Odplienkovanie - deň č. 4 a syn má oveľa viac nehôd

babyttcirl
25. apr 2023

Ahojte mamicky,

Som v nesnazich😅. Potrebujem poradiť. Odplienkovavam svojho 2.25 ročného syna. Podľa manuálu odplienkovania. 2 dni som na začiatku uplne super, vsetko hlásil, sadal si na nočnik a cikal aj kakal. Na 3 deň som mu dala tepláky, a 2x sa do nich pocikal. Prestal hlásiť že mu treba a vsetko. Dnes ho len posadam a začína mať na to averziu. Zaradil akoby spiatočku. Ako to mam nastaviť? Ako mu pomôcť, aby sa znova tešil? Lebo čokolády mu nemôžem dávať stále.. nálepky ho už nebavia. Ďakujem

ariannazara
25. apr 2023

Nijak, počkať 💁‍♀️

kveova
25. apr 2023

asi preto ze ma este len 2,25 roka😑🥹😀

babyttcirl
autor
25. apr 2023

@ariannazara akoze prestať s odplienkovanim uplne? Ci pokračovať?

babyttcirl
autor
25. apr 2023

@kveova že je ešte malý?

radkak89
25. apr 2023

Ja by som tiež počkala.. môj ma tiež 2,5 a teda je bez plienky na deň ale keby to takto iniciujem ja ze idem odplienkovat tak by som neuspela.. začal sa proste pýtať sám, bez toho aby som ho nejak nútila..

babyttcirl
autor
25. apr 2023

@radkak89 tak to je super. Ale ten môj spĺňal všetky body že kedy ano, okrem suchej plienky cez obed.lebo ešte ma mliecko. V tom manuálu píšu, že pokiaľ dieťa spĺňa podmienky a aj rodič je nastavený, hor sa do toho. Vsak nie je mimimko..

zuzana_ci
25. apr 2023

Za mna vek v poriadku (deti bez plienok od18 a 16 mesiacov), teba vydrzat, ale neuhanat ho neustale na nocnik.. - on si to uvedomi sam.
Pri jednom dietati to bolo za tri dni, pri druhom za tri tyzdne na 100% bez nehody.
Ten druhy pripad bola moja chyba vypoctu a isla som na to skor... lebo ma uz nebavilo prat plienky.
Len pre zaujimavost - ja som pri prvom cakala, kym dieta zacne rozpravat, aby malo ako dat vediet - ale komunikacia vznikla az s potrebou, nie skor.

babyttcirl
autor
25. apr 2023

@zuzana_ci môj skladá cele vety všetko 🙂 plynulá debata. Toto je ze sa zaťal a ze kto z koho. Tak raz za hodku sa spýtať, alebo posadiť ja nocnik je oki? Alebo ako to mam?

radkak89
25. apr 2023

@babyttcirl hm, tak skúšajte..len netlačit silou mocou.. môj syn chodí do škôlky od marca, vzali ho aj keď na spínacie na obed pre istotu plienku dávajú lebo ma tvrdý spánok a proste toto ešte neovláda.. 🙏

maryetta
25. apr 2023

Pozri. Moj mal 1r5m a pytal sa kakat.
To ze mu treba cikat zacal az teraz ked mal 2,5 roka.
Pre mna to bol nonses ze vie kedy chce kakat ale nevie kedy cikat?
Prislo to ked dozrel jeho cas.
Este pred cca mesiacom mal plienky v noci tak plne ze mal mokre aj pyzamko. Teraz uz vyse tyzdna ma suchu plienku a vydrzi do rana.
Vsetko chce svoj cas. Ak mas cas a davku trpezlivosti skusaj este par dni. No ak sa dieta nechyta zbytocne budes ty za neho organizovat cikanie. Musi to vediet/citit dieta. Nie ty. V tom pripade pockaj. Aj mesiac a uvidis potom 😉

zuzana_ci
25. apr 2023

Za mna je ok na chvilku posadit (povedzme na max minutu?) alebo len opytat sa.

