Syncek bude mat coskoro 2 rocky,rozprava minimum-par slov..Chcela by som to riesit aj cez logopediu.No neviem,ako prebiehaju taketo sedenia s takmer 2-rocnym dietatom.Dakujem za rady a hlavne skusennosti. 😉
@janaalzbeta u nas je logopedicka poradna,kde sa venuju uz aj 2-rocnym..Mna zaujima ci je tu nejaka mamina,ktora ma skusennost s tak malym dietatom-ako to tam prebieha 😉 So starsim synom sme chodili tusim od 4-rokov a trvalo to 3 roky 😖 Kazdy vravel-netreba nikde chodit-zacne cisto rozpravat,ked pojde do skoly 😀 Ja tento nazor nezdielam 😉 Sama som si vtedy vypýtala kontakt na logopediu a bolo mi povedane,ze mohli sme prist skor 😉 No starsi syn rozpraval-iba nie uplne cisto a mal problem s vyslovnostou R a L -co mu aj napriek tym sedeniam ostalo a robi mu to problemy v skole.. 😖
Maly rozumie vsetkemu-ukaze co chce-no uz ho to dost zlosti...ukazovat a "pistat" 😅 Povie mama,nie je,kde,mnam,baba...aj to niektore z toho nie az tak jasne.
Snazim sa deti neporovnavat-no uz ma to tak trocha aj trápi...
Do jasli nechodi,sme doma.
@nela82 ja som zasla k logopedicke s Matkom, ked mal 2 roky a par mesiacov a nelutujem. Kazdy ma na to iny nazor - starsie logopedicky tvrdia, ze staci zacat pracovat s dietatom od 4 rokov, mladsie odporucaju navstevu uz v 2 rokoch. Je na kazdom rodicovi ako sa rozhodne. Ja som nas objednala do BA do Centra reci. Konzultacia-sedenie pozostavalo z toho, ze Matko sa najprv hral a pani logopedicka sa ma povypytovala na priebeh tehotenstva, porod, vychovu, geneticke danosti (mozne ochorenia) ... Po vyplneni formularov, nastavila kameru a zacala pracovat s Matkom. O dva tyzdne sme isli po vysledok - kamerovy zaznam zhliadla aj psychologicka (samozrejme ked som s tym suhlasila) - vydychla som si, pretoze autizmus, psychicke poruchy neboli potvrdene. Dostala som niekolko stranovy posudok s tym, ako a co mam s Matkom cvicit. Dalsia navsteva bola az o 3 mesiace, pretoze Matko vobec nerozpraval. Aktivne s Matkom zacala logopedicka pracovat az v troch rokoch, to sme chodili raz do mesiaca a od styroch rokov chodime kazde 2 tyzdne po pol hodine.
Moja rada: nepocuvaj co ti hovoria laici, pretoze kolko ludi tolko nazorov. Ak mas pocit, ze syn a ty potrebujete odbornu pomoc, tak navstiv logopedicku. Ta ti najlepsie poradi.
Tu na MK je par tem venovanych problemom s rozpravanim:
https://www.modrykonik.sk/forum/detske-zdravotne-problemy/syn-ma-3-5-roka-a-nerozprava-ako-mu-pomoct/
https://www.modrykonik.sk/forum/ma-1-az-3-roky/18-mesacny-syn-nerozprava-mate-s-tym-skusenosti/
https://www.modrykonik.sk/forum/mame-doma-skolkara-3-5-rokov/ma-3-5-roka-a-stale-nerozprava-mate-to-podobne/
a dalsie....
@nela82 prva rada bola, ze ked hovorim s Matkom, tak sa musim k nemu sklonit pozerat sa mu do tvare a pozadovat aby sa na mna pozeral a tak sa s nim rozpravat. Takze nerozpravat sa tak, ze nieco robim a som mu napr. chrbtom a pod. V ziadnom pripade mu nehovorit nerozumiem, hovor pomaly, ak chcem aby slovo opakoval, tak mu poviem (aj dnes) prosim, nedavala som pozor, moje usko nepoculo, mozes mi to povedat este raz.
