Ahojte maminy 🙂 chcem malu pomaly odstavit od kojenia (ma 1rok) ale mam k tomu par nejasnych otazok... co ste davali pred spanim vasim drobcom? Teraz jej dam o 18tej kasu(nestle,babylove...) a o 20h nakojim a ide spat... nevie pit z flase,pije iba vodicku zo slamky alebo z pohara alebo prso 🙂 nechcem jej davat umele mlieko...mam jej tu kasu dat neskor alebo nejake rady tipy triky? Dakujem velmi pekne za odpovede 🙂
@stanislavicenka ahoj 🙂 nieje to hlupa otazka 🙂 este nejdem hned zacat odstavovat, len sa stale nad tym zamyslam co jej mam dat pred spanim ked ju raz odstavim 🙂 cajik?vodu? Bude jej to stacit?Neuspavam ju na prse..lezkame vedla seba..a cez den ju ani nekojim uz lebo nechce.. len vecer pred spanim a potom v noci..na to ze ma rok sa mi budi aj 5x len na to ze si dva krat cucne a zaspi, nemyslim si ze by to bolo pre nu trapenie keby ju aj hned odstavim,a podla mna by sa aj lepsie vyspala 🙂
@gabicka7 ak zaspava bez mliecka, zvladla by to. Myslim, ze sa zbytocne bojis, zeby bola hladna. Nebola, dala by ti to najavo. Skor mozno problem v noci, kedze sa nepotrebuje napapat, ale skor ubezpecit, ze si tam. A never tomu, zeby lepsie spala, nemusi to byt pravidlo.
Moja má 2 roky, tiež by som už chcela odstaviť..ak niekto pozná bezbolestný spôsob, tak prosim dajte vediet 🙂 čim je dieta starsie o to je odstavenie tazsie ..co uz, prezijeme aj toto.
@stanislavicenka praveze problem mam v tom ze pred spanim sa poriadne nakoji ked jej staci si sadne zacne mi utekat skakat vymyslat 🙂 potom si lazkame a ide spat 🙂 neviem cim jej nahradit to vecerne kojenie..vlastne jedine normalne kojenie za den..hmmm
@zenaajmama V mojom pripade nebola pravda,ze cim starsie,tym tazsie.ked mala 2.5 tak som jej povedala,ze cici bolia a par dni jej nemozem dat mliecko,ze musim brat lieky,aby som nesla do nemocnice..pochopila..este sa o 2 dni spytala,ci uz moze..takze si skor myslim ze ked sa odstavi mensie,co nechape preco uz nemoze,je to tazsie..druha dcera ma 20mesiacov a urobim to rovnako
Ja som presne v roku odstavila najprv nocne kojenie. 3 dni sme sa zatali a ked sa v noci zobudila dostala vodicku a o mesiac bato sa odstavila uplne sama. A to dovtedy zaspavala tiez na prse. Ja davam o 7 vecer krupicu ale nie uplne hustu. A pred spanim o 8 vypije este vodicku a spinka celu noc. Ak sa aj zobudi dam len vodu.... moj nazor je ze radsej v roku odstavit ako neskor. To dieta sa da vtedy este obalamutit a nemusis mu hovorit pribeht o tom ako mliecko niekde odislo. Nasu sme vtedy dali rovno aj do vlastnej izby a to dovtedy spala s nami.
@gabicka7 Moja mala ma 13m a tiez ju chcem odstavit. Tiez pije iba vecer a v noci, bohuzial od kedy som ju dala do postielky, zaspava na prsniku (ano, som natrepana v postielke, lebo inak revala ako tur). Mnohe maminy sice tvrdia, ze sa moze nadalej tolko budit, ale moja sa budi 4-9x za noc a ja uz naozaj nevladzem. Ale ja by som mojej chcela dat UM (teraz papa iba biely jogurt, kase a aj to UM uplne odmieta. Mna by skor zaujimalo, ako ju odstavit bez plakania. 😉
Ja som nedavno odstavila 23 mesacnu dceru, uz to bolo neznesiteľné, stale pytala, ci v noci ci cez den. Tak som si prelepila bradavky leukoplastom, najväčším aky som doma nasla 😁 a zabralo, dala som jej klasické mliecko a pohoda, zaspi bez prsa, len musim byt vedla nej. A veru nieje pravda ze v noci lepsie spi, strasne sa prehadzuje. Kedze ma posteľ hned vedla mojej tak sa mi tam v priebehu noci nastahuje a spi az do rana vedla mna.
