Odnaučenie 5,5 mesačného syna od nosenia

eliska1309
22. apr 2014

Ahojte maminy. Potrebovala by som poradit ako odnaucit 5,5 mesacneho chlapceka od neustaleho nosenia. Ked bol mensi mal dost silny reflux a museli sme ho nosit nastojaka a zvykol si na to. teraz je problem ze nevydrzi sam lezat a ani v kresielku byt este aj mliecko mu zarabam tak ze jednou rukou ho drzim a druhou zarabam. ked ho polozim tak sa len jeduje a mrnci. a predsa uz je len tazky ved vazi 8, 5kg. kazdy mi vravi ze uz by mal vydrzat chvilku sa sam zahrat v hrazdicke alebo kresielku ale ked ho tam dam tak vydrzi mozno 5 minut a uz sa jeduje. Poradte ako ho odnaucit od nosenia? poprosim len seriozne odpovede (nie tipu chcela si ho tak ho nos). Dakujem

rebeka7501
22. apr 2014

@eliska1309 skús šatku na nosenie.

jul11
22. apr 2014

@eliska1309 pripadne nosic. a postupne zbysovat davku,ked nie je na rukach,jasne ze sa mu tam paci. tak ho daj na chvilu lezat a pedtym akos a zacne hnevat ho zober a pomaly predlzuj.

mimla
22. apr 2014

@eliska1309 Presne toto som mala aj ja - malý mal reflux a stále bol na rukách. To, čo ti hovoria, že by mal vydržať sám pusti z hlavy. Otázka znie: Vadí to tebe? Ak ti to vadí, tak až vtedy by som to riešila. Tiež by som sa zamerala na to, či sa tým nosením neničíš. Áno, všade sa dočítaš o tom, ako správne nosiť dieťa, ale o tom, čo to robí s matkou sa veľa nepíše. Napríklad si môžeš zničiť chrbticu, ak sa nakláňaš dozadu, či nabok, aby si mu na boku urobila pohodlné sedisko. Ako prípravu na pôrod tvoje telo uvoľnilo kĺby a s týmito uvoľnenými kĺbami si doteraz nosila dieťa. Čoskoro sa môže stať. že ak používaš ten úchop, že jednou rukou pridržiavaš dieťa pod zadkom, tak čoskoro môže prísť silná bolesť vystreľujúca medzi zápästím a palcom. Takže by som pouvažovala o nejakej nosiacej pomôcke. Ľudia tu pejú chválospevy na Manducu, ja milujem mei tai. Viem si predstaviť aj ringsling striedať na bokoch. Polročného chlapčeka od nosenia odúčať nie je dobrý nápad. Polročné dieťa sa predsa normálne nosí. Sú deti, ktoré sedia sporiadane kočíku, ale takých je menšina.

Môžem ti napísať, ako sa to zlepšovalo u nás. Prvé samostatné zabavenie prišlo, keď sa dal na štyri, potom keď sa posadil a potom keď sa postavil. Keď sa rozbehol, okolo jedného roka, už na rukách nechcel byť ani za svet. Na rukách vydrží tak chvíľu. V nosiči o niečo dlhšie. Také, že "odnaučiť" považujem, aspoň v našom prípade, za vtip okolia.

Aj ja som počúvala, že už sa má zabaviť sám a podobné múdre reči. Aj od vlastnej matky. Kým ho chvíľu nestrážila. Potom pochopila. Stále síce hovorí, čo by mal môj syn robiť a zvládať, ale otázka nosenia sem už navždy nepatrí.

Mali sme dva druhy lehátok, hojdačku a hraciu deku. Nula bodov. Trošku zabral kolotoč nad postieľku.

eliska1309
autor
22. apr 2014

mimla nosim ho na boku a tu bolest s tou rukou mam uz asi 2 tyzdne. problemi s chrbticou mam uz 14 rokov a to dost vazne. mala som koli tomu rodit cisarom ale doktor mi ho nechcel spravit.dufam teda ze ked zacne sediet a lozit tak sa to zlepsi...uz sa meviem dockat.skusim ho nosit v satke uvidime ci sa osveci

mimla
22. apr 2014

@eliska1309 Fúha, tak to skutočne doporučujem nosič. Nebudem ti klamať, čo poznám vo svojom okolí podobné prípady (a že sa tiež napočúvali poznámok z okolia), tak zlepšenie v tomto prípade neznamená, že sa ti mávnutím prútika doma malý plačko zmení na dieťa usmiate od ucha k uchu od rána do večera. Skôr sa naozaj sám zahrá aspon chvíľu a potom to bude pokračovať zase mrnčaním. Ale akonáhle sa bude vedieť zabaviť sám s hocičím, tak by som ten druh hry pre neho zdokonaľovala. Aby si neskončila nevládna. To by si sa už o neho starať nemohla. Držim palec.

