Ahojte ženy.
Som tehotná, bábätko sme chceli, ale prišli na mňa také myšlienky, čo ak to nezvládnem? ☹️
Ja si myslím, že som v úplne všetkom neschopná, ja ani neviem aké veci dieťatko potrebuje do kočíka alebo na spinkanie, kedy má ísť spinkať, koľkokrát sa ma prebalovať a tak... ☹️ Ženy poraďte mi... keď ste mali prvé dieťatko vedeli ste všetko? Povedal vám niekto co sa má /nemá robiť? Poradil vám?...
Mne to príde úplne trápne...
Alebo napríklad ako ho obliecť do zimy čo ak ho oblečiem veľmi na ľahko alebo naopak až veľmi? Proste takéto otázky mam stále a bojím sa či nebudem zlá matka... ☹️
@ladybug138 no, tak dúfam, že to tak bude aj u mňa... 😣 Ja som taká žena, že... akoby som všetko musela mať podľa nejakých pravidiel a riadiť sa nimi inak neviem... ☹️ Je toho strašne veľa čo sa bojím, že neviem...
Tiež ma chytili také myšlienky v tehotenstve. Ale každé bábätko je iné, každé to má inak so spánkom, papaním, aj každá žena uprednostní do kočíka niečo iné, niektorá buduje imunitu bábätka tak, iná onak a jeden článok niečo odporúča, iný článok to isté zatracuje. Obavy sa vytratia. Zvládli to naše prababky, babky, zvládneš to aj Ty. Určite budeš dobrá mama 🙂
@katkamatka7 napríklad sa taktiež pýtam sama seba akú výbavu pre bábätko kúpiť? Čo všetko potrebuje... 😔 Ja si myslím, že proste každá matka to vie takto nejako sama od seba... 😏 Len ja neviem čo všetko pokúpiť a čo vsekto mu treba 😔
To je normálne, že to nevieš. S tým sa predsa človek nerodí, že to má vedieť. Normálne budeš čítať, pýtať sa, počúvať intuíciu, vnímať dieťa a jeho potreby a pôjde to. Sem tam aj urobíš nejakú chybu, ale naučíš sa všetko.
Áno, ten čas, keď to budeš vedieť tak sama od seba určite príde. Nájdeš mnoho príručiek, kníh, článkov, dobrých rád a nakoniec to Tvoje bábo urobí tak, ako si nikde pred tým nečítala, nevidela, nepočula.
Na výbavu je kopec zoznamov na internete alebo tu na MK...v skupine termínu svojho pôrodu ti všetko skúsenejšie ženy poradia. A ver tomu, že niekedy je lepšie, keď nemáš niekoho veľmi múdreho pri sebe, kto ti bude chcieť radiť aj keď o to nestojíš.
Malé bábätko potrebuje málinko. Radšej nestresovať zásobou kadejakých ,,určite potrebných vecí", keď potom prídeš na to, že ich vlastne vôbec netreba. Bábätko potrebuje Tvoju nehu, lásku, teraz, ako je ešte v brušku, už začína vnímať, bude a možno už aj počuje.
Ďakujem vám ženy veľmi pekne za rady! 🥺 Asoo trochu sa cítim lepšie ❤️
Ak je ti trapne sa pytat existuje predsa internet tam najdes mnooho clankov (najdi si nejaku doveryhodnu s dobrymi radami s kt budes stotoznena) alebo si nakup nejake knizky a citaj si (navod na prezitie pre bejby napr) prip nieco sa vies opytat aj tu, v porodnici ti povedia/ukazu zaklad, vies sa opytat pediatricky ci blizkej rodiny..mne ked je hlupe sa nieco opytat vzdy si poviem ze nikto z neba mudry nespadol a je mi lepsie😂
Ja ked som bola tehotna tak som bola na velkej vystave s detskymi vecami v Brne od kocarov az po oblecenie, cez postielky, hniezda a podobne veci. Este som nemala kuoenu ani jednu vec pre dieta. Na druhy den som sa totalne zosypala ze som neschopna a vobec netusim na co je hniezdo, ako sa pouziva nosic, nevedela som aky kocar chcem kedze vyber obrovsky. Vsetci tam kupovali ako sialeni a ja som prisla domov s prazdnou. No a narodil sa maly a nejako to islo prirodzene. Vobec som nemala stres, nevedela slm ho prebalit ale nejak som to pozliepala, nevedela som ho ani nakojit a nejak som to dala (aj ked to bolo strasne na zaciatku). Proste to tak ide prirodzene, ze vobec sa nemusis nicoho bat. Co nebudes vediet, najdes na nete, opytas sa, precitas diskusiu. Teraz je plno informacii a zial az moc, potom maminky stresuju. A tiez teda odporucam nekupuj kazdu hlupost co na teba vyskoci. Vsetko si dokupis.
