Ahoj
Mam doma 15 dnove babatko.
Od jeho narodenia ho kojim v polohe polo-lezmo na mojej hrudi. Koza na kozu. Takto sme fungovali cez den aj v noci prve dva tyzdne. Ked mal syncek 12 dni, v noci, som velmi nestatnou nahodou, od unavy, pri kojeni zaspala. Mala som ho na prsniku, lezal na brusku na mojej hrudi. Laket som mala podoprety vankusom. Ked som sa zobudila, drobcek bol zosunuty v strbine medzi mojou hrudou a laktom, ktory bol na vankusi pri tele. Syncek bol tvarickou dole v tej strbine. Neviem ako dlho tak bol. Podla aplikacie na pocitanie casu kojenia, viem, ze ja som sa prebrala o hodinu. Netusim ako dlho tam bol zosunuty☹ okamzite som ho vytiahla. A spinkal dalej na mojej hrudi. Vobec som si neuvedomila vaznost situacie, ani ma nenapadlo ho budit a zistovat ci je poriadku.
Velke nebezpecie a vaznost som si uvedomila az par dni neskor. Je to moje prve dieta..
Uvedomila som si ze sa mohol pridusit a prist k poskodeniu mozgu.
Teraz je v poriadku, dycha normalne, a prejavuje sa uplne normalne, tak ako aj pred touto nehodou.
Mam ale velmi velky strach ci som mu neublizila, ci som mu nesposobila poskodenie mozgu ☹(( lebo ved sa mi mohol aj zadusit....
Citim sa hrozne ze som nieco taketo mohla dopustit. Uz si davame VELKY pozor.
Stalo sa vam nieco podobne?
Nestalo, ale len kvôli tomu ze ja som od prírody bojko. Mala spala v postieľke vždy 😂 Inak by som sa zbláznila asi.. A únava je hrozna vec, človek zaspí ani nevie ako.
@mirabor myslim si, ze maly bude uplne v poriadku, ale to spanie na hrudi by som prehodnotila... nadojcit, blizky kontakt, to vsetko je super, ale niekolko hodin tak denne byt, to nie je najstastnejsie riesenie, babatka potrebuju rovny podklad kvoli chrbatiku. Ked ho chces mat v posteli, daj ho radsej vedla seba. 😊
Bohu vdaka ze je vsetko v poriadku.Presne pre toto som nikdy nekojila v noci po leziacky a moje deti spia vo svojich postielkach.Presne pre toto.Raz som videla presne taketo nestastie v jednom filme a odvtedy mam z toho hrozu.Plne respektujem ze su zeny co spavaju s babatkom,v poriadku ale ja to nedokazem zo strachu.Nikdy.zena je vycerpana,zaspi ani nevie ako.Vzdy kojim po sediacky,pre istotu mam dookola vankus na kojenie nech nevypadne.Tesne po porode dokonca s nami ku kojeniu vstaval aj manzel kedze som bola strasne unavena aby mi mala nevypadla ked som dostavala mikrospanok.Ja odporucam nekojit v noci poleziacky.Nestoji to riziko za to.Poleziacky rychlejsie zaspis ako v sede.
A co tak mat v posteli "hniezdo" pre babatko? Akoby makku vloznu tasku do kocika. Tam ho neprilahnes a spi pri tebe.
Treba si precitat skusenosti takeho Dr. Dobiáša o kojeni v lahu a co sa moze stat. Ja to neodporucam.
@mirabor budem úprimná..... S názormi tipu nič sa nestane, moje deti boli zasunute až neviem kde nesúhlasím..... Mali ste šťastie, podľa toho čo píšeš, je malý v poriadku, ver mi ze keby sa mu nedostávalo kyslíka, už dieťatko nemáš. Dieťa veľmi rýchlo ide do bradykardie-spomalenie tepu a zástavy srdca, mne stačí keď uspavame dieťatko pred operáciou, zavahas pár sekúnd s kyslikovou maskou, a tep klesá závratnou rýchlosťou dolu.
