Mám doma 2 ročnú dcéru a 6 týždňovú dcéru. V podvečerných hodinách si staršia vyžaduje pozornosť a chce sa hrať so mnou alebo chce byť na rukách, nosiť sa. Keď mladšia plače, bolieva ju bruško alebo je nervózna, nosím ju a vtedy nastáva u staršej hrozný rev, hádže sa o zem a až piští a mladšia sa jej bojí a plače s ňou. ked mladšiu utíšim a položím do postielky tak staršia v momente ide na ruky aby som ju utíšila, no ked plače mladšia veľmi tak mi to nedá aby som si ju nezobrala k sebe a utíšila, len akurát staršia začne opať. ked plače staršia nepomáha utišovanie, pokričanie, ťapnutie po zadku, zatvorenie do druhej miestnosti aby sa utíšila.
Viete mi poradiť ako mám zvládnuť dve deti sama?
@zuzka1902 ahoj, tak presne tymto istym sme si prechadzali a pozeram, ze aj rozdiel medzi detickami mame cca rovnaky 🙂 Moja rada - v ziadnom pripade starsiu dcerku nezatvaraj do druhej izby, nesnaz sa ju od vas izolovat, necapat na zadocek, nekricat - vsetko toto bude jej spravanie len stupnovat a bude to horsie...starsia dcerka potrebuje teraz vela vela lasky a pozornosti, najma tej tvojej, pravdepodobne sa citi ohrozena mladsou sestrickou, predsa len, je to pre nu nova situacia a potrebuje cas, aby sa s nou vyrovnala, plus este prichadza do komplikovaneho obdobia vzdoru, takze to bude chciet z tvojej strany zatat zuby a vyzbrojit sa obrovskou davkou trpezlivosti..tieto zaciatky si velmi dobre pamatam, bola som z toho na nervy a nie vzdy som vsetko zvladala s chladnou hlavou, starsia velmi ziarlila a ja som tesne po porode v navale hormonov mala velmi ochranarsky pud voci mensej dcerke, co nebolo moc dobre a ziarlivost sa stupnovala ☹ Odporucam zlavit zo svojich narokov, napr. u nas platilo, ze televizia sa pozerala len obas aj to len vecer, nie cez den a stala som si strasne za tym, co bola napr. chyba, dnes by som jej kludne Tv pustila, ak by som vedela, ze pri tom v klude nakojim mensiu a budeme vsetky spokojne, aspon zo zaciatku, kym si na seba vsetci zvyknete a budete mat aky taky rezim...no a skus starsiu co najviac do starostlivosti zapajat, neodhanat ju, aj ked to znamena, ze budes niektore veci robit dlhsie, pripadne ine nestihnes..pozitivne ju motivuj, napr. ked budes tichucko, uspim sestricku a budeme si spolu kreslit...a ak mas nablizku niekoho, kto by ti vedel z casu na cas pomoct, tak nevahaj a vyuzi pomoc, napr. ti na hodinku dve zoberu malu pokocikovat a ty sa zatial mozes venovat starsej...uvidis, ked sa starsia nebude citi ohrozena, situacia sa ukludni a bude to fajn, drzim velmi plce, tieto zaciatky su narocne
asi len budovat pozitivny vztah k mladsej sestre, nechat ju pomahat Ti, dat kremik, podat plienocku, podrzat flasu....spolocne hladkat, hrat sa, tak trosku ju viest k tomu, ze sa spolu starate. Starostlivo si zaroven vyhradit cas, kedy sa naplno venujes len starsej v priebehu dna. Ona prisla o Tvoju absolutnu pozornost, niekto sa votrel medzi Vas a ona sa s tym asi nevie vysporiadat, musis jej pomoct. Ona Ti dava svojim spravanim nieco dost jasne najavo, potrebuje Tvoje pochopenie a napravu. Poznam jeden priklad, nie je z mojej hlavy. Predstav si, ze si Tvoj manzel privedie domov milenku a povie Ti, ze odteraz budete zit vsetci spolu doma a on sa bude venovat aj jej namiesto Teba 😀 Ako sa citis? Tak sa citi asi aj mala. Ked som pocula tento priklad, zdalo sa mi to celkom vystizne 🙂 . Treba vela trpezlivosti na to, ale ak vydrzite, podla mna sa to ustali a do buducna bude rada, ze ma segru. Jo a co sa tyka toho nosenia a robenia veci naraz, da sa aj to. Su take nosice, jedno mas vpredu, druhe vzadu alebo na ruky....ale to by som asi opatrne, mala uz je dost velka a keby si zvykla na to, mohlo by Ti to do buducna robit problemy. Ale pritulit obe na gauc kazdu z jednej strany a pustit si rozpravocku alebo si lahnut na postel vsetky a citat si, to sa urcite da 🙂.
