Vadi vam ked niektori ludia aj rodina oslovia vase male dieta bezdovodne tvrdsou formou mena? Napr. mate Zuzanku a povedia: Zuza pod sem? Ak vam to vadi poziadate ich ako ju maju oslovovat? Alebo vam to nevadi nech si zvyka? Pouzivate takuto tvrdsiu formu (ak to meno umoznuje) ked chcete dieta pokarhat?
@lilitela hmm..ja som sa este nestretla v rodine ani blizkych zeby moje deti volali "tvrdo" ...len jedna spoluziacka mojej starsej dcery s ktorou sa poznaju uz od skolky, teraz 5 rok, ju vola Nora...ale ona tak vola kazdeho, takou tvrdsou formou...a Norika si z toho nic nerobi...a jediny kto pouziva nahnevane mena mojich deti som ja a manzel 😀 😀
@lilitela
Tvrdsi formu pouzivam, kdyz jsem nazlobena.-kdyz na deti volam a delaji , ze mne neslysi..
jakmile pouziju tvrdsi jmeno..utikaji za mnou jakoby horelo.. 😉
Takze u nas to funguje jako "Rychle zavolani.rychla pomoc"
p.s. povazuju za horsi oslovovani pouze prijmenim ve skole..od pani ucitelek..to MNE se nelibi.. 😔 😉
ahoj.no ja mam sama problem.volam sa Viktoria.neznasala som ako dieta a stale neznasam ked mi povedia Vikina.xexe tak som detom dala mena Adrian a Matus.xi prezyvka sa da vymyslet stale,ale napr.tieto mena sa nedaju SKAREDO povedat...urcite by som oslovila,ze preco volaju deti tak skaredo.
my máme Vieru.každí jej vraví vierka no ked už neposlúcha tak povieme Viera,ale podľa mňa to nie je nič zlé ved také má vlastne meno
uhm,moj švagor,ale my sa ani nestretávame ,vzdy ho tak oslovoval,neviem prečo,všimli si to aj svokrovci,možno preto,že sám nemá ešte deti..že to tak neberie..neriešili sme to,malý ho na to sám upozornil 😀
Dcerka sa vola Bibiana, volame ju Bibi, Bibinka...Sused ktory ma malu dcerku jej inak nepovie ako Biba 😝 No mna to total vytaca 😠 Manzel vravi nech to necham tak, vramci dobrych susedskych vztahov 😖 Vraj Biba nie je skaredo...no ja susedovu malu tiez nevolam Verona. Tak cakam kym mala vyrastie a sama povie ze neni Biba 😀
@lilitela syna tak vola jeden kamos ale mne to akosi nevadi 🙂 ked to nevadi synovi a maju sa inak velmi radi 😀 😀 😀 moj syn si povie ked mu nieco 😀 na mene vadi 😉 dokonca mna napomenie ako si on praje ho mam oslovovat 😝
malu zatial volaju normalne 🙂
keby mi to vadilo tak sa ozvem samozrejme ak ti to vadi kludne tych ludi upozorni ze sa ti to nepaci a hotovo
chalanom sme mená vyberali tak,aby sa im nedalo povedať "škaredo" ...ak ich niekto osloví "tvrdo" Martin a David,je to v pohode však tak sú zapísaný aj v rodnom liste....doma "tvrdšie" oslovenie využívam presne ako @irriss 😉 a tiež chalani vedia,že už je zle=mamina je nahnevaná 😀 😀 😀 ...a ešte ma napadlo,že keď ma vytočí manžel oslovím ho priezviskom ,no a to by nebol on keby mi nepodal ruku a zapotí "teší ma,vy sa ako voláte pani?" 😠 😀
ja mám malého Filipka...a ked mu poviem Filip, otočí sa a povie : to neviem koho voláš, ja som predsa Filipko 😀 😀 😀
Moja malá sa tiež urážala keď som jej povedala Tereza, tak som jej vysvetlila, že to je jej meno a hotovo, teraz to už berie v pohode. A kamoši ju volajú Terééz už od škôlky a proti tomu nikdy nič nemala.
@lilitela my mame Daniela a svokrovci ho volaju Daniel, ja Danielko/Danieli, Danko, moja mama zasa Danko. Zavisi aj od tonu hlasu- hned zbystri. @bodka13 da sa povedat "skaredo" Danielisko, Martinisko, sestra ma MAteja a najmladsia neter- "Matejisko mi robi zleeee!" Ked sa chce, slova sa najde.
Manzel sa vola Frans, svokra ho stale vola Fransje- ble, ved ma uz 35r. a este ked doda "onse kleine Fransje"= nas maly Fransko tak to uz je fakt na bliti 😉 ...
u nás v rodine je skôr opačný "problém" - máme Nelu, všetci ju volajú Nelka, Nelinka, čo je v pohode, no ja ju volám rôzne (Nelula, Neluš, Nel, Nela...) a raz mi svokrovci povedali, keď som ju oslovila Nela, že čo jej hovorím tak škaredo 😀 to aby som ja vysvetlovala, že je to jej meno a je pekné 😀 Ale ak by to bolo opačne a mala by som výhrady voči oslovananiu dcéry, asi by som to povedala 😉
@lilitela pre niektore rodiny je to norma (vydala som sa do takej 😀 Ale kedze som nechcela, aby mi volali syna tvrdo, tak som im to slusne povedala a casom si zvykli. Ak ide o niekoho, s kym dieta nebude v pravidelnom kontakte,nechala by som to tak, ved mozno aj spoluziaci tak povedia, neskor kolegovia... Ale rodine by som to povedala...
