Odplienkovanie 2 - ročného

linki90
10. júl 2022

Ahojte chcem začať s odplienkovaním synčeka.Nedàvno mal dva roky. Myslím že už sú tam náznaky,že je čas.Po obednom spánku má plienku suchú ,plienka mu už vadí strháva ju dole,pri kakaní sa schováva a vadí mu keď je pokakaný.Moja otázka znie ako začať.Už som ho zoznámila s nočníkom aj tam sedel vysvetlila som mu ,že tam sa ciká a kaká.Malý nerozpráva vie pár slov takže mi nepovie že mu treba cikať.Ako teda začať? ráno vstaneme dám dole plienku a nočník posadit? a tak dokola každú pol hodinu? Mám ho nechať holého od spodku či dať slipky/ kratase? dole si ich dať nevie zatial tak neviem.Pýtala som sa nato pediatričky na rizikovej poradni malý je 36 týžden narodený predčasne tak preto tam chodime na kontroly inak je ok.Tak ona že ho mám v intrevaloch posádzať ale tak že mu mám nechať plienky a keď ho posadím na nočnik dať dole plienku,neviem mne to nepride ako dobrý nápad predsa potom si neuvedomí že je mokrý keď sa pociká či? lebo ona že mi všetko pociká tak ale s tým rátam 🤷🏻‍♀️ neviem taka rada pediatričky.Čo vy nato máte dáke grify rady ako nato? hlavne čo máte chlapcov lebo tí sú náročnejší 🙈vďaka

ada_alica
10. júl 2022

@linki90 ahoj ja si to už celkom presne nepamätám ale našla som si na nete 7 dňový odplienkovaciu metódu a naozaj sme to dali za týždeň ale prvý pokus nevyšiel odložila som to o pár týždňov a už to klaplo vrelo odporúčam

mogaa
10. júl 2022

@linki90 pokiaľ sa sám nevie vedome vycikať, tak mu zbytočne vysvetluješ že treba cikať, že tam a tam sa ciká...pokiaľ sa ti sám vie vedome vycikať na nočník keď ho tam posadíš tak ho nechávaj bez plienky.....ale pokiaľ necíti potrebu že potrebuje cikať, tak kludne skúšaj ako povedala doktorka....našu išli odplienkovavať učiteľky v súkr.škôlke, tiež mala cez 2roky....trvalo to dobrých pár mesiacov čo sa všade pocikala a v kuse sme len prali.....potom ostala na 2 týždne doma (karanténa) a za týždeň sa odučila.....každé dieťa je individuálne, jedno necháš bez plienky a za týždeň je bez nehody odlienkované a inému v rovnakom veku to bude trvať ešte mesiace či ho necháš s plienkou alebo bez plienky....

4stanka4
10. júl 2022

@linki90 ja som akurat vo faze odplienkovania mojej skoro 2 rocnej (na konci augusta ma 2). Zacala som tak ze stale chodila s holou ritkou a mala len saty oblecene. Vela krat som nasla mlacku, utreli sme spolu a stale dookola opakovala ze sa to robi do wc. Plienku davam len na spanie. Po asi tyzdni prisla na to ze bude asi lepsie ked mi povie ze jej treba. Tak pride ze "be" a uz ideme na wc zatlieskame, splachneme, umyjeme ruky a mala cela stastna. Gatky si tiez este nevie dat dole ani hore aj ked sa snazi tak s tym jej pomaham. Trosku je problem este kakanie ale snad casom pochopi ze je to ako cikanie a patri to do wc. Nikdy dom ju nehresila, neposadzovala na silu. Prisla som na to ze sa jej viac paci klasicke wc ako nocnik- tam cika len ked ideme dlhsiu trasu. Ja som nesla tym sposobom ako si pisala ze posadzat stale lebo som chcela aby si ona uvedomila ze jej treba a nie ze ja budem na to mysliet za nu.

nwnw
10. júl 2022

@linki90 rano zobudis posadis a uz das trenky. Kazdu hodinu az 1,5h posadis na nocnik. A nauc ho vyzliect trenky. Ja som este na spanie nechala nejaky mesiac plienku. Ked bola sucha tyzden v kuse, tak uz som nedavala. Len pri chorobe sa to vie pokazit este.

