Ahojte, dcéra má 3 a pol roka. Obcas mala rano uplne suchu plienku,obcas ale aj uplne mokru. Priateľ ma núti do toho aby spala uz bez plienky. Problém je v tom ze ona sa nevie zpbudit na cikanie, dokonca keď sa aj docika, vobec sa nezobudi(uz som to par x skusala). Myslím si ze moc tvrdo spi. Teraz som si povedala ze to skúsim na dlhšie obdobie ,a zatiaľ sa každú noc pocikala. Mam jej dat naspat plienku alebo co? Dakujem
Ja som davala cikat najprv 2x v noci prve tyzdne a potom uz len 1x a on sa naucil a pyta sa sam. Dieta sa nauci a podla mna 3,5 je uz dost na to aby mala plienku na noc
Nemusíš ju úplne budiť. Ale večer pred spaním vycikat a tešme pred polnocou ku opäť posadiť na nočník, a okolo 5.00 opäť posadiť na nočník
Nemusíš ju úplne prebrať, stačí ju posadiť aj v polospsnku na nočník vedla postele aby sa vycikala
Deti si to časom zautomatizuju
Večer pred spaním dat cikat a už nedať piť vela, nechať bez plienky v noci keď sa začne pretacat alebo kopkat zobrať stiahnuť pyžamko dat na záchod/ nočník posadiť vycika sa podvedome len som povedala cikaj nebudila som nič utrela a dala zase do postele a spali sme. Tak som robila ja.
no kym sa bude budit na cikanie sama to este potrvaa, treba ju davat v noci cikat...ja som mala nastaveny budik 2x za noc, teraz ma 3,5r tak uz davam len ked idem ja spat okolo 10 a vydrzi do rana...ale teda moja je uz bez plienok od 1,5 roka.... nebudim ju len jej stiahnem pyzamko posadim na nocnik poviem aby sa vycikala potom ju polozim naspat do postele a spinka dalej.
Nocne pocikavanie je o dozreti organizmu, nie o nauceni. Plus ak je to v kombinacii s tvrdym spankom, tak to chce cas. Nocne pocikavanie je ok do 5 rokov. Viac si precitaj na suchapostielka.sk .
Ak sa sama nezobudi na cikanie nie je na to pripravená,.... Takže máš vlastne možnosti 1. Prezliekat posteľ keď sa pocika 2. Budiť ju v noci na cikanie resp ju dávať v polospanku cikat čiže na WC pred spaním, potom cca 2-2,5hod po zaspať kedy. Je tvrdá fáza spánku a potom nad ránom... Časy kedy sa najčastejšie pocika si musíš od sledovať sama alebo 3. Návrat k plienkam....
Keby s nou ideš s týmto problémom k lekárovi tak do predškolského veku to a i riešiť nebudú, ak by nemala aj iný problém ako časté zápaly atd
Co ešte môžeš skúsiť urobiť je upraviť pitný režim, 2/3 Prijmu tekutín presunúť na doobedie, a zvyšok poobede...
Naša mávala takto plienku na noc do prakticky 6 r, ale to sme už chodili na nefrologiu.
@zuzanaete aj ja si to myslím ..vidím to na mojom synovi ten sa neozbudi na cikanie vôbec precikal by aj celú posteľ a nič..má tak tvrdý spánok keď zaspí ..ráno s azobudi že sa nepočínal a pri Tom plná plienka ...tak to bolo aj cez deň musel dozret jednoducho ..nám nepomáhalo ani nedávať piť ani budiť aj tak sa pocikal..nepočínal sa dva krát a to som sa snažila pol roka ...vykašľali som sa na to už ...proste myslím že ešte nieje jeho správny čas na to
Vysvetli mi niekto,ze pokial sa uz dam nato dieta odplienkovat,preco este mamicky dobreze dalsi rok davaju detom na noc plienky?Mne toto nikdy ani nenapadlo..tak ked raz odplienkujem cez den tak automaticky aj v noci ne..tak cely den ucim na nocnik,upratujem nehody a na noc dam zas plienku..to o com je potom..
