Odplienkovanie 2-ročnej dcérky

26. feb 2024

Ahojte mamičky
Mám 2 ročnú dcéru a začala som s odplienkovaním. Prvý deň som ju nechala behať od pása dole holú… piškala mi všade 😃 druhý deň som ju skúšala dávať častejšie na nočník. Tretí deň som jej dala gaťky nech má ten pocit, že na sebe niečo má, ale nemôže sa popiškať. Teraz ju dávam častejšie na nočník..:napr po 10-20 minútach po vypití vody a vypišká sa do nočníka a na zem už nie…ale problém je, že ona mi rozumie, ale ešte nehovorí, že jej treba piškať tak ju musím stále sama po tých 10-20 minútach dávať na nočník nech sa vypišká….ani neviem či v tomto odplienkovaní robíme nejaký “pokrok” alebo nie. Bojím sa, že sa sama pýtať nebude 😏 ako ste to mali vy s odplienkovanim? Ďakujem za odpovede a poprípade rady 🙂

nika11103
26. feb 2024

Baby ti tu budú písať , že dieťa na to musí jednoducho dozrieť. Mozgové procesy atd. Neverila som až kým som to neokusila. Je to naozaj pravda. Samozrejme za mna je moc ked má plienku ešte 6rocne dieťa, tam bude žiaľ asi nejaký problém, ale inak to je tak ako baby nápisu. Zvlášť pri dvojročnej. Čakaj vytrvaj, ono to príde

zuzkaa1991
26. feb 2024

Ja som tak isto postupovala prepacenim nasrala som sa kedze od mala bol boj s prebalovanin prisiel covid zatvorili nas tak som si povedala ze nik nepride k nam a na velku noc som jedno rano nedala plienku a odvtedy nema...mne zacala ukazovať aspon ale to som xkrat denne hovorila aby sa pytala ukazovala atd ze treba cikat az na 12ty den ako tak pochopila a to nam nerozpravala....a na nočník nechcela tak sme kupili redukciuna wc

petamich
26. feb 2024

Nechcem byt zla, prosim neber to tak ale za mna toto nema s odplienkovanim nic spolocne, ak by ma niekto daval na wc kazdych 10 min. tiez by som sa obcas vycikala do nocnika/wc 🤷‍♀️ za mna to nema zmysel ak sa dieta nevie vypytat, ci uz slovne alebo nejakym naznakom atd. toto je tak akurat trenovanie pavlovho reflexu, posadis, vycika sa - akoze je to dobre pre zoznamenie sa s nocnikom/wc ale kym nedozreje, sama sa pytat nebude

ako sa pise aj v prvom komentari, tak to bolo aj u nas, v 2 rokoch ziadny efekt, nevedel sa a nechcel sa pytat, vykaslali sme sa na to a odplienkoval sa o 3-4 mesiace sam, bez jedinej nehody (klamem raz sa pocikal, ked tvrdo a dlho spal rano)

za mna pomaly tyzdne a mesiace davat dieta na nocnik kazdych 10 minut a upratovat a prezliekat pradlo, mne to za to naozaj nestalo akurat som bola nervozna a podrazdena ale samozrejme kazdy ako uzna za vhodne

autor
26. feb 2024

Tak co podľa vás baby? :( mám to nechať tak? A skúsiť neskôr??? :/

moony99
26. feb 2024

Určite nie,2 roky je už dosť,aby ešte nosila plienky,treba vydržať,a učiť,ona príde na to čo sa vlastne od nej očakáva, sama od seba sa to nenaučí.Žiadne dozretie,treba sa venovať a učiť,keď neboli jednorazové plienky,deti boli bez plienok oveľa skôr.Je to len pohodlnosť.

autor
26. feb 2024

@moony99 no neviem ci na to príde… 🙂 popišká sa a je jej to jedno ide ďalej a tak celý deň …a myslím si, že nikto naozaj nemá čas na to stále utierať dlážku alebo koberec… dcére sa venujem a učím ju, skúšam hocičo, ale nepovie mi keď jej treba…práve kvôli tomu tu píšem a chcem poradiť co mám robiť… ženy hore píšu opak…

nairia
26. feb 2024

ja som malu odplienkovala v podstate raz-dva a par mesiacov pred dovrsenim 2r. niektore deti k tomu pridu skor, ine neskor, netreba to nejako extra prezivat. v procese odplienkovania je dolezite vsimat si signaly, ktore naznacuju, ze sa jej chce cikat- nasa napr. si chytala brusko zospodu a ja som sa ju vtedy vzdy naviedla, ze pod, ideme cikat (kludne ju nauc na nejake jednoduche slovo, ktore bude hovorit, cim naznacuje, ze chce cikat). ked to pochopila, co bolo relativne rychlo, tak sama zacala hlasit. a teda neposadzala som ju stale na wc, sledovala som ju. prvy den najviac, ku koncu dna uz hlasila sama. samozrejme sa potom este ten prvy tyzden stalo par nehod, ze sa zabudla pri hre alebo tak, ale cvrkla si a hlasila.
ak to ale nepojde, pockala by som a skusila o par mesiacov znova.