@lilitela my mame doma alexandru a natasu. obe oslovujem ako 'detskou', jemnou formou - saska, sasula, naty, nataska, tak aj celym menom a aj ked pomenej, tak aj sasa a natasa. a to nie iba vtedy, ked 'neposluchaju' mne sa aj ta forma mena velmi paci a bola by som rada, aby si deti zvykli. nie kazdy v ich zivote ich bude oslovovat zdrobnelinkami. kazdopadne starsia saska sa zacina proti tomu branit, vzdy povie, ze 'ja nie som sasa, nevolaj ma tak. mne sa to nepaci' takze aj ked som jej vysvetlila, ze aj to je forma jej mena a je normalne, ak ju tak niekto oslovi, radsej to prestanem robit, kedze si to nepraje.
Moje deti, nastastie, nemaju mena, ktore by sa dali povedat skaredo. Zuzky neoslovujem Zuza, Katariny Kata alebo Kacena (uf, to uplne nezansam) a pod. Oslovujem tak, ako ho oslovuju jeho rodicia. Ale napr. sa moze stat, ze Nele poviem Nela, Alici Alica a nezdrobnujem.
Mne nevadi, ak moje deti oslovia ich menom v plnom zneni. Nemam s tym problem.
@mahmulienka Ach, take krasne meno Alexandra pokazit tym "Sasa" 😉
@lilitela My mame teda Juliu a Annu. Hlavne jmeno Anna dava prostor pro hodne ruznych forem, me je nejblizsi Anina, Aninka, ale tak v zivote ji ceka urcite aj Andula, Anca....Ja bych teda chtela, aby si holky zvykly na vsechny formy jejich jmena, nebo se priznam, ja moc nemam rada dospele lidi, kteri reknou napr. nerikej mi tak, rikej mi onak. Tak jednou je to jejich jmeno.... Napr. jak tu nekdo psal s tou Kacenou, taky jsem mela spoluzacku, co kazdemu cloveku, co ji jeste neznal vysvetlovala, ze ji nema rikat Kaceno. Tak jmenuje se Katerina, tak Kacena k tomu patri...Ale ta si teda to svoje jmeno nevybrala, tak ok, ale co uz vubec nechapu, ze rodice daji jmeno, a potom jim vadi nektera forma toho jmena....Kdyz teda jsou na to citlivi, tak radsi dat jmeno, ktere se skarede povedet neda, jak pise Hajanka.
A jinak me se napr. aj Sasa moc libi 🙂
@jaruska8 tak rekni svokrovi, ze jak ji mas rikat, kdyz se jmenuje Nina...Karle? 😀 No jinak Nina je nadherne jmeno, aj my jsme velmi nad nim uvazovali, ale vim, ze svagrovci maji to jmeno vybrane uz roky, tak jsme je nechteli nastvat....
ja som kvoli tomuto vyberala synovi take meno aby sa nedalo skaredo povedat...mame Marka a meno sa skomolit neda 🙂 Ja som Olga a ako dieta som neznasala ked mi niekto povedal Olina, doteraz mi to vadi a viem, ze ked som bola mala dlho mi vadila aj ked mi niekto povedal Olga, prislo mi to vzdy tvrde...tak preto svojim detom budem vyberat take mena ktore aj v zakladnom tvare su pekne a makke 🙂
Nase deti chodia do skolky v zahranici, kde ich volaju Hana a Ondrej. Oslovuju sa tak aj medzi sebou niekedy doma a pride im to v pohode. S manzelom ich tak neoslovujeme, ani ked sme nahnevani, v rodine ich volaju tiez inak, ale nasim to neprekaza.
@lilitela neznášam zdrobneliny a chomoleniny mien. V tomto sa mi páči zahraničie, že aké meno daju dieťaťu tak ho aj oslovuju. Raz keď dám nejaké meno, tak chcem aby ho tak aj oslovovali. Sama som vyberala meno, aby nemalo X variantov a neznášam, keď mu niekto povie zdrobnene. 🙄
@mima300 Biba je podla mňa zdrobnelina Bibiany, nieje to tvrdé pomenovanie. Vždy sme volali Bibianu Biba, keď sme jej chceli pekne povedať 🙂
@lilitela podla mna zavisi od mena konkretneho. ako pises, Zuza mi pride tvrde pre male dievcatko. Zuzka je zlate, Zuzicka obcasne moze byt. Zuzana je normalne, treba obcas tak povedat....mala som na strednej skole spoluziacky, ktore ked niekto oslovil Jana, tak sa ohradili ze ich volaju vsetci Janka (wtf od 17rocnej baby????)
Su mena ktore si zdrobneninu vyslovene nepytaju, co ja viem Bruno....neviem ci by som mu hvorila Brunko, taky trochu uz jazykolam.
Nasho Richarda volam sem tam Richard aj ked je to male babatko, vacsinou pouzivame Risi alebo Risino.
Najelpsie je vidiet na pieskovisku nejakeho maleho satana teroristu a mama na neho vykrikuje "Petricek, nehadz tym piesockom dievcatku do tvaricky" namiesto toho aby ho oslovila Peter prestan 😀
@lilitela ja zase neznasam, ked sa ludia volaju zdrobneninami...hlavne ked deti su uz starsi pubisi alebo dospelaci.