Odplienkovaný 2-ročný syn a zmena po týždni.

somkatka
2. apr 2020

Ahojte maminky, chcela by som sa poradit/postazovat... mojho syna 2r a 4 mesiace sme zacali pred tyzdnom odplienkovat. Islo to celkom dobre na ten 4 den uz to.bolo fajn asi.len 2 nehody, aj na 5 den a dnes po tyzdni akoby mu preplo, ja nechapem co sa stalo. Uz sa 4krat pocural na zem a do zachoda skoro nic.. dovtedy sa pekne vypiskal na zachod.. je velmi sikovny rozprava vela ale este nevie povedat ze mu treba.. vlastne je to cele na mne, davam si budik cca kazdu hodinu a on ide pisat ale dnes nam to nefungje. Mam aj druheho syna mesacneho ale on nanho vobec neziarli. Len dnes ho mam stale na rukach lebo vela place.myslite ze si starsi takto pyta pozornost? Ja som myslela ze po tyzdni uz budeme bez plienky :-/

janickacrazy
2. apr 2020

@somkatka no dosť zle si to načasovala podľa mna, ale čo už, samozrejme, že žiarli na malého a takto to dáva najavo, je to úplne normálne, on sa ti nepýta, len ide cikať, ked ho dáš a to je dosť rozdiel, pri takomto štýle sa nehody stávajú, až ked si to v hlávke uvedomí, tak sa začne pýtať vedome a nehody skončia, ale tak pokračuj, výsledky sa určite dostavia skor či neskor

matapo
2. apr 2020

...my mame tiez dva roky a 4 mesiace, 2 tyzdne v pohode a odvcera nechce ani zachod ani nocnik ani vidiet, nechce si tam ani sadnut ☹ V noci zo sna tiez rozpraval ze nie ee niekolkokrat. Tak neviem co sa mu stalo asi somnan moc tlacila a je v strese ☹ Al

somkatka
autor
2. apr 2020

@matapo to vazne? Och joj a co to mohlo sposobit?

somkatka
autor
2. apr 2020

@janickacrazy tak ked maly este nebol na svete bolo skoro.. a skor ci neskor by som musela zacay, uz je velky, ale tak verim ze sa to podda

larisalarisa
2. apr 2020

Už som to niekde písala, aj môj to robil. Asi týždeň , možno dva. Pískal všade. Ako psík. Prešlo ho to. Takže vydržať.

matapo
2. apr 2020

@somkatka netusim je v najmladsi, asi sme mu tolko ten nocnik vsetci pripominali az sme mu ho asi nejak sprotivili ☹

marguay
2. apr 2020

Dieta sa odplienkuje vtedy, ked je na to ono pripravene a nie ked ty rozhodnes, ze je cas. To co ty s nim robis nie je odplienkovanie, ale trening na nocnik a co poznam ine deti take, sice matky im plienku vzali, ale dlho mavali nehody. Vela deti malo z toho problemy az skoncili u psychologa. Za mna je to blbost takto robit a vkuse sa ho pytat ci mu netreba, lebo neriadi same svoje vylucovanie ale je zavisle na tom, ze ty ho das na nocnik, zachod.

somkatka
autor
3. apr 2020

@marguay 😀 ahaa tak to by sme potom skoncili vsetci u psychologa ked nas nase mamy odplienkovali uz v roku lebo ich nebavilo stale menit latkove plienky..nehnevajte sa na mna ale toto je pritiahnute za vlasy.. nesuhlasim stym co ste napisali, vela deti sa odplienkuje prave takymto sposobom ze sa to trenuje Skor si myslim ze mozu skoncit u psychologa ked im rodicia nadavaju za nehody.

pracujucazienka
3. apr 2020

@somkatka tak potom sa jedine spýtaj mami ako to robila nepýtaj radu keď ju neberies..ty ho ale fakt vážne neodplienkovavas ty ho len učíš sadnúť na wc..odplienkuje sa dieťa samo lebo plienku už nechce a je mu nepríjemne mat ju...v tom malom mozočku to proste jedného dňa precvakne že si začne uvedomovať že sa mu chce cikat/kakat mozes sa snažiť koľko chceš lebo ty len vystihnes moment kedy sa mu fakt chce a on sa náhodou vycika..