zooeynka
26. feb 2024

Jasne ze kasli na to a skus o 2 mesiace. Naco to silit, nic nezmeska ak sa odplienkuje aj o pol roka.

autor
26. feb 2024

Ďakujem ženy za názory 😊

pralinka86
26. feb 2024

2r vobec nie je vela. To je ako s recou, jedno rozprava skor, ine neskor .. a nevies to ovplyvnit
Netrap ani seba ani ju, skuste neskor opat. Neboj, nebude mat plienky na veky

cookie29
26. feb 2024

A je vobec pripravena? Ja som tu uz kedysi pisala roman a nechce sa mi znova. Ale je pravda z v Slovenskom podvedomi je take nieco ze cim skor odplienkovane tym lepsie. Bohuzial dieta nemusi byt zrele do 4 rokov. To co skusas, je drezura 🙂 nie odplienkovanie. Dieta nepocituje potrebu (tlak na mechur) Ani nevies ci si uvedomuje co robi, ci sa vie pytat, ci dokaze ovladat zvierace....
Vykasli sa na to. Uprimne, ak je dieta pripravene, tak sa zbavi plienky za 1-2 dni.

len_nig
26. feb 2024

Absolútne to nesil, ja mám tiež 2 ročného a nie je pripravený tak ho nedávam. Tie názory tu, ja keď čítam, že dávať na serbel každú chvíľku, to je tak hlboký komunizmus 😂 aj tak to tie ženy robia iba kvôli tomu, aby na plienky neminali peniaze a fakt to dieťa potrebuje na to dozrieť. Nestresuj seba a dieťa zbytočne

ivangeline
26. feb 2024

Podla mna pockat na teplejsie obdobie. A zatial davat vtedy,kedy sa urcite vycika,aby si vedela pochvalit. Po zobudeni. Pred kupkanim. Ty vies kedy najlepsie. A ty vies najlepsie..nakolko ti rozumie,nakolko je schopna sa to naucit alebo nie je. Moj sa pred 2. narodeninami rozhodol,ze chce dole plienku a siel sa vycikat na nocnik,ja som bola v soku. :D 2m do neho hucime a nejde to (nar. ma v sep.) a on zrazuu sam od seba.

autor
26. feb 2024

@len_nig ja to nerobím kvôli míňaniu na plienky :( viem, že niektoré ano… len všade každý do mňa hučí svoje názory, svoje rady…že 2 roky je už veľa na plienky, že ju musím stále dávať na nočník…a cítim sa úplne ako neschopná matka, ktorá nevie naučiť dieťa na nočník… :(

nairia
26. feb 2024

@autorka ja viem, ze sa lahko hovori, ale tuto ozaj len jednym uchom dnu a druhym von, lebo ten blby tlak a nervozitu prenasas aj na dieta a dieta pod tlakom - hotova katastrofa.
moj synovec bude mat v maji 3r a stale ma plienku, pritom v 1,5r uz to vyzeralo s nim super, vedel sa pekne vycikat/vykakay, sice plienku mal este, ale bolo to na dobrej ceste. raz na navsteve u rodicov sa moja mamina ho snazila oducit od plienky maly sa tak zostresoval, ze nastupil unho total regres a doteraz to neprekonal. uz je v stadiu pohodlnosti, aj ti to oznami, ze jemu to tak vyhovuje.
cize jedine, co moze robit je pockat, lebo ten tlak nerobi dobrotu. a 2r vobec nie je vela, kludne pockaj do leta, nebude mat plienky vecne...

vilma7
26. feb 2024

Vieš čo, urob si ako chceš ty a kašli na tých, čo do teba hučia.
Ja som ani jedno z 2 deti neodplienkovala, urobili to sami. Presne ako bolo spomenuté, keď na to dozrela nervová sústava. A nemusela som behať s handrou po byte a dieťa 3x do hodiny posadiť na WC..
Dcéra, mladšia od brata o 2.5 roka sa odplienkovala skôr ako syn. On mal na noc dokonca v 6.rokoch, a lekár neriešil. A ani nebol žiaden problém, ako tu už bolo spomenuté.

