Odplienkovanie

viky_21
2. feb 2024

Ahojte, chcem sa opytat ohladnie odplienkovania. Syn ma 2r a 3m. Od Pondelka sa ho snazim odplienkovat ale zatial neuspesne. Este ani raz sa neopytal, ze mu treba. Stale ma pri sebe nocnik a aj tak sa pocika do gati. Pytam sa ho ci mu treba tak nie nie a za sekundu su uz mokre gate :( .. davam ho aj na nocnik tak vacsinou sa vycika. Hned ho chvalim, ze musi sa aj pytat. Vcera mu vadilo ked mal mokre teplaky a dnes to uz ma na haku. Mam este cakat chce to trpezlivost alebo este to mam brat tak, ze nie je pripraveny a mam dat tomu cas ??

anjelicek26
2. feb 2024

Treba nechať holý zadok,nech vidí,že cika. Roky cikal do plienky automaticky pusti, nemysli na to. Dlhé tričko a vyššie podkolienky. Pomôže to.

beata_k
2. feb 2024

@viky_21 Daj tomu cas. Podstata odplienkovania je, ze sa dieta pyta. Tvoje to nerobi. Nerozumie co sa po nom chce.

bucko555
2. feb 2024

Podľa mňa nie je pripravený každé dieťa to má inak , neterina mala od 1,5 roka nemá cez deň plienku sama sa začala pýtať

evka_21
2. feb 2024

Podľa mňa zatiaľ na to nie je psychicky pripravený ak nejaví vôbec záujem o nočník... Ja mam syna 2r. na nočník je ochotný sa posadiť len oblečený a na veľký záchod si ide sadnúť lebo tam má toaletný papier a ten trhá ale vyciká maximálne 2 kvapky 🤣 takže usudzujem, že ešte na to nedozrel a nevadí mu ani to, že je poka...💩 🤷🏼‍♀️

zojanka
2. feb 2024

@viky_21 Tak podla mna je od pondelka velmi kratky cas aby ste to vzdali. Nas sa tiez na zaciatku nepytal vobec. Proste som ho posadila na nocnik kazdu chvilku. Postupne som intervaly predlzovala. Tiez mu nevadilo byt v pocikanom ked sa stalo. Sam od seba sa na nocnik vybral mozno tak po 1-2 mesiacoch. Dovtedy len ked som ho ja posadila/poslala.

lusyc
2. feb 2024

Podobne, čakám na dozretie 26 mesačného. Na nočník, wecko s redukciou odmieta sadnúť. Ani keď mu čítam, či ukazujem obrázky, vždy tvrdí, že mu netreba a ani nie je pocikany, pokakany. No, nie je to tak...

joannita
2. feb 2024

@viky_21 ja mam dceru presne rovnako staru, ale ja cakam do leta, resp. Ked sa otepli. Teraz v zime neodporucam odplienkovat.
Syna som odplienkovala na konci leta. Zaklad bol, uplne vziat plienky, okrem spania teda. Prve cca 3 dni sme boli len doma ked ako tak pochopil princip, samozrejme cikal kade tade po byte. Kazdych 15m som ho posadila na nocnik a ked sa zadarilo, oslavovali sme, tesili sa. Potom sme zacali von chodit, v batohu vzdy nahradne kratasy a takto postupne to pochopil. V ziadnom pripade som nedala cez den plienku, inak ho zblbnes.
V zime keby sa ti pocikal vonku, by si musela prezliekat oteplovacky, pancuchy...

anjelicek26
2. feb 2024

@joannita aj my tak, ale januar😅🤣vypeckovane kurenie a hola ritka... Tyzden doma,vonku nikdy necikali,vydrzali ked to pochopili hned dosť dlho.

joannita
2. feb 2024

@anjelicek26 tak super ze ti vonku necikali, lebo v zime prezliekat by ma drblo 😂

anna_anicka83
2. feb 2024

@viky_21 Ja mám 21 mesačného a začal sa pýtať sám od začiatku januára. Ja som ani trencle pre neho nemala. Som čakala, že až v lete začneme. Podľa mňa môžeš skúšať, ukazovať mu nočník, ale kým mu samému netrkne, tak sa budete trápiť.

viky_21
autor
2. feb 2024

Ved prave to ma stve, ze rano mu dam plienku dole hustim mu, ze musi za pytat na nocnik a potom ked ideme von tak mu zas dam plienku lebo ved ho nenecham v tej zime mokreho von .. potom ide spat tak zas ma plienku a ked vstane zas zacina kolo hustenia, ze sa musi pytat. No chudak v tom ma asi dobry chaos .. ale vidim, ze proste to ma dnes na haku totalne. Keby mi aspon 1-2× povedal, ze mu treba ale absolutne nic. A ja som maximum netrpezlivy clovek takze mna ide porazit z toho 🙈🙈 a potom som len zbytocne nervozna z toho, ze to nejde tak ako by som chcela 🤌

anna_anicka83
2. feb 2024

@viky_21 Tak mu to len ukazuj alebo sa na to vykašli teraz a skús, keď bude teplejšie. Nočník nechaj, ráno ho tam posaď, čítajte knižku o odplienkovaní. Možno sa zrazu sám vypýta. Ja môjmu dávam tiež plienku von, lebo sa mi ho z tých vrstiev a v zime nechce vyzliekať a nemá mišung, normálne sa doma pýta na záchod. Nesiľ to. Ešte má v pohode vek.

