Otváranie škôlok

brita7777
13. máj 2020

Ahojte, chcela by som sa s Vami podelit o skusenost, kedze som zaregistrovala, ze planuju otvarat skolky na Slovensku, my byvame v zahranici, kde skolky zatvorene vobec neboli, syn bol v marci dva tyzdne doma - to sme si dali ako cas na rozmyslanie a potom sme ho dali do skolky, chodi tam uz 7tyzdnov, obavy som sa snazila eliminovat na minimum a vsetko je ok, len chcem povzbudit tych, ktori sa boja viac alebo zvazuju ci dieta do skolky dat alebo nie. Ako sa rozhodnete, to uz je samozrejme na Vas 🙂Hygienicke podmienky su v skolke take, ze ucitelka vzdy zoberie dieta este pred vchodom dnu, takze rodicia maju zakaz ist dnu, co je super, tiez su povesane oznamy, zostan doma ak mas priznaky, umyvaj si ruky atd. Kaslajuce dieta do skolky nezoberu, iba deti ktore su 100 percentne zdrave. Ucitelky, ak chcu mat rusko, rusko maju, povinne to nie je, deti ruska nemaju.
Tiez podporujeme imunitu, imunoglukanom, rovnako i u dospelych, vela vitamini c atd

ayanamirei
13. máj 2020

@brita7777 pobavila ma ta cast. ze len 100% zdrave deti vezmu do skolky, tu aj s polmetrovym zelenym soplom, teplotou a kaslom posledneho stadia TBC pchaju rodicia deti do skolok 😠 (standardne odovodnenie je "alergia" alebo "doliecovanie" ,pripadne "nic mu nie je, faaaaaaaakt ma teplotu???") A kedze teraz boli skolky a skoly zatvorene dlho, tak nejake ohlady na 100% zdravie brat isto nebudu, lebo sak uz sa treba rychlo dietata zbavit a oddychnut si...

daganov
13. máj 2020

@ayanamirei bohužiaľ, je to často tak, ako píšeš a učiteľka nemá šancu ráno zistiť, či je dieťa zdravé, pretože ak nekašle, sople mu ráno mama odsala a nadopovala ho liekmi. Chápem mamičky, ktoré sú samé s deťmi, finančne všetko ťahajú samé a boja sa stále zostávať z práce doma, aby o ňu neprišli, ale nech sa snažia aj oni pochopiť, čo to robí s deťmi, ktoré majú slabšiu imunitu.

lianka123
13. máj 2020

@ayanamirei prosim ta netrep blbosti. Existuju rodicia, ktori maju existencne problemy. Potrebuju zarabat, aby mali co deti jest. Vola sa to solidarita.
A nie, moje deti nechodia do skolky chore, maju na tento pripad opatrovatelku, sme solventni, ak by si tu hned zacala utocit.
Osobne mi nevadi, ze su soplave a kaslajuce deti v skolkach, vzdy to tak bolo aj bude. Casom si vybuduju imunitu. Nechajte rodicov zit a nepchajte im furt nazory ako sa tesia ako svone deti odlozia. No to by bola fakt katastrofa, ze prestreaovany rodic da soplave dieta do skolky a ide zarabat peniaze. Nedajboze ze by si niaka mama na 10min nohy vylozila.
Hawk. Zi a nechaj zit.

ayanamirei
13. máj 2020

@lianka123 "zi a nechaj zit" v tvojom ponimani momentalne vypalilo tak, ze absolutne bez dovodu si po mne vybehla. Pretoze ja som nepisala nic o rodicoch, ktori maju existencne problemy, ale o standardnej situacii v skolkach, kde rodicia davaju s prehladom chore deti a ze teraz, ked uz aj v hocijakej diskusii k otvaraniu skol/skolok citas komentare o tom ako uz "konecne maju ist deti do skol/skolok, lebo uz to je doma na hlavu" tj. z tychto komentarov je jasne, ze sa ich rodicia chcu zbavit. Sorry, ale je to tak.

lianka123
13. máj 2020

@ayanamirei a preco ich tam davaju chore? Myslis ze odlozia chore dieta do skolky a idu sa bicyklovat?
A co ked su rady, ze sa skolky otvoria? Ty nemas povinnost svoje dieta dat do skolky takze v klude bud doma do 6 rokov dietata.

