Opatrovanie dieťaťa na živnosť.

ivetkatka197808
18. feb 2020

Chcem sa opýtať, čo všetko potrebujem po novom zaniesť na živnostenský úrad, aké sú podmienky, platenie zdravotného a sociálneho poistenia. Mam ukončený akreditovaný kurz opatrovania deti do 3 rokov a chcela by som opatrovať 2-3 deti. Musím mesačne viesť účtovníctvo, vystavovať faktúry spojené s opatrovanim aby mamičke, ktorá mi zverí dieťa prispieval štát na dieťa tu sumu 280 eur? Môžem si pýtať pýtať celú sumu na dieťa tých 280 eur?

ivkazba
18. feb 2020

@ivetkatka197808 No neviem ako je to v súčanosti, ale v minulosti ak si chcela na živnosť vykonávať starostlivosť o deti, bola potrebná registrácia na VUC, v rámci tej registrácie sa dávala žiadosť a iné konkrétne doklady vrátane cenníka, bolo potrebné povolenie hygieny na priestory, kde sa o deti budeš starať. Aké sú podmienky teraz asi najlepšie zistíš na VUC alebo na obci. Prípadne sa skús opýtať tu https://www.modrykonik.sk/group/6432/ možno sú tam baby čo v tomto podnikajú.

Inak čo sa týka toho účtovníctva, áno, všetky doklady si musíš archivovať, aby si ich potom mohla dať účtovníčke. Samozrejme, ak ti niekto za niečo zaplatí, tak mu musíš vystaviť doklad, čiže faktúru alebo iný doklad (ideálne faktúru a robiť platby elektronicky a nie v hotovosti, aby si nemusela mať aj e-kasu). A čo sa týka ceny, tá je vždy o dopyte. Keďže teraz je zvýšený RP, tak veľa žien si ponechá zvýšený RP a nebude miesto neho žiadať príspevok na starostlivosť, takže sa treba odrážať od dopytu po takejto službe v tvojej lokalite a nie od výšky tohto príspevku.

ivetkatka197808
autor
18. feb 2020

@ivkazba ďakujem idem sa pridať do skupiny.