Ahojte, viem že je tu viac diskusií na túto tému, ale potrebovala by som poradiť. Drobec má 2 roky a 8 mesiacov a máme problém s odplienkovaním. Začali sme keď mal 2 roky, ale to bolo trápenie, tak sme sa vrátili k plienkam a skúsili sme to znovu vo februári. Za týždeň pochopil čo od neho chceme, aj keď sám nehovoril že potrebuje, ale keď sme sa ho spýtali tak povedal áno alebo nie, a pekne išiel na nočník. Cca 2 týždne dozadu sa začal pocikávať a aj pokakávať. Jednoducho to pustí do gatí a vôbec nepovie, že potrebuje. Keď sa pociká alebo pokaká hrá sa ďalej, bez toho že by mu to vadilo. Za mesiac by mal ísť do škôlky a mám obavy že takto ho nezoberú, preto to potrebujem radu, ako ho najlepšie a najrýchlejšie odučiť. Skúšame aj odmeny ale vôbec to nepomáha. Trestať ho zas nechcem, aby náhodou nedostal blok. Za každú radu budem vďačná
Mal aj obdobie, ze sam hovoril, ze mu treba? Alebo ste sa ho prestali pytat a zacal sa pocikavat?
Je dost mozne, ze cikanie nepochopil cele. Otazkami ste ho ucili, ze cikanie je vasa zodpovednost. Treba dieta nechat, nech sa to same nauci si ustrazit. Je mozne, ze mu to je uplne jedno. Zalezi od povahy. Hranie moze byt dolezitejsie ako cikanie. Alebo je pohodlny. Alebo na to este nie je pripraveny. Nechajte ho par dni pocikavat sa. Ak sa pocika, tak vysvetlit. Mozno sa chyti.
Úplne prestaňte s plienkami. Hoci ho prezlečieš 10x za deň.Ale už žiadne plienky. A vo chvíli, keď uvidíš, že začína piškať alebo kakať, tak ho ešte narýchlo daj na nočník, aby pochopil, že to je miesto na potrebu.
@joesvk ja si myslím, že on pochopil že to je miesto na potrebu, lebo keď chcel cikať tak povedal že chce postojačky a keď kakať tak si sadol. Už mu plienku nedávam vôbec, len som zúfalá že posledné cca 2 týždne úplne ignoruje. Napr. dnes ráno sa pokakal, ešte som ho dala na nočník tak kakal aj tam. Super pochválila som ho, a išiel sa hrať. za 20 minút sa pokakal zas. Z tohoto som zúfalá, on povie, že kde treba, aj že pôjde, len akosi na to posledné dni úplne zabúda. Akoby sme nenapredovali ale išli dozadu. Ale asi mi iné nezostáva len vydržať. Len som chcela vedieť či má niekto aj takúto skúsenosť
@beata84 podla mna blok uz ma, lebo citi ten tlak, ze musi a aj vas sa o tom rozpravat, ze ide do skolky a ze ma plienky je problem 🤷🏼♀️ Neries to pred nim, len stale dookola vysvetluj naco ten nocnik je. Aj skolka bude pre neho velka zmena a kombinacia s odplienkovanim no :( asi by som ho dala do skolky, kde nemusi byt odplienkovany a mozno aj tam sa to nauci rychlejsie, ked uvidi ostatne deti. Ja som moju malu nesadala na nocnik, iba sme ho mali doma a vysvetlili, co sa tam robi. Nejake 3 mesiace pred jej druhymi narodeninami som jej prestala doma davat plienku postupne (alebo sa spytala, ci ju chce a niekedy chcela, niekedy nie) a od januara chodi aj vonku aj do jasliciek bez plienky, ma ju uz iba v noci. Ale ona nam doma nehovori, ze chce cikat alebo kakat, proste ide aj sa utrie, iba ked kaka zakrici hotovo, aby sme ju umyli. Ked mu nevadi sediet pocikany/pokakany, tak mentalne este nie je vyzrety na odplienkovanie jednoducho 🤷🏼♀️ Mna sa niektori premudreli ludia pytali uz ked mala rok, ze ci este ma plienky a ci ju sadame na nocnik, vzdy som povedala, ze nie nesadam ju nikam a ked to bude potrebne, nech ma plienky aj do 4 rokov, cize ani mala necitila nikdy od nas tlak, ze sa to od nej ocakava. Ma 2 roky a 2 mesiace a na noc jej plienku davam, lebo sa proste na cikanie nezobudi a je to pre mna ok a vobec to neriesime.
Deti niekedy majú občas takýto regres, prejde to. Myslím, že v skôlke bude motiváciou aj to, že aj všetky ostatné detičky pekne chodia. U nás odmeny vôbec nepomáhali, tresty ani neskúšaj, to je cesta do pekla. Ale pomáhalo chváliť, aj prehnane, a neskôr sa malá cítila hrdo a ako "veľkáčka" keď už chodila na normálne WC a mohla si odtrhnúť papier, otvoriť si vodu na umytie rúk, umyť si sama ruky mydlom, bavilo ju to, potom už chcela ísť aj keď jej nebolo treba. Ak sa stala nehoda komentovala som to ako bežnú vec, pozri, pocikala si sa, teraz ťa musíme prezliecť. Mohli sme sa hrať, miesto toho musíme prezliekať. Vidíš, bolo by lepšie keby si sa vypýtala, nemuseli by sme to robiť. Hlavne nestresovať a nesiliť, potom bude vystresované aj dieťa.