ayanamirei
13. máj 2020

@lianka123 by si sa cudovala... kamaratka robi v MS : prve, ktore nahlasuju ucast dietata cez prazdninovy rezim su matky na MD, aby nemuseli mat doma 2 deti ; chore deti davaju do skolky s prehladom rodicia, ktori sa vozia na BMW a proste sa im nechce odlozit roboty a byt doma s dietatom (nie preto, ze by si to nemohli dovolit). A rodicia odlozia chore dieta do skolky, lebo sa chcu este na chvilu zbavit tych starosti a nebyt s nim doma a to je fakt smutne. A mas pravdu, moje dieta do skolky nikdy nechodilo chore, vzdy tam islo az ked som vyliecila vsetko a ked kasel skoncil - aj ked to pre mna znamenalo, ze som s nim bola doma 7tyzdnov jednu zimu. Chodim do prace a pravdaze su peniaze dolezite, ale moje dieta je pre mna dolezitejsie.

lenuliatko84
13. máj 2020

V apríli som si este vravela ze ho necham doma do septembra.....ako cas ide nazor som zmenila a keby otvorili skolky v pondelok ide tam😊

lianka123
13. máj 2020

@ayanamirei musis vsak aj pripustit, ze existuju ludia, ktori nestavaju deti na piedestal, to znamena, ze kariera je pre nich dolezitejsia. Ci je to dobre, alebo zle? My ich zivot nezijeme. Su to ich deti. Oni sa budu raz zodpovedat za svoju vychovu. A mozno ani nie 🙂
Matky na materskych su rady ze dychaju, ak v noci 4krat vstanes, si rad ze druhe dieta rano odlozis do skolky. Nema byt preco na teba ukazovane prstom, mas 24hodinovu sichtu.
Pisem toto vsetko lebo:
Som na materskej a niekedy melem z posledneho
Mam dost financii, ale teraz sa staram o 2 deti sama a neplanujem dat do septembra lebo si myslim, ze je to rozumne
Moje prve dieta bolo s opatrovatelkou kym ja som robila karieru.
Proste rodicom sa stanes, vyvijas sa.

ayanamirei
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
gelifil
13. máj 2020

@lianka123 ty o com tocis??Solidarita???moje dieta sa ma solidarne nakazit kvoli nezodpovedynm rodicom?Robis si srandu, dufam...

lianka123
13. máj 2020

@gelifil ta ho nechaj doma ked nemusis robit

lianka123
13. máj 2020

@ayanamirei mali deti lebo mali sex. Super, ze mas dokonale naplanovany zivot a ti vychadza.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ayanamirei
13. máj 2020

@miriam11 prosim , precitaj si este raz co som pisala o davani deti do skol/skolok a aj dalej preco som napisala to "zbavit sa deti a oddychnut si" , pretoze je plny facebook prispevkov od rodicov pod clankami o moznom otvarani skol a presne tieto hlasky tam zneju v celku casto- ako to toho rodicia maju plne zuby, nech uz su skolky a skoly otvorene, uz si chcu oddychnut....
NIKDE v mojom prispevku NIE JE ziaden utok na rodicov, ktori potrebuju ist pracovat.

alchemilkazltozelena
13. máj 2020

@ayanamirei a ty co ako teraz riesis? Dost mimo si ak podla teba je nieco zle na tom ze matka ktora je 3 mesiace vkuse doma napr s 2 malymi detmi povie vetu aby uz otvorili skolky a aby tam dala dieta lebo si potrebuje oddychnut... a co je akoze na tom zle? Matka je otrok ci ako to myslis? Lebo som to nepochopila co ti na tom vadi!