U nas to nocne odplienkovanie prislo az cca pol roka po odplienkovani cez den. Mladsieho som odplienkovala na jesen, skusala som v noci nedat plienku niekolko krat lebo maval vzdy suchu ale akonahle nemal plienku tak sa pocikal. A teraz asi 2 tyzdne dozadu sam prehlasil ze uz plienku nechce a zatial sa v noci nepocikal....co sa tyka budenia deti v noci na cikanie ja som zasadne proti...podla mna v pripade nocneho pocikavania dieta musi na to same dozriet
@dominushka23 nemusí. Moja 4 ročná mala dve nehody fakt neklamem a to len preto že naraz vypila pohár vody absolútne pred spánkom a ešte v noci si pýtala.
Ináč od ešte skôr ako bola 2,5 ročná bez plienky cez deň v noci mala dávno sucho.
Neviem o čom to je či v mozgu či čo ale netreba sa budiť, proste vydržať alebo ak sa teda da tak sa zobudiť a cikať.
Moja maja teraz 4 roky a keď sa jej da ide na záchod a vôbec nedávam pozor či pije pred spaním alebo čo. Moja známa aj nedávali pit pomaly 2 hodiny pred spaním aj v noci budili a dieťa doslova ešte v 6 rokoch malo mokrú posteľ. Hrozne dlho to trvalo. Takže neni to o tom
Ja by som jej plienku nechala ešte na noc
@redana je to o tom, že v noci dieťaťu nemáš ako pripomenúť že má ísť na wc.
Máš zrejme skúsenosť ako u nás že s nocou nebol problém.
Ja som teda neučila lebo som odmietala čistiť dmma nehody. Máme drevenú podlahu atd proste také mlaky nie!
Nemám záhradu dom
A dcéra absolútne sama odmietala plienky áno pár nehôd bolo ale to už bola že už veľmi chce a občas zrazu že aha prepáč.
V 2,5 rokoch bola absolútne bez plienky na noc aj cez deň. Cez noc boli nehody fakt ak 2. A to som vždy na to prišla, že vypila pohár vody absolútne spred spánkom a ešte pýtala aj v noci.
Ja som názoru že keď je dieťa suché cez noc aj cez deň má to v hlave nastavené že bez plienky. Deti ktoré sa pocikavaju sú neni ešte pripravené respektíve nie celkom, pokiaľ to ide len o noc lebo vtedy cikanie reguluje fakt len mozog keďže človek spí
Buď zobudiť alebo radšej tu plienku .ako aby som každý deň prala atď to radšej tu plienku alebo budiť no .moja na nočník cez deň začala už úplne tesne pred dovŕšením 2 rokov samozrejme na noc som nechala cca pol roka .samozrejme že dlho bolo že som ju musela budiť aj keď som nešla že vyskúšam tak bolo mokro 🙈. Kamarátka zas cez deň odplienkovala pred dovŕšením 3 rokov .proste každé dieťa je iné
@redana pretoze denne odplienkovanie a nocne pocikavanie spolu vobec nesuvisia. Nocne pocikavanie suvisi z vyvojom nervovej sustavy. Ide o to, ze sa a) tvori hormon, ktory potlaca tvorbu mocu v noci a b) ze mozog dostane signal, ze mechur je plny treba sa zobudit. TOTO sa neda naucit! Tak isto ako sa neda naucit menstruovat...
@redana Lebo odplienkovanie cez den a v noci su dve odlisne veci. Cez den to vie dieta ovladat, lebo je hore. Pri nocnom pocikavani je tono dozreti organizmu - telo musi zacat produkovat dostatok hormonu na znizenie tvorby mocu pocas spanku. Ak sa toto este nenabehlo, tak dieta cika vela raz pocas noci. A ak ma velmi tvrdy spanok, tak sa na potrebu cikania nezobudi. Toto proste nevie nikto ovplyvnit. Do urciteho veku sa caka na dozretie organizmu a az skolakom davaju umele hormony. Nie je to o sikovnosti dietata alebo rodica.