zuzkaa1991
10. júl 2022

@linki90 ja som odplienkovala 2r. Podla "7dnovej metódy " skratka som dostala nervy kedze vzdy bol boj dat plienku prišla korona velka noc bez návštev tak rano som jej nedala plienku davala.som ju na nočník casto zacala.protestovat cca každých 20min potom som to predlzila jej zapisovala somnsj cas kedy sa vycikala podla toho som dalsie dni davala na nočník nerozprávala vôbec mi nechapala ;) chcela som to vzdat po týždni ale nakoniec sme dobojovali a na 12 den sa zacala pekne pytat resp ukazovať ked sa po tyzdni pocikala nechala som ju v tom mokrom vysvetľovala som jej ze treba sa pytat ukazat pisat kakat alebo utekat sama isla som po veci bud sa sama vyzliekla za ten cas alebo potom ja (cca 5min) kazde dieta je ine niekto sa naucil za 3 dni ine za dlhsi cas
ale urcite nespravit chybu ze ak raz nedate plienku ze potom zas date ;) dieta nebude chápať a zmetiete ho.....na gaucovku som dala igelit deku a tak sme sedeli 🤣
Na noc mala do 3.5r pokial nemala istu dobu suchu stale

beata_k
10. júl 2022

Panenko skakava. Neposadzaj dieta kazdu hodinu na nocnik. Podstata odplienkovania je v tom, ze sa pyta na nocnik a nie, ze sa ty trafis, ze mu akurat trebalo curat. Bud to chape alebo nie. Nedat plienku, dat gate a povedat nech sa pyta alebo nech prinesie nocnik. Pytaj sa, ci netreba cikat, ale neposadzaj. Este si zarobis na problem, ze ti dieta na ten nocnik chyti averziu a mas po odplienkovani.

andreatytler
11. júl 2022

@linki90 Ano urcite tam mas velmi vela znakov ze je pripraveny, ale zevraj dieta je pripravene na odplienkovanie ked vie chodit po schodoch hore dole oboma nohami. Vie to?
Najskor by som ho naucila si dat dole a hore nohavice. Urobte z toho hru. Postavte sa vsetci do kruhu a davajte si dolu nohavice a majte z toho velku srandu. Obliect nohavice ho nauc tak ze mu to ukazes sama na sebe. Polozis nohavice na zem, on si pred ne sadne a supne nohy do nohavic tak aby mu vysli z nohavic nozky. Potom sa postavi a nohavice natiahne tak ze si ich chyti vzadu na zadku, lebo ak taha len vpredu, nepodari sa mu to natiahnut cez zadok.
Nerozprava este vobec? Nic, ani jednoduche slabiky ako pupu, pipi? Ak nie, tak by som ste pockala, ak uz zvladne to, tak skus. Vzdy mozes prestat a pocakt.
Oblec len nohavice bez slipov, mokre nohavice mu pravdepodobne budu vadit a bude to dobra motivacia aby zacal cikat do nocnika a zaroven netreba tak vela utierat. Bez slipov, aby to bolo skutcne jednoduche, ale mozes skusit aj so slipami, lebo ak sa nauci bez, tak potom mozes mat zase problem ho naucit na nosenie slipov.
Nocnik mu daj do zachoda aby mohol mat tam sukromie. Ked bude robit pupu, vysvetli mu ze privries dvere aby mal sukromie, ale ze budes hned za dverami aby sa nebal.
Jedno rano vysvetli ze odteraz uz nebude mat plienku, ze ak pipi ide, tak nech povie PIPI a budete spolu utekat do zachoda. Date dolu nohavice, posadi sa na nocnik a urobi pipi do nocnika. Vysvetli vsetky kroky (nevynechaj napriklad to ako treba dat dole nohavice). Kludne mozes ukazat ako to robi macko prvy krat.
Ak sa da neplanujte velke vylety aspon tyzden aby ste sa mohli cele dni sustredit na nocnik. Mamicky zevraj nosia nocniky aj na ihriska ked su v trenngu. Neskor uz bude vediet necikat aj 2 hodiny a nebudes musiet brat nocnik na ihrsko.

U nas pomoha odmena za kazde pipi a pupu. Uz cele mesiace chcel splachovat ked som bola na zachode ja, ale nikdy som mu nedovolila. Vzdy som vravela ze splachnut moze az ked on sam urobi pipi alebo pupu. Na pupu mi tu jedna mamicka poradila tiez spray na smrad. To sa mu naramne pacilo ze mohol sprayovat. Prvy den chodil syn cikat kazdych 10 minut asi 2 hodiny. Nie preto ze by musel ale bavilo ho to a koli tej odmene a nechala som ho. Mal to ako velmi intenzivny trening novej ulohy. Teraz uz chodi len raz za par hodin.
Dalsia vec ktora mala velky uspech je cikanie a kakanie spolu. Vzdy ked som isla ja, tak som sa ho opytala ci to ide robit so mnou a vzdy isiel. Sama som na zachode nebola odkedy vie stvornozkovat, takze taketo spolocne seansy mi uz vobec nevadia.😀
Samozrejme ze prve pipi a pupu bolo obrovske halo, a velka oslava. A aj kazde dalsie treba pochvalit, hovienku zamavat na rozlucku ako sa splachuje a tak.
Mame taky nocnik, z ktoreho sa da vybrat ta stredna cast a vyliat/vyklopit veci do zachoda a aj to robi velmi rad on sam.
A ak mu nahodou vadi prebalovanie plienok, tak vysvetli ze ked zacne chodit na nocnik, uz nebudete prebalovat.

