Odplienkovanie 26 mesačného dieťaťa

30. máj 2020

Mám 26 mesačnú dcerku. Doteraz som ju nejak na serblik neucila, vedela tam posedieť, ale nikdy sa nevycikala. Vôbec som to nesurila, keďže sme čakali surodenca a odkladali sme to na leto. Včera som ju brala z postielky, čo si dala dole plienku, povedala, že cikat, dala som ju na serblik a zrazu cikala. Potom prišli dve nehody, potom 2x povedala, že cikat a dnes na dve nehody chodila viac-menej sama. Keďže v rodine nemame male deti a mama má odpalkuje, že ona nevie, že my už sme dávno v roku boli odplienkovani, poprosim podeľte sa o svoje skusenosti hlavne čo sa týka praktickosti.
1, kde doma mate serblik? (Muž už jeden stihol rozkopat, keď si ho nevsimol)
2, čím utierate dieťa po potrebe? (Naša má dosť lepkave kako, čiže si ju neviem predstavit, že ju neosprchujeme)
3, je rozdiel v cikani a kakani? (To kakanie vzdy oznámi, keď už je v procese, čiže niečo išlo do gatí)
4, kedy bude chodit na zachod? Kedy ju to mám začať ucit?
5, čo návštevy, cesta autom, prechádzky vonku? Mám dávať plienky, či nie?
6, koľko je take dieťa schopne vydrzat bez plienky hodín?
7, ako ste to riešili, keď ste boli napr. v obchode, na navsteve, ihrisku? Nosili ste serblik, či chodili na dospelacke záchody?
Dakujem a peknú nedelu prajem.

annamivo
31. máj 2020

K 1. Mali sme tak aby ho mal po ruke- cez deň obývačka, v noci v spálni neskôr v kúpeľni.
2.bud sprcha, vlhceny toaletný papier.
3. musí sa naučiť a zvyknúť si, inak to nejde. Náš sa najskôr naučil kakať lebo to akoby viac cítil až potom sa pýtal cikať.
4. Syn často chodil so mnou na záchod tak videl na čo to je. Tak som sem tam dala redukciu , schodik a vysvetlila že môže ísť aj na záchod.
5. Spočiatku som dala plienky, povedala že keď sa mu bude chcieť má povedať pôjde na záchod. Plienky mu už vadili tak súhlasil, vždy pred odchodom išiel na wc. Ak sme šli na dlhšie tak plienka , hodinku vydržal v pohode.
Nehody sa mu stanu aj teraz a to ma 4r, keď je veľmi zaujímavá rozprávka alebo sa pohruzi do hry tak mu ujde. V noci je od 3r3m bez plienky.

bociandy
31. máj 2020

Moju som ucila od plienok vo veku cca 28 mesiacov. Tu su odpovede:
1. Vzdy iba v kupelni vedla wc (ale nastastie mame dost velku kupelnu)
2. Do sprchy zakazdym. Vonku vlhcene utierky
3. U nas v tom rozdiel nebol, vedela zahlasit cikat alebo kakat
4. Ked sme boli na navsteve u sestry (mala vtedy 2,5 roka) videla tam detsku dosku na wc a chcela vyskusat. Zapacilo sa jej to, takze sme kupili aj my a odvtedy chodi viacej na wc a iba niekedy serblik. Sama si vybera kde chce ist.
5. Navstevy a auto - ano davala som zo zaciatku plienku, lebo som sa bala nehody. Ked sme sli len tak von, uz som nedavala (pacilo sa jej cikat do travy). Ale vzdy beriem pre istotu nahradne oblecko.
6. Na toto neviem ako odpovedat. My sme proste uz plienku nedavali (iba do auta, navstevy, prip. restika no a samozrejme na noc bola este dlho plienka). Casto sa treba pytat ci treba cikat (deti na to nemyslia ze im treba...)
7. Serblik som nikdy so sebou nenosila. Vzdy sa cikalo do travy. Ked sme boli napr v obchode, vzdy pred tym som sa spytala ci netreba cikat (je dobre dat aj preventivne vycikat), prinajhorsom ked zahlasila v obchode, tak som rychlo utekala von. Ked sa dalo, vzdy sme pouzili dospelacke wc (napr v IKEI a tak). Stalo sa aj take, ze zahlasila ze jej treba cikat ked sme parkovali v podzemnych garazach. Nebol cas hladat wc, tak som jej rychlo natiahla nohavickovu plienku a bolo - toto som vzdy mala so sebou ako zachranu.
Teraz uz ked je vacsia, tak viem ze vydrzi aj par minut (kym dorazime na najblizsiu pumpu napr... takze uz je to viac menej v pohode)
Na noc sme odplienkovali ked bola rano sucha plienka v kuse cca 2 tyzdne - mala vtedy 3r 2m.
Samozrejme este aj teraz si obcas cvrkne ked sa pozabudne, nerobim z toho vedu. Len treba nosit nahradne gatky vzdy so sebou...
Drzim palce😊

fiafia
31. máj 2020

Keď sa sama pýta už je to na dobrej ceste. Samozrejme nehody sa pritrafia. Na doma by som plienku nedavala iba na spanie. Serblik máme v spálni, ale chodila zimnou na wc tak videla a pýtala sa niekedy sama. Okolo domu som plienky nedavala pre istotu som mala vždy náhradné oblečenie. Kým ešte nevedela udržať nejakú chvíľu tak na dlhšie cesty som jej plienku dala.

autor
31. máj 2020

Ste super baby, dakujem😊 dnes už 4x do serbliku, žiadna nehoda, tak čakám, či zas kako nepojde do gatí, tak uvidime. Sme u našich a na cestu autom sme dali plienku a až keď sme doobedovali som sa spýtala, či nechce cikat a ona, že Ano. mala plienku suchu, tak snáď sme na dobrej ceste. 🙏

vilma7
31. máj 2020

1. V našej kúpeľni, teda kde je aj naša toaleta
2.stale po stolici umývam dieťa pod vodou v umývadle, aj 3.5 ročne
3.asi kakanie nemá ešte tak pod kontrolou
4.keď bude pripravená, syn až v 3.rokoch, kedy už asi pol roka reguloval cikanie a kakanie, ale na serblik sadnúť nechcel, len do plienky.
5.keď je odplienkovaná, netreba...ak nie je, dávala by som tam, kde neviem ísť s ňou na wc
6.zaleží podľa množstva tekutín čo vypije
7.šerblik nikde nenosím, vonku sa vycika a na návšteve pomôžem nad wc... poprípade vezmi plienku do tašky, ak by mala blok sa vyprázdniť.