Odlúčenie od bábätka

13. feb 2024

Ahojte,
som v momentálne pre mňa ťažkej situácii a neviem sa rozhodnúť. Pred dvoma mesiacmi sa nám narodila druhá dcérka. Zatiaľ je plne dojčená a veľmi rada by som dojčila čo najdlhšie. Moju 4-ročnú dcérku čaká výber nosnej mandle. Bude to jednodňová záležitosť, ak pôjde všetko hladko. Rada by som však bola s ňou. Zároveň potrebujem a taktiež by som rada bola s druhou dcérkou, nakoľko ani ju nechcem stresovať odlúčením a tiež kvôli dojčeniu.
Je aj možnosť, aby bol so staršou dcérkou pri zákroku manžel. Viem, že to pre ňu bude veľmi stresujúce a ona si želá, aby som tam bola s ňou ja.
No, neviem čo mám robiť. Nechcem aby to staršia brala ako krivdu, ak by som ostala doma, aby bola smutná, viem, že to ľahšie zvládne v mojej prítomnosti. A zase nechcem ani bábo tiež stresovať odlúčením a k tomu by bola teda celý deň kŕmená UM z fľaše, čím nechcem ohroziť dojčenie. V deň operácie bude mať maličká 4 mesiace.
Aaach, poradíte mi ? Viem, že sa nakoniec budem musieť rozhodnúť sama, ale možno niektorá z vás bola v podobnej situácii. Ešte plánujem zistiť či nás nemôžu hospitalizovať všetky tri. Lebo na kojenie mi ju manžel nosiť nemôže, je to polhodina cesty.

glorikarebeka
13. feb 2024

Treba sa spýtať, volať priamo do nemocnice
Podľa mňa by nemal byť problém vás hospitalizovať všetky tri

koniarova
13. feb 2024

Prepáč, ale to ozaj robíš takú vedu z 1 dňa? Malej sa ozaj jeden deň nič nestane, keď bude kŕmená z fľaše. A bude predsa s otcom. Ozaj zbytočne preháňaš. Ja som myslela,že na mesiac odchadzaš.

anna_anicka83
13. feb 2024

Obidve dcéry boli na výbere nosnej mandle a boli s tatom. Ale oni s ním majú skvelý vzťah, ja nemám rada nemocnice, takže úplná pohoda. Keď bola druhá, tiež som mala kojenca doma a ani mi nenapadlo, že s ňou pôjdem ja. Dcéra nech si zvyká na tata, môj chodí často so staršími k lekárom, aby som sa ja nemusela vláčiť s malým.

dominikamacakova
13. feb 2024

So staršou do nemocnice, mladšia doma.

dominikamacakova
13. feb 2024

@anna_anicka83 ale jej dcéra tam chce ísť s mamou

ivik4
13. feb 2024

Musela som si precitat na kolko odchadzas este raz, ci naozaj pises len o 1 dni lebo podla prispevku to vyzera na tyzdnovu sluzobnu cestu.
Sla by som so starsou do nemocnice
Nestresuj

zuzkaa1991
13. feb 2024

Zakrok u nas bol poldna viac menej o pol8 sme dosli o 1 nas vyhanali prec ;) dieta si ani neuvedomuje ja som vahala 3r.v lete sme boli a viac som sa bala.ako dieta....po.prebrati kazde dieta inac.reaguje to je pravda treba len vediet ukludnut a hlavne nech si co najdlhšie spinka zobrat veci co ma.rado..nasa mala vyhodinu ze tv sme.mali na izbe takze pozerala po zakroku tv

koniarova
13. feb 2024

@anna_anicka83 poznáš niekoho, kto má rád nemocnice?😁

janka_266
13. feb 2024

Ísť so staršou, ta si to bude pamätať, narozdiel od mladšej, a nejdete na týždeň. Ja som musela do nemocnice od 8 mesačného 3x na týždeň, a to teda bol masaker pre oboch.

patka06
13. feb 2024

So staršou choď do nemocnice, nie je to ani celý deň, večer si zase doma.
S mladšou nechaj otecka, mlieko si môžeš odsávať a nechať mu zásobu na kŕmenie, nevadí, že s fľaše.

zuzanka.zuzu
13. feb 2024

mladšia ani nebude vedieť že si preč, treba ich nechať s tatom si budovať vzťah. aj častejšie a nie že "nechcem ju stresovať" 🙄

beata_k
13. feb 2024

Ucit babatko na UM kvoli par hodinam? Pride mi to zbytocne. Starsiu posli s otcom.

koniarova
13. feb 2024

@beata_k prečo na um? Veď si odstrieka.

koniarova
13. feb 2024

@glorikarebeka to ozaj by si sa dala hospitalizovať aj s kojencom?

beata_k
13. feb 2024

@koniarova Tak na flasu. Dojcene babatka sa to ucia tazko. A pre par hodin?