@gabicka7 ak nechces davat mlieko, mas tie kase. Bud rada, ze ti ich chce. 🙂 Ja ak mojej nedam prsnik ked sa mi v noci budi, hned place, vodu v noci uplne odmieta (cez den pije pekne, na flasu je zvyknuta) Tvoja je v noci ak jej nedas prsnik v pohode? Ja mam skor s tym problem, lebo moja reve a reve... ☹
@meggyinka s týmto súhlasím, že lepšie skôr ako neskôr. Náš malý má 1,5 roka, a už sa veru nedá oklamať, ukáže a presne povie, že "toto". Dojčí sa v noci, ale aj cez deň, keď som doma (chodím do práce), vo mne sa bijú "dve ja" - na jednej strane si poviem, že už je veľký, neverím ani za necht tvrdeniu, že je to výživné a pod., on to proste chce, ale na druhej strane je mi ľúto, keď to už nebude, že nebudeme mať len a len my dvaja tú našu chvíľu.
Muž ho niekoľkokrát uspával sám, ale rev, rev, rev, ja som to nemohla v obývačke počúvať, plakala som s ním, lebo som vedela, že chce len prso. Potom mi na ňom fňukal a mne išlo prasknúť srdce.
Mozno ju nemusis odstavit hned koplet,ale zrus len nocne dojcenie - lebo to je asi najvcsi problem,ak som to spravne pochopila. Ja som tiez obe deti odstavovala v 13 mes. Syn v pohode,ani neviem ako. Dcera tvrdohlava,bojovali sme par noci a neslo to.... nuz som sa na kohosi radu odstahovala do obyvacky. V noci,ked sa zobudila,bol pri nej len muz. Polozil ju spat do postielky,potapkal,pripadne dal trochu vodicky. Protestovala prvu noc! Ostatne sa len postavila,on ju ulozil a spalo sa dalej. Po tyzdni uz spala celu noc,isla do detskej a ja spat do spalne :D
@veve10 Ona velmi lubi kase, vlastne lubi uplne vsetko co sa dava lyzickou 😂 a v noci niekedy jej len vopcham dudel a spi dalej, niekedy ho vybere vyhodi z postielky a place kym ju nezoberem a vzdy jej ponuknem prso, ona sa prisaje a zaspi. Robim to viac menej z lenivosti lebo jej staci aj ked ju len ulozim vedla seba do postele, ale kedze nechcem aby spala so mnou. A nechce sa mi v noci cakat kedy zaspi aby som ju znova prelozila do postielky,dam jej to prso 🙂
@svetielocko a mozem sa spytat pred spankom si dala len napit vody a islo sa spat? Ty si kedy davala posledne jedlo pred spanim ? A co si davala na veceru?
@gabicka7 fuuha,keby som si pamatala 😂
Kdesi som citala,ze vecera by mala byt tak hodinu,min pol hodinu pred spanim. Aby ju deti stihli stravit,kym pojdu spat. Cize tak som davala. Na veceru kasu alebo chlebik - chcela papat to,co zvysok rodiny,nebola velmi kasova.
V roku to uz su velke deti - ked sa normalne naveceraju,mali by vydrzat spat do rana. Ze sa budia je viac zlozvyk ako skutocny hlad. Navyse aj ich zaludok by si mal aspon v noci oddychnut.
Ked uz bola po vecernom rituali hotova. Polozila som ju do postielky a tapkala po zadocku... postupne menej a menej...az sa casom naucila sama zaspavat.
Inak ked ti v noci zaspi na prsniku,tak vlastne aj tak spite spolu v posteli. To ju mozes aj len tak nechat vedla seba spat a nemusis ju hned kojit,nie? 🙂
Aha,uz som si spomrnula! Dobra rada pri oducani bola,oddelit dietatu jedlo od spanku. Takze aj vecerne nakojenie som robila este v obyvacke,potom sme sa tusim pomodlili s detmi a potom som ju odniesla do spalne spat. Modlitba v tomto pripade splnala ucel,aby sa oddelilo kojenie od spanku. V pritmi,pokojnej atmosfere... ale bol to taky vsunuty prvok za tymto ucelom.
@gabicka7 ja som davala mlieko normalne z poharika a pred spanim ak chcela napit vody. Odporucam nahradit kojenie nejakym inym ritualom, moze to byt rozpravka, odnesenie na rukach do postele a prikrytie, proste nieco co budes opakovat kazde uspavanie, deti to maju radi - mam 8 rocnu dceru a stale chodim vecer "načechrat perinku", dat pusu na dobru noc a 5 minut s nou kecat (ked bola mensia bola to rozpravka) Takto ju uspavam odmalicka
Ono to odstavenie v noci bude sprevadzane vreskom, to je jasne. Dieta okolo 6 - 7 mesiaca zisti ze vresk je nastroj na ovladanie rodica a potrva este par rokov kedy bude krik vyjadrenim vsetkych emocii - od bolesti, cez hlad, zlost, nudu, nevyhovenie jeho poziadavkam...