Syn sa pocikaval v noci vždy keď zaspával večer na pitim mlieka (s flaskou alebo pohárom).
Inak sa od 2,5r nepocikal v noci.
Daj jej najesť večer, kľudne aj dva krát ale tak aby to bolo tri hodiny pred spánkom. Potom nech ide 2* na wc. Za tým nech sa trošičku napije vody (2-3glgy) aby ju nesmadilo a dat spinkať.
Na 99% sa ti nepocika
@sono2
@lubi40
@zuzanaete akoze beriem co ste napisali,ale to ste si aj normalne studovali taketo veci predtym?ja teda absolutne nie,mne to nikdy ani nenapadlo nejak rozlisovat odplienkovanie den/noc..proste som nedala som ani na noc,dala som gumu pod nich..dcera mala 2 nehody cez den a v noci ziadnu..syn mal tych nehod viac,prvy mesiac sa v noci casto pocikal..ale potom uz pohoda..akoze radsej budem aj 2 mesiace prezliekat periny ako dalsi rok mu davat plienku..ja som bola v soku az potom,ked vsetky zname/kamosky delili odplienkovanie den/noc..a trapili sa dobreze ne do 4rokov..na otazku,preco ste od zaciatku nezrusili plienku uplne - joj tak lebo by sa pocikal..aaa?co ma byt..ved prezleciem..komplikujete si zivot dievcata
@redana nie neštudovala ale žijem v krajine kde sa tieto veci nechávajú na deti a v škôlke deti netreba mať bez plienky. A moja prvá dcéra začala byť najprv v noci suchá a to mala fľašu s vodou v posteli a fakt ju pila
Mala niečo cez dva roky a následne na to nechcela plienku. Áno čítala som aj ja že keď sa dieťa učí nemá sa mýliť plienkou ale na spánok sa dať môže už z vyššie vysvetlenia od kolegyne.
Nato boli cez deň nejaké nehody a hovorím ok pokiaľ bude takto opäť plienka ako 2,5 ročná bola absolútne suchá nikdy sa nepocikala vonku nič
Takže u nás absolútne optimálne
Netreba súdiť veď nech si každý dáva ako chce.
Ja som písala o známej ktorej dcéra bola od roku suchá(čo jej fakt neverím ) ale ok, ale do 6 rokov mala v noci nehody a nie jednu. Kvantum
Už mysleli že ma problém posledne už je dosť veľké dievča začala opäť že ma strach že sa pocika. To nočné je fakt mimo dieťaťa a netreba z toho robiť drámu.
@redana keby sme sa bavili o 2 mesiacoch, tak aj ja prezliekam periny a nevidim v tom ziaden problem. Ja hovorim z vlastnej skusenosti. Avsak, podla statistik sa az 20% deti pocikava do veku 5 rokov. 2-5% dievcat sa v noci pocikava az do menstruacie...
Sama som sa ako dieta pocikavala skoro do 10 rokov. Rodicia ma hresili a bili. Skoncilo to tak, ze som im nic nehovorila a spavala v pocuranej posteli, len aby nic nezistili. Ked sa mi narodili deti, tak som si prisahala, ze na to nebudem tlacit. Ked sa syn neprestaval pocikavat, tak som to voveku 4 rokov spomenula lekarovi a ten mi vysvetlil, ze je to v pohode. Potom som si zacala citat na internete clanky a nazory roznych lekarov... Napr. nefrologovia vobec neodporucaju v noci dieta budit - nema to vyznam a navyse sa detom narusi spanok--> budu unavenejsie--> budu spat este tvrdsie... Psychologovia zase neodporucaju davat "odmeny" zauchu postel. Kedze toto zase naznacuje, ze je v moci dietata to zmenit/ovplyvnit. A poviem ti po pravde, ked mi 5 rocny syn rano povedal s placom: mami, ale ako to mam robit, aby som sa nepocikal, tak som sa skoro rozplakala s nim...
Treba ju zobudiť na cikanie. Ak teda nechces aby mala plienku. Ona pravdepodobne v noci cika v určitom čase a vtedy proste budiť.