@lauricka
@sedem
@adelakk
joj žienky presne toto čo vy píšete robím, staršiu do všetkého čo sa len dá ked mladšia spinká tak jej venujem všetok svoj čas, len aby sa necítila ukrivdená alebo odstrčená a dúfam, že to bude lepšie ked som však včera videla svoju staršiu plakať tak mi bolo veľmi ťažko, že ju nemôžem zobrať na ruky a pritúliť....každý ma pred pôrodom len utešoval ako mi bude dobre ked mam maly vekový rozdiel, že sa potom vyhrajú le kym to bude... 🙂 🙂 🙂
Ahoj ja mám ročný rozdiel,v máji bude mať jeden rok a druhý dva roky. Nemám takúto skúsenosť, ale u nás je plne zapojený manžel, samozrejme keď sa dá. Potom sú dve náručia pre dve deti a je pohoda. Píšeš je problém je podvečer? To už je väčšina ľudí z práce doma takže by nemal byť problém.
ahoj @timi76 ked mám manžela doma tak nie je problém. len bohužial má takú prácu, že robí v noci a podla toho kde majú zákazku ked je poblízku tak príde domov ale ked je to dalej tak ostávajú aj na 2-7 dní, brúsia betonové podlahy, cesty a teraz ako na potvoru ked ho najviac potrebujem tak majú roboty vyše hlavy...
@zuzka1902 A preco ich teda neberies na ruky obe? Nejako som to nevychapala. Inak zavriet starsiu do inej miestnosti aby sa utisila je podla mna dost zly napad. Ona place preto, lebo nie je s tebou, nechape, preco doteraz mala tvoju plnu pozornost a zrazu je tu nejaky votrelec, co zapisti a kvoli tomu ju ani objat nemozes. Cize dat ju do inej miestnosti len podpori jej pocit odstrcenia.
Inak som raz bola na takej prednaske o surodeneckej rivalite, kde pani zacala prednasku tym, ze si my dospelaci mame predstavit modelovu situaciu: Manzel pride domov a zahlasi: Milacik ty si taka skvela a tak velmi ta lubim, ze som si obstaral taku dalsiu. Budeme tu spolu zit a mat sa radi.
Skus si to predstavit a potom sa ti bude lahsie chapat starsiu. Mne to tiez trvalo, kym sme sa zohrali. Ale ak plakali obe, tak boli pri mne obe. Aj ked som kojila, aj tak som druhou rukou starsiu aspon hladkala.
Ja viem, ze sa jej mladsia boji, ale tak musi si zvyknut aj ona. Cim menej pozornosti budes venovat vystupom starsej, tym lepsie. Skus to spolocne objatie. Pokojne ich obe vezmi na ruky, alebo si k nim lahni/klakni/cupni na zem. Ja si pamatam, ake to bolo narocne, ale uplne najdolezitejsie bolo chapat, preco starsia vyvadza. Odstranovat pricinu a nie nasledky.