0silvia0
13. feb 2024

To bábo je malé, je blbosť ho mýliť s cumľom a kaziť si dojčenie a prisávanie a tvorbu mlieka. Moje deti nechceli piť z flaše odstriekané mlieko a toto nie je životne krízová situácia.
Vysvetliť staršej že s ňou pôjde otec, otec dovtedy nech popracuje na bližšom vzťahu ku staršej dcére tak, aby s ním rada šla, poprípade poprosiť babku alebo niekoho iného z rodiny. Je to jeden deň, nič strašné, poprípade naozaj poriešiť hospitalizáciu s kojencom, to by bolo ideálne.

maryetta
13. feb 2024

@beata_k podla mna je uplne jedno. Mozno je prirodzene ze starsia chce maminu. Lebo je s nou viac. Ako pocitam do zakroku su este 2mesiace. Dost casu nato aby pripadne sa starsej otec viac venoval. Az natolko aby nakoniec tam chcela jeho.
Ked bola autorka v nemocnici na porod tak predpokladam ze to tiez spolu s ockom doma zvladli.

tanyag
13. feb 2024

Takže nechceš stresovať 4 mesačné bábo, ktoré si ani nebude pamätáť, že si niekde bola a bolo s otcom JEDEN celý deň, ale stresovať 4 ročné dieťa, ktoré túži po tom, aby maminka bola v nemocnici s ním, to už ti blbé nepríde? To staršie dieťa si to bude pamätať ešte veľmi dlho. Veď len nedávno si bola preč od staršieho dietaťa - v pôrodnici. Tak teraz ukáž tomu staršiemu, že si férova matka a buď s ním ten jeden deň.

slavka1988
13. feb 2024

Určite by som radšej isla s dcérkou na vyber mandle ,teraz ta potrebuje viac ako mladšia dcérka a jeden deň sa nič nestane keď tvoje mliecko dostane z fľašky

gladys_07
13. feb 2024

So starsou do nemocnice. Mlieko odstriekat pripadne vybavit v nemocnici aby ti manzel mohol doniest babatko aspon raz/dvakrat na krmenie.

pohodacka03
13. feb 2024

Bola som so starsimi v nemocnici, 3 mesacny bol doma s babkou, mal UM +odsate mlieko a prezili to vsetci

lucia13022023
13. feb 2024

Nikdy by mi nenapadlo ťahať dieťa do nemocnice keď tam nemusí. Mladšie by som nechala doma, mlieko si odsajes a dáš zmraziť, do chladničky, to je jedno.. Ono si to fakt nebude pamätať, ale dcéra staršia áno, je to pre ňu stresujúce a chce tam mamu, chce ta tam ako oporu. Ja by som ani nerozmýšľala popravde a určite išla s nou.

vkatush
13. feb 2024

Keď som bola bábo, mama musela ísť s bratom na 6 týždňov do nemocnice na opačný koniec republiky.

Ten jeden deň je nič, šla by som so 4 ročnou do nemocnice.

cookie29
13. feb 2024

No vela podpory sa Ti nedostalo. Ja som to zazila a je to hrozne musiet si "vybrat" ktore z deti uprednostnis. U nas slo nastastie o jednodnovu zalezitost, rano sme prisli a poobede odchadzali domov. Ja by som si zacala odsavat mlieko (ziadne UM a ziadna flaska, tym mmozes ohrozit dojcenie a nech nikto nevyklada, mne sa to bohuzial stalo, takze viem, kto nezazil, nepochopi) a zbierat do mraznicky. Nech je odlozene. Mladsie nadojcila pred odchodom a sla so starsou do nemocnice. Mladsia moze dostat mliecko v pohariku, striekacke, cievke a pod... a zobrala odsavacku so sebou, respektive sa opytala v nemocnici, ci je moznost pozicat. A po navrate domov open bar. Ked pises jednodnova, spat tam asi nebudete ci?