Dnes je Matko na tom lepsie, ale ziadna slava. Vobec si neviem predstavit, ze by som s nim nezasla k logopedicke a nechala to tak. Teraz je uz vo veku, ze si uvedomuje, ze nerozprava dobre. Naposledy u logopedicky sa uplne zasekol, pretoze vymyslela taku hru, ze bude detektiv a hlada v slove pismenko T, napr. auto - Matko mal povedat je tam T, ked povedala napr. siska, tak mal povedat nie je tam T. Matko vsak na vsetko odpovedal, ze je tam T a tak za kazde zlu odpoved mu dala cierny bod a za dobru cerveny bod. A nas Matej ako dostal 2 cierne body, tak sa sekol a odmietol spolupracovat. Poprosila som logopedicku aby ho neodmenovala ciernymi bodmi, pretoze 2 tyzdne odmietol cvicit. Suhlasila, ale vraj za 20 rokov sa jej nestalo aby dieta takto reagovalo. Tak som jej povedala, ze kazde dieta je ine a s kazdym dietatom musi pracovat individualne.
V dvoch rokoch vsak sme zacali len so slovami, potom s jednoduchymi dvojslovnymi vetami. Matko zacal naozaj rozpravat v troch rokoch a troch mesiacoch, ked zacal chodit do statnej skolky. Ale nerozprava dobre. Nas este caka "beh na dlhu trat" a uz boli chvile, kedy som to ja vzdala, bola som nestastna, ze nikam to nevedie. Ale zlepsuje sa, len to chce cas, pevne nervy.
Odporucam Ti krasnu knizku - je teraz v predaji, napisal ju Daniel Hevier - Hovornicek
http://www.martinus.sk/?uItem=96624
a vyborna je tato stranka
http://www.zsibrezolupy.biznisweb.sk/logopedick...
@nela82 hmmm tak to áno, ja nie som zase toho názoru,že netreba nikam chodiť............ak máš možnosť tak sa tam objednaj. Veľa mamičiek nikam nechodí. Mi ideme na liečenie, a budeme tam mať aj posedenie so psychológom no tak som zvedavá čo nám povie. Však ja rozmýšľam o tých jasliach............Vieš ty máš s čím porovnávať bo je to tvoje druhé bábo 🙂 . Proste nasleduj svoj inštinkt hádam ti aj nejaká mamka napíše čo má s tím skúsenosti...................... 😉
@trixi @nela82
Ja mám bohaté logopedické skúsenosti s oboma syslíkmi. Starší začal s logopédiou od 3 rokov, bol prípad dieťaťa s akcelerovaným vývojom, hovoril skoro, ale nie vždy zrozumiteľne, potom som prišla na to, že má prirastenú (opätovne) uzdičku jazyka a ako 2,5r. mu to operovali. Pol roka sme stratili, lebo mi nikto nepovedal, že jazyk treba rozhýbať OKAMŹITE po operácii. 😠 . Nácvik správnej výslovnosti trval 3 roky.
Mladší absolvoval tú istú OP keď mal dva roky aj niečo, cvičíme od toho okamihu a ešte dlho aj budeme...
Nelka, je veľa vecí, ktoré dokáže logopedička robiť aj s malými deťmi a ktoré môžeš robiť doma aj ty sama, formou hry: nafukovať balóny, bublifuk, veterníček (nádych nosom, výdych ústami, nie do líc, čo najdlhšie), dočahovať jazykom nos, bradu, kútiky úst (natrieť predtým nutelou, jogurtom), blizovať celé ústa, fúkať do chumáčikov vaty... je toho kopec.
Tieto cvičenia slúžia na rozhýbanie jazyka a svalov v ústnej dutine, ktoré musia byť pripravené pre správnu reč, deti ich berú ako zábavu a spravidla "cvičia" radi.
Kým začne logopedička s dieťaťom pracovať musí byť jasné, že nemá nejakú inú príčinu, prečo reč zaostáva (uzdička, zväčšená nosná mandľa, poruchy sluchu), čo zistí ORL lekár. Odporúčanie ti môže dať buď pediater alebo aj logopéd.
Veľa zdaru!
@syslica presne tak. Matkove oblubene cvicenie - maly stolik v obyvacke, papierova "lopticka" a fukame - kto da gol 🙂 Nevedel poriadne fukat, nevedel vyfuknut bubliny z bublifuku, este jedno cvicenie ma stale v oblube-fukanie slamkou do pohara vody 🙂 To som zabudla, ze Matko mal aj zvacsenu nosnu mandlu, ktoru mu vyoperovali a vtedy sa vyrazne zlepsil. Uff, uz sme toho preskakali 😉 Na to som uplne zabudla. 😉
@nela82 este mi od zaciatku odporucali cibrit jemnu motoriku, pretoze je uzko spojena s recou. A cvicit jazkyckom.