@engynka ďakujem ti veľmi pekne za radu!
Tak dúfam naozaj, že nie som jediná, ktorá takto "nič nevie" 😏
sme minimalne dve 🙂 som stara koza a prisla som si stratena, tak som sa normalne na kazdu somarinu pytala dobrych kamaratiek co nedavno rodili, zoznam co treba do vybavy je online kade tade inspirovala som sa napr. v obchode Brendon, tam je pekne napisany, prve vecicky som nakupila minuly tyzden a ine baby u nas v terminovkach davno vybava :D a tiez sa zamyslam, ze co s "tym" ale isto to zvladneme, zvladli ine zvladneme aj my ale ver mi nie si v tom sama - tiez sa pytam aka velkost coho, kolko, aky dudel, aka postielka :D
@petamich tak si ma potešila! Ako vidím je nás tu naozaj viac... som rada, že nie som jediná, ktorá má takéto myšlienky a bojí sa🥰
Moja zlata. Presne ako ja. Nevedela som rozdiel medzi dupačkami a polodupackami. Kamoska bola tehotná hned po mne a bola na tom podobne, tak som jej spisala manuál 😅😅😅 ak chces, napís mi a pošlem ti ho
Presne tak isto som sa citila. V zivote som ani len nevidela vymenu plienky, nie to este to aj urobit. Ked som kupovala vybavicku, nevedela som ako sa vsetky tie vecicky pouzivaju. Musi mat babatko body pod pizamom? Musi mat ponozky ked ma nohavice? Najlepsie je ze doteraz neviem ci to pouzivam spravne.😀 Ale uz mi je to jedno. Robim tak ako mi vyhovuje a co je dobre pre babatko. Ale trvalo mi velmi dlho sa s tym vyrovnat. Velmi dlho ma trapilo ze som nerozumela svojmu babatku. Nevedela som ci place preto ze je prilis unaveny alebo unudeny, alebo ho nieco boli. Az teraz ked zacal komunikovat (aj ked bez slov) sa citim lepsie a zda sa mi ze mu rozumiem.
A tiez som si myslela ze som jednina taka co nema ani sajnu o detoch.
Bude dobre. Neboj. Precitaj si nejake knihy o starostlivosti o dieta teraz kym si tehotna a mas cas.
Ahoj, ja som to citila uplne rovnako pred prvym dietatom. Moja sestra mala uz male babo a len som ju potichu obdivovala a cudovala sa, odkial vsetko vie - kedy ma dat spat, kedy jest, co robit, ak place...presne to co opisujes. Neboj sa, ono to pride, budes to vediet intuitivne. A samozrejme, ak som nieco nevedela, opytala som sa sestry, kamosky, mamy, pediatricky alebo aj skusenejsich mamiciek tu. Nie je to hanba. Ale urcite to zvladnes, ziaden strach🤗
Ženy! Ďakujem vám za odpovede! Potešili ste ma a cítim sa lepšie... dúfam, že to príde tak samo a ze sa nebudem už báť či robím niečo správne alebo nesprávne... 🥰
ja som podobne zmyslala pri prvom dietatku...tiez som mala stresy ale pozicali a pokupili mi knizky o detoch tak som ich po veceroch citala....vela ti aj mama poradi alebo svokra ..na 600-nedeli ti povedia vsetko o starostlivosti o miminko ....mne povedali ze sa ma prebalovat vtedy ked uz citim dotykom ze dieta ma tazku plienku alebo zacne plackat...obliekat ho mam v kazdom obdobi tak ako sa ja obliekam v zime navyse nejake pancusky ,rukavice, ciapku ak to ja nenosim ....som bola 9 mesiacov ustrachana a po porode ako som prisla domov som sa uz nicoho nebala...samo od seba vsetko prislo
@alexka89 anooo! Presne takéto otázky si ja stále pokladám 😀 kedy a ako a ako často atď...