somkatka
autor
4. apr 2020

@pracujucazienka mamy som sa pytala ako prvej, to je presne to co som pisala ze uz sme boli v roku odplienkovani..nemusim suhlasit s kazdym nazorom resp. Radou ved to je predsa normalne, zda sa mi zvlastne ze by dieta islo s psychologovi za to ze ho ucia na wc/nocnik.. skor ide o sposob akym to robia. Ak to rodic robi trpezlivo podla mna nie je problem. Ja osobne si myslim ze dieta uz skoro 2 a pol rocne moze byt pripravene, co viem od kamaratiek. A zas kebyze mam cakat kym si sam da dole plienku ktovie kedy by to bolo. Ved vyskusam a mozno zistim po tyzdni dvoch ze nie je pripravene a vykaslem sa na to..to je moj nazor

pracujucazienka
4. apr 2020

@somkatka však ani ja nehovorím že ma ísť k psychológovi..napr ja osobne som dávala malého sadat na nočník okolo roka aby vedel že niečo take na tomto svete existuje potom ho dlho obchádzal ani sa naň nepozrel potom prišlo leto a ja hurá do odplienkovania keď mi všetko ocikakal v jeden deň tak som si povedala že však pohoda ale keď to trvalo tri dni a nevidela som žiadny pokrok tak som dala plienku spat..teraz cca mesiac a pól pred druhými narodeninami sa jedného dňa zobudil ani za nič na svete si nechcel dať plienku tak sme dali slipy ako nosí tato 😁 a odvtedy ma plienku len na spánok..síce mu občas ujde ale to keď sa hra a je moc zamysleny ..ono je ťažko povedať kedy je dieťa na čo pripravené lebo každé je ine..jedno chodí od 8 mesiacov ďalšie až od 18..nás rozpráva stále svojou rečou a občas dá aj niečo zmysluplne a niektoré už pomaly básnicky hovoria..vie sa sám najesť dokonca aj polievočku iné majú viacej na sebe ako v sebe...dieťa vie len to na čo dozreje ono nevie aké dali ľudia tabuľky..robí podľa toho ako vie a ako sa naučí

somkatka
autor
5. apr 2020

@pracujucazienka u nas bol podobny scenar, dala.som v.polroku na nocnik, pekne tam chodil a.potom s tym sekol. No sikovnik ked si dal este pred 2 rokmi sam dole plienku 🙂 nas uz sa obcas vypyta a uz skoro.vobec nemáva nehody, je to tyzden aj dva dni tak vidim tam velky.pokrok 🙂

pracujucazienka
5. apr 2020

@somkatka ono len možno treba všímať si ako sa pýta..maly málokedy povie že mu treba cikat buď povie cik alebo sa začne chytať medzi nozkami a tak divno krútiť ..kopu krát keď sa ho spýtam či chce cikat povie nie alebo si nechce ani za svet sadnúť (tak možno tým že máš druhé bábätko nemáš čas si ho toľko všímať coz je samozrejme tak sa pocika) ale pokial by som ho “nedonútila” úplatkami sadnúť si tak by sa pocikal a plakal by ešte viac že sa pocikal 🤦🏻‍♀️..ťažko s týmito našimi deťmi ani z voza ani na voz niekedy ale aj tak ich lubime ako koňov 🥰..ale už ste na dobrej ceste zbaviť sa plienky na deň keď sa pýta 👍🏻..ono je rozdiel či sa pocika každý deň 5x alebo 2-3x za týždeň

somkatka
autor
6. apr 2020

@pracujucazienka to je pravda, nas si tiez chyta slipky alebo si cupne. A kolko dlho je maly bez plienky? My mame este problem s.kakanim, zatial kaka len do slipkov, ale to asi chce dlhsi cas. Aj u nas su uplatky v roznych podobach 😀

pracujucazienka
9. apr 2020

@somkatka vieš čo zachvíľku to budú aj dva mesiace a doteraz si občas cvrkne..ale vždy keď ide spat tak ho dam ho posadim a on sa pekne vykaka a už to ma ako taký zvyk..dúfam,že teraz keď som ho pochválila tak to nepokazí (klop,klop)

mirkavneny
13. apr 2020

Dobrý deň, máme podobný scénar, snáď ešte horší. Syn mal 2 roky a 5mesiacov,keď sme začali -to bolo pred 4týždňami. Mám ešte 10 týžďnovú dćerku. Jedno ráno sme sa zobudili a povedala som mu,že od dnes už plienky nebude nosiť,že bude mať slipky,tak sa tešil. A začali sme trénovať. Hoci sa mi nechcelo sedieť na nočník,museli sme podplácať,vedel sa doň vyprázdniť. Po nociach sa začal budiť úplne suchý, ráno všetko pekne vycikal. Štyri týždne tréningu:vôbec sa nepýta,musím ho sledovať,ale už vydrží niekoľko hodín. Takze pekne suchý vydržal... až doteraz,neviem čo sa stalo, začal sa pocikavat,pokakavat, nechce na nočník,po nociach je zasa mokrý... aj som na neho kričala,lebo mám pocit že mi to začal robiť naschval,kvôli tomu že sa mu tak nevenujem... som z toho zúfalá.