@trixi
@syslica dakujem Vam za rady 😵 😵 😵 😵
Mojmu starsiemu synovi zistila logopedicka,ked mal takmer 5 rokov,ze ma "prirasteny" jazyk 😖 Nevedel ho vobec pouzivat...z tych cviceni-nevedel takmer nic ☹ Cize v jeho veku sme museli navstivit krcne a tam mu starsi dr.brutalne "podrezal" jazyk britvou 😢 😠 ☹ Bolo to hrozne...Presli sme si tym....nie velmi dobra skusennost 😒
No velmi mu to nepomohlo.Za tie roky sa naucil ,respektive nenaucil ten jazyk proste nepouzivat az tak..Tym,ze nevie cisto vyslovit R a L robi chyby v skole..v slove ma byt R-on napise L,lebo to tak sam pocuje-sam si to takto nadiktuje...A naopak...
Malemu "prestrihovali" jazycek ked mal 2 mesiace-to uz som si sama vsimla pri placi.. ☹
No aj tak sa nie a nie rozhovorit 😅 Vyplazovat jazyk sa naucil az teraz niekedy..pred par dnami.No vyplazuje cez privretu pusu.
určite by som logopedičke išla, na konzultáciu skoro nie je, myslím, že ťa nevyhodí, aj keď som mala kopu detí, ktoré nerozprávali ešte v troch rokoch a teraz sa nedajú zastaviť 😉 Ale nedá sa na to spoliehať, ja si myslím, že ak matka má pocit, že s rečou dieťaťa nie je všetko OK, najneskôr vo veku troch, štyroch rokov treba ísť a nedať sa odbiť. Ak logopéd povie, že je skoro, našla by som iného. Totiž hrozí, že si dieťa nesprávnu výslovnosť zafixuje, berie ju ako normálnu (blízke okolie mu rozumie) a potom je ťažké niečo napravovať. A na odstránenie nesprávnej výslovnosti niekedy stačí pár týždňov, niekedy roky, aj to je individuálne. Treba rátať aj s tým, že dieťa spočiatku nemusí spolupracovať a zase nejaký čas uplynie. Čakala by som v tvojom prípade pol roka, maximálne rok a za ten čas sa snažila čo najviac s dieťaťom komunikovať - jednoduché vety - dve, tri slová, riekanky, piesne, nie TV.
@nela82, naša bambuľka bola prvý x u logopedičky, keď mala nieče vyše dvoch rokov...určite sa objednaj na logopédiu a nechaj zhodnotiť situáciu a navrhnúť plán liečby. aj s malými deťmi sa už dá pracovať, naša v dvoch rokoch vedela mama, tata a zopár citoslovcí.
inak je tu myslím fajn téma k tejto veci:
https://www.modrykonik.sk/forum/tema/maminky-ne...
@nela82 Nelka, tvoj starší syn si bohužiaľ zlú výslovnosť už zafixoval. S logopédiou ste mali začať okamžite po zákroku. To je hrôza, rodičia to nevedia, lekári nepovedia... mnoho sa dalo urobiť hneď. ☹ Koľko má teraz rokov? Možno by nebolo neskoro na nápravu, mohla by si chodiť k logo s oboma, ako to aj ja občas ešte robím (máme skvelú logopedičku a mladší sa od staršieho dosť naučil). Myslím si, že za správnu výslovnosť a elimináciu problémov v budúcnosti to stojí.
Rozhodne podebatuj s logopedičkou o oboch chlapcoch.
Čo sa uzdičky jazyka týka - syslíci majú sklon ku keloidným jazvám, obom napriek ranému nástrihu opätovne prirástla a potom sa robila frenuloplastika v celkovej anestéze, takže sa oplatí mrknúť aj na ten jazýček. A ako som už písala skontrolovať sluch a mandle. Keď dieťa zle počuje, logicky rozpráva menej, lebo niektorú komunikáciu nezachytí vôbec a niektorú skreslene... Ondríkovi takto zistili, že má len 30 % sluchu, mal zväčšenú nosovú mandľu, takže rovno kombi-OP na ORL...
Začnite pekne pomaly stimuláciou orofaciálnych svalov - to je to grimasenie, oblizovanie, vyplazovanie jazyka a fúkanie na rôzne spôsoby... veď to je hra, nie tréning 😉 ... postavte sa pred zrkadlo a škľabte sa, olizujte lízatká... a s logopedičkou potom nácvik jednotlivých hlások. Bude to pomalé, lebo malé dieťa sa rýchlo unaví a nesmie cítiť nácvik ako dril, ale výsledky určite prídu!