A rada pre teba: Nerob si vycitky, ak neskocis hned ako jedna mrnkne. Mozno mas problem prave v tych podvedomych vycitkach (ja som mala), ze im nedavas 100% zo seba kazdej. Si iba jedna. To znamena, ze aj starsia aj mladsia jednoducho uz nemaju maminu len pre seba. Skus sa preto hlavne upokojit ty, decka to pochopia neskor. A pokojna mama je zakladom pokojnych deti.
Drzim palce.
@bosoriak Dakujem za povzbudenie...zatvorenie do izby mi pomohlo už viac krát, že sa utíšila a bola pokojnejšia a ked som prisla k nej tak potom sme boli spolu, aj sa hrala alebo sme si čítali. najlepšie by bolo ich mat obe na rukách ale mam problémy s chrbticou a obe neunesiem 😖 nevládzem ich nosiť obe. ked si ich 3 hodinky striedam na rukách tak mi trpnu ruky a nie aby som ich mala obe naraz. ked chcem aby boli obe pri mne aby bola staršia pri mne tak mladšiu odstrkuje, chce ju vybrať z mojich rúk a aby som ju odložila do postielky...staršia má tvrdohlavú povahu.
@zuzka1902 To poznam. Jedine, co kedy na tvrdohlavost zabralo, bola moja trpezlivost (vnutri to teda riadne vrelo, lebo presne - hormony, ochranarstvo mladsej a nevyspatie). Ale kusla som si do jazyka, vybila som sa do vankusa v inej miestnosti a bolo lepsie.
Zlepsi sa to. Len sa skus uvolnit a hlavne sama pre seba si opakovat - su dve, ja som len jedna. Nejako sa uz len musia podelit. 🙂
@zuzka1902 ak to tak robis, tak je dobre, ziadne trestanie za to. Tvoje babo ma len par tyzdnov, takze je skoro asi ocakavat, ze mala to hned pochopi a hned sa s tym vysporiada, asi vsetko potrebuje svoj cas. Neviem, kto Ti povedal, ze ako Ti bude dobre s malym vekovym rozdielom deti, ale asi ten, kto to tak nema, vsak? Ano, zahraju, za par rokov 😀 A prve mesiace, ak nie aj roky, to je na slucku takmer niekedy. Ja mam dvojcata. Deti su schopne sa spolu hrat tak cca od troch rokov a ako surodenci sa este lepsie vedia bit, robit si zle a skriepit sa. Navyse, dvojcata su vyrovnani superi, takze tam to moze byt nebezpecne 😀 . A tiez pocujem, to mas super, jednym razom - tiez su najmudrejsi ti, co dvojcata nemaju. Jednym, ale ovela viac odmakanym a tazkym (jedno babo len mat je luxus pre mna). A tiez to, ze sa mi aspon zahraju....ale to si clovek pocka a dovtedy sa zapoti. Tak hlavu hore, bude horsie 😀 . Treba to brat s nadhladom, na druhej strane je to super, ze Ti boli dopriate dve aj ja sa z mojich tesim, ze ich mame.
Ja mam syna 2r a 3mesiace a dceru 3mesiace. Mam doma to iste co ty. Riesim to tak,ze ich zoberiem na ruky oboch a snazim sa ukludnit syna prveho pretoze tomu nic nie je, iba ziarli. Ked sa ukludni tak mam cas sa venovat malej. Treba davat aj pocas dna najavo tomu starsiemu dietatu,ze ho mas stale rada. Zapajam ho tiez do starostlivosti o babo,aby mal pocit aky je dolezity. Obycajne vzdy zacne vyvadzt prave vtedy ked ma potrebuje mala,ale uz sa to postupne zlepsuje. Nesmieme zabudat,ze aj to dvojrocne dieta je stale malicke a zrazu sa mu cely svet zmenil tym, ze sa musi o mamu delit. Aj ked malu napr.kojim,syn mi sedi na druhom kolene,aby mal pocit,ze sa venujem aj jemu. Je to tazke,ale postupne sa to zlepsi.