majlo1234
26. feb 2024

Za par mesiacov mas teplo, pojde vam to lahsie 🙂

zanajana
26. feb 2024

Ja napíšem moju skúsenosť. Podobne ako ty som chcela odplienkovať čerstvo 2 ročnú. Teóriu ovládala, vedela čo je nočník, dávala "cikať" bábiky a plyšové zvieratká, prečítali sme milión kníh o cikaní, na nočníku sedávala s plienkou aj bez nej (nikdy do neho nič nespravila), chodila na wc so mnou, videla čo tam robím. Rozprávala od roka a pol v rozvitých vetách, rozumela, vedela rozoznať farby, počítať, niektoré písmena, vymenovať dni v týždni, ročné obdobia, povedať adresu a podobne, niekedy v tomto období prišla nekonečná séria otázok "a prečo?", celkovo bola podľa mňa šikovná na svoj vek, spĺňala všetky body múdrych zoznamov, podľa ktorých mala byť už pripravená (okrem suchej plienky po obednom spánku). Myslela som, že odplienkujem raz dva. Realita? Cikala mi všade len nie do nočníka, každých 15 min. Bolo leto, nechávala som bez plienky a bez gatiek len v šatách. Bola schopná pocikať sa ihneď ako vstala z nočníka na ktorom sedela 10 minút, všade mláčky. Keď som na druhý deň nevidela pokrok, vrátili sme sa k plienkam, nevidela som zmysel pokračovať ďalej a trápiť ju aj seba, toto proste nechápala. Potom som ešte skúšala keď mala 2roky a 3 mesiace, skončilo to rovnako. Podarilo sa mi odplienkovať na 2 a pol roka na čas bdenia, na spánky ešte dávam plienky (má 2 roky a 7 mesiacov), v spánku to ešte nezvláda. Ale v bdelom stave bola bez nehody behom dvoch dní. Rozdiel som videla už v prvý deň. Doobeda ešte klasika, cikala všade, každých 15-20 min, poobede som už videla, že pochopila a dokáže už udržať moč dlhšie, predĺžili sa proste tie pauzy medzi cikaním a podarilo sa konečne aj do nočníka. Bol január a obliekala som normálne - nohavičky a legíny, žiadnen holý zadok. Čítala som, že treba obliecť čo najtešnejšie oblečenie, dieťa tak skôr ucíti, že je mokré, skôr to bude studiť a bude to nepríjemné, proste žiadne voľné tepláky a už tobôž nie naholo. U nás toto veru fungovalo perfektne. Síce večer plná práčka, ale stálo to zato. Tiež som sa neponáhľala ihneď ju prezliekať, napríklad ak som práve prebaľovala mladšieho, musela vydržat v pocikanom a to asi tiež dosť pomohlo. Druhý deň sa pýtala už sama, pripomenula som len ak sa mi zdalo, že už dlho nebola. Cvrkla si len 2x, keď sa zažrala do hry a raz dobehla na kakanie a šlo to mimo nočníka, ale len preto, lebo si nestihla sadnúť. Tretí deň už oznamovala bez pýtania a rovno sa začala pýtať na redukciu. Ten tretí deň sme už boli aj 2x na hodinovej prechádzke a vydržala. Odvtedy to nechávame úplne na nej, krásne sa pýta, ide sama, vylezie aj zlezie sama, ja prídem len utrieť, presunie si schodíky a sama si umyje a poutiera ruky. Čiže áno, u nás to bolo aj o dozretí, nie len o učení, nebola som pohodlná ani lenivá. Tiež vidím, že v spánku sa zatiaľ ešte pocikáva, tak dám plienku, neurobím s tým nič. Podľa mňa to príde presne tak ako to prišlo aj na čas bdenia. Inak ak ešte nespí, ale už leží, vždy mi oznámi, že jej treba a tak ešte ideme, tiež ihneď ako vstane sa pýta na wc, nepustí to do plienky. Vidím, že to nie je o tom, že je pohodlná, ale ešte to proste nezvláda, keď spí.

Ak to mám zhrnúť, podľa mňa je to o kombinácií učenia + zrelosti. V tomto prípade by som ešte počkala, zamerala by som sa na predprípravu k odplienkovaniu. Ak to nerobíš, ber ju so sebou na wc, komentuj čo robíš, daj si tam nočník a nech sa na neho posadí kým si ty na wc, nech tam posedí hoci aj v plienke, čítajte knihy, dávajte cikať bábiky a podobne. Skús pozrieť 7dňovú metódu odplienkovania, tam je pekne popísaná tá predpríprava na odplienkovanie. A skús to proste o nejaký čas. A je podľa mňa jedno, či počkáš až do leta, alebo to skúšiš skôr, jediná nevýhoda v zime je, že nemôzeš zobrať nočník a dať dieťa vycikať vonku, ak by nevydržalo, lebo zima. Inak v tom fakt rozdiel nie je. Držím prsty!