triedy išlo málo detí - tak riaditeľka, či zástupkyňa nemala na výber, musela pár detí nezobrať, lebo nemala kapacitu a náš pán primátor odmietol prispieť na dve učiteľky. Ináč by sa otvorila nová trieda a minimálne 10 mamičiek a detičiek by bolo spokojných. Zaujímavé však je, že priamo v ŽA sa do škôlky dostali všetky deti, či sú rodičia nezamestnaní, sociálne odkázaní, na materskej, rodičáku....neviem, prečo sa náš pán primátor tak rozhodol. Aspoň už viem, prečo som ho nevolila 😝 A ešte niečo, keby som bola slobodná matka, hoci doma aj 10 rokov na materskej, tak mám nárok, teda skôr dcéra by mala nárok ísť do kolektívu.
@biba12 občas si iba cvrkne, občas poriadne "doliape". Ale väčšinou sú to tie cvrknutia. Dnes rázne odmietla na noc plienku, tak som jej ju nedala, chodím ju kontrolovať cca každú hodinu, raz som ju už aj zobudila na cikanie, ale nechcela, spala na toalete 😔 . Tak uvidíme, či to zvládneme na prvý šup.
Nechcem a ani nebudem to znásilňovať, nechcem raniť jej detskú dušičku, dosť je ranená tým, že nejde do škôlky (do jaslí chodila veľmi rada, aj teraz, cez prázdniny sa celé dni hrá s deťmi, dokonca ráno ledva oči rozlepí, už mi vymenúva zoznam, ku komu pôjde, alebo kto k nej príde). Za dva mesiace ideme znova na nefrológiu (tam mi ináč odporúčali nedávať už vôbec plienku, že ona si uvedomí, že je v mokrom - čo si vôbec neuvedomuje, máme to odskúšané) a ak to dovtedy nezvládneme, určite začneme hľadať dobrého psychológa. Ja sa za to nehanbím, nikto nie je dokonalý a dcérka má kopec iných predností, ktoré zas chýbajú iným deťom.
Ďakujem všetkým za odpovede, som asi aj trochu rada, že nie sme jediní s takýmto problémom. Tu v okolí sú všetky deti OK, takže som nemala s kým o tom pokecať 😅
@zuzanapistalka to máte divné 😕 pán primátor si za to zaslúži určite pusu na čelo 😅 pošli mu podzrav, že za čo to máš, keď poctivo platíš dane, a tými daňami sa čiastočne financuje aj chod škôlky
mne malého zobrali do škôlky, dala som ho do susednej obce, a určite mi ho nevrátia domov len preto, že sa mi narodí druhé 😅
@vefi89 jejda, už som aj zabudla na minuločné, či skôr predminuloročné starosti 🙂) dcérka sa minulý rok do škôlky dostala, keďže sme mali už tretíkrát podanú žiadosť a ja som musela nastúpiť do práce....no ale tento rok nás čaká taký istý "problém", lebo chceme prihlásiť aj synátora do škôlky. a hoci má len dva roky, veľmi sa tam teší, lebo vidí, ako sa sestrička hrá s ostatnými deťmi, má tam veľa nových kamarátov, hračiek....prihlášku už máme doma, ale...t.č. je manžel na rodičáku so synom, lebo medzitým prišiel o prácu, tak sa venuje rodičovským povinnostiam. tiež by chcel ísť do zamestnania, ale - čo ak nám syna do škôlky nezoberú a náhodou muž si robotu nájde a čo so synom? mám síce mamu, dôchodkyňu, ale v 68-ich rokoch by si mala ešte užívať (dôchodok) a venovať sa svojim záľubám a nie mi "vychovávať" dieťa. veď si to "oddrela" pri svojich troch deťoch. takže sa celá rodina doslova modlíme, aby syna do škôlky zobrali - hoci v septembri ešte nebude mať tri roky, ale výrečnosťou, začlenením do kolektívu, aj mentálne je už teraz na úrovni už trojročných detí 🙂 môžem to porovnať, mám kamarátky s 3-ročnými deťmi.... a pán primátor? ten ani nevie, kde taká naša malá dedinka leží, lebo pri jednom probléme, čo sa riešil v našej dedine sa mesto vyjadrilo - mesto potrebuje finančné prostriedky predovšetkým pre seba, pre svoju činnosť....čo na to povedať? nič, len dať tú pusu na čelo 🙂 😝
AKo píšeš do 4-5 rokov to sa nerieši.. robila to aj moja najstaršia asi do 5 rokov , nikdy nemala čas sa vycikať a nakoniec to sama pochopila..
Pýtala som sa aj lekárky vraj ak to neprejde do 5 rokov tak to potom začínaju riešiť.. ináč nie.. a ak ste už boli na vyšetrení a všetko je v poriadku tak sa neboj.. má este čas... 🙂
Aj moj syn mava sem tam nehodu, no hlavne vtedy ked je niecim moc zaujaty alebo ak tuho zaspi...
Dufam, ze kym pojde do skoly tak sa to upravi.... 🙂
ja by som navstvila psychologa /detskeho/. podla mna je to ta ziarlivost. asi sa to do nej vrylo hodne hlboko a zjavne tym trpi. alebo mozno si vyzaduje tvoju pozornost. ked sa pocika, tak sa jej venujes tym, ze ju prezliekas. to su len moje dohady, fakt by som zasla za odbornikom 😉