Potrebujem poradiť, mám 14mes. syna chcela by som ho už začať odúčať od cumlíka nie je to ešte skoro? a ako ste odúčali od cumlíka vaše deti?
Ja som synovi zahodila cumeľ keď mal 2,5 roka - jeden deň poplakal a bolo dobre. Ale prestal spávať cez obed - prvý rok v škôlke spával ale nie vždy ale to sme vstávali ráno o 6.tej. Cez víkendy doma nespal. Vtedy som si povedala, že druhému dieťaťu ho na "zaspávanie" nechám aj do 4 rokov - a dcérka má teraz 17 mesiacov a cumeľ odmietla zo dňa na deň, keď je vyšli vrchné zuby keď mala 10mesiacov.
Za sebe můžu říct, že pokud k tomu nemáš nějaký vážnější důvod jako zuby, vypadávání dudlíku v noci a následné hledání nebo něco podobného, klidně bych ho ještě nechala. Já měla dudlíkovou závislačku a dudlík mi zaručil klidný spánek (zuby má ukázkové), takže jsem nechala skoro do 3 let (měla ho vždycky pouze na usínání, potom ho vyplivla a už nepotřebovala). Potom jsem jí oznámila, že je velká holka a za 3 dny (první byl kritický, to je fakt) a novou mašinku bylo po dudlíku🙂 U druhého to vidím stejně, to usínání je k nezaplacení🙂
Ahoj, mne sa to zdá este skoro, ale každé dieťa je iné. Ja som môjmu malému zobrala cumel ked mal presne 2 roky a mesiac. Počkali sme kým mu vyšli všetky zúbky a jedného dňa som si skratka povedala dost a ráno mu ich vzala. Stále dookola som mu vysvetľovala ze sme ich s tatinom zobrali a odniesli do nemocnice malým detickam, ze on ich uz nepotrebuje lebo je veľký chlap 🙂 maly si to este "prikrášlil" ze detičky tam placu ze ich boli bruško. Možno smiešna príhoda ale u nas to zabralo na 150% 🙂)) cumla sme sa zbavili bezproblemovo, na tretí deň si ani nespomenul ze nieco take mal. Možno je to aj tým ze sme mu to vysvetlili preňho zrozumiteľne a ze sme aj počkali kedy cumel vlastne stratil význam upokojovadla. U nas bol totiž najpoužívanejši práve pri prerezávani zúbkov. Chce to len trpezlivosť a hlavne vydržať. Držím palce 🙂))