Odlúčenie od prvého dieťatka kvôli pôrodu druhého

sumattra
24. sep 2014

Ahojte napiste mi prosim ako ste zvladali odlucenie od uz starsieho dietatka ked ste museli uz nastupit do nemocnice koli porodu druheho. Mala by som byt hospitalizovana pred planovanou sekciou a verim, ze moje dietatko hadam zvladne odlucenie ovela lepsie ako ja. Bude o neho dobre postarane kedze bude so starymi rodicmi a ockom. Nema totiz problem sa s nimi napapat, zahrat ci zaspavat. No ja som nejaka citlifka kedze bude mat uz 3 roky a neboli sme od seba este nikdy odluceni na viac ako pol dna. Poradte ako to zvladnut. Dakujem

ichbinich
24. sep 2014

@sumattra:
Ja som to nejak tragicky nebrala, jasne, ze mi bolo smutno. Ale ked dcera dostala zltacku a musela som ostat dlhsie, tak som si aj poplakala...
ALE: vedela som, ze so synom je manzel, neskor prisla aj moja mama (ratali sme, ze nas pustia skor), a chodili kazdy den na navstevu. Takze sme sa kazdy den videli. A syna sme tiez "pripravili" tym, ze sme si citali knizky a vysvetlili mu to. Vedel aj, ze prvu noc s nim bude babka, lebo manzel bude so mou/s nami v porodnici. Ani to nebol probem, a to dovtedy zaspaval vylucne so mnou.
Skus sa sustredit na to, ze po tych par dnoch budete spolu uz ako vacsia rodinka, aj s novym surodencom 🙂 A predpokladam, ze ta mozno okrem dna cisarskeho budu moct aj tak kazdy den navstivit.
To su asi najma tehotenske hormony, ale urcite to vsetci zvladnete 🙂
Vsetko dobre!

anabela2012
24. sep 2014

@sumattra ahojky...my teda ja som mala ten istý problem teda obavy alebo smútok,malá ma 2 roky a od seba nikdy preč ....zvladli sme to super...ja som sa vyplakala v aute po odchode do nemocnice a malá???ta nemala s nikým problem tých 5 dní čo som bola v nemocnici....aj ked ma chodili navštevovať nebol problem,miluje svoju malú sestričku...po príchode z nemocnice nejaku dobu davala pozor či náhodou zasa neodídem,bola teda ešte je tak trošku viac na mne napätá ale to len podla nálady...všetko zvládame s láskou,bola veľmi chápava ako ma uvidela po 2 dňoch v nemocnici tak sa tešila ale nie mne ale tomu že v náruči držím dieťatko a to je jej sestrička 😀 od vtedy na ňu dáva pozor 😀 😀 😀 😀 držíme palce

maribell
24. sep 2014

my sme to zvladli v pohode 🙂 maly je zvyknuy chodit na vikend k svokrovcom a dokonca bol s nasimi na dovolenke.. bol doma s tatinom a chodili ma pozerat do porodnice 🙂 ..

siska53
24. sep 2014

@sumattra mala sa narodila,ked mal maly 2r.a3mesiace. Nnastupovala som vecer pred sekciou a som si aj poplakala,no ani som velmi nestihla,lebo ma hned zamestnali sestry,ktore chceli to a hento kvoli sekcii,anesteziologicka tiez..a o 23 som uz bola taka unavena..aj sa mi chcelo plakat,ale mala ma zacala intenzivne kopkat,tak som sa viac sustredilq na nu,ved som sa uz na nu nesmierne tesila,ze som sa upokojila. Potom uz nebol cas na tomysliet,len ked ma prisli raz navstivit aj s nim,tak som si po odchode poplakala..
Ale zamestnavala ma mala,aj som to zacala brat ako relax,lebo ked sa vratim,deticky uz budu dve,tak som si uzivala to,ze mala dost spinkala a ja som si citala a rozpravala sa so spolupacientkou a aj oddychovala. Ale maly mi chybal,no fakt som sa upokojila. Tiez s tatom a starymi rodicmi.

lipiancanka
24. sep 2014

@sumattra Ahoj🙂 Ja som to brala tiez tak strasne citovo🙂 A to nas starsi mal len rok a pat mesiacov a tiez som od neho nikdy nebola prec. Tiez som mala planovanu sekciu a ked som odchadzala z domu tak mi slzy tiekli, ale v nemocnici to uz bolo fajn, uz som sa sustredila na druheho drobca a potom ma chodili kazdy den navstivit🙂 Akurat som trvala na tom aby bol pocas mojho pobytu v nemocnici doma a nie u starych rodicov, aby nemal pocit ze sme ho niekam odpratali....Ocko si pekne vzal dovolenku a na pomoc mu prisla babka. Zvladli to vyborne🙂