Asi uz mas odsledovane kedy robi pupu a ak je to napriklad pravidelne po ranajkach tak po ranajkach by som sa ho pytala aj kazdych 15 minut ci ide pupu.
Inak by som sa pytala mozno kazdu hodinu. Ak povie ze nejde, tak mu ver. Nedavala by som ho sediet ak mu netreba.
Ked to urobi do nohavic, povedz ze sa nic nedeje. s usmevom vymen nohavice a povedz ze nabuduce nech povie ze ide pipi aby ste mohli utekat na nocnik.
Pred odchodom z domu by som ho vzdy dala vycikat.

My sme odplienkovali 2.5 rocneho pred 2 tyzdnami. V sobotu rano som zacala a o 17:00 mu doslo ze cikat do nohavic je blbost a odteraz treba ohlasovat a utekat na nocnik. Odvtedy je cez den bez plienky s 2 nehodami. Na spanok este davam, lebo po kazdom spanku je plienka plna. Na to si pockam az ked bude sucha.

81anina
11. júl 2022

@andreatytler no s tym chodenim po schodoch keby som na to cakala tak nosi plienky doteraz😀 Obcas sa mu podari ist hore schodmi ze pekne strieda nohy no musi sa pritom drzat zabradlia alebo mojej ruky, dole schodmi stale priklada nohu k nohe....ma 2r8m odplienkoval sa v maji uz nema plienku ani na obedny ani na nocny spanok☺

linki90
autor
11. júl 2022

@andreatytler po schodoch vie isť hore dole ,no vie povedať asi 7slov takže nič moc .Od rána sme bez plienky zatiaľ dve cikania na podlahu.Skúsila som ho posadit no nevydrží tam sedieť :( dokonca má nervy tak asi ešte je skoro

kris_tin257
11. júl 2022

My sme odplienkovavali v septembri v apríli a teraz, Maly bude mať 3 roky v septembri, predtým dva razy totálna katastrofa nič si neuvedomoval nevedel to zadržať, teraz dali sme dole plienku kúpili sme nové hračky vyložila som ich aby ich videl povedala som mu keď bude cikať kakať do záchoda a bude sa pýtať dostane nové hračky no a ubehlo 9 dní a už nemá plienku ani na noc 😊 proste vyzrel došlo mu to a nové hračky zaberajú vždy 😀

deginko
11. júl 2022

Ja som odplienkovala dcéru v 18m a syna teraz pred mesiacom mal 1r11m...dcéra vedela rozprávať od 16m takže s ňou problém nebol...a syn ten nevie rozprávať vôbec..vie povedať pár slov...a keď chce cikat kričí Káva alebo chytá pipík...oboch som odplienkovala štýlom,že som ich nechala behať úplne holych po byte...a keď začali cikať rýchlo som chytila a posadila na nočník,aby tam docikali...a keď docikali tak sa tlieskalo..a vždy povedať,keď sa ti dá cikať.kakat chodí sa cikať tu..odplienkovala sa veľmi rýchlo...ale samozrejme uz predtym som upozorňovala každý deň a ukazováka kam sa má ísť cikať kakať... najlepšie je byť týždeň doma a nemeniť prostredie..nech si zvyknú...po týždni mi malý pekne bez nehody aj vonku cikal do trávy po stojacky....proste nemusí to dieťa vedieť rozprávať..ono ti vždy dá nejak vedieť že chce ak je už NATO pripravené

81anina
11. júl 2022

@linki90 u nas bolo v prvy den 2 x do nocnika a 6x do gati na podlahu posadzala som ho ja. Druhy den menej nehod a viac do nocnika zaroven si zacal sadat sam na nocnik. Ja som ho motivovala lentilkami za kazde ciko do nocnika dostal odmenu chvalila som ho vylievali sme do wc a splachoval sam to sa velmi tesil na to. A tak sa naucil... este vydrzat par dni aj tyzden by som skusala...moze sa chytit az neskor ake nauci sa