Len nie nechat sediet na nocniku dve hodiny kym nieco nebude.. ako byvaju tie strasidelne historky nasich starych mam, ze deti sa hrali s anglicakmi a pri tom ako za treste sedeli az mali zozadu odtlacok...
Tak aby sa nezlakol, v pokoji na to ist a viac sledovat prejavy dietata - ci neprepleta nohami.... A netreba sa bat, nic sa nestane ak by to nevyslo hned, nic nevybuchne, maximalne pracka operie... Bude to fajn :D zatial to kazdy zvladol.

zuzana_ci
25. apr 2023

A este mi napadlo - co som odsledovala - aj kapacita mocoveho mechura sa zvacsovala az pouzivanim/zadrziavanim, takze s plienkou cikat velakrat za den, bez plienky vyrazne menej casto a samozrejme vacsi objem, velmi rychlo sa to same prisposobilo, za par dni.

andreatytler
25. apr 2023

@babyttcirl A ked to urobi do teplakov, tak mu to nevadi ze je mokry alebo ze tam ma hovienko?

babyttcirl
autor
25. apr 2023

@andreatytler no príde mi to povedať, že mami cikam. Ale už je neskoro

andreatytler
25. apr 2023

@babyttcirl Aha, takze mu to vadi, to je dobre. To je tiez znak toho ze je pripraveny na odplienkovanie. Akurat to nestihne, alebo nema motivaciu, kedze vravis ze nalepky ho uz nebavia. V tom prvom pripade len potrebuje viac treningu aby si vedel odsledovat mechur a ten pocit ze kedy uz treba bezat. V tom druhom pripade by som ho nechala chvilku mokreho (napriklad mu povedz ze len potrebujes doutierat prach), alebo by som ho nutila nech sa prezlecie sam aby mal inu motivaciu ako cokolady a nalepky (podla toho ci sa uz vie prezliect). Motivaciou bude to ze ked sa pocika do nohavic, bude to neprijemne a otrava a vela roboty pre neho a tak pojde radsej na nocnik.
Aj ho posadzas v pravidelnych intervaloch alebo sa pytas ci mu treba? U nas toto bol problem, lebo syn potom prestal sledovat svoj mechur a len cakal kedy ho niekto posadi na nocnik a zacal mavat nehody.
Ako reagujes ked dojde za tebou ze sa pocikal?
Ja by som ho nechala chvilu sa potrapit mokreho a potom s kludom prezliekla a vysvetlila ze to bola nehoda a ze sa to stava a ze nabuduce nech uteka na nocnik hned v prvom momente ako zaciti ze ide pi pi. Ak to neprejde ani o 2-3 dni, dala by som spat plienku a skusila o 1-2 mesiace.

babyttcirl
autor
25. apr 2023

@andreatytler No som zvedava. Posadzam ho v pravidelných intervaloch, niekedy sa vycika, inokedy nie a cura si celý deň do gatí... dnes je deň 4 a hw to suverénne najhorší deň dnes.. uvidíme, že čo..

andreatytler
25. apr 2023

@babyttcirl Skus prestat posadzat. Ako som vravela u nas to bol presne dovod preco sa syn zacal pocikavat. Prve 3 dni bez jedinnej nehody ked bol doma. Potom v jasliach ho zacali posadzat kazdu polhodinu a postupne pribudali nehody. Tak som poziadala ucitelky aby ho vobec neposadzali a len cakali ked sa sam ohlasi a nehody presli.
Ale urcie nehody sa budu stavat este velmi dlho, lebo si to musi natrenovat, bude stale dlhsie oddialovat ten oment kedy mu uz treba utekat, bude zaujaty hrou a tak. Cize 2-3 nehody do tyzdna su uplne normalne. Tak isto ked je nas syn chory (staci aj nadcha) tak ma ovela viac nehod. Ci nahodou aj na toho tvojho nieco nelezie ak bol 2 dni holy bez nohavic.

babyttcirl
autor
25. apr 2023

@andreatytler No akože kasle a ma sople tieto 2dni takže áno, je nejaký nakraply..

andreatytler
25. apr 2023

@babyttcirl Tak to na neho netlac. Vtedy je uplne bezne ze dietatu ujde. Podla mna je toto pricina preco to robi do nohavic.

sono2
25. apr 2023

@babyttcirl načo to robíš?
Sam ti dá vedieť, keď bude pripravený

nikiki29
25. apr 2023

@babyttcirl nočník na oči a vrátiť sa o krok späť - bez teplákov.

babyttcirl
autor
25. apr 2023

@nikiki29 vsak jasne, ale potrebujeme ist aj občas von ma chvilu.. nemôžeme byť len doma.🙂

beata_k
25. apr 2023

@babyttcirl Ten manual pekne chyt a hod ho do kosa. Podstata odplienkovania nie je do nemoty posadzat dieta na nocnik a cas od casu sa trafit, ze mu fakt trebalo curat. Podstata je, ze dieta eviduje potrebu a hlasi ju. Obcas sa nehoda stane, pri hre a tak, ale urcite neposadzat cely den dookola. Sama vidis, ze chyta averziu. Tebe by sa to tiez nepacilo keby ta niekto stale posadzal na nocnik. Tvoj este nie je pripraveny. Pockaj par mesiacov a opat skus. Ale sa ho len pytaj, ci mu netreba, no neposadzaj.