ayanamirei
13. máj 2020

@alchemilkazltozelena presne tak, je to podla mna zle... nemas mat 2 deti po sebe ak ich nezvladas a potrebujes jedno niekam odkladat. Pretoze v tejto dobe, ked sa bude rozhodovat o prijati deti do skolky a bude to obmedzeny rezim, tak by malo byt jasne, ze prioritne maju ist deti pracujucich rodicov a nie matiek na MD, ktore sa budu rozculovat, ake su diskriminovane (ako ostatne klasicky vzdy, ked sa jedna o obmedzeny pocet miest v MS a uprednostnia pracujucich rodicov)

alchemilkazltozelena
13. máj 2020

@ayanamirei ja som deti po sebe nemala, je medzi nimi rozdiel skoro 3 roky.. a ak by aj dcera chodila uz do skoly, ze by bol medzi nimi vacsi rozdiel vekovy, tak by sla teraz do skoly a maly do skolky.. a ano potrebujem si oddychnut a nevidim na tom nic zle.. ty ked nemas 2 deti tak nic o tom nevies, ty oddychujes cely rok pri jednom tak neries do coho ta nic a neodsudzuj, a unavena by som bola aj keby dcera bola starsia, tak ako som pisala, je to uz dlho co je tento humbuk, nacase sa dostat do normalu

zdewma
13. máj 2020

@ayanamirei prečo urazate rodičov ktoré majú dve deti a druhé pošlú do škôlky ?akože keď má dieťa napríklad 3 roky nemá nárok byť rovesníkmi škôlke ,v kolektíve kvôli tomu že matka má ešte jedno dieťa doma ??ja som matka dvoch detí síce som nemala pláne dať dieťa do škôlky napriek tomu ,že má vek na škôlku chcela som ju dať až do predškolskej veď načo keď sa jej každý deň venujem doma s učím sa snou ale situácia sa zmenila skončila tehabilitačnom sanotorium bola tam 7 mesiacov a bolo mi odporúčané nech idem na zápis keď je navyknuta na režim škôlke aj na deti sama mala sa pýtala chcela byť kolektíve čo som jej mala povedať žiadnom prípade som na rodičovskom nemáš nárok tam byť ?? Alebo ako to myslíte ??o čo sú menej detí ktoré majú mladšieho súrodenca tie nepotrebujú kamarátov ,kolektív naucit sa niečo nové ,mať zážitky s kamarátmi alebo čo ? dobre beriem sú matky ktoré sa ich chcu zbaviť ale nie každá netreba hádzať každú matku do jedného vreca neviete čo je za tým že dieťa dala do škôlky napriek tomu že má druhé nesudte knihu podľa obalu

jeliz59
13. máj 2020

@ayanamirei túto časť rodičov ja asi nikdy nepochopim....🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

maciatkolulu
13. máj 2020

@alchemilkazltozelena no každopádne, ja som mala dve deti po sebe a nechodili do škôlky, až do predškolskej a bolo super a nie neboli to tri mesiace, mňa len zaráža, keďže ešte toť pár dní doslova dozadu a par týždňov, vy sa vraždili kebyže vidíte niekoho bez ruská, škôlka a škola smrrrt a teraz sa tam idú cpat aj deti co majú matky na materskej. Ú nás pekne iba deti zamestnaných rodičov, predskolaci... Véd ste sa neuveriteľné báli a hysacili a teraz už nie, ale no taaaak😂😂😂

brita7777
autor
13. máj 2020

@alchemilkazltozelena aj ja mam dve deti a som rada, ze druhe moze byt v skolke

cammille
13. máj 2020

@alchemilkazltozelena tak napriklad ja mam 6 a do skoly/skolky ich nedam, lebo jednak sa bojim, a po druhe som s nimi rada a ...no ano, nepotrebujem si od nich oddychnut😉 za to este nebudem poucovat "jednomamy" ( alebo dvoj, troj, stvor...mamy 😅), ze nic nevedia😉 proste kazda ma ine moznosti, inu situaciu, iny postoj k situacii😊