Ak chceš, mrkni aj do témy, na ktorú ti dala link buffinko, jej zakladateľka sisstin má chlapca s vývojovou dysfáziou a čo sa komunikačných problémov týka je naslovovzatý odborník.
Ahoj, my sme začali, keď mal Tinko 2 roky, a neľutujem. Po 6 mesiacoch začal pomaly rozprávať, rozbehlo ho to, ukázala nám presne ako máme komunikovať, tak ako opísala Trixi. Je dôležité prísť k log. skoro, pretože ak je nejaká porucha, môže to trvať dlhšie, kým sa odstráni. My sme boli aj včera u log. Potrebujeme sa naučiť L, R, sykavky, a ešte zlepšiť výslovnosť, ale vraj je perfektný, chodíme tam už 2. rok, ale od 3 rokov, už len raz za 6 mesiacov.
Poznám veľa prípadov, keď ku log. začali chodiť až ako 4 roční, a potom nestihli reč zdokonaliť do nástupu školy, nastali problémy v škole, zlé písanie diktátov, zlé čítanie, preto je dôležité začať od 2 rokov, nič sa tým nepokazí, všetko ja na báze hier. A hlavne - dôležitý je prístup log., my sme našli skvelú, s Tinkom si rozumie, bol a ja veľmi tvrdohlavý a ona to akceptuje, našla si spôsob, ako s ním komunikovať a dokonca tým pomohla aj nám.
@syslica prave ze my sme chodili od 4 rokoch k logopedicke..a ako 5-rocnemu sa zistilo,ze ma ten jazyk "prirasteny" 😨 Samozrejme hned po tom zakroku sme pokracovali dalej-ako celkovo sa zlepsil-no zase nie uplne je to fajn 😅 Ostalo mu akurat to R a L.No ked sa snazi a sustredi-tak to L obcas vyslovi celkom pekne...no len obcas 😒 My sme chodili na logopediu 3 roky.. 😒
U maleho si tiez myslim,ze sa mu ten jazyk zase zrastol...neviem-nedovoli s nim nicrobit.Musim spomenut aj dr.nech sa na to pozrie..
ahojte, tak my sa tiez trapime so zlou vyslovnostou, problem je, ze dcera tych pismen nevie povedat viac, a rozne si ich zamiena. proste tazka dyslalia.
s logopediou sme zacali ako 2,5 rocna - ale to nam povedala, logopedicka, ze je este cas 😠
od januara chodime k inej, ale ta nam dava hlavne cvicenia na doma a tie nam doma moc nejdu.
Vraj u nemam stresovat, ze to pojde.
ale ja som z toho velmi velmi smutna.
od sept. ma ist do skolky,neverim, ze sa to zlepsi.
ako sa vam dari cvicit doma s detmi? ja ju uplacam sladkostami, ale ona ked sama vidi, ze jej to nejde, tak je z toho smutna...
@u2jana cize mala tiez velmi nerozprava?Respektive nie uplne cisto?Nie je moznost zmenit logopedicku?
Mojej svagrinej syn nerozpraval tri roky-vobec..akurat mama,baba...ked nastupil do skolky zacal postupne rozpravat 😅 Teraz ma 4 roky,rozprava uplne vsetko.Troska susle,no krasne ho rozumiet 😉
@u2jana urcite ziadne uplacanie, a uz vobec nie sladkostami. u nas je to formou hry, niekedy cvicime ked sa spolu kupeme, niekedy rano v posteli, kedy nas to napadne, niekedy vonku ked kreslime na chodnik, niekedy doma. Ked sa Matko naposledy zasekol u logopedicky tak sme 2 tyzdne nic nerobili vsetko pozvolna, dieta to nesmie vnimat ako dril, ci nasilie. Je to tazke, ale da sa to.
@nela82, super a neboj, riešiť to tak či tak musíš, a čím skôr, tým lepšie...takmer vždy detičky s oneskoreným vývinom reči majú problémy s výslovnosťou, keď začnú rozprávať, takže logopéd je nevyhnutnosť. naša logopedička, keď už malá začala ako tak rozprávať vyhlásila, že taký prípad ešte nemala 😅 proste všetky možné odchýlky reči na aké si spomenieš, všetky má...závidím, že niekto rieši iba r, l a podobne 😀
nuž a jazyk, sluch atď sme mali vyšetrené ešte pred návštevou logopedičky, absolvovali sme aj neurologické a psychologické vyšetrenie, ke´dže naša dá sa povedať vôbec nerozpávala...a pýtala sa na to, či má vyšetrenia za sebou.
a koľko má tvoj starší syn teraz rokov? už nechodí na logopédiu? ona ho vyradila alebo ste sami odišli?