xarra246
22. apr 2014

@eliska1309 Ja som na tom bola podobne, dcérka mala reflux, kočík neznášala, sama na podložke nevydržala - všetko som robila jednou rukou ako ty a tak potom padlo rozhodnutie kúpiť nosič. Hneď to bolo super a nadávala som si, že čo sme ho skôr nekúpili 🙂 A super bolo aj to, že sa človek všade dostal, nie ako s kočíkom 🙂

monhla
22. apr 2014

Staršia sa tiež neprehrala ani minutku sama. A to nemala ani reflux. Skúsila som klokanku /katastofa a ešte aj nevhodné pre deti/ a potom som kúpila ring-sling / šatku čo sa neviaže/ a tak sme nejak fungovali. Keď začala štvornožkovať, tak bolo lepšie. Keď začala chodiť, tak sa už dalo aj niečo porobiť. No stále bola "mamičkin maznáčik".
Uži si to!
Moja sa toho až presýtila a od cca dvoch rokov má vo mne takú istotu, že za mňou ani raz neplakala a nástup do škôlky sme zvládli na 1*. Tí čo ju videli ako malinkú stále nechápu, že tá samostatná a šikovná slečna je to bábenko, čo revalo na celý svet, ak ho maminka nemala na rukách.

P.S. Mladšia mala reflux a vďaka šatke sme to zvládli. Ale už s ozajstnou šatkou /neviem čoho som sa bála/ pretože sa nosila častejšie a aj si pospala a ja mám od 18 rokov tiež problém s chrbticou. No v šatke som nosila aj 18 mesačnú slečnu.

anicka246
22. apr 2014

Ahoj, možno sa veľa mamičkám nebude páčiť čo napíšem, ale fakt každé bábätko je iné, máme synčeka, ktorý má 7 mesaicov 4,5mesiaca mal koliky, cez deň, v noci.. reval ako pavián aj niekoľko hodín.. nosič? kúpili sme hádam ten najlepší čo môže byť a to Manducu za 100e, nechcel v nej byť ani za nič, tiež som nič pri nom neurobila, ani len na WC som nemohla koľko krát.. nemohla som ho položiť ani na chvílku, iba ked od toho revu unavený zaspal.. takže po 1. blbosť je to, že ti tu vravia, že sa nemusí prehrať sám, ja som fakt tých 4,5 mesiaca ani nenavarila... proste nič, len okolo neho ( a opak ti napíše ten, kto to nezažil) a po tých 4,5 mesaica, či je na deke, v kresielku, v hojdačke tak sa prehrá aj hodinku potom mu už zmením zase miesto, on už aj lozí a dvíha sa na nohy takže máme rozložený gauč a tam je jeho kráľovstvo, takže je fakt super ked sa prehrá sám, lebo si aj porobím doma, navarím atd...po tom dlhom nosení si myslím že si zaslúžime aj chvíľku pre seba... a po 2. aj to je blbosť, že sa z jedného dňa nemôže zmeniť.. ako píšem reval cez deň, reval v noci, a zrazu jedného večera, my pripravený na veľký plač (po papaní ako vždy), dala som ho do postielky (vždy som to skúšala aj ked vždy len plakal) a zaspinkal sám a to bolo prvý krát, od vtedy to skončilo.. koliky prešli, a malý sa len rehoce, ešte aj ked ho dávam večer do postielky tak sa smeje, začne si cmúľať palček a zaspinká.. takže, ja viem že každý má iný názor, iné dieťa, ja som ti napísal o mojom aby si vedela, že to môže byť aj tatkto a samozrejme aj ako ti píšu ostatné mamičky.. .takže veľa trpezlivosti, môže sa zmeniť zo dňa na deň, raz ho položíš a on sa tam ostane hrať... a držím palce

zitaje
22. máj 2014

@eliska1309 chciet oducit ani nie polrocne dieta od telesneho kontaktu s matkou, to je vlastne chciet oducit ho od jeho zakladnej potreby 😝 iste sa to da, ale nerobila by som to, podla mna je to priam skodlive. Take male dieta vresti za mamou nie preto, lebo je rozmaznane, tak naucene atd, ale preto, ze neustaly telesny kontakt je jeho priam fyzicka potreba. Ked ho nema, neciti sa v poriadku a horsie sa vyvija. Ja viem, ze je to obcas denervujuce, mam takeho doma 😀 A viem aj to, ze deti su rozne, jedno ma silnejsiu tuto potrebu, ine slabsiu. To je ako napr. potreba spanku - niektore babo spi dobre a vela, ine malo a budi sa. ALebo saci reflex. Jedno sa krasne prisaje hned v porodnici a taha, ine sa prisava nesikovne a treba si kojenie natrenovat.
Kazdopadne, rozhodne odporucam satku a nosit kolko sa len da. Moj ked je dlhsie v satke, obcas sa vyslovene tesi na prieskum na zemi 😎 ale musi byt dostatocne vysatkovany. AK ma ma nedostatok, reve, a to hrozne, nasi susedia si musia mysliet, ze tomu babatku snad ublizujem ci co, a pritom sa len napr. prezliekam a idem na zachod pred odchodom z domu, ale tie tri minuty kym sa vybavim, dokaze byt cely zasopleny a uslzeny a pocut ho az za rohom 😅 Potom ho zdvihnem, a o par sekund je vysmiaty 😵 .
A este odporucam knihu Koncept kontinua 🙂