Plazenie 8-mesačného bábätka

6. sep 2022

Mamičky,ktoré mate prosím skúsenosť alebo radu. Včera sme mali 8 mesiacov a presne včera sa začala dcéra plaziť. Plazí sa však tak,že používa len ruky. Dá sa na kolená a špičkami nôh sa odrazí a prisunie sa oboma rukami. Neviem..niečo mi hovorí,že to asi nebude správny postup. Čo na to hovoríte?
Snažím sa plazeniu jej zabrániť a keď pri nej som tak ju dam automaticky na 4 a húpeme sa a ide dopredu. Rukami normálne rúčkuje dopredu ale nohy jej ešte nejdú,tak ju musím pridržiavať,aby nespadla. Ale asi lepšie ako ju nechať plaziť nie? Nechcem aby preskočila štvornožkovanie,ale zároveň nechcem, aby si zvykla na moju oporu,keď ide pri štvornožkovaní rukami vpred. Prosím,len mamičky,ktoré mate skúsenosť alebo normálne rady🙏

pribinak
6. sep 2022

Určite ju nechaj plaziť. Veď ešte len začína, musí skúšať čo a ako. Ak tak bude pokračovať, tak potom rieš fyzioterapeutku, ale určite jej nebrán v pohybe

petamich
6. sep 2022

normalne ju nechaj plazit sa 🤷‍♀️ skor ci neskor pride sama na to ako stvornozkovat - nas sa zasa plazil na raneneho partizana, pouzival hlavne ruky a obcas jednu nohu s druhu len tahal za sebou a normalne neskor zacal stvornozkovat a teraz uz chodi

babovka2321
6. sep 2022

Deti maju XY stylov plazenia, naco by si jej v tom branila. Nechaj ju plazit sa tak, ako jej vyhovuje. Niektore deti sa "plazia" napriklad len smerom vzad.

nairia
6. sep 2022

ja by som to neriesila, nejako tie deti zacat musia. teraz len objavuje pohyb ruky/nohy. nasa sa hybala v style, ze vyzerala ako tulen- ritka hore, dvihla sa na ruky a posunom vpred si lahla. presne po 2t zacala lozit, kym prisla k tomu, ze bola dostatocne silna na posun vpred po 4.
hlavne ju nechaj samu robit veci, to asi nie je o tom, ze sa plazi 3mesiace a nikam sa neposuva.

vikus17489
6. sep 2022

Neexistuje spravny a nespravny postup 🙂 Kazde dietatko to ma inak, ver mi. Keby si videla to moje, ked to skusalo. Vyzeralo to vselijako, vsetci sme sa zabavali :D Jednoducho ho nechaj, potrebuje na to prist sama.

andrea_82
6. sep 2022

nechaj ju tak, nech si nájde vlastný spôsob. Ja napríklad si nepamätám, že by syn štvornožkoval. Po miestnosti sa pohyboval tak, že "váľal sudy" a potom sa rovno postavil na nohy a začal chodiť popri nábytku.

anavixy
6. sep 2022

Áno, existuje správny a nesprávny postup, stačí si nájsť web alebo profil nejakého detského fyzioterapeuta a všetky otázky by si mala odborne zodpovedané.
To, čo popisuješ je tzv. “tulenenie”.
Plazenie je zbytočné, dieťa nepotrebuje plaziť, nie je to preň nijaký mýlnik, je to skôr nežiaduca náhrada lezenia, no takmer každé dieťa plazí. Nie je to ani nič vyslovene zlé, ale nemalo by sa k nemu motivovat. Štvornožkovať ešte len bude, malo by do cca 2 tyzdnov. Moje lenivé dieťa teraz začalo byť aktívne, ja pevne dúfam, že vôbec bude štvornožkovať, lebo momentálne sa len stavia a “plazí” po zadku, takže síce viem, ako je to správne a nesprávne, ale čo z toho, keď moje dieťa to chce inak 🥲🙈

evica17
6. sep 2022

Ak sa pláži a vie sa pohupkavat na 4roch,bude sa čoskoro stvornozkovat. Áno plazenie nie je podstatné pre dieťa, ale keď chce ono sa plazit tak ho nechaj a ono sa rozbehne. Ja mám to isté, Ted av 6m sa začal plazit, predtým sa furt pohupkaval na 4 roch tak som ju myslela že rovno na 4ri pôjde. A stvornozkovat skúša teraz,cca mesiac po plazeni.

