Po akom čase môžem ísť von s novorodencom?

28. sep 2022

Dobrý deň prajem.
Po akej dobe ste išli s vašimi ratolesťami von? Hlavne s takými októbrovými bábätkami, termín máme na začiatku októbra čo je hneď, viem že je to individuálne a každého osobné rozhodnutie ale zaujímalo by ma to. 🙂

veronika3110
28. sep 2022

my hneď na druhý deň po príchode z pôrodnice - ale asi len na 10 min kolečko okolo domu a potom dnu... a tak postupne - tak či tak sme v ten deň šli k doktorke, tak sme to využili na zabehnutie kočiara

rk123
28. sep 2022

dcera koniec oktobra, isla som s nou po tyzdni von a hned na 3hodiny neplanovane 😀

beata_k
28. sep 2022

Sa ti tu zeny budu predbiehat, ze hned s nim isli do nakupneho centra na zmrzlinu. 🤦🏼‍♀️ Podla mna, tak male babatko si musi trosku zvyknut. V oktobri by som ho zvykala postupne. Najprv otvorene okono a az potom von. Tak po 5 dnoch by som isla.

lucka_ke
28. sep 2022

môj sa narodil 10.10., 9 dní sme boli v pôrodnici, von sme začali chodiť v novembri na dlhé prechádzky, skôr som ja nevládala

zuzanka.zuzu
28. sep 2022

@beata_k no vidis, rovno tot prva sa hlasi...

autorka - zimne babo cez koronu hned prvy tyzden do tesca. jest sa musi. a hlasim ze ZIJE 😎

prasiatko30
28. sep 2022

V pondelok sa narodilo, v stredu nas vyhodili z porodnice a v piatok som isla do lekarne ditko odvazit a prejst sa - malo necelych 5dni😂

deti95060810
28. sep 2022

ešte v ten istý deň...

janickacrazy
28. sep 2022

No ono je to tak, ked máš prvé dieťa, tak nemusíš ísť hned von. Ked máš doma dalšie dieťa, ktoré potrebuješ zaniesť do školky, tak proste ideš. Ja mám 2 deti oktobrové, išli sme vonku hned na druhý den po príchode z nemocnice.

patka06
28. sep 2022

Hneď ako nás pustili z pôrodnice, dcéra mala 4.dni na prvej prechádzke. Spokojne spinkala v kočíku a ja som si po dňoch v pôrodnici užívala čerstvý vzduch.

justify
28. sep 2022

Ja mam novembrovciatko a isli sme na 11.ty den, samozrejme ked bolo vonku prijemne

luliu
28. sep 2022

Mám decembrové a januárové a po príchode domov sme ďalší deň išli von

elizabet173
28. sep 2022

Môžeš ísť aj na druhý deň, ak sa citis ty dobre, len ak fuka, otoc kočík, aby na drobca nefukalo. Veď sú aj mamičky, ktoré musia ísť pre deti do školy škôlky v januári, nie každá má niekoho po ruke. Dieťaťu krátka prechádzka na čerstvom vzduchu neublizi

mimi16
28. sep 2022

@beata_k v októbri po piatich dňoch? Pokial neleje a nefúka, svieti slnko tak môže ísť hneď na 20-30 minút. My sme po piatich dňoch šli v januári a po pár dňoch sme boli vonku aj 45-50 minút.

vani190493
28. sep 2022

Ja som dávala prvý týždeň ku otvorenému oknu, oblečenú samozrejme na von, ale vonku na prechádzku na desiaty deň.

jaskolka
28. sep 2022

Syn je októbrový. Ja som prve týždne ho dávala len k oknu, lebo vonku lialo takmer celý čas, takže to ani ja sama by som sa netrepala von. Taká prvá normálna prechádzka bola cca po 3 týždňoch.

vilma7
28. sep 2022

4.1. sme prišli domov, 5.1. sme išli na prechádzku. Dieťaťu v kočíku nefuka.

janka1011
28. sep 2022

Ja nerozumiem tým odporúčaniam, na 5.deň, po týždni, po 2 týždňoch... Keď sa cítim na prechádzku alebo proste potrebujem niekam ísť, dám dieťa do kočíka a idem. Keď aj na druhý deň. Nijako mu to neublíži, práveže bude spať lepšie ako doma.

elizabet173
28. sep 2022

@janka1011 tiež nerozumiem, prečo dávať oblečené dieťa k otvorenému obloku. Veď v kočíku je dostatočne chránené. Aj z tej pôrodnice musia nejako prísť, aj v januári, nie? Tiež si myslím, že to viac závisí od toho, ako sa cíti mamička.
@beata_k dala si extrém, aj keď viem, že aj také mamičky sú, čo sa trepú s pár dňovým novorodencom kdekoľvek. Na druhej strane, ak má žena muža na týždňovkách, rodičov ďaleko, druhé dieťa v škôlke, škole, iné jej neostáva, ako dieťa dať do kočíka a ísť. Aj nakúpiť si musí, všetko nejde zabezpečiť pred pôrodom. Dieťatko je v kočíku, má odhalenú len tváričku, ak nemrzne, nevidím dôvod nechodiť s ním von. To nie je o predbiehaní, čím viac sa dieťa babuší a drží v prekúrených bytoch a domoch, tým je menej odolné.

