Ahojte, viem, že téma s odplienkovaním je tu často, ale zaujíma ma Váš názor. Dieťa má 2 roky a 9 mesiacov. S prestávkami bojujeme s odplienkovanim už pol roka, pokroky rozhodne sú, ale stále nemôžem povedať, žeby sa extra darilo. Predtým odmietalo sedieť na wc aj nočníku, keď vykonavalo potrebu pokojne pritom behalo, bolo to každú chvíľu, teraz už zastane na 1 miesto, vydrží 3 hodiny bez problémov, nikdy ju nevykoná v aute ani na gauč, takže vidím, že si uvedomuje, čo robí. Keď sa spýtam, kde má potrebu vykonať ukáže na wc alebo na nočník, aj si bez problémov sadne, avšak nikdy ju nevykoná ani do nocnika ani na wc, ale na zem / do spodného prádla, toto trvá už asi dva - tri mesiace.
Myslíte si že stále nie je dieťa pripravené?
Väčšinu dňa plienku nemá ani keď ideme niekde mimo domu k rodine, vždy ma spodné prádlo a ja plnú tašku veci, lebo vždy dôjde k "nehode". Avšak nakoľko je vonku už zima, tak keď ideme na prechádzku alebo niekde na výlet tak plienku má.
Mám stále v tomto pokračovať a dookola vysvetľovať alebo opäť dať plienku stále a skúsiť opäť neskôr?
Naša lekárka mi povedala, že má čas a absolútne nemám naň tlačiť, avšak onedlho mi končí rodičovský, musím sa vrátiť do práce a iná možnosť ako dať dieťa do škôlky nie je a tam je podmienka, že musí byť bez plienky, tak ma už chytá mierne zúfalstvo.
Ako velmi ta chapem v tomto pripade lebo nasa sa naucila az ked mala 3,5 roka. Bohuzial musela som dat vypoved a aspon ist na toho pol roka na podporu. Tiez som nemala na vyber.
No ono to proste sama neurychlis, aj keby si neviem ako chcela. 🙂 Bohuzial, tu nepomoze nic ine ako trpezlivost.
A inak je dieta zdrave, nemoze mat nieco s mocovymi cestami? Lebo teda su rozne deti, to je pravda, ale predsa len 3 rocne takmer… to je uz velke dieta, rozumne.
Spravila si všetko, čo si mala. Dieťa evidentne chápe, o čo ide. Prestaň tlačiť na ňu. Čím viac tlacis, tým viac ona robí opak toho, čo chceš. V kľude pripomeň, prezlec, keď treba, ale nič viac. Nekomentuj to, nedávaj tomu zbytočnú pozornosť, ani tú pozitívnu, žiadne drámy, ani "tešenie" sa z "úspechu", ani karhanie za neúspech. Potrebuješ proste úplne zmeniť prístup, ak chceš, aby sa niečo zmenilo. Začni sa vnútorne zmierovať s tým, že možno nepôjde všetko tak, ako si si naplánovala (nástup do práce a pod ). Pracuj viac so sebou, ako s dieťaťom.
No už je veľké, už by malo byť odplienkované. Ja si neviem predstaviť že by som prebalovala 3 ročné decko
Plienku jej už nedávaj, ona si uvedomuje čo robí vie aj zadržať len z nejakého dôvodu nechce na zachod/nočník. Nočník daj tam kam chodieva na zem.
Moja kolegyňa nedávno rozprávala o svojom synovi, ktorého nevedela odplienkovať, podarilo sa jej to až keď mal 3.5 roka.
A teraz už druhý rok študuje na Oxforde.
Daj jej čas, ona na to príde.
Držím palce.
Teraz sme odplienkovali v 2r a mám čerstvo prečítanú knihu od Jamie Glowacki. Riadiac sa ňou:
- Neodporúča začať a potom sa vrátiť k plienkam. Proste jednosmerná cesta. Inak s každým ďalším začiatkom to bude brať menej vážne.
- Zbaviť sa plienok čím skôr. S vekom sa môže návyk na plienky prehlbovať a rastie schopnosť sa o tom hádať.
- Keď už začnete, tak naozaj nerobiť výnimky na plienku. Keď tak počas spánku, ak ciká počas spánku, ale aj to sa väčšinou dá inak. Ja som sa tiež bála v tejto overalovej sezóne, ale ocikala ho asi raz (najprv sme boli pár dní doma, kým sa naučí, a potom pridávali vychádzky).
- Spodné prádlo môže vyvolávať pocit, že má plienku, a podvedomie urobí svoje. Skúste to nejakýčas bez spodného prádla. Alebo skúste väčšie.
Bolo aj nejaké obdobie, kedy už zvládala celý deň bez plienky a bez ocikaného oblečenia? Zmenilo sa niečo medzi časom? Čo sú tie situácie, keď ciká do nohavíc a kedy sa vypýta alebo ide sama? Nie je proste zažraná do činnosti alebo rozptýlená prostredím?
@sisska96 prepáč, ale tvoj komentár mi naozaj nič nedal 🙈 píšem v príspevku, že to skúšame už pol roka, takže nekašlala som na to a práve preto, že to stále nejde sa pýtam tu na skúsenosti a rady 🙂 taktiež ako píšem konzultovala som to aj s lekárkou, dieťa je absolútne zdravé.
@noami12
@ifava
@januska12323
@sss777
@k47 ďakujem Vám za rady/skúsenosti.
@barborkabar a čo nakoniec pomohlo? Či prišlo to samé?
@mane01 nemá žiadne zdravotné problémy s močovymi cestami a naozaj rozumie všetkému. Takže preto neviem, kde je ten problém.
@akvi máš pravdu. Skúšala som to naozaj po dobrom, ale musím sa priznať, že už som občas strácala nervy a bola zla. Skúsim to ako píšeš 🙏
Skús ju podplatiť nejakou malou odmenou. Ja som mala tiež tak staré dieťa v čase odplienkovania a pomohli malé odmeny (ovocné želé za vycikanie sa, pustila som jej rozprávku, išli sme kúpiť do obchodu obľúbenú maškrtu). Zabralo to ako motivácia a odplienkovala sa mi sama za 3 dni.
Netreba zúfať, keď bude pripravená pochopí. Ja som tiež od septembra malú dala do skolky a myslela som si že za leto sa odplienkuje, ale bolo to asi zbytočne snaženie s mojej strany. Lebo dokiaľ som jej to ja opakovala tak to tak nebolo, až keď som ja to nechala na nu, bola ticho a vôbec netlačila na pílu tak týždeň pred nástupom sama od seba začala chodiť na wc 🙂 ja som uz bola zmierená že v septembri nenastúpi.