Ahojte mamicky 🙂, moja dcerka je este malinka (6tyzdnov), takze na citanie rozpravok je este asi skoro, ale aj tak by ma zaujimalo odkedy ste zacali s citanim rozpravok svojim detickam? velmi sa uz na to tesim, pamatam, ze aj mne ako malej citali rodicia vzdy pred spanim, takze som sa to citanie a teda aj nocny spanok tesila cely den 😉 , dakujem za odpovede 😉
v tom veku som im spievala, rozpravky citame asi tak od pol roka... ale ked mas pocit ze chces citat, tak preco nie aj 6tyzdnovej, kludne...
@nanka3 kludne zacni aj hned, aj ked ti malinka zatial nebude rozumiet, co hovoris. ak sa jej to bude pacit rovnako ako tebe, citaj jej hocikedy. men hlbku hlasu, intonaciu, rychlost..... niekto detom spieva, niekto cita rozpravky 🙂 . ak ju to zaujme, mate o zabavu postarane nie iba pred spanim
Uplne super to napisala danula.ch, dieta reaguje najskor na rytmicky hlas rodica, mimiku tvare a pohyb oci, text vnima az omnoho neskor, ale pri citani sedis ci lezis vedla dietata, vnima tiez teplo a vonu tvojho tela a toto vsetko robi to spolocne citanie kniziek tak krasne pre dieta
Najskor si bude len citat riekanky a ukazovat obrazky, text dieta pochopi az neskor
My sme začinali s knižkami asi v 7-9 mesiacoch, ked sedela na šerbliku 🙂 to bola najoblubenejšia činnosť. Vyznam rozprávkových príbehov začala chapať až neskôr, možno okolo 2,5-3 rokov, odkedy čítavame rozpravku pred spaním každý večer. Mame slovenské knižky-Danku a Janku, Bob a Bobek, Deduško Večerníček, Štoplík, Ferdo Mravec atď., take tie novodobe rozprávky sa mi nepáčia. Malá knihy miluje, dodnes v sobotu ráno " číta na záchode"-t.j.pozerá obrázky 😀
my sme tiez citali snad od narodenia....ale nie ze len pred spanim ale kedykolvek pocas dna..tak v 3 mesiacoch uz zacal knizky aj vnimat..myslim tym, ze vnimal ze je nieco pred nim, dokonca nam knizocky pomohli aj aby pasol baranky, lebo inak nic 🙂 Takze aj pozeral obrazky ked to pomalicky zacal vnimat...a citali sme samozrejme primerane veku najprv riekanky, basnicky, versovacky....potom asi tak od 1-1.5r zabiatko, husatko, moj macik a tie klasiky co boli versovane a mali dej..a nas nemal ani 2 roky a uz to sam recitoval...zvykli sme si inak recitovat aj cestou vonku..sedel v kociku alebo kracal pri mne a sme si recitovali tie basnicky..a postupne potom uz kratke rozpravocky a pribehy..a tiez citame doteraz..vecer pred spanim samozrejmost..my sme vela citali aj na nocniku 🙂 Kedze malemu sa knizky vzdy pacili tak ho aj motivovali na serblik...isli sme kakat a pritom sme si nieco citali...a to robi doteraz....uz sam..vezme si knizky a sup na wc 🙂
Syn ostal sediet na zadku, resp. lezat apocuvat, az ked mal 3,5 roka. Knizky mal aj ma velmi rad, ale viac komentoval obrazky a pytal sa mozne aj nemozne otazky okolo toho, ale precitat celu rozrpavku bolo takmer nemozne...
Az moja mama ho "naucila" pocuvat: citala mu Buvirozpravky od Heviera, co mal este moj brat. A to sa mu velmi pacilo a odvtedy citame skoro kazdy vecer. Nasli sme aj pekne rozpravky v nemcine, aby mu mohol citat aj manzel, a teraz si vybera, kto a co mu bude citat 🙂
Ale venovat sa babatku nikdy nie je skoro 😉 Ked ta to bavi, citat jej, tak jej citaj. Uvidis, kedy ta bude dobre vnimat, a mozes citat. Bude to iba v jej prospech a v prospech vasho vztahu.
Vsetko dobre!
super, dakujem baby 🙂 nasa dcerka velmi rada pocuva, ked niekto rozprava, vyvaluje okale, aj ked place a zacneme sa jej prihovarat, hned stichne a pocuva 🙂 dokonca zacinam ziarlit aj na kolotoc nad postielkou, pretoze ten veselo sleduje a prihovara sa mu.... 😉
@nanka3 ja som citala velmi skoro,mali mozno 2 mesiace. Neslo o rozpravky,skor basnicky a kometovala,opisovala som obrazky. Pri malej som uz citavala rozpra ky hadam od 2-3.m.,lebo to mal stuplik uz 2rocky a mala som z jednej strany malu,z druhej jeho,takze ona pocuvala uz aj rozpravky. 🙂
Ja zatial rocnemu spievam iba pesnicky, uspavanky a riekanky. To sa mu paci, knizky mi hned chce brat z ruky a trhat 🙂
My sme prvu knizku kupili, ked mal maly asi 6 mesiacov. Bolo to malicke leporelo o krtkovi, pri ktorom sme skor opisovali obrazky. Teraz ma syn 15 mesiacov a knizka je "rozdelena" na niekolko dielov. 🙂 Odvtedy k nej pribudli aj dalsie leporela a knizky s riekankami. Citanie / opisovanie obrazkov a rozpravanie pribehov je u nas ritual pred spanim. Ked sa spomenie knizka, maly si to zamieri rovno do postele, kde si spolu citame.
1/2roka..tie take prstove;) hmatove;) potom take, KDE sa otvaraju jednotlive casti ;), teraz sme presli na riekanky...
Od dvoch rokov uz citame normalne knizky. Dovtedy som pribeh skracovala citanim obrazkov a ich ukazovanim.
Ja som asi strelená ale staršiemu synovi som začala čítať, keď mal asi dva mesiace - normálne rozprávkové knižky. Nespustil zo mňa zrak, mala som pocit, že moj hlas ho celkom fascinoval. Možno aj preto, keď bol starší, miloval, keď som mu pred spaním čítala. TAkže čo sa mňa týka, na čítanie nikdy nie je príliš skoro
moju kočku čítanie nebavilo dlhoo....ale teraz posledné dva mesiace si berie knižky a prezerá si ich...máme rok, ale ešte nečítam, skôr pozeráme obrázky a hovorím čo je tam nakreslené, prípadne ona je celá nadšená, keď spozná zvieratko čo tam figuruje 🙂
Začali sme úplne od mala riekankami a postupne sme prešli na zložitejšie kalibre. Menšia má takmer 4 roky ale ešte stále sa nevie sústrediť dlhšie ako 10min
My čítame dcérke cca od 1/2 roka, začali sme jednoduchými riekankami a pokračujeme rozprávkami až doteraz....Moje dieťa má teraz 5 rokov a na čítanie sa vždy veľmi teší a my ako rodičia taktiež🙂