jaskolka
6. sep 2022

Nechaj ju, nech to robí, ako chce. Neviem, ja som vôbec netušila, ako by sa malo správne plazit, syn sa plazil ako taký had, a potom sa dal jedného dňa na štyri a šiel, vôbec netuším, akým štýlom, či dobre, či zlé, hlavne ze mu to vyhovovalo, potom sa postavil, začal chodiť okolo na byt a neskôr ako 13 mesačný už chodil sam bez opory. Tetaz beha, lieta, takže asi to bolo ok
Ale ja som fakt ôbec nesledovala, ako to robil a ci správne.

tinka_1807
6. sep 2022

Plazenie nie je nevyhnutné pre vývin, ale nie je to ani tragédia. Najmä ak sa plazí len pár dní. Aj môj syn sa najprv plazil :D ... Asi cca 2-3 týždne a potom začal stvronozkovat. 🙂 ... Trošku som ho motivovala tým, že asi cca po dvoch týždňoch plazenie som ho vyzliekla a dala asi 2 krát za deň ma dlažbu na pár minút a dvíhal bruško, lebo mu to nebolo príjemné. Keď mal hore bruško, tka sa skúšal hýbať vpred a došiel na stvornozkpvanie. Ale tiež mu to nešlo hneď, pár dní trvalo kým sa mu spevnili svaly a teraz mu to už ide pekne 🙂 Cize možno neskor by som skúsila ho takto motivovať, ale ak sa ešte len začína palzit, tak ešte len jeho mozog začína spracovávať, že vlastne existuje priestor a on sa v ňom vie pohybovať. Zatiaľ by som ho nechala. 🙂

damadama
6. sep 2022

dôležitá vec: Máte doma koberec? taký väčší? Kúpite aj v Obi.
Švagrinej sa malá plazila, lebo nemali doma žiaden koberec, len parkety. Tak nemá stabilitu a šmýka sa. Chodiť sa síce naučila, ale pri vyšetrení lekár zistil, že má miernu diastázu brušných svalov. Preto je štvornožkovanie veľmi dôležité, predíde sa tým budúcim komplikáciám.
Držím palce

autor
6. sep 2022

@damadama koberec nemáme ale býva oblečena celý čas len v bodyčku s kratkym rukavom takže ma hole nohy aj chodidlá a aj ruky. Doma mame tak 25-26stupnov. Takže sa jej nešmýka keď je holá.
Ďakujem všetkým za rady. Zatiaľ ju nechávam pokiaľ nie som pri nej. Keď pri nej som,tak sa snažim ju nabadať skôr na 4. Ak to bude dlhšie trvať tak určite navštivime fyzioterapeutku.

tamvtme
6. sep 2022

Vsak ju nechaj, nech sa plazi...z nasej sme sa amiali, ze sa plazi ako.raneny.vojak, pouzivala len jednu ruku ma zaciatku 😁

autor
6. sep 2022

@tamvtme ano a to je nespravne..to je asymetricke plazenie a znamena to oslabenie jednej strany ktoru nepouziva co moze mat dopad na zdravie neskor.

tamvtme
6. sep 2022

Nie, u nas to.znamenalo, ze sa ucila, za par dni sa plazila "spravne" a do.3.tyzdnov uz bola.na styroch....uz ma 3 roky a nema nic oslabene 😉

autor
6. sep 2022

@tamvtme super je to ze sa dala n 4,lenze niektore deti plazia asymetricky a preskocia 4nozkovanie. A tym chcem ja predist.

eliverci
13. máj 2024

@vikus17489 veru existuje správny a nesprávny postup.babatko len treba naviest správnou manipuláciou a cvikmi a vtedy zistí ako na to tým správnym postupom ;)

mima1608
13. máj 2024

Moja sa tiež najprv plazila a dokonca to robila veľmi zle - ťahala sa cez jednu ruku a nohy nepoužívala. Trvalo to pár dní, potom sama začala pekne 4nožkovať.