Ahojte, mam 7 mesačne bábätko. Keď na nu zavolám, občas sa otočí, občas aj usmeje. Sama málokedy nadväzuje ocny kontakt. Vie ho nadviazať aj udržať ale proste hra sa na podložke ( dava veci do úst, hadze kadečo, stvornozkuje-este nesedi) a ja jej rozprávam a ona si stále robi svoje..málokedy na mňa zdvihne zrak a pozrie na mňa. Keď ju má manzel na rukach napríklad tiez pozera kade tade , občas sa na prihovorenie sa pozrie ale často nie alebo pozrie na sekundu dve a už si pozera kade tade. Proste mam pocit, ze sama akoby nepozera okolo seba ze kto kde je, skôr na hracky a okolie. Tiež malo zvukov vydáva. Mava obdobia(par dni) kedy si pisti a robí nejaké zvuky ale potom je viac menej ticho.
Pri kúpaní na mňa vie pozerat aj pri krmeni(už pomenej) alw pro kojeni vobec. Stalo sa párkrát ze sa pozrela alebo usmiala alw to skôr výnimočne... celkovo mam pocit takeho odpojenia od nej akoby ma nepotrebovala, len na to kojenie a ze by som ju nosila....
@iqoska jaj, zabudla som. Takmmi to príde také nie v poriadku...ci je to normalne ?
Ako si predstavuješ očný kontakt 7 mesačného dieťaťa?
Že bude na teba civiet od ráno do večera? Svet okolo je zaujímavejší a tak sa venuje zmysluplnejšie aktivitám ako je koordinácia ruka oko ústa
7 mes. dieťa zareagovalo na tvoj hlas, pozrelo sa na teba. Všetko ok
@pribinak tak práve nepozera sa na mňa keď na neho rozpravam... ako pozrie ale skôr tak 50na 50... a keď sa dacom zaoberá, napríklad zuzlanim, tak môžem byť aj v jej zornom poli a rozpravat na ňu a ona nic... absolútne... neviem no sama od seba len tak málokedy nadviaže kontakt.... príde mi to také... zvláštne... aj zvuky malo produkuje... absolútne nemusi na mňa civiet pol dna..o to mi nejde...
Keď si ju dáš blízko pred seba znesie tvoj pohľad do očí? Či hneď uhne pohladom?
Opísané príznaky velmi pravdepodovne svedčia pre autizmus....
... u matky.
@iqoska myslíš napríklad na kolená oproti sebe? Ked bola menšia, tak to bolo asi jedine miestk kde na mňa celkom pekne reagovala, teraz tiez vie, ale pozera kade tade, alw keď ju zaujmem niečím, tak vie... ono aj keď ju prebalujem tak vie na mňa pozerat ale viacej pozera inde a keď jej rozprávam niečo, tak kuká ďalej do okna a potom z nicoho nic sa na mňa zadiva a počúva ma... proste také divné reakcie.....
Plače za tebou keď ideš preč? Keď sa na nu usmeješ usmeje sa aj ona?
Ale toto nie sú divne reakcie, ona nebude na teba cumiet jak tela na nove vráta. 7 mes dieťa má pozornosť akváriovej rybičky . Ona pozrie a tým je to vybavené
Ja neviem, ale ty silou-mocou hľadáš problém, alwbo čo?
@iqoska neplače, stvornozkuje ale nechodí za mnou..par krat prišla, ale ked na nu volám a to sa dávam na zem na jej úroveň, tak väčšinou nič... vie sa usmiať na mňa ale nie vzdy , akoze treba sa snažiť..alw ma dní ked ma lepšiu náladu a usmeje sa ked sa usmejem aj ja....
@pribinak áno silou mocou hľadám problém 🤣🤣🤣 ked by dieta na vas divné reagovalo respektíve malo reagovalo ako by ste sa cítili?
Konzultovala by som to s pediatrom. Ale v tomto prípade z vás dvoch si tá divná Ty.
Máš šikovne dieťa
Máš viac deti? Lebo znieš ako keby si mala prvé a mala paničky strach čo s ním je.
90% deti do roka má svoj svet - jedlo, spánok, zuzlanie veci a nič iné ich veľmi nezaujíma. A keď sa usmievajú, tak potom na všetko 🙃 počkaj pár mesiacov do roka a potom to skús ešte raz prejsť. Uvidíš že dovtedy sa kopa veci ešte zmení, keď nie o mesiac, tak o dva..