nikiki29
25. apr 2023

@babyttcirl ja som bola doma niekoľko dní, kým sme sa dostali na fázu “tepláky a ideme von” 😁 ale vonku sme mali len 1 nehodu za celý čas, takže to čakanie hodnotím pozitívne.

enusamt
25. apr 2023

Ked som odplienkovala starsieho, tak som zacala v juni.. cize mesiac behal holy po byte 😀
Tiez ako ty som skusala par dni, dala teplaky a hroza.. furt ho to mylilo, ze su to plienky.. tak som mu teplaky dala az po mesiaci a uz dobre.. po tom mesiaci sme sa aj na vonok ucili bez plienky..

A este jedna vec.. Nepytat sa do nemoty, ci treba cikat.. Mok mal z toho nervy a tiez mu casto uslo.. Tak som mu dala nocnik do obyvacky a sam sa vzdy zhacil a utekal si sadnut

lucilaines
25. apr 2023

Ja sa ti tu votriem do diskusie, lebo mam podobny problem a rovnako stareho syna. Len s tym rozdielom, ze moj zacal odmietat plienku. Ja som to este riesit nechcela, ale zrazu prestal chciet plienku, odmieta, ked mu ju obleciem, da si ju dole. Tak uz tyzden je bez plienky, ale cura do nohavic prakticky stale, vobec sa nepyta, vobec nehlasi. Ja uz som na prasky, lebo neviem co s nim. On sa na nocnik ani posadit nenecha, utecie prec a vzpiera sa. Tak ho len nosim so sebou, ukazujem mu, dokola vysvetlujem, ale sadne nanho sam od seba a vycika sa tak jedenkrat z 10. Takze beriem vsetky rady co tu odzneju 😀

enusamt
25. apr 2023

@lucilaines tak toto je specialny pripad 😀 a rovno na wc, na redukciu nechce ist? Mladsi pri odplienkovani zacal odmietat nocnik.. Lebo je vacsia sranda si dat stupienok k wc, vystverat sa a sadnut na redukciu ako velkac 😀

andreatytler
25. apr 2023

@lucilaines Mozno si mu vypestovala odpor k tomu nocniku ak si ho tam skusila posadit nasilu a nosis ho stale zo sebou. Skus dat nocnik do zachoda, nechaj otvorene dvere a povedz mu ze ti nemusi ohlasit, len nech sam ide a urobi to do nocnika. Ponukni mu odmenu za uspesne cikanie do nocnika. Alebo tu reduckiu na zachod ako radi @enusamt .
Vadi mu ked ma mokre nohavice?

lucilaines
25. apr 2023

@andreatytler ja som to praveze skusala najprv takto. Ze som neposadzala vobec. Len som mu ukazala, tu je nocnik ked budes potrebovat. Vobec som sa nepytala dokolecka, sledovala signaly, nenadavam, nehresim, pochvalim, poviem ze nevadi, nabuduce sa podari. Posadzat som chcela skusit az potom, ked toto nefungovalo ale ze absolutne, tak ze skusim v nejakych pravidelnych intervaloch ho aspon doviest k tomu nocniku, ale to uplne odmieta. Mame detsky pisoar, mame redukciu, to vobec nechce. Jedine ten nocnik, ak je holy, tak sem tam si nanho sadne a vycika sa, dokonca raz sa sam aj vykakal. Ale naozaj je to 1:10. Ale ano, ked je mokry vadi mu to, vyzlieka sa sam a nastupi si do sprchy 😀

andreatytler
25. apr 2023

@lucilaines 😀😀😀
Ja umriem. Vyzlecie sa sam a nastupi si do sprchy. 😀
Pana beka atoto bude oriesok.
Nejako ho treba motivovat aby isiel radsej na ten nocnik ako teatro so sprchou. Ale fakt neviem co, lebo on sa hadam sam aj osprchuje ak mu to nakazes😀. Mozno este ze nemozete ist na hojdacky, lebo musis prat vela pocuranych nohavice a nesihas. Alebo ze nemozes kupit nanuk/hracku ktoru uz davno chce, lebo musis nakupit dalsie nahradne nohavice, kedze potrebuje na kazdy den 5 kusov.
Co tak priviest domov nejake ine dieta co akurat chodi na nocnik ze aby sa inspiroval?