Plače vtedy, keď plače aj súrodenec

18. aug 2024

Obraciam sa na vás s prosbou o radu prípadne aspoň vašou skúsenosťou ak ste sa ocitli v podobnej situácii.
Máme 20mesacnu dcéru a narodil sa nám teraz syn. Som už dva týždne doma z pôrodnice a neustále sa opakuje to, že keď záplače syn začne plakať aj dcéra. Problém je v tom že ten dcerin plač je až hystericky akoby sa niečoho strašne bála.
Na brata nežiarli,.viac menej si ho buď nevšíma alebo len na neho pozrie a ide ďalej a sem tam ho pohladka keď spí.
Vždy keď začne ona plakať snažíme sa jej vysvetliť, že bratček len tak dáva najavo že chce papať,.že to inak nevie, že sa nemusí báť a vtedy sa ukľudní ale keď znova počuje plač zase začne aj ona. Pritom na iné deti ktoré plaču takto nereaguje.
Viete poradiť ako na to alebo ak ste to zažili ako dlho to trvalo ?

beata_k
18. aug 2024

Mozno neziarli, ale rychlo prisla na to ako uputat pozornost. Vidi, ze ked place brat tak sa mu venujete. Skusila i ona a ono to funguje i u nej.

dettilv
18. aug 2024

Presne toto máme aj my len rozdiel sú 2roky a 3 mesiace. Trvá to už vyše mesiaca, skúsila som všetko a ani bohovi neprestane. Ba je to ešte horšie a moje nervy sú už v riti 🤭

uriva
18. aug 2024

@beata_k Súhlasím. Pýta si pozornosť a tej sa jej dostáva, tak nie je dôvod s tým prestať, keďže to nerobí pri ostatných deťoch.
Ja mám tú opačnú skúsenosť - nám dieťa plakalo vždy, keď niekoho plakať počulo. To už len započulo, aj fakt že z okna či idúceho auta plač, už ústa nakrivo, slzičky a šlo to. A robilo to od narodenia, ešte aj v pôrodnici revalo na izbe s viac deťmi, ja som bola na VIPke a tam najkľudnejšie dieťa v galaxii. Nedalo sa tomu zabrániť, či plakalo malé novorodeniatko alebo šesťročný súrodenec, domáci či cudzí človek, súcitilo s nimi okamžite. Trvalo to asi rok až rok a pol, potom to prestalo samo. A pomáhalo pritúliť alebo opustiť danú miestnosť a hneď bolo ok.
Ale bolo to "na kočku", nervy si užili.

autor
18. aug 2024

@dettilv och tak to má veru nepotešilo ....
@beata_k @uriva to by som nepovedala že si pýta pozornosť lebo už taký plač poznám ...toto je iné práveže sa az zajakava občas pritom

beata_k
18. aug 2024

A ty co robis ked ti takto obaja zacnu naraz plakat?

autor
18. aug 2024

@beata_k tíšim syna aby dcéra videla že on už neplače a zároveň jej hovorím že sa nemusí báť že sa nič nedeje a stále dokola vysvetľujem že to je len preto že brat je hladný....

beata_k
18. aug 2024

Tak vidis, ides k nemu a venujes sa jemu. Musi kricat hlasnejsie aby ho prekricala.
Alebo ak aj nie. Vyvaruj sa slovu nemusis sa bat. Tak male dieta este nie uplne chape, co sa mu snazis vysvetlit. Registruje slovo bat sa. Dalej si len mozeme domyslat, co sa deje v jej hlave a ako tomu rozumie.

orangiiina
18. aug 2024

Ja toto mám, ale so 4ročným. Dcéra už ma rok, keď sa narodila, syn mal 3 roky. On je veľmi emotívny a lutostivý, keď sa veľmi rozplače malá, plače aj on z ľútosti. Aj keď sa vaic udre a plače, zľakne sa aj on a plače s ňou. Takže nemusí to byt vyslovene manipulácia a musíte sami zistiť, čo ten plač naozaj znamená.

ina2405
19. aug 2024

Asi má strach, keď malé plače. Vy jej to vysvetľujete, ale možno tak obyčajne reve zo súcitu, bojí sa, že sa niečo s malým deje.

emamonika
19. aug 2024

@beata_k úplne súhlasím. My sme mali presne toto iste.
Maly má teraz 5 mesiac a už si to veľký kamaráti. Chce to čas, aj oni si musia na seba zvyknúť 🙂

lossless
19. aug 2024

Chce rovnaku pozornost ako ma maly. Nechod len k malemu ked zacne plakat , vezmi ho na poste a zavolaj aj dceru nech si pride k vam lahnut, kazdeho maj z jednej strany. Dcere pravdepodobne postaci ze ju budes hladkat, u nas to takto preslo. Vacsi sa velmi potesil ze ho volam k nam.