Ahojte, mame prvé dieťa, syn bude mať 21 mesiacov tak sme usúdili, že už začneme riešiť nočník. Už dosť dlho sa chodi schovávať keď kaká, keď ma veľa nacikané v plienke tak ju ťahá dole.
Ako postupovať? Zobrať úplne plienku a dať trenírky, skúšať zatiaľ len po prebudení s plienkou? Odmena za vycikanie, vykakanie do nočníka? Iné vychytavky ?
Každé dieťa je iné... Možno najskôr zoznámiť s nočníkom a vysvetliť. Ak šokovo zoberieš plienku, tak budeš celé dni a noci zmývať, prať a tepovať. Odmenu by som na začiatok neriešila - stačí zatlieskať a pochváliť.
@anketkarka ale neprehanaj ..pises ako keby sa dopustili najvacsej chyby a uz nie je mozne odplienkovat....
Dieta mam mladsie, od februara mame v obyvacke nocnik. Posadili sme ho asi 3x, sam si tam chodi sadat obleceny. Vie kde je, vie na co je. Vie 'precitat' celu knihu 'Co je to hovienko'. Kludne sa pocas hry zasekne, povie 'Cikat' a vidim, ze vtedy pusti do plienky. Odplienkovat idem skusit cca od augusta. Podla mna by to slo aj teraz, ale caka ma porodnica, tak najprv musime vybavit to 🙂
Podla mna tieto knizky na to urcene su super. Drzim palce
@danielledan nočník do obývačky, u nás fungovalo, že si mohol polepiť nočník nálepkami autíčok 😃ale teda najskôr nenásilne zoznámenie s nocnikom a postupne to príde 😃
@danielledan mam susedu detsku psychologicku a ta mi povedala pomedzi rec, ze dieta je na odplienkovanie pripravene ak sa snazi samo obliect a vyzliect, dokaze chodit po schodoch hore a dole, chape zakladnym pokynom dones/prines/kde je toto a kde je tamto/odloz/poloz/poskladaj, uvedomuje si ak ma spinave ruky ci tricko ze to je spinave a ziada si umyt ruky , uvedomuje si ze cika ci kaka do plienky ukazuje na nu a chce si ju dat dole napr ale toto je len zaciatok a niekedy este dlho trva kym mu docvakne ze treba na nocnik
@luckajozko21 keď dieťa vie sedieť, tak môže sedieť na nočniku a skamarátiť sa s ním. Príde mi to potom prirodzenejšie sedieť na nejakej diere. Keď vie už chodiť, tak sa nezastaví a keďže nevie ovladať potrebu pre svoju nezrelosť, tak je ťažké ho na tom nočniku udržať, aby pochopilo, že to potreba sa robí tam, nie do plienky. Tento malý už kakal vedome, keďže sa schovával. Kým si neuvedomuje, tak nemá prečo ísť na nočník. Potom by to už bolo žiadúce. Ale sám od seba sa na ten nočník pýtať nebude predsa. Na to je rodič. Mokrá plienka mu tiež vadí, takže by možno aj sám vyhľadal nočník, aby nebol mokrý. Ale nevie, že môže cikať aj inde, keďže mu to nikto neukázal. A mať nočník v obyvačke pre dieťa, ktoré sa chodí schovávať, keď potrebuje ísť na potrebu je trocha divné. Hádam treba rešpektovat to, že potrebuje mať súkromie. Každé dieťa je originál.
@anketkarka pediatrička nám sama povedala, že mame začať okolo 20 mesiaca keď vidíme, že rozumie 80-90% čo hovoríme, urobí čo sa mu povie. V rodine riešili najskôr odplienkovanie v 2 rokoch takže vo veku nevidím absolútne problém. Ja zas nevidím zmysel v tom dávať mladšie dieťa na nočník, posedí tam ale samo nevie čo ma robiť lebo tomu nerozumie, to že tsk 5x cikne môže byt náhoda. Nám to takto vyhovuje, že syn rozumie, vie a hlavne ma záujem 😊
@janka_266 áno mame v obývačke, posádzam ho tam, vysvetľujem 😃
@anketkarka ja som začala vieš kedy? 25 mesiacov😂 a viesco? Po dvoch dňoch bez plienky na noc, bez nehod. Nie každá žena je premotivovana a dáva dieťa sedieť od 11 mesiacov a tento proces trvá u niektorých deti potom mesiace, lebo tomu vobec nerozumejú.
@vahcaac však s tých detí nerobte neschopákov. Oni rozumejú oveľa skôr, len nevedia ovladať zadržanie potreby. To príde až neskôr. Moje mali od roka suchú plienku na spanie, lebo xikali po zobudení a to som ich už dávala hneď na nocník. Vieš koľko plienok sme ušetrili? Potom som ich dávala na nočník tak ako chodia v škôlke na záchod. Tiež sme ušetrili plienky a životné prostredie. A hlavne si dieťa zvykne na sucho a ten pocit, že sedí na diere. Veľmi skoro pochopí čo sa tam má robiť. To nie je premotivovanosť, to je učenie dieťa na nočník. Lebo každé je zrelé v inom veku. A koľko plienok ušetríš.
@danielledan 21 mesiacov idete začať riešiť nočník? Bude sa čudovať, čo za čudo pribudlo a prečo zrazu má niekde sedieť. Keď ste videli, že kaká a schováva sa, tak prečo ste ho nedali kakať na nočník? On keď sa schovával, tak si už uvedomoval, že robí potrebu, už vtedy ho trebalo nasmerovať na ten nočník.