Necitala som, co ti uz napisali ale urcite nie si jedina. Nemala som kamaratky, ktore mali dieta a moja mama polovicu veci zabudla.
Na nete najdes zoznam, co je zakladna vybava pre dieta. Teda ja som podla toho sla, nakupila som par novych veci na oblecenie a potom som kupila velky balik oblecenia od 0 mesiacov do prveho roka. To som vytriedila, a postupne nieco dokupila, ked uz bola mala na svete.
Prebalit a okupat ti ukazu v nemocnici, ale pocitaj, ze je to ako z rychlika a aj tak som sa prve mesiace ju bala kupat.
Plienky zvyknu mat taky zlty pruzok a ked je babo pocurane tak zmodra a ty plienku vymenis. To mi oznamili v nemocnici, lebo ani to som nevedela. Ked sa pokaka, to ucitis.
Na youtube alebo na nete mas uz teraz milion info aj porovnani, co je urcite nutnost, co sa inym neosvedcilo a tak. Zas ale nieco treba brat aj s rezervou.
@alvaluka ďakujem ti veľmi pekne za odpoveď!
Nooo, kúpať to taktiež... 😅 Či len s čistou vodou alebo aj nejaký detský šampón alebo niečo... nad tým taktiež rozmýšľam.. 😁 Ja si už prídem úplne ako trafená, že takéto veci neviem
Je uplne prirodzene, co pocitujes! Ma to tak snad polovica prvorodiciek, uz nie sme z generacii 11 deti, kedy sa dievcata od utleho detstva priucali starostlivosti o babo! Tehotenstvo trva 40 tyzdnov a vdaka Bohu za to, lebo si zvyknes, pripravis sa fyzicky i psychicky. Vela veci ti poradi mamina, kamosky, v nemocnici, najdes na nete.. a co nebides vediet, pojdes pokus/omyl a nejako sa to uz vyvrbi 😉 a ver, mozes byt pripravena akokolvek, zmier sa s tym, ze na zaciatku budes aj tak stratena, kym si to ako tak zautomatizujes. Ale naucis sa a bude to fajn ❤
Jejdaaa, neboj, viacej nás takých bolo. Ja som nemala žiadnu malú sestru, sesternicu, v živote som nedržala dieťa. To fakt. Žiadne, prvýkrát svoje. Počas tehotenstva som sa nad tým nezamýšľala. Pár dní pred termínom som začala rozmýšľať - že do riti čo ja s tým dieťaťom budem robiť? Ako ho chytím keď som žiadne dieťa nedržala, plienku som v živote nevidela naživo, ako ho oblečiem a ako preboha budem vedieť čo mám robiť keď začne revať? Vtedy som si povedala, že mi ušiel vlak a mala som chodiť na nejaké prípravné kurzy 😀 Potom sa malý narodil.... Proste som ho zobrala na ruky.... proste som ho prebalila... keď reval proste som skúšala (nakojiť, prebaliť, proste som skúšala). Skrátka - bolo to tu a nerozmýšľala som, že bože ako ťa mám chytiť, jednoducho som ho chytila. A obliekanie bola kapitola sama o sebe.... Vždy som kukala ako sú oblečené iné deti - a to dlllho 😀 Kukala som či majú ešte fusak, či majú nánožník, či majú hrubú alebo tenšiu čiapku. Koľkokrát som sa aj v termínovanej skupine pýtala - baby ako teraz keď je 6 stupňov a fúka obliekate deti? (a takých príspevkov bolo veľa 🙂 ) Čo ti poviem - nie si v tom sama, neboj, si úplne klasická mama čo bude mať prvé dieťa 😂
P.S.: Už mám deti dve relatívne veľké - 6 a 4 roky. A možno rok a pol dozadu kamoška s novorodencom, že či jej ho podržím... normálne som mala stres a spotené ruky a bola som v divnom kŕči 🙈
Vobec nie si trafena 😘 vela zien ma vela pochybnosti, mas otazky, manzel asi az tak velmi nepreziva veci typu kupanie, oblecenie kozmetika a to nemyslim vobec nejako zle.
Dostanes vzdy vela rad a aj od odbornikov sa mozu lisit. Mne pediatricka a aj v porodnici povedali, ze detsky olej davat az vacsiemu babovi, nie uplne malemu. Kolegyni zas povedali, ze olej kludne moze od zaciatku.