andreatytler
11. júl 2022

@81anina Veru neviem ci to je pravda s tymi schodmi, ale vela som o tom pocula tu na konikovi.
@linki90 Dala si aj nohavice alebo na holo? Ak sa ho opytas ci ide pipi, alebo pupu aj odpovie? Ak nie, mozes skusit neverbalnu komunikaciu... povedz mu ze ak ide pipi, nech sa pobucha po pipiku a ak pupu, nech sa pobucha po ritke. Ak nechce sediet, tak ho urcite nenut. Hlavne to ber ako zabavu a nieco prijemne a zaujimave. Ono dieta uz aj v hlase mami spozoruje ze toto je stresujuca vec, alebo zabavna.
Podla mna najdolezitejsie je ten prvy krat sa vycikat/vykakat do nocnika. Jednak konecne pochopi co od neho chces a jednak sa mu bude pacit ako ho za to vychvalujes. Mne este radili aj tak ze ak je na holo, tak byt ten prvy den neustale v strehu a v momente ked zbadas ze asi pojde cikat (vela chlapcov si zacne natahovat pipik napriklad) tak mu nenapadne podrzat nocnik pod pindurom tak aby sa vycikal do nocnika a uz potom chvalit ze ako krasne urobil pipi do nocnika a vsetky tie odmeny a tak. To iste pri kakani. Vela akcnych deti kaka nastojaka a vtedy podsunut ten nocnik pod neho, ale ak sa schovava tak to mu moze vadit, ze ho vyrusujes.

linki90
autor
11. júl 2022

@andreatytler no takže zhodnotenie prvého dňa .Nechala som ho na holo,od rána mi cikal na podlahu vždy pred tým som ho posadila a nič a sekunda nato pustil na zem.Na obedný spánok som dala plienku,bola suchá po zobudení som ho dala na nočnik vycikal sa prvý krát 🎉tešili sme sa zatlieskali pochvalila som ho .Doobedu cikal zhruba každú hodinu.No poobede katastrofa cikal každú polhodku a všade.Na postel, na gauč 🙈do nočnika nie.Za večerou sa vycikal do nočnika ja som ho posadila .A o 10 min nato cikal zase všade obcikal balkonove dvere ,znova gauč ,davala som ho na nočnik tam nič a behom na postel ,gauč a tam pustil 🤦🏻‍♀️a smial sa natom . A pipik si furt chytá a naťahuje ,myslela som že len vtedy keď ide cikať no nie .Dokopy cikal asi 15x z toho 2 razy do nočnika.A kakal dva krát na zem pri cikaní ale ostal šokovaný keď to videl 😀len sa mi zdá že veľa ciká a často nie? podvečer cikal skoro každých 15-20 min ikeď je pravda že pil veľa .Neviem či teda pokračovať či to má význam ,ale dnešok dosť náročný popritom aj variť a behať za ním ,vonku sme neboli

andreatytler
11. júl 2022

@linki90 Tazko povedat po prvom dni.
Tiez myslim ze cika prilis casto. Ak este nedokaze volou zadrzat moc, tak nemas sancu na uspech. Ale neviem ci to caste cikanie je preto lebo to nedokaze zadrzat, alebo preto ze ma z toho zabavu a tak nechce zadrzat. Ak je to len zabava, staci pockat par dni a dufat ze ho to prestane bavit.
Ja by som este vydrzala aspon 3 dni. Asi je pre neho zabavnejsie cikat vsade naokolo ako cikat do nocnika. Musis nejako docielit aby cikanie na nocnik bolo pre neho lakavejsie. Skus tie lentilky ako radili, aj ked neviem ci je to spravne.
Alebo skus dat zajtra nohavice a dufat ze mu to bude vadit ked budu mokre a nebude mat z toho cikania kade tade taku zabavu. A ked mu to bude vadit, nechat ho chvilku vytrapit s tym ze povies "Jasne ze ta hned prezleciem, len minutku toto dokoncim".

linki90
autor
11. júl 2022

@andreatytler no zajtra to skúsim teda s krataskami nech je v mokrom a za odmenu dám piškotu 😄 uvidim ako to ďalej pojde a ďakujem za rady 🙂

andreatytler
11. júl 2022

@linki90 Daj dlhe nohavice, nejake bavlnene co dobre saju tekutiny... cim viac mokrej latky sa mu lepi na nohy, tym lepsie. V kratasoch mu to moze len tak vytiect z nohavic a ani nebudu velmi mokre. My sme davali tenke bavlnene teplaciky.

81anina
11. júl 2022

@andreatytler
@linki90 veru oblec ho moj vobec nebehal na holo dala som mu slipky a teplaciky aby mu vadilo mokre naucila som ho stahovat a natahovat gate. Ked sa naucil chodit na nocnik odmenu teda lentilky som zrusila vysvetlila ze uz nemame a zobral to v pohode pekne cikal aj bez lentiliek

81anina
11. júl 2022

@linki90 To caste cikanie prejde aj moj casto cikal ale uz ked sa naucil chodit druhy den na nocnik mal z toho zabavu behom 15 minut cikal 3x podla mna to znamena ze to vie ovladat ze nevycika naraz vsetko ale po kuskoch. Dalsie dni sa intervaly predlzovali az vydrzi necikat aj viac ako 3 hodiny. Moj malo pije za den cika 5 max 6 krat.