NIKDY NIKDY už takto prosím nekoj, naozaj si radšej sadni, vydrž to, a odlož babo do postielky.
Ja za mňa ešte odporúčam do roku života monitor dychu. Prajem všetko dobré.
Mám 6 týždňové bábo. Ešte nikdy som ju nekojila v ľahu. Vždy po sediačky. Aby som pri malej nezaspávala, tak počúvam rádio cez slúchadlá (mp4 nie mobil). Ak je mala dobré prisatá, tak som na internete.Ak mi veľmi oči klipkajú,tak cvičím s nohami t.j. krúžim chodidlami,naťahujem (tlačím) dopredu a dozadu. Treba si nejako myseľ zamestnať. Málokedy spí na mne. Stále v postieľke. Pevne nervy a veľa trpezlivosti.
3 deti som dojčila po leziacky, vo dne, v noci. Doteraz to mám tak, že pokiaľ je nejaké dieťa so mnou v posteli, nepohnem ani prstom, nie to že otočiť sa. Keď som ich dojčila, bola som pod pazuchou podopreta vankúšom na kojenie a po skončení som si ľahla z vonkajšej strany vankúša, takže drobec ostal vo vankúši ako v hniezde a ešte som sa zosuchla nižšie, k jeho nozickam. Ak som ale aj vynimocne zaspala pri dojčení, nikdy som sa ani nepohla. Nechápem, ako to funguje, ale funguje to. Hocikedy v noci sa stále otáčam, prehadzujem, ale ak mám pri sebe dieťa, zobudím sa presne tak, ako som zaspala.
@pseudomonas87 zaujimave z evolucneho pohladu, ze babatka Tak tuzia spat na matke Ked je to v podstate nebezpecne (neni. Starsia dcera spala Len so mnou, fakt sa nedalo dat ju do postielky. Kojila som posediacky ale spat musela vedla mna. S mladsim babatkom mi Po tazkom porode v porodnici pocas prvej noci nechceli pomoct, Tak mi nakazali kojit Po leziacky v spanku 🤦 Po prve som si znicila bradavky a po druhe som sa Raz zobudila ze mam ruku na jeho tvari. Tak som kojila Po sediacky a pozerala som serial s titulkami na netflixe 👍 on sa nastastie nechal dat polozit do postielky. Teraz ma Pol roka a priznam sa ze kojim na boku v noci, ale to Uz je ine s vacsim babom ktore sa vie same natocit, aj ja spim Tak ze sa nepretacam.samozrejme v postielke je najbezpecnejsie, Ale niekedy sa to proste neda
baby, neodsudzujte, nekritizujte. prveho som kojila po sediacky, davakla do postielky, mladsi ale co dve hodiny to hore - tak je od narodenia so mnou v posteli. pri kojeni nezaspim, to si ustriehnem. a ked sa najedol, isiel telom vedla mna na urovem mojej hlavy (alebo som sa ja zosunula nizsie, aby som bola hlavou na urovni jeho bruska) - a ak by som sa aj otocila, tak ho neprilahne, ale nikdy som onho ani rukou nezavadila.
@mirabor ak mas mat strach, naozaj radsej dojci v sede ... ja som si pustala serial ku dojdeniu - ten ma udrzal v sede a nezaspala som 🙂 ale ako som pisala, pri druhom, ako "ostrielana dojnica" sidovolim uz s malym uplne v poho spat.
https://m.spuntik.zoznam.sk/cl/1000706/1640937/...
https://www.google.com/amp/s/www.slovakwoman.sk...
Viac sa mi nechce hladat, a to je len z prvej google strany. Pamatam sa, ze cosi take bolo aj u nas na SVK par rokov dozadu. Stat sa to nemusi, ale ocividne teda moze.
Aj mne sa stalo ze som zaspala ale dojcila som vzdy poleziacky, spodna ruka predpazena ponad babatko, zobudim sa a drobec spi s cickou. Ale zase to tiez len taky hodinkovy spanok od vycerpania.
