Ortopedické topánky pre dvojročného synčeka, ktorý ešte nechodí

brigi112
1. júl 2020

dobry den
mam 2 rocneho synceka ktory este stale nechodi len okolk nabytku a s oporou.
chcela by som vas opytat aky abuv by bol jemu najlepsie spickuje na jednu nozicku. rehabky atd chodime mne odporucte topanky ktore by mu pomohli aby drzal aspon trosku tu nozicku
dakujem

lenull103
1. júl 2020

@brigi112 celkom dobre sú Protetiky,ale musia byt vyššie,aby dobre držali členok..alebo si dajte predpísať topánky na mieru. My sme skúšali aj Memo shoes

nika82
1. júl 2020

na obuv sa pytajte na ortopedi alebo na rehabkach akak je najvhodnejsia

brna1989
1. júl 2020

@brigi112 mne všade , či na rehabkach, rôznych pobytoch samozrejme hneď odporúčali ortopedickú obuv.dcera tiež špičkovala,až som narazila na perfektnú fyzioterapeutku, ktorá mi to laicky vysvetlila.treba cvičiť achylovku , pretože tuhne.nie však vo všetkých prípadoch to platí .my precvicujeme také viac menej strečingove cviky,aby netuhla ta achylovka.plus som teda vylúčila ortopedickú obuv a zvolila som barefooty obuv.myslim, že nám jej rady veľmi pomohli a dcérka nešpičkuje

denkabemommy
1. júl 2020

🙈 och žiadnu obuv kým nechodí samé, detto nie 2 ortopedické betóny, ako v tom má dieťa chodiť, keď nemá ako použiť chodidlo? .. skús chodiť v lyžiarkach...

lenull103
1. júl 2020

@denkabemommy nie každá ortopedická obuv je tvrdá ako betón. Všetko je o výrobcovi a spravnom výbere topánok. Netreba si ortopedicku obuv predstaviť hneď ako nejaké kopyta. My mame teraz krásne,makkučke topánky na mieru šité priamo u nás v meste,čiže netreba všetko hádzať do jedného vreca

denkabemommy
1. júl 2020

@lenull103 na ortopedickú obuv mám celkovo svoj názor, ale keď ste spokojná vy, tak nemám dôvod snažiť sa to vyvracať 🙂

evkamotka
2. júl 2020

Spytajte sa na rehabke, oni presne vidia, ake nohy ma vase dieta. Napr pre nasho je barefoot nevhodná, väčšinou chodi po rovnom betone v meste a ma ploche nohy. Ma makke ohybne topanky, no s ortopedickou vlozkou a pevnou patou. V barefootoch by mu na betone(chodnikoch) len dalej padala klenba. Bf su super ak sa pohybuje dieta po roznorodom terene a dalsie podmienky. Podla mna si treba zvazit viacero faktorov, stav chodila aj teren

denkabemommy
2. júl 2020

@evkamotka 🙂 radšej o barefoot nepíš, keď nevieš čo píšeš 😂. S barefoot môžeš ísť aj po betóne, nepadne ti z toho klemba, lebo nie je umelo podporovaná ale je vytovrená z precvičovania svalov, k čomu dochádza aj na betóne, to,že si sa rozhodla pre patologické podporovanie klemby je tvoja vec, ale dieťaťu to môže uškodiť viac jak boty z deichmannu 🙂 bývame v meste po chodníkoch chodíme veľmi často, čuduj sa svetu malý má krásne klemby (2.5r)

Radšej sa zameraj z čoho plochonožie u tvojho dieťaťa vzniká (padnuté členky, slabé brušné svaly,..) skús u fyzio, nie u ortopéda a potom zistíš, že ortovložky tvojmu dieťaťu netreba)

evkamotka
2. júl 2020

@denkabemommy on ich ma ploche od zaciatku. A proti bf nic nemam, len vravim nech sa o vhodnych topankach poradi s tym, kto jej dieta videl
rozhodli sme sa na zaklade odbornych zdrojov

denkabemommy
2. júl 2020

@evkamotka do 3-5r je úplne normálne, že majú deti ploché nohy, skôr som tebe chcela poradiť aby si skúsila cvičiť s fyzio tie riešia svaly a ortopedi už len následky, a niekedy môžu ešte viac ublížiť (vlastna skúsenosť)

lenull103
2. júl 2020

@denkabemommy bf je super pre zdravé deti a deti len s malými chybičkami nôh. Treba čítať autorkin príspevok,dieťa má 2 roky a samé nechodí,čiže to neni len v plochonoži,takze vtedy môže ísť bf do koša. Viem o tom,syn má 3,5 roka a sám nechodí,len s oporou.Máme za sebou milión rehabilitačných pobytov a cvičení a milión konzultácii s rôznymi fyzioterapeutmi a doktormi. Tam asi neni problém len v nohách ale v ďalších xy veciach. Čiže tak nejak,nie všetky topánky sú vhodné pre všetky detičky. Pekný deň ☺️

brna1989
2. júl 2020

@denkabemommy nám by napr. ortopedická obuv ublížila, kedze má dcérka kratšiu nožičku o 1cm, hneď jej dali dovnútra topánočky podpätnik na vykrytie defektu..dcéra stále špičkovala a až naša zlatá fyzio nám vysvetlila, že keď jej topánky vypodložili defekt, tým pádom ju nič nenúti pracovať s nozickou, svaly a šľachy (achylovka) začnú tuhnúť a je vybavená.
Preto treba nožičku naťahovať, strečing, pracovanie s členkom, kolenom a bedrom.vsetko s tým súvisí.
A my preto ideme cestou Barefoot, pretože nožička bude pekne pracovať a nezatuhne