sonagolisova
24. sep 2014

@sumattra ano si precitliva - este asi aj hormony robia svoje 🙂 ...ale tak reaguje kazda matka ked sa chysta na nejaky cas z domu , nielen kvoli porodu dalsieho dietata...takze klud, bude s babkovcami a tatinom a presne ako pises , zvladne to uplne v pohode 🙂 nas mal tiez 3 roky ked som isla rodit dceru a vobec za mnou neplakal...ani do nemocnice pozriet nechcel ist, ze radsej s babkou na vylet, vsak babo uvidi potom doma 🙂 takze som videla, ze to nesie uplne v pohode len ja som si hned v hlave spriadala scenare ako mu bude tazko 🙂

zuzanka9999
24. sep 2014

@sumattra ahoj, presne toto caka i mna a mojho maleho synceka. neviem za aky cas mas termin porodu, ale ja som to vyriesila tak, ze ako som vedela ze som tehotna, zacali sme trenovat s odlucenim. kedze viem, ze kym budem v porodnici maly bude so starkymi, tak zacal u nich spavat raz za cas a nakoniec v augiste bol u nich 4 dni bez nas. ani si na mna nespomenul 🙂 tak mozno ak stihas este kym porodis, mozes skusit sa takto na to pripravit. ale neboj sa dieta to berie lahsie nez my mamicky 🙂

miku1
24. sep 2014

@sumattra Hlavne to neber nijak tragicky. Ja som nechala doma malú 2 ročnú s kľudným svedomím, že jej s ockom bude fajn. Bola denne aj s našimi, a zvládla to na 1. Dokonca až tak dobre, že keď ma prišli navštíviť, tak ku mne ani nechcela ísť 🙂 Akoby ma videla pred minútou a nie pred 2 dňami naposledy 🙂 Takže hlavu hore, budeš mať príjemné starosti s druhým bábom a ani sa nenazdáš a budete doma všetci 🙂

horana
24. sep 2014

@sumattra Som si ista ze dieta to zvladne, ale ja som sa aj poistila tym ze som si vybrala porodnicu kde som mohla byt aj so starsim dietakom, mohol by so mnou a muzom priamo na izbe, alebo sa aj da, ked chce mat cerstva mamicka viac kludu aby otecko ci stary rodic/ia boli s dietatom na izbe na tzv. "hoteli" ale vramci arealu porodnice a neobmedzene navstevy samozrejme. Rodila som takto v BS (docestovali sme v BA), mne to za to rozhodne stalo sa tam trepat. Doteraz si v dobrom spominam ako sme cela rodina na vecer jedli na izbe pizzu a kukali na TV, ako na dovolenke bolo 😀 . Cez den som sice s novorodencom nemohla opustit areal nemocky ale starsi vtedy 3r syn s tatinom stavali snehuliaka priamo na luke popred izbou kde som s malou lezala (izby su na prizemi), kecali sme cez okno, potom sa boli sankovat a zase dosli ku nam na izbu. Ja som sa rozhodla podporit tuto porodnicu tym ze som si ju vybrala aj pre tento aspekt, ktory verim pri trocha dobrej vole by mohol by mozny uz kde kade.

Len chcem povedat ze nemusime nutne znasat nutne negatovne pocity z odlucenia a potlacat prirodzene city, da sa to aj sklbit 😉

rena107
24. sep 2014

@sumattra ja prežívam momentálne to isté :( nebojím sa, že mu bude doma zle. Bude s ocinom tak toho sa nebojím. Ale neviem si to predstaviť, lebo keď som teraz len u lekára a volám mu čo robí tak mi je do plaču keď povie mami poď už domkov :( pripravujeme ho nato, že bude spať s ocinom iba a že mamina ide po sestričku do nemocnice. No ale uvidíme ako to zvládneme. Určite nie si citlivka 🙂 Ja to prežívam tak isto 🙂 Verím, že tých pár dní to vydržíme!

jana_eyre
24. sep 2014

no, mne bolo sice smutno - maly mal vtedy 20 mesiacov, este ani raz nebol bezomna.. jemu som nejako extra nakoniec nechybala.. v nemocke som bola pred porodom len jeden den /vyvolavacka/.. prvy den mi bolo smutno, lebo som len lezala.. druhy den som rodila - to som nemala cas rozmyslat, treti den som si zvykala na nove babo a sice mi stale chybal bola som dost zamestnana novym babom a celkom som si oddychla.. /nakoniec som tam bola 6dni - zltacka/