cervenaruza123
13. feb 2024

Ide o jeden den, ale pre obe deti ten jeden den znamena vela. A istym sposobom by bolo ine, keby slo o nieco vazne, zivot ohrozujuce a by boli bez matky mesiac, to by sa cela rodina musela prisposobit. A ine je, ked ide o jeden den, kde je aj nepodstatne ako to bude, ale napriklad aj ten jeden den moze dost podstatne narusit dojcenie (su deti, co po flaske zacnu uplne odmietat prsnik napriklad) a len zbytocne komplikacie.
Autorka, ja by som na tvojom mieste v prvom rade zistila, ci tam mozte byt vsetci. Ak ano, nemas o com rozmyslat. Ak nie, zacat zvykat obe deti na obe alternativy. Starsia nech si zvyka na ocka, naznacovat jej, ze aj on s nou mozno pojde do nemocnice, ze podla situacie, nech si na tu myslienku, ze mozno pojde otec, pomalicky zvyka (mozes napriklad aj ochoriet a darmo budes pripravena ist ty, pojde manzel). Nech travia spolu cas. A mladsej skusit davat obcas z flasky. Nechat ju obcas dlhsie s otcom, ako to obaja zvladnu, ci sa bude vediet krmit z flase (moja to nevedela, bol to boj, ked raz mala problem s dojcenim a sme ju nutili pit aspon z flase, nevypila mi za cely den doslova nic z flase, museli sme aspon lyzickou po troske jej davat, aby aspon nieco sme do nej dostali). Pokial ti mala bude v pohode vediet pit z flase a budes vidiet, ze potom neodmieta prsnik a ze to s ockom zvladaju, sla by som so starsou bez vahania. Pokial starsia si zvykne viac na ocka a zacne byt otvorena moznosti, ze by s nou siel aj on, tak to bude vyriesene samo. A rozhodnete sa tesne pred zakrokom podla situacie. Zase nemyslim si, ze jedna ci druha moznost bude extremne zla pre kohokolvek, moja 3-rocna napriklad chodi k lekarom s ockom, ak je ta moznost, lebo pri ockovi sa menej boji ako pri mne sme zistili, take velke dieta uz aj s ockom musi vediet co to zvladnut. A zase take male dieta si nebude pamatat, jeden ci dva dni s niekym inym ho prilis neovplyvnia, akurat mozno to urobi sarapatu s dojcenim. Ale u vacsiny deti ani to nie. Takze daj tomu cas, pripravuj obe deti na obe alternativy a rozhodnete sa potom.
A komentare kriticke si prilis k srdcu neber. Riesis svoju situaciu, nie situaciu inych. Niekedy je tazsie rozhodnut sa o jednom dni, ked nechces nic narusit a potom riesit problemy s tym suvisiace (zazila som si problemy s dojcenim, spankom, ale napriklad aj s doverou kvoli somarinam, clovek sa tomu rad vyhne, ked moze) ako riesit dlhsie odlucenie, ktore ale vies, ze je nevyhnutne problemom sa pri tom aj tak nevyhnes. Ty sa vies, lebo ide len o jeden den. Tak logicky to viac zvazujes, lebo nechces ani jedno dieta ukratit o nieco a zbytocne si komplikovat zivot este navyse.

0silvia0
13. feb 2024

@cookie29 presne tak, v tomto období naskakujú aj laktačné krízy, čiže aj tento jeden deň môže ukončiť dojčenie. Pre ženy, ktoré nedojčili, je toto ťažké pochopiť, vtedy je jednoduché povedať, šupni fľašu, nič sa nestane, žiaľ, môže sa stať. Deti na umelom mlieku v tomto majú výhodu, ale u dojčených detí je to o inom.

mrkvicka060
13. feb 2024

fuha, uz zas sa netvarme, ze jeden den, ked dieta dostane 4x UM z flase, tak sa pokazi cele dojcenie, cely vztah s maminkou a vlastne chuda vystresovane dieta. Jasne ze chod so starsou do nemocnice, mozno sa boji, chce ta mat pri sebe, taketo kraviny ti praveze mozu narusit vztah so starsou, pretoze ta si to zapamata na velmi dlho a velmi nespravnym sposobom. Dvojmesacna vydrzi par hodin s ockom predsa, da si trosku umeleho mlieka, ak nemas navyse na odstriekanie (ja mam tri deti a nikdy som nemala navyse co odstriekavat) a bude to. Nerob to starsej ze tam s nou nepojdes, prepac, ale tej malej je to uplne jedno, ci si doma, ak bude syta a prebalena

queen_mary
13. feb 2024

Boze moj, to mi uz len je dilema. Ani by som nevahala a isla so starsou dcerou. Zasa sa tak neprecituj, tej 2 mesacnej je to jedno.

fiafia
13. feb 2024

Mojej dcére vyberali mandle a veru neviem si predstavit tam nebit. Je mala, potrebuje mamu. Mladšia dcéra to skôr vydrží s otcom kým staršia to bude brat ako krivdu a môže to narušiť zbytočne vzťah pre pár hodín. Okrem toho treba mladšiu zvykať aj na iné alternatívy kŕmenia. Jeden nikdy nevie co sa môže pritrafít

tamitamitami
13. feb 2024

Staršia si to bude pamätať, choď tam sňou. Môže to brať ako veľkú krivdu.
Manžel nech postráži doma bábätko môžeš nechať svoje mlieko (prípadne to môžte nakombinovať). Donesie ti ju, dá UM, dá tvoje mlieko z fľaše. Pri troche šťastia budeš okolo 15-16 už doma. Aj tak väčšinu času bábätko prespí kým budeš preč.