Pre istotu maj taku polohu aby si bola napevno. Ja by som sa po nociach bala posediacky lebo uz boli pripady ze sa babatko skotulalo z narucia, nechcem strasit.
Chapem ze si sa zlakla, ja som spadla na schodoch na zadok a v rukach som mala drobca a som potom revala dva dni ze co sa mohlo stat.
Tak uz davam vacsi pozor.
Dakujem vsetkym za nazory a podporu,
Ano kojenie v tomto style som naozaj prehodnotila.
Ked mi to cele doslo, zacala som mat strasny strach ci som mu nesposobila nedostatok kysliku ktory by mohol mat vazne nasledky ktore sa prejavia neskor :(:(
Tak sa aspon citim trocha lepsie..
Mne sa stali horšie veci a deti sú zatiaľ zdravé. 🤷
Kazda mamka tak dojci ako to vyhovuje jej aj babatku. Pohodlie je velmi dolezite.
Verim ze je vsetko v poriadku.
Ja som mala tazke začiatky s dojčením,mala som.problem nadojcit posediacky,nieto poleziacky,a poležiačky sa mi to zdalo strasne nepohodlné...ale.asi som.len bola.nesikovna a ustráchana😉ale raz som.predsa len skúsila cez den na gauči poležiačky,a samozrejme som zaspala...neviem ako dlho som spala,ale nic sa nestalo našťastie,po zobudeni sme ja aj malá lezali presne tak,ako ked som zaspavala...mala tiez spala...ale presne ako pisu ine baby predo mnou,nemala som z toho dobrý pocit,sice som sa zobudila.oddychnuta,ako uz dlho nie,ale.s blbym.pocitom,ze sa hocico mohlo stať,takze uz som.znova nikdy šťastie nepokúšala...a som rada,ze tvojmu drobcovi sa nic nestalo🙏
@pseudomonas87 ja mam len strach ci som mu nesposbila nejake poskodenie mozgu ktore sa prejavi az neskor ☹
@mirabor ak sa ti dieťatko javí teraz také isté ako pred tým, nebála by som sa
Ako zdravotník mám skúsenosť s takto priľahnutým dieťaťom, skončilo to fatálne. Ak je tomu už pár dní a reaguje normálne tak to bude v poriadku, už to nerieš ale vezmi si z toho veľké ponaučenie, rozhodne nesúhlasím s názorom že matka si dieťa nepriľahne, si unavená, rozhádzaná, je tvojou povinnosťou zabezpečiť dieťaťu bezpečný spánok a dojčenie. Postieľku som mala prisunutú k posteli s dojčila som vždy posediačky aby som nezaspala a ver že som bola so silami na dne a mala som čo robiť aby som nedriemala aj tak.
ja som tak dojcila tiez a velmi casto. Podla mna zaklad je nebyt extremne vycerpana, nemat privelmi makky matrac a tiez, ako tu uz bolo spomenute, byt "napevno".. Cize nemat ziaden priestor medzi telom a vankusom, do ktoreho by babo mohlo zapadnut.. Ale samozrejme vela zalezi aj od spanku matky, niekedy to jednoducho takto nepojde.. Mozno mam len stastie, ale moj spanok pri detoch sa nastavil tak, ze "zamrzam" v jednej polohe, ako zaspim, tak sa zobudzam.. 🙂
Co sa tyka dojcenia v sede, znamej sa kedysi davno stalo, ze posediacky zaspala a babo v perinke jej vypadlo z narucia, otocilo sa a zastavilo na tvaricke.. Nastastie je ok, uz ma vlastne dieta, a chcem tym len povedat, ze opatrnost je na mieste v kazdej situacii...
Bude v poriadku 🙂 len davaj pozor 😉 mala jak spala so segrou v posteli niekedy az skoro v podprsenke jej bola vlezena 😀 preto radsej davala malu do postielky 🙂