A take odmietnutie kojenia to je velka nespravodlivost v jeho batolacom svete, maly cloviecik je strasne sebestredny tvor, nechape ze mama sa chce vyspat, nevnima este potreby inych, iba tie svoje.
Ono je hlavne aby si sa ty rozhodla ze chces nocne kojenie ukoncit. Ked budes naozaj rozhodnuta pojde to lahsie. Prvy vecer bude riadny cirkus ale ber to tak ze cirkus je aj ked zakazes dietatu napriklad liest na stol... 2 az 3 vecer bude protestny krik pol hodinu, 4 pofnuka par minut a do tyzdna ani nebudete vediet ze nejake kojenie v noci bolo
Hlavne to nerobte ako tuna @pallacinka29 ze nechat dieta vyrevat a potom sa nechat zlomit. To je uplne zbytocne nervacenie decka podla mna. Lebo naozaj najvacsi protest je len prvu noc, potom je to lepsie. Ked to takto mamina zle znasa tak radsej nech ide niekam von s kamoskami na ten vecer
@lujza123 Nechcem kradnut povodnu temu...ale ide o podobne rady, tak napisem. 🙂
Bohuzial moja mala dokaze revat fest. Place dlho a kludne aj viac dni, vobec nie len jeden. Ja som uz uplne na prasky...cca od decembra jej idu stolicky, teraz sa uz pridali asi aj ocne, stale je z toho umrncana, teraz je uz 2 tyzdne soplava. Ked ju necham vecer plakat (staci uplne 5-10minut), tak tak vrieska, ze sa este viac zasopli, musim opat odsavat, z toho je chuda este nervoznejsia. Kase uplne odmieta, rovnako aj UM. Dojcit sa chce iba vecer pri zaspavani a v noci a moj problem je prave to. Ked ma zlu noc, budi sa kludne aj kazdu hodinu, obcas je hodku-dve hore...spavam cca 2-3h uz rok a vo mne sa uz nebije nikto, pocujem iba silny hlas, ktory krici, ze naco je dobre cele toto trapenie, nespim ja, nespi ona. Lenze ako s tym prestat, aby tolko nevrieskala??? Ona vrieska dlho a strasne silno, ked pride manzel iba ho odsaca a reve este viac, staci ze vojdem do izby uz je ticho, dokonca sa tak s ulavou nahlas zasmeje. Nikdy som nechcela robit nic na silu a vobec nie som zastancom metody "nechat vyrevat" a hnevam sa na seba, ze som ju na toto naucila. Dudel nema a ako obrovsku krivdu berie uz to, ze namiesto mojej postele ju zrazu ukladam do jej postielky, takze musim ju uspavat v postielke lebo inak reve a reve a naklana sa cez zabranu, kedze nechape preco ma spat inde. (v mojej posteli sa uspavania pretiahli aj na 2h a to uz naozaj odmietam-mam aj druhe dieta a navyse chcem mat aspon pol hodku pre seba bez deti nez pojdem zase na "nicnu sichtu") Cele zle. Syn spaval vzdy v postielke a super. Ju som na rady vsetkych kamosiek nechala so mnou v posteli a takyto mam vysledok. ☹ Mate aj inu radu ako len oddelit jedlo a spanok? Vdaka
@veve10 v skratke: laskavo a pevne, a najma nepovolit. Ty si doteraz zakazdym cukla, co ju len naucilo, ze ked spravi naozaj velky cirkus, tak bude po jej. Ja by som ju dala do postielky, hladkals, drzala za ruku a hotovo. Isteze bude revat, ved doteraz to fungovalo. Ale ty si rodic, ty urcujes pravidla. Laskavo ale pevne.
A este tip: dieta vyciti aj najmensiu neistotu u rodica. Najprv si vyries v sebe co budete robit, az potom to aj urob.
Vela zdaru.
@bosoriak Ja viem, ze treba pevne, ale keby si ju videla...ona len stoji v postielke a vrieeeskaaaa a ja sedim vedla (mam prisunutu postel, ale ina ma zabranu hore, lebo inak stale preliezavala), hladkam, prihovaram, vsetko skusam a ona len vrieska az ju napina na vracanie. Total hysteria. :-O Navyse mam trocha dilemu co sa mlieka tyka. Nechce UM, ani mliecne kase (celkovo sladke nemusi) papa len biely jogurt...myslis, ze jej to staci ak pride o tu vecernu a rannu davku odo mna? Ona sice papa, ale nie je to extra jedacka, tak normalne.
@veve10 myslis, ze si jedina, co ma hystericky placuce dieta? 😀 Isteze pisem z vlastnej skusenosti. Povracia sa? Nic, prezliect, pohladkat, napit vody a pokracujeme. Stale pri nej, stale utisovat, ale ziadne vyberanie z postielky.