@u2jana, my sa dá sa povedať hráme, ako písala @trixi. kedy nás napadne, proste formou hry, ak ju to práve nebaví, nevadí, skúsime zas neskôr. počas dňa využívať príležitosť na precvičenie. pri jedle cvičíme s jazýčkom napríklad, pri kreslení sa toho dá veľa urobiť, no proste stále je príležitosť...
@buffinko
@trixi
@nela82
ona rozprava vela, tvori vety, otazky, spieva si, recituje - len niektore pismena nevie vyslovit, tak ich rozne komoli a nahradza. Ona mala razstep na makkom podnebi, od 9mes to ma zoperovane, vraj by to nemal byt problem.
Teraz zacala nosit aj snimatelny strojcek na predne zuby, takze to jej tiez vyslovnosti moc nepridava.
Snazim sa s nou cvicit raz denne pred zrkadlom, ked syn spi, tak sa hrame na navstevu u logopedicky. Inokedy nemam moc cas, lebo syn uz chodi, tak je nam stale v patach.
Do toho este riesime ziarlivost - ale ta je uz nastastie na ustupe.
logopedicku moc neviem zmenit, u nas je len jedna, vraj je dobra... len u nas tie vysledky nevidno 😖
Neviete mi poradit dobru logopedicku v BA? Starsia dcera sa potrebuje naucit len R a mladsia mi ako-tak zacala hovorit par prvych slov pred mesiacom, mam pocit, ze sa zlepsuje, no i tak by som ju dala rada pozriet niekomu skusenemu, nech posudi, ci nie je pozadu.
Ahojte mamicky,
vedeli by ste mi poradit nejake jazykove cvicenia na doma, hlavne na zlepsenie vyslovnosti hlasok "K" a "G"? K logopedovi este nechodime, ak sa to nezlepsi, v marci zacneme.
Dakujem!
my sme zacali riesit logopeda v 3 rokoch, ale vysledky takmer ziadne. vraj vtedy este moze mat obdobie vzdoru a preto sa nesnaží. ked mal viac ako 3 a pol roka, zacal sa viacej snazit, ale stale to bolo malo 30 slov, niektore so zlou vyslovnostou. teraz mame za sebou vycistenie usi a zavedenie stipuliek v celkovej anestezii ( cize mohol horsie pocut, hoci sme si to nevšimli ) a caka nas este operacia jazyka tiez v anestezii, bude teba aj par štichov. tiez mu jazyk podstrihli v porodnici ale nepomohlo to. takze moja rada je necakat dlho, najneskor v troch rokoch , kludne aj skor to začať riešit. nie kazdy zacne hovorit cisto a cele vety v troch rokoch ako to bolo u mna.
my sme teraz boli lebo nase dvojicky tiez velmi malo rozpravaju. logopedicka povedala, CIM SKOR TYM LEPSIE. takze necakat az do troch rokov, kym dieta zacne chodit do skolky. ak rec sa nespusti sama a nebude mat "kvalitu" inych deti v tom istom veku, tak treba ist navstivit logopeda a zistit ci je tam problem.
vyvoj reci nie je ako vyvoj fyzicky. tam sa tazsie dobieha ak sa nieco zanedba.
ani to ci dieta vyrasta vo viacjazycnom prostredi. nema vplyv na to kedy zacne rozpravat. takze ak doma rozpravate a rozpravate a dieta nezacne v jeho vekovom obdobi prislusne rozpravat, tak si dajte stretnutie s logopedom.
ked dieta nerozprava bude len v pripade, ze ani vy s nim nebudete komunikovat. takze nema sa to kde naucit. ale neverim ze ste tu jedna matka, ktora by sa so svojim dietatom nerozpravala a nechala ho "nachlucho"
no ja si myslím,že je to skoro. Každý drobec je iný. chodí do jaslí? Ja som si na mojom všimla keď je s inými detičkami je iný............ale môžeš sa objednať na konzultáciu ale ja osobne si myslím,že to je priskoro.Aj môj bude mať o 4 mes. dva roky a len tak si hmká kde je, ato, ham, mama. Ja som to konzultovala s pediatrom a poradila mi jasle,že tie dosť pomáhajú. Švagrinin syn chodí do jaslí má už dvaapol roka a pekne vypráva................... 🙂