Máš také nejednoznačné odpovede. Ťažko povedať. Na SK tak skoro nevedia diagnostikovať dieťatko. Každopádne to sleduj a spomeň pediatričke. Ťažké prípady vedia okolo 18 mesiacov. Najčastejšie sa diagnostikuje od 2,5 roka staršie.
@pribinak prepáč, ale konzultovala som a poslala nas na neurologiu, a predstav si ze sama videla ze tak nereaguje ako by si predstavovala.... ja sa pýtam, či niekto nemá skúsenost s takým správaním a potom sa to všetko neskor upravilo...nič viacej..niekedy nechápem ako môžu byt iné mamky take neempaticke k druhým mamkam, keď ani nepoznajú poriadne situáciu ani dieta .... ako si prišla na to ze som divná???
@lenkakravcova nie je to moje 3 tie ...a preto mi to príde divné lebo oststne sa takto nespravali...
@iqoska tak lebo nie je ze vo svojom svete zase uplne....
Nuž čo ti poviem... Chceš osobnú skúsenosť... V roku sa to zhoršilo. To nemusí byť váš prípad. Ja som vedela už v pôrodnici - vtedy to bol len taký neurčitý pocit, že niečo nie je OK.
@iqoska a od narodenia sa vam daco nezdalo? Osobná skúsenosť ma zaujíma áno;)
V tom prípade mením názor. Ja si nepamätám aby moje nejako veľmi v 7 mes nejako nadväzovali očný kontakt a počúvali, ale mne aj deti začali rozprávať tak okolo 2r prvé slová, v 3r vety a potom to šlo už ako po masle.. Ale ak máš viac detí ako píšeš a ostatné ti reagovali v tom veku inak, tak určite zájdi na tú neurológiu s bábätkom.
Nezniesla pohľad do očí z blízka, ihned uhla pohladom. Chýbajúci socialny úsmev, nerada sa pestovala - odtláčala sa pästičkami, neplakala za mamou, nevítala rodiča, nikdy nedala PaPa, necitlivosť na bolesť, nulový pud sebazáchovy, v roku prestala reagovať na oslovenie, prestala rozprávať mama, baba, ham. Zhruba toľko do roka čo si pamätám.
@iqoska socialny usmev ma aj keď nie vždy, na oslovenie je to také divné.... pozera radšej farebné tričko a tak..alebo potom na sekundu dve kukne. Inak zvuky skoro žiadne nerobí...nevie so preložiť hracku z ruky do ruku... mňa nevita..spi so mnou v posteli a ráno reakcia žiadna, na manžela lepšie reaguje aj na mladsieho syna...
@iqoska a dnes ste na tom ako?
Tiez mam 7mesacnu akurat. Ma dobry ocny kontakt-obzrie sa, ked ju oslovim menom, usmieva sa a vyhladava ocny kontakt, je celkovo velmi kontaktna. Ale z toho, co popisujes nevidim vylozene nejaky problem
PAS, MR, ADHD, opozičná vzdorovitá porucha, neverbálna
@iqoska ako to davate? To je mi ľúto...
Nuž ako...Ľudia nemajú predstavu aké to je.
ja by som povedala ze ak sa ti nieco nezda daj na svoj materinsky instinkt. Nehovorim ze tam musi nieco byt ale radsej to asi treba riesit. Ak nic tak nic a ak nieco tak budes vediet. Mozno je to iba povaha ale mozno nie. Ka mam 4 deti, vsetky su ok ale kazde uplne ine. Neda sa to nejako asi pousslizovat z pohladu matky ale lekar vie viac
No ako počkala by som este 1-2 mesiace, vtedy uz to dieťa ma poriadne reagovať, vyhľadávať matku stále pohľadom , aj ostatných, prejavovať záujem o dianie okolo, Hracky,ľudí, vsetko, co ukazujete . A zdieľať , to znamena, ze ked ma nieco zaujímavé , pozre na vás, ako reagujete .Viem to porovnať, mam dieťa autistu aj zdravého a presne to bol rozdiel medzi nimi.
Aj ten záujem po prebudení , ze syn autista od mala
Pozeral do steny, neplakal vôbec, a oveľa viac ho zuijmali veci, nie tvare.
Nuž a čo by si sa rada opýtala? Lebo otázku si nepoložila.