Alebo to nechaj tak a rob ako ona chce, ale potom nemozes nic povedat, chapes 🙂
Neviem, kolko ma rokov, ale ak ma normalnu stravu, netreba aby jedla plne misy.
Inak, kasa na vecer je tazka, este aj ak ju robite s mliekom. Lepsia husta zeleninova polievka. Ved ani my sa na noc nenapraskams, to by bolo tazke spanie. Ja robim kasu na ranajky, aj to neochutenu, bud len obilninovu, ryzovryzovu, a prisypem pomlete orechy, ci kokos struhany a kmasla. Obcas suchnem malu lyzicku medu. Takze vecera skor lahsia, ako tazke kase l
@veve10 ja ta uplne chapem, mala som tiez ukricane dieta. Vreskot v 1 roku bol este nic oproti tomu amoku co obcas chytila 3 - 4. Mne ohucala kazdy pokus zmenit jej zaspavacie a spacie maniere. Ja som nastastie nocne kojenie stopla ked bola malicka takze to bolo fajn, ale kazdu dalsiu zmenu nastal tazky protest. Ked sa v roku zobral cumel, ked som ju prestala uspavat hojdanim na vankusi (dnes by som na taku blbost uz nespravila ucit dieta na hojdanie ale co uz) ked som ju v 2 aj cosi rokoch ucila zaspavat samu ... Aj ked sa v 6 tich stahovala do svojej izby tiez vystrajala
Ale kazda ta zmena nam nakoniec obom prospela. Dobre tusis ze prerusovany spanok nerobi dobre ani tebe ani jej. Musis sa zatat. Hlavne ju na to pripravuj cely den, deti aj ked nehovoria rozumeju. Vecer pekne do postielky a nepolavit. Ked sa povracia prezlecies, ked sa moc zasopli odsat a kvapky do nosa. Nelutuj ju, nerozpravaj naa nu iba take ze cssss tichucko a pod, ked bude moc zle silne objatie. Z mojej skusenosti prva noc zmien okolo 2 -3 hodin suvisleho vresku az odpadla od unavy. Druha noc pol hodinovy zachvatik, 3 -4 par minut protestu, na piatu noc ani nevedela ze sme nieco oducali, uplna pohodicka.
A ako mama ukricaneho a ukecaneho dievcatka ti hovorim ze tych hucakov este bude, u nas bolo jedno obdobie masaker vobec umyt zuby, nechty sa strihali v noci, vlasy vobec, usi vycistit nemozne a take kvapky do nosa bez kriku az v 2 triede zs.
Samozrejme ze babetko nenechas plakat ale rocneho cloviecika mozes
@bosoriak vdaka za rady. Ani mi nenapadlo ze som jedina, baby si tu nechavaju radit aj za vacsie hovadiny. Prepac ak sa ta to nejak dotklo. Ja hladam iba radu...a dostala som ju. 😉
@lujza123 vdaka za rady. Syn bol dost v pohode, tak toto ma trosku prekvapilo. Ona sa zatial da ukecat, uska si necha cistit, nechty strihat (syn ma 7r a kvoli nechtom vystraja), tak snad aj toto pojde. to si ma normalne vydesila s tvojou dcerou, dufam, ze to s mojou az take zle nebude, lebo ja som tazky pragmatik a ked niekto vrieska pre blbosti (kvapky do nosa napr) tak ma to dost vytaca. Zacala mi nezmyselne vrieska u doktorky (iba vojdeme dnu a uz jaci...este jej ani nic nerobia) a uz to mi strasne lezie na nervy, ze co jaci pre nic. 🙂 Aj preto obcas polavim, lebo mi vadi pocuvat taky cirkus pre nic, ale uvedomujem si, ze to nie je prave vychovne, takze sa budem musiet zatat. Este raz vdaka. 🙂
@veve10 a ja som to vobec nemyslela ako rypanie, to mal byt zart. Drzim ti palce, nech sa ti to podari. Je to ohubu, ale fakt to stoji za to v urcitom momente povedat "dost". Clovek lubi tie male stvorenia uplne najviac na svete, ale ak nestanovi hranicu, tak ho zozeru (ja to viem, ja mam 3 kusy) 😀
Vela zdaru.
Ahoj, prepac, no mam hlupu otazku, preco chces prestat dojcit? Lebo, keby bola starsia, este tak mozno pol roka, rok, skor by to pochopilaa nemusela by si vymyslat, ako to spravit bezbolestne, a ani nicim nahradzat. A fajn, ze nepije z flasky a ze jej nechces davat umele mlieko, lebo to ani nepotrebuje. A mozno by pomohol nejaky novy ritual pred spanim.