viestta
2. feb 2024

@viky_21 ako sa ti ma pytat na nocnik, ked si este neuvedomuje ani to, ze cika, nie to, ze mu treba cikat. Daj mu plienku a pockaj kym mu dozreje nervova susutava a bude si to uvedomovat. Potom odplienkujes z jedneho dna na druhy

vierka0508
2. feb 2024

Aj moj ma 2 roky a 3 mesiace a uz je treti tyzden bez plienky. On vsak uz na 3ti den vedel co ma robit, hlavne vie povedat ze ide cikat a aj ked mu este nejde stiahnut oblecenie tak mu pomozem. A tyzden sme boli zavrety dnu, teraz uz chodime von ale este s plienkou, lebo ved je zima ale vzdy pred sa vycika, takze vydrzi az kym neprideme zas dnu. Ale zo skusenosti, to co pises takto sa spraval aj starsi syn a odlozili sme to na neskor, nebol este pripraveny. Podla mna uz po par dnoch by si mala vidiet zlepsenie, tyzden by som necakala, aspon moji boli taky.

simonkazga
2. feb 2024

Syn mal 2 roky a 2 mesiace, keď sme mu teraz na Vianoce dali dole plienku. Dá sa povedať, že bol takmer okamžite odplienkovaný. Asi tri dni mal po jednej nehode čo sa nestihol vyzliecť alebo bol zažratý do hry, ale inak ok. No my sme začali, lebo už pár týždňov oznamoval "cikám", keď cikal do plienky. Tvoj možno ešte nedozrel. Ja by som skúsila neskôr.

ivangeline
2. feb 2024

Pockala by som na teplejsie obdobie. Zatial len zoznamovala s nocnikom. Ked rano vstavate spolu,tak posadila vtedy a pred kupkanim tiez,ked zapnes vodu,ide to same. ;D

hederamonstera
2. feb 2024

Baby a to ste ako zvladali, ze cikali kade tade? Toto ja nedavam, nechcem to tu mat vsetko ocurane

beata_k
2. feb 2024

@hederamonstera Cura kade tade lebo sa nepyta. Dieta si musi uvedomovat, ze mu treba, musi zadrzat kym da dole teplaky a potom pustit. Uz sa s mopom 1-2 mesiace po byte nechodi. Dieta to pochopi za 1-3 dni....ak chape co sa po nom chce. A uz vobec by som nenechava dieta s holou ritou. Je to ponizujuce. Este si to neuvedomuje, ale urcite by som mu to neurobila.

hederamonstera
2. feb 2024

@beata_k vsak preto to ani nerobim, pride mi to divne.

beata_k
2. feb 2024

@hederamonstera Vsetko ma svoj cas 🙂

miskamilka
2. feb 2024

Ahoj, ja ti dam 2 priklady mojich deti - starsiu dceru som odplienkovala tyzden pred 2.narodeninami, vzala som plienky a chodila s nou na nocnik / zachod. Chapala to, ale napriek tomu sa 3 tyzdne pocikavala a pokakavala do nohaviciek, kym sa zacala sama pytat. Bolo to fakt narocne a bala som sa toho procesu pri druhej dcere, nejak som citila, ze by to mohlo ist aj inak. Druhu dceru som rovnako skusila odplienkovat okolo 2.narodenin, ta vsak s velkym placom odmietala nocnik, zachod, nohavicky. Pritom chapala, o co ide, ale je tvrdohlava a hovorila nechcem. Nechcela som na nu tlacit a sposobit jej nebodaj traumu, tak som to nechala tak a skusila opat o mesiac - dva. Zakazdym rovnaky scenar. Niekolkokrat. Aj Mikulasovi sme nechali plienky a vymenili za sladkosti. Nepomohlo ani to. Koncom decembra mala 2 a pol a 8.januara som opat zobrala plienky a odvtedy (skoro mesiac) sa ani raz nepocikala, pekne sa pyta. Proste na to dozrela.
Takze moja skusenost je, ze netreba to silit, tlacit na deti, pride ich cas a pojde to jednoducho. Tlak okolia moze byt silny a stresujuci (u nas teda bol - babky a rodina), ale treba to ignorovat a robit podla svojej intuicie. Kazde dieta sa to nauci.

petamich
2. feb 2024

podla mna nie je pripraveny, presne takto sme to mali v lete, ked sme skusali prvykrat mal 2 roky a zrazu niekedy zaciatkom oktobra zo dna na den sa odplienkoval, par dni sme davali na noc, potom povedal, ze uz nechce, doteraz sme mali jednu jedinu nehodu 🤷‍♀️

viky_21
autor
2. feb 2024

@miskamilka ja som si povedala, ze tiez na to nebudem tlacit, ze mozno sa v zime do toho pustim. Ale presne huci domna sestra, mama ze uz je velky a jak pojde do skolky.. no a tak to potom dopada, ze dieta to ma na haku a ja som nervovo na konci lebo to nejde a bojim sa, ze co ak sa to naozaj nepodari do konca leta ..

miskamilka
2. feb 2024

@viky_21 u mna uplne rovnako, neboj, pride to coskoro urcite. Do leta je este dost casu.
Drzim palce 🥰

viky_21
autor
3. feb 2024

@miskamilka dakujem krasne. Verim, ze aj u nas to pride tak nejak samo a ze uz to pojde ako po masle 🙏