Otužovanie detí - skúsenosti

jaghvali
12. sep 2022

Zaujímali by ma skúsenosti Vás, ktoré otužovanie detí alebo aj seba praktizujete. Máte skúsenosti s nižšou chorobnosťou? Snažím sa už dlhšie nepreháňať to s obliekaním/ babušením detí ani seba a veru vnímam, že sme trocha odolnejší. Čo všetko praktizujete ako otužovanie vy? Poteší akékoľvek inšpirácia..

horalka1986
12. sep 2022

@jaghvali u nas sa otuzuje len jedno dieta z troch. Dobrovolne. Chorobnost rovnaka ako u surodencov, cize takmer ziadna. Jediny rozdiel ktory vidim je to, ze chorobu, ak uz nejaka je, zvlada o vela lepsie ako zvysok rodiny.

viestta
12. sep 2022

Náš sa toto leto začal otuzovat. Raz tukol do sprchy, prepol si na studenú vodu. Tak už sme ostali pri studenej vode na záver, no a už ma sople. Takže tak.

horalka1986
12. sep 2022

@jaghvali jaj a ako to praktizuje. V zime chodia obcas na jazero, ale inak beha v kuse nahaty. Teda, len v trenkach 😂 aj teraz. Vonku je 15, vsetci sme v mikinach a on sedi s nami na terase skoro holy, lebo vysiel zo sprchy.

jaghvali
autor
12. sep 2022

@horalka1986 to bude riadny iron man 🙂, kolko ma rokov?

hilda08
12. sep 2022

@jaghvali my “otuzujeme” deti odmalička, nikdy sme ich nebabusili, nekúpali v horúcej vode, ked sa da chodí bosí, na trojročnom je to dost vidiet ze je otužilejší ako rovesníci, ja sa s ním ani nemozem sprchovat lebo jeho komfortná teplota vody je pre mna studena a moja komfortná teplota vody je pre neho nevydržateľné horúca😅 chorobnosť? Žiadna, od januára chodil do skolky bez jedinej choroby/soplika

horalka1986
12. sep 2022

@jaghvali 8 rokov ma. On je taky extremista vo vsetkom. 😁

andreatytler
13. sep 2022

@jaghvali Otuzovala som syna od 6 mesiacov do 20 mesiacov. Doma bol vzdy na boso a ked isiel von, mal len sveter a lahku bundu a sustiakove nohavice a tenke ponozky. Nemal oteplovacky ani ciapku. Davali sme mu kapucnu. Nemal ziadne choroby. Potom nastupil do jasli a zacala jedna choroba za druhou, aj ked vsetko zvladol sam za par dni s teplotou, ani lieky sme nedavali. Neviem ci by bol este viac chory bez toho otuzovania, ale cakala som viac. Uz je v jasliach 1.5 roka a pomaly sa to lepsi.
Ja otuzujem nedobrovolne. Zijem v Kanade a muz neznasa teplo. Ked je vonku +10, tak on povie ze je horuce. Takze v zime musime menej kurit a v lete klimatizujeme. Veru, uz som sa za tie roky naucila na chladnejsie. Pred par rokmi som stravila leto na Slovensku a skoro som umrela od tych horucav.

endzi83
13. sep 2022

@hilda08 aj u nás tak, dcérku sme otuzovali od malička bez babusenia v zime. A tiež jej komfortna zóna je inde ako moja 😊 si myslím, že aj vďaka tomu je menej chorá. Ja ako dieťa som bola často chorá aj muž takže sme začali praktizovať otužovanie u nej tak aj u seba. Len ja ľúbim sa vyhriať v teplej vani 😊 takže sprchovanie chladnejšou a vaňa teplá. Dieťa chýbalo v škôlke od troch rokov asi týždeň dokopy. Choroby u nás iež našťastie rýchlo prejdú a zo soplikom sa u nás nenecháva doma. Aj po rozhovore s riaditeľkou, deti so spolok môžu do škôlky bez teploty. A teplotu neriešime liekmi, má 5r. zatial to nepotrebovala, aj keď ruky nohy ústa mala aj cez 39. Telo si buduje imunitu aj skrz teplotu.
@jaghvali

andreatytler
13. sep 2022

@endzi83 Aj u nas chodia deti do skolky so soplikom. A tak isto aj lieky na teplotu som zatial dala len raz ked mal cez 39.5
Verim ze vdaka tomu nie je nikdy chory dlhsie ako 2 dni.

27dianka
13. sep 2022

Otužovanie ti nemusí hneď priniesť aj nižšiu chorobnosť, to by si si mala pripustiť hneď na začiatku. Ale tak samotný priebeh chorôb by mohli znášať lepšie, len nikdy pri deťoch netreba ísť cez také tie limity, aby im nebolo nepríjemne

elizabet173
14. sep 2022

@jaghvali začala som asi v troch mesiacoch dieťaťa s oblievaním chladnejšou vodou po kúpení, najskôr nôžky, potom postupne vyššie a vyššie a časom samozrejme aj voda chladnejšia, keď už dokázal stáť, tak obliatie takmer studenou, mal z toho vždy veľkú srandu. Následne som ho zabalila do osušky a prikryla. Obliekala som ho veľmi naľahko, nikdy sme doma nemali prekúrené, skôr naopak. Hodiny a hodiny sme boli vonku, či pršalo, fúkalo, snežilo. Nepoznala som detské choroby, ani sople a kašle v škôlke. Keď teraz vidím, že má dieťa oblečenú bundu s kožušinovým vnútrom a vonku je okolo 20 stupňov, v októbri otepľovačky a hrubú vlnenú čiapku, či sa mamička pýta, či má obliekať pančušky, lebo je ráno 19 stupňov, tak sa nedivím, že sú plné čakárne u detských lekárov. A keď sa k tomu ešte pridá - moje dieťa nezje žiadnu zeleninu ani ovocie, točíme stále štyri jedlá....