Plač 1,5-ročného syna

19. okt 2022

Ahojte. Som dosť zúfalá, dúfam že budete vedieť pomôcť.
Mám jeden a pol ročného syna presnejšie má 1,8r ) , ktorý v poslednej dobe moc neposlúcha. Keď niečo nedovolím plače, keď na niečo hovorím že nie nemôžeš plače, keď nerobím to čo on chce plače, keď niečo sa mu nepodarí plače. Nie že Plače ale hodí sa o zem, robí cirkus, Reve jak neviem čo.
Predtým toto nerobil, nerobí to ani babke, nikomu len mne. Chcela by som sa spýtať že či ste mali niečo podobné, Ako ste reagovali vy nato?
Skúšala som už viac veci: nereagovala som na to, capla som mu na riť, snažila som sa vysvetliť že toto sa nerobí, Ale nič nezaberá. Len to zaberá keď dovolím, alebo urobím to čo chce. Ale ja nechcem tak skákať ako on píska.
Dajte prosím nejaké tipy čo by som mala robiť, ako by som mala na toto reagovať , lebo ja sa už normálne hanbím pred susedmi, lebo určite si myslia že niečo robím s malým. Už čakám kedy na mňa zavolajú sociálku 😂

pribinak
19. okt 2022

Začína sa obdobie vzdoru. Chce to trpezlivosť. A nebi ho

basska_b
19. okt 2022

Moja dcerka tiez z nicoho nic zacala krivit tvaricku a vynucovat si placom... uz neviem, kolko mala,asi 2 roky 5 mesiacov? ... normalne spusti, ako ked stuknes vypinacom. Asi to berie ako metodu vyvolat lutost nad sebou a ziskat, co chce. Zaroven vyjadrit hnev, ze neni po jej. Vacsinou pomaha povedat, ze fakt to nejde, kratko a pokojne zopakovat, preco nie, zobrat do narucia. Povedat, ze viem, ze to chces, viem, ze ti to vadi, ale... nie. Oni sa potom upokoja. Su nejake zasadne veci a pravidla, na ktorych musis trvat, inak ti bude skakat po hlave. Neuskodi, ked si trosku poplace. Je to vsetko situacia od situacie.

any_soj
19. okt 2022

Je to normálne obdobie. Zisťuje, že má svoju vôľu.

monca0021
19. okt 2022

ja mam za chvilu 3 rocnu babu a poviem ti ze u nas to zacalo ked mala tak 1,5 roka a az teraz citim ze sa to konecne zlepsuje ze je viac chapava da si vysvetlit, inak moja skusenost je ze mala mi to uz spravila v cakarni u dr medzi asi 15timi ludmi, chcela otvorit okno v cakarni a nedovolila som jej tak sa hodila o zem zacala jacat vrieskat plakat kopat vsetko mozne, kedze som vedela ze nic nezabera, tvarila som sa ze som tam neni🤣🤣🤣🤣🤣 sice na mna vsetci hladeli ci mi nesibe ale sama sa skludnila po par minutach a prestala, hanba dost no ale tak co spravis treba to brat s nadhladom, je to obdobie a prejde, pride dalsie, mozno aj horsie 🤣 drzim palce a pevne nervy

lucka_1998
20. okt 2022

To ako u nas😃väčšinou zaberá ked jej dám nejaké hracky alebo ju niecim zamestnam kreslenie a podobne

andreatytler
20. okt 2022

Tu nejde o to ze by ta chcel drezurovat a vynucovat si veci placom. Jednoducho chce nieco ine ako ty a ked to nemoze mat, tak vyjadruje svoju nespokojnost placom a hnevom.
Snaz sa s nim urobit dohodu a najdite kompromis. Skutocny kompromis, kedy ty zlavis zo svojich narokov a on zlavy zo svojich a obaja budete spokojni. Normalne uz tak male deti su toho plne schopne.
Napis nejake konkretne situacie ale predpokladam ze to bude nieco taketo... chce si odpit z tvojho horuceho caju a ty mu povies ze nemoze lebo je to nebezpecne. V takom pripade by som povedala nieco taketo: "Jasne ze si z neho mozes odpit, hned ako sa trosku ochladi. Podme si precitat tuto knihu a ked docitame, bude uz studensi, co povies?". alebo: "Nemozes si z neho odpit, lebo je prilis horuci a popalil by si si usta, ale mozes chytit poharik a skusit aky je horuci, chcel by si to?" Proste takmer na kazdu poziadavku sa da odpoved ze "Ano mozes, akonahle.... a tam uz doplnis cokolvek. Alebo mu odmietnes jeho poziadavku s vysvetlenim ze preco nemoze a navrhnes nieco ine podobne co by bolo pre teba prijatelne. To je to hladanie kompromisu, ktory bude vyhovovat vam obom.
Tiez zapoj jeho do riesenia problemu a normalne sa ho opytaj ako by situaciu vyriesil. Napriklad: "Chapem ze si chces odpit z horuceho caju, ale ja nechcem aby si to pil, lebo sa popalis. Ako myslis ze to mozeme vyriesit?"
Jasne ze taketo dohody sa neudeju okamzite lebo dietatu urcity cas trva kym si uvedomi ze mame zalezi na jeho nazoroch a ze ich skutocne zohladnuje. U nas to trvalo 3 mesiace.
Pozri si internetovy kurz Nevychova. Je to tam vsetko velmi krasne vysvetlene.

marzuz89
20. okt 2022

Ako vzdy velmi krasne vysvetlila @andreatytler. Drz sa toho, a prosim ta neignoruj ani nebi. Ignoracia je velmi velmi zla, to dieta bude este viac frustrovane, ono nevie, ze to, co chce, chciet nema (napriklad odpit z vreleho caju). Treba mu to vysvetlit, naucit ho to. Ano, vysvetlovat do nemoty. A z jeho pohladu, kedze pytanim vreleho caju nevie, ze to nesmie, chce to, tuzi po tom, a ta milovana osoba ho ignoruje, tvari sa, ze nepocuje, dieta zvysi frustaraciu, zvysi nastojcivost, zvysi krik, rodic skrikne a da po zadku. Tym sa len buduje vzdor, panika, odpor a dalsi protest. Tomuto ale treba rozumet, okrem nevychovy si precitaj aj o psychomotorickom rozvoji a nieco o psychologii doetata.
Kym svoje dieta nepochopis, nebudete mat kludnejsie dni. Ono nema vzdor. Ono nerobi naschvaly. Len zistilo, ze ma vlastnu volu a dokaze posuvat hranice. Treba na to reagovat, jasne, ale citlivo.

vasjar
20. okt 2022

Náš ma 1,5 a pomaličky to začína... S tým čajom to bolo tiež ale dala som mu šálku do ruky nech si chytí aby vedel ze je horúci, a pochopil. Ale začínam si všímať, ze napr keď mu nedám dudu tak reaguje veľmi plačom. A najviac place keď ho nevezme na ruky keď sme vonku.