beata_k
28. sep 2022

@elizabet173 No ved samozrejme. Ale ozaj mi to v jednej takejto diskusii prislo ako sutaz. Sa doslova predbiehali ktora bola skor v nakupnom centre a kade tade. Ist na kavu s 5 dnovym babatkom mi pride padnute na hlavu. To nie je o potravinach.

lienka.7
28. sep 2022

Moja decembrova bola vonku po 7 dňoch. Rovno na 1.poradni mi lekárka povedala ze je ok, krásne počasie vonku, nie je dôvod neist von.

petkavka
28. sep 2022

Tak Ono je to velmi individualne. Bezne je tak po tyzdni. Akokolvek, moja prva letna, zdrava a silna - snad na druhy den ako sme prisli domov. Druha zimna predcasniatko. Asi ked mala 4 mesiace. Lekarke som posielala videa. Bola proste slabucka a potrebovala dozriet. Tolko realita🙂

zorkahorka
28. sep 2022

Najprv nevhaj spat pri otvorenom okne, potom na par minut von, treti den na cca hodinu. Pekne pistupne. Nech si zvyka na chlad

elizabet173
28. sep 2022

@beata_k tak tu viacero diskusií o deťoch prebieha ako súťaže 🙄

zorkahorka
29. sep 2022

@elizabet173 z porodnice prejdu par metrov do auta.u nas napriklad mozu parkovat pri porodnici. Ale ak spinka hodinu a vonku je 10 stupnov (pritom bolo zvyknute na 36), tak pri tom otvorenom okne je to prijemne a postupne ochladzovanie. Moj syn bol 10 dni na jiske so zapalom pluc,preto som sa radsej pytala lekarky.v novembri som to teda riesila takto. Letneho syna sme vzali von (k dr a cosi vybavit do mesta, ake len nakratko) na druhy den. Dnes uz nemusis byt mesiac doma ako to robili kedysi nase mamy

elizabet173
29. sep 2022

@zorkahorka mimo tela matky to asi 36 stupňov nebolo. A minimum mamičiek odchádza na reverz ešte v ten istý deň, keď porodili, takže dieťa už je zvyknuté na izbovu teplotu. S dieťaťom manipulujú, prebaluju ho, umývajú, či kupu, je nahé pár minút pri izbovej teplote, tak neviem, ako by mu mohlo ublížiť tých desať stupňov vonku, keď ma obnazenu len tvaricku a chráni ho kočík. A niektoré mamičky idú z pôrodnice peši s kocikom, ak to nemajú ďaleko, mnohé to tu písali. Na druhý deň idú s prvkom do školy, poobede po neho, ak ina možnosť nie je.Uzkostlivejsie mamičky mávajú chorlavejsie deti, všimni si to

elizabet173
29. sep 2022

@zorkahorka keď bolo tvoje dieťatko choré, to je niečo iné, tak isto, aj je dieťa nedonosene. Pri zdravom dieťati nevidím dôvod niesť von kľudne aj v zime. Mám vyše 50, dieťa narodené v zime a mesiac dnu s dieťaťom nebola ani moja mama, lebo chodila po mňa s kocikom do školy.

zorkahorka
29. sep 2022

@elizabet173 9 mesiacov bolo v tele matky, tri dni v nemocnici. V tej nasej je sakra teplo 😀 takže moze ist o skok az 15 stupnov. Mesiac som napisala s nadnesenim. Ale nase mamy a stare mamy tak skoro s babom von nechodili ako teraz. Vsetko sa bralo s prehnanou opatrnostou. Ved este pred 20 rokmi som na babo mojej znamej smela pozerat len cez okienko na dverach pôrodnice! 🙈 jasne, nie vsetky mamy sedeli s novorodencom doma. Ale poznam aj sucasne úzkostlive mamy, ked cakali doma s babom mesuac. A von krasne slnecne pocasie 🤷‍♀️

majlo1234
30. sep 2022

Zeny a vy ste boli v pohodicke zavrete doma(za predpokladu, ze ste pred porodom zili aktivn zivot). Pre mna to bola neskutocna radost dojst domov z porodnice, nalozit decko do kocika a ist sa predychat na vzduch, po ceste sa zastavit na kolac na terase a doplnit kalorie, stratene v porodnici pri hnusnychobedoch

patka06
30. sep 2022

@majlo1234 Presne, takmer 4 dni v pôrodnici, boli ako za trest. Tiež som sa nevedela dočkať najmä čerstvého vzduchu.

katka1389
30. sep 2022

Tyzden bolo doma,a potom som chodila po pol hodinke....Samozrejme ked nefukalo strasne a potom uz za kaxdeho pocasia...Pomaličky nech si zvýka nie že hneď sa ukazovať.