somkatka
autor
22. apr 2020

@mirkavneny ja vam verim, je to na nervy ked uz si myslite ze to bude a cele sa to pokazi. U nas to budu uz 4 tyzdne co oducame a stale sa pocura na zem a to sa ho predtym opytam aj 5krat a povie nie. Ked ho chcem dat na wc nechce.. tiez uz neviem co dalej

kittykat22
22. apr 2020

@somkatka deti to takto maju - ze sa nieco naucia, zabudnu, naucia, zabudnu. Je to prirodzena sucast vyvoja. Nie je chyba v synovi ale v tebe v tomto pripade 😅 Moj syn sa ucil basnicku sibi ryby kazdy rok nanovo 🤣🤣

mirkavneny
22. apr 2020

@somkatka poviem Vám, už 7tyzdnov to trvá.ked ho neposadime my,tak sa aj pocika a pokaka 🙁 rozmýšľam,či je to vôbec reálne. Fakt obdivujem niektoré deti,ktoré sa za týždeň dokážu naučiť pýtať sa. Kamoška mi vravela,že mám rátať aj tri mesiace,tiež im to trvalo. Dnešné deti proste vedia asi skôr ovládať telefón a počítač,ako chodiť cikať

kittykat22
22. apr 2020

@mirkavneny si normalna? Chapes ze to nie je o tom, ze sa dieta malo snazi, ale ze mu na to nedozrel mozog a nema vybehane neuronove cesty? Ja po tebe zacnem kricat ze nevies do tyzdna hovorit cinsky lebo susedovic Anicka to sype z rukavu 🙄

mirkavneny
22. apr 2020

@kittykat22 myslím si, že som normálna 🙂 možno mi chyba troska trpezlivosť, ale snažím sa to naučiť a trénovať. Tak no, všetci mame nedostatky, o tom fóra sú, aby sme si pomohli a podporili sa, nie osočovali a obviňovali. Každá mamka svoje dieťa ľúbi a chce aby bolo šťastné.

kittykat22
22. apr 2020

@mirkavneny no, tak na to nabuduce nezabudaj. Dieta nie je pocitacovy program, ze sa nieco nauci a uz to svisti. Deti su tak trosku teliatka a nonstop zabudaju co sa naucia - nonstop cele detstvo je o tom - naucim sa, zabudnem, naucim sa zabudnem ...

somkatka
autor
22. apr 2020

@kittykat22 preco je chyba vo mne? Nechapem

somkatka
autor
22. apr 2020

@mirkavneny no veru kazdy to ma ine, aj ja som pocula ze niektori aj 2 mesiace odplienkovali, ale uz treba asi vydrzat ked sme zacali 😉

karmen118
22. apr 2020

Základ je aby dieťa pochopilo, čo sa po ňom chce a aby sa vedelo samé vypýtať, a dôležitá vec, či je fyzicky na to pripravené. Ak tie prvé dve veci zvláda, ale fyzicky nie je pripravené, môžu sa dospelí aj postaviť na hlavu, ale dieťa to nezvládne, pretože nemôže.
Ja som dcérku posádzala na nočník od roka - trénovanie aby si tam sadla a vydržala trochu, ak sa podarilo všetci sa tešili a ona s nami. Posádzanie vždy ten istý čas, ráno ako vstala, po každom jedle, predtým ako sa šlo von a pred spaním. Mala rok a asi 2-3 mesiace a začala sa pýtať kakať do nočníka - sama - heslo bolo kaka. A ku koncu roku už chodila kakať na šerblík sama dala dole plienku gaťkovú aj nohavice. Minulé leto mala 2 roky a 5 mesiacov skúsili sme úplne odučenie od plienky aspoň počas dňa - nepodarilo sa, skoro 2 mesiace vkuse očúrané všetko, vzdali som to, lebo okrem nej som mala doma polročného syna. Ona proste začala cikať pozrela medzi nožky a bola prekvapená, že ciká, z toho som usúdila, že to ešte necíti, že jej treba, tak sme to nechali tak.
Koncom januára tohto roku odrazu jeden týždeň sama bežala na šerblík, keď jej bolo treba aj cikať, tak sme sa toho chytili, ale...muž začal veľmi na ňu tlačiť aby sa odplienkovala a mala som pocit, že sa jej vkuse pýtam, či jej netreba, tak sa zaťala a púšťala vkuse už a ani nechcela sedieť na šerblíku - okrem toho, keď šla sama kakať...plienka nazad...
No a teraz je to 2 týždeň čo sa odplienkovala úplne sama a trvalo to 3 dni. Jedno ráno som sa jej opýtala či nechce gaťky miesto plienky, že áno. 1 deň 2 nehody, druhý jedna a na tretí deň pohroma pustila snáď všetko, ale už sme neriešili, nepýtali sa jej či chce ísť cikať max po 2 a pol až 3 hodinách, či sa jej nedá. Chodila sama, aj si cvrkla aj raz nestihla. Na štvrtý deň bez nehody a už nechcela plienku ani na von. Vonku sa sama chodí pýtať. Má už len pre istotu na noc - lebo raz naciká v noci, raz nie.