A baby nahadajte sa, ved je normalne, ze kazda sme ina. Jedny si chcu deti nechat doma, lebo sa boja, a druhe ich chcu dat do skol(ok), kvoli praci, peniazom, alebo si chcu ozaj oddychnut. Nie kazda matka chce byt matkou "na plny uvazok". Proste kazda sme ina. A treba sa respektovat a nie sa navzajom zhadzovat, ktora skupina ja ta lepsia. Vsetky to robime najlepsie, ako vieme🙂

alchemilkazltozelena
13. máj 2020

@maciatkolulu kto hysacil? Ja? Neviem o tom... ja od zaciatku beriem tento humbuk ako nafuknuty, zveliceny, zbytocne vyvolavajuci stres.. ja urcite som nepanikarila a ani nebusem... normalne som sa stretavala s ludmi, s mamou ktora ma po 65tke, so svokrovcami atd... neprezivala som to

brita7777
autor
13. máj 2020

@maciatkolulu nuz vsetci tym presli, myslim, ze reakcia na taketo dramaticke udalosti ma iste body, o ktorych aj psychologovia vravia, najskor je ze nevidis problem, nechces si pripustit - je to len obycajna chripka sem to nepride, potom zacina uvedomenie - panika, co teraz stavy pripominajuce realnu traumu, smutok tazkosti so spanim, to je velmi individualne..dalsi bod zmierenie- je to tu, prijat strach posledny bod nechat to tak- let it be, vsetko je tak ako ma..ale to je velmi laicky opisane 🙂

ayanamirei
13. máj 2020

@maciatkolulu uplne presne tak by to malo byt 🙂 pracujuci rodicia maju teraz prednost a moze sa to mamickam na MD nepacit akokolvek, je to spravne.

@cammille dakujem za tvoj prispevok, nikto nevie ako to mam doma a to, ze mam len 1 neznamena, ze s nim nemam viac prace ako s 2 beznymi detmi napr. 🙂 a kazdopadne velky palce hore za tvoj pristup k vlastnym detickam 👍

matapo
13. máj 2020

...u nas sa lekari neriesia pokial nie je moc zle tak si vlastne zdravy a mozes aj do skolky aj do skoly 🙂 tiez mi to nevadi, lebo jednak si tie deti ozaj buduju imunitu len tam kde sa stretavaju aj s bakteriami a virusmi vseho druhu takze nejake to chore dieta je v skolke uplne fajn. Moj najstarsi bol zial extremne chorlavy, tyzden v skolke tri tyzdne doma, no ale co uz, nastastie z toho vyrastol teraz nebyva chory vobec a je velmi otuzily, dalsie deti su imunne nebyvaju od narodenia chore max. tak 1x za rok, ale ani to nic strasne a chodia vsetci do skolok skol aj medzi chore deti...

maciatkolulu
13. máj 2020

@matapo ôk, vieš o tom, že sú aj deti, ktoré majú problémy, sú po operáciách a pod.a nesmú byť choré, tie co? Majú proste smolu? A co ti rodičia co si nemôžu dovoliť byť na ocr pri budovaní imunity... Co je podla mňa upl a blbosť, pretože moje dcéry nechodili do škôlky a keď začali si predstav neboli vôbec choré, imunita sa buduje aj inak ako vlacenim soolavych a chorých deciek do škôlky. Ja som moje nedávala už pri prvom náznaku, že niečo na ne lezie, aj kvôli nim, pretože je logické, že decko so zvýšenou teplotou, zápcha tým nosom, bolesťou hlavy, čo sú upl e bežné prejavy pri nádche sa necíti ôk, ja neviem ako tvoje deti, ale moje bývali pri obyčajnej nádche podráždene, bolo im lepšie doma, odhliadnuc od toho, že učiteľka nebude a ani nemá čas behať s vreckovku za prechladnutym deckom a utiera mu nos. Ale však ok

matapo
13. máj 2020

@maciatkolulu ...ako som pisala mladsie deti boli imunne nebyvali a nebyvaju vobec chore takze normalne chodili stale do skolky a to ze s nimi tam boli chore deti mi nevadilo. Starsi syn zial ked ochorel tak ostal doma aj na tri tyzdne s kazdou chorobou, ale to len preto ze on by v tej skolke trpel, on ked kaslal tak kaslal riadne, ked kychal tak riadne, ked teplota tak riadna a hlavne ked bol chory on lezal, nevladal ☹ Takze nedavala som ho a ani by som nedoliecene dieta nedala do skolky, ale keby to bolo tak ze moje dieta kasle alebo kycha a inak je celkom ok, tak by som ho do skolky dala.