Co sa tyka samponu, mydla, dlhe mesiace som umyvala malu iba cistou vodou. Bola plesata iba s par vlasmi dlho, nemala reflux, zeby bola ogrckana, ale na kupanie sa mne osvedcilo lehatko.
Skus si nieco precitat a pohladat ohladne kojenia, hoci mam pocit, ze je to velmi naviazane na psychicky stav. Pozri si aj stranku lepsi spanok babatiek alebo nieco o spankovych regresiach. Ja som sa k tomu dostala az spatne a aspon na moju malu to sedelo.
Mne by osobne pomohlo v tehotenstve a zaciatkoch, keby mi nehovorili iba o tom ake su deti rozkosne ale to, ze ked dieta obliekas do ciapky a bundy tak vyvadza, najvacsou zabavou malych deti je mackat jedlo, maju obdobie, ze sa budia niektore aj co hodinu v noci, je asi pomenej deti, co sa zahraju same takmer od malinkeho malicka. Cely cas som pocuvala, ze ja aj partner sme od narodenia spavali celu noc, ze sme vydrzali v ohradke sa hrat, obaja sme vraj rozpravali od roka, kamaratky mi az neskor hovorili, ze aj ich rozhadzali jedlo pod stolicku, nespali poriadne do roka a sedavali a hrali sa s nimi dlho.
Urcite nie si sama a urcite to zvladnes 🙂
Zenyyyy, neskutočné ste! 🙂 Ďakujem vám veľmi! Som nesmierne rada, že nie som jediná a ze naozaj je na svete kopu ďalších takýchto žien s obavami... Este raz vám ďakujem, lepšíte mi náladu... 🙂 ❤️
Dobrý večer , myslím si že je to normalne, je to niečo nové....V nemocnici Vám vysvetlia a ukážu ako máte bábätko kúpať,prebalovať. Prvé mesiace moje bábätko väčšinou presalo ( malé bábätka nemajú žiaden režim). Prebaluje sa ked je pocikané alebo pokakané. Na internete je pekne popísané aké veci babätko potrebuje. Mne tiez vela poradila moja mamina a zeny ktoré už mali detičky / bábätka.
@ruzicka11 ďakujem veľmi pekne za odpoveď ❤️
Úplne v pohode že sa tak cítiš ;) veď odkiaľ by sme to všetko mali hneď z fleku vedieť? Časom sa do toho dostaneš, nič neboj 😊 pamätám sa ako som kukala na kamošku keď som sa jej pýtala na radu, že do čoho mám malého obliecť keď pôjdeme z pôrodnice. Jej odpoveď: bude stačiť medveď na overal 😳😱 akože ničomu z toho som nerozumela ... Čo je medveď? A overal myslela pyžamo či dupačky? 😅 Overal a dupačky nie sú to isté? 😂
Tiež som nevedela ako prvorodička, čo a ako. Všetko som si čítala na nete, kúpila som si knižky, pýtala sa kamarátok, čo už deti mali. Takže neboj sa, nie si jediná, asi skoro každá prvorodička je taká stratená zo začiatku, kým si dohľadá info.
A v nemocnici mi síce ukázali ako sa kúpe, prebaľuje, oblieka a zavinuje bábätko, ale fakt ako z rýchlika. Našťastie som mala na izbe mamičku druhorodičko a ďalšiu čo už mala tretie dieťatko, a tie boli milé a ochotné a všetko mi ukázali ešte raz. Ja som sa bála malú zo začiatku kúpať, lebo sestrička mi to tak rýchlo ukázala a odišla, že som vôbec nevedela ako mám malú držať pri kúpaní, takže mi jedna mamička malú umyla, a všetko v kľude mi ukázala, vysvetlila. Nevedela som viazať tie ich erárne košieľky, za čo ma niektoré sestričky vkuse spucovali, tak som sa naštvala a muž mi doniesol bodynká pre malú, pri druhom som už bola poučená a rovno som si tie body do nemocnice zabalila dopredu 😅
Ahoj, aj mna prepadali rozne myslienky, ked som bola tehotna..a tiez som mala strach, ze to nezvladnen..ale po porode nastupila nejaka intuicia, zrazu som sa prestala bat, vsetko sme sa ucili spolu za chodu...za nejaky cas sme sa zzili a teraz sme partacky na cely zivot ❤️ vela mi pomahala a radila aj moja maminka.. neboj sa, mat dieta je jedna z najlepsich veci na svete ❤️ budes skvela mama!