to vydrzis uvidis, treba uz trocha natahovat pomyselnu pupocnu snuru 😉

zuzka38
24. sep 2014

@sumattra
ahoj, vyhodou u teba je, ze mas planovanu sekciu - cize vies na to aj dieta aj seba pripravit. myslim tym, ze dieta bude presne vediet kedy odchadzas.
aj ked moj syn (3r) bol cele tehotenstvo na prichod braceka pripravovany a tesil sa, vobec to nezvladol kym som bola v porodnici.. odisla som v noci, aj ked den predtym som mu hovorila, ze to zrejme pride coskoro (kedye mi odisla hlienova zatka), ked ma rano nenasiel nechapal to.. prva navsteva v porodnici dopadla katastrofalne a ja som ju celu prerevala... nexcel ku mne vobec prist, ani pozdravit, na viac ako meter ku mne neprisiel a bol tam asi pat minut co sa tahal prec.. no pre mna hrozny pohlad 😒
vecer mi mm pisal, ze moj syn povedal "hnevam sa na maminku a nexcem toho davidka"
druhy den bol uz lepsi, prisiel ku mne ale velmi sa so mnou bavit teda nexcel, na brata stale ani len nepozrel.. neviem si predstavit, co sa muselo v nom odohravat.. kazda navsteva trvala max 10 minut.. viac tam nevedel vydrzat a ja som bola potom slzave udolie.
najviac som sa na svete tesila na odchod domov, ze budem konecne s nimi oboma doma.. a tymto dnom to bolo a je uz OK.
hlavne je, ze mu maly brasko z porodnice "doniesol darcek" - velky bager
tymto dnom sa stal jeho najlepsim kamaratom
takze sme to prezili nejako ale vsetko jedno mi nebolo...

drzim palce 😉

sumattra
autor
24. sep 2014

@zuzanka9999 u nas je to lahsie tym, ze som u nasich uz dva tyzdne kedze chcem ist rodit na antolsku aby som bola blizsie k porodnici ;) tak si uz zvykol na prostredie.

sumattra
autor
24. sep 2014

@zuzka38 na toto som sa pripravila, mam uz kupeny darcek tiez akoze ked uvidi sestru tak mu prinesie mc queena ;)

leporeloo
24. sep 2014

@sumattra tohoto som sa najviac bala ale ako ma schvatili bolesti mala som to uplne nahaku 🙂 myslim ze pod vplyvom okolnosti na to zabudnes aspon na prve dva tri dni ... a ked vas budu kazdy den moct prist navstivit tak to prejde velmi rychlo najma ak je naucene dieta samo zaspavat nevidim vtom problem
drzkajte sa 😉

jankali
24. sep 2014

Podľa mňa v pohode🙂 tiež som sa bála... no nakoniec ti ho doma v pohode zabavia🙂
Ja by som neodporúčala návštevy s malým v pôrodnici - predsa tam je stresujúce prostredie pre neho, a môže k bábätku len na chvíľočku, so samými usmerneniami... uvidí ťa na chviľku a nebude to také ako predtým.. ja by som ho doniesla až domov, tak ako to bude už potom spolu... tam si ho aj ustrážiš, aby bol v pohode.. malý vydrží, určite.

liebling98
24. sep 2014

@sumattra keď sa narodil druhý syn, prvý mal 3 roky. Zvladali to s tatom v pohode. Ešte pred pôrodom sme boli so synom kupovať darček pre bábätko, aby ho pekne privítal. Do nemocnice som si vzala malé autíčko, akože bábätko tiež synovi prinieslo darček.
Keď som čakala tretieho, skončila som mesiac pred pôrodom v nemocnici, drobci mali 4,5 a 1,5 roka. Boli 6 týždňov u svokry. Oni to zvládli v pohode, telefonovali sme si, rozprávali cez Skype. Nesmela som dať najavo, ako mi je smutno, vždy sme rozoberali každodenné situácie, čo robili, čo papali atď. Nebolo mi všetko jedno a veľakrát som si poplakala. Ale vždy som si hovorila, že kvôli tomu drobčekovi v brušku a tým dvom doma to musím zvládnuť a byť silná.
Držím palce! Zvládneš to, mysli pozitívne!

rena107
24. sep 2014

Žienky, ďakujem za nápad - darček od nového súrodenca 🙂 To ma vôbec, ale vôbec nenapadlo. Skvelý nápad!!!

katrinka8
24. sep 2014

@rena107 - ahoj, my sme mali to isté. Dcérka mala 3 roky a 5 mesiacov, keď sa narodil synček. Všetko zvládla v pohode, len asi prvé 2 večery pred spaním mala horšie, plakala za mnou vraj. Keď mi ale potom už volali z postieľky, tak už bola OK. Na návštevy chodili každý deň, tešila sa a bola strašne zlatá. Asi 10 minút po tom, ako prvýkrát prišli za nami do pôrodnice, mi pošepkala: Mami, ale necháme si ho, dobre? (akože bračeka 😀 ) Tiež jej braček doniesol darček - plyšáčika. Doteraz mu ho ukazuje, že: To si mi doniesol Ty, vieš? Len zatiaľ neviem, čo jej poviem, keď sa opýta, kde ho Tomáško zohnal v brušku 😀 Neboj sa, zvládnete to 😉