Obedňajší spánok

miushka13
9. dec 2014

Ahojte. Chcem sa len poradit kedze maly ide od januara do skolky a posledny mesiac mame problem s obednajsim spankom. Stale je to o tom ze si lahnem s malym do postele a zacne vymyslat plakat pyta sa na zachod jednoducho robi vsetko mozne len aby nemusel spat. Ja si ho nevsimam robim sa ze spim alebo mu vysvetlujem ze musi hajat lebo ide do skolky a tam hajaju vsetci. Chodime spat okolo 13tej a vstava rano okolo osmej. Nechcem aby mal problemy v skolke. Myslite ze spravim dobre ked uz teraz prejdem na skolkarsky rezim? Ze ho budem o 7.00 budit a o 12 uz budeme lezat v posteli ?

timea7
9. dec 2014

myslím, že nie je podstatné, o koľkej tvoje dieťa vstáva a o koľkej ide spať, ale akým spôsobom trávi hodiny medzi zobudením sa a popoludňajším spánkom. Ak bude aspoň hodinu, dve aktívne tráviť čas vonku, myslím, že poobede zaspí. V škôlke deti zaspia väčšinou z toho dôvodu, že majú každú minútu vyplnenú činnosťou, cvičia a vonku trávia čas aktívne.

siska53
9. dec 2014

@miushka13 no moja skusenost-maly od 17m.vynechaval popoludnajsi spanok a od 3r.spal len vynimocne..ako 4,5r.nastupil do skolky. Tam vraj obcas chvilu spi,skor vsak lezi,oci vraj musia mat zatvorene..ale lezi,vydrzi tam lezat,aspon teda ucitelky sa mi na to nestazovali.
Podla mna sa nemas coho bat. Ja som predtym ani rezim nestihla zmenit,kedze az koncom.augusta sme sa dozvedeli,ze nam ho vezmu a my sme este sli na dovolenku a po navrate hned nastupil. 🙂 ale akusit mozes. Aspon nebude prekvapeny. Doobeda maju aj naucne aktivity a chodia von v case ako my priblizne.akurat jedlo a spanok mavaju skor ako my doma.

miushka13
autor
9. dec 2014

Chodime vonku kazdy den . Kazde doobedie. Niekedy sme vonku hodinku niekedy dve . Ale aj tak zo spankom je problem. Vcera sme boli vonku od 9.30- lebo som nieco musela vybavit potom sa maly hral na ihrisku zastavovali sme sa vsade nahanali a aj tak zaspal o 14tej a od pol 1 som s nim lezala v posteli

siska53
9. dec 2014

@timea7 to nemusi byt pravda,moj mal dost aktivit po vonku,aj doma stale volaco,je zivy,temperamentny,ako som.uz pisala,ani v skolke nezaspi vzdy alebo len na kratko. Dcera chodila i na plavanie a teraz na cvicenie a myslis,ze je lahke ju uspat? Z tych x kurzov po plavani zaspala raz!!! cestou domov a to sme sa vracali v case,kedy inokedy pri menej narocnych aktivitach schopna zaspat bola.

siska53
9. dec 2014

@miushka13 poznam.take..

miushka13
autor
9. dec 2014

@siska53 Aj to som uz skusala ze ho nedam spat. Ale tak to odkvecne o piatej :D takze toto nepraktizujeme 🙂

timea7
9. dec 2014

som učiteľkou v škôlke, takže viem svoje. A dieťa predsa nemusí poobede spať, stačí, keď si oddýchne pri rozprávke, tichej hudbe. Väčšinou nespia deti, ktoré nemajú pravidelný režim a majú počas dňa priveľa podnetov.

miushka13
autor
9. dec 2014

@siska53 asi mame neznicitelne deti :D no este to skusim zo skolkarskym rezimom a ak to nevude fungovat tak uz len cakat co sa z toho vykluje v skolke 🙂

miushka13
autor
9. dec 2014

@timea7 my sme mali rezim stale lenze posledny mesiac ako som uz napisala je to hrozne . Aj ked si s nim len oddychnem citam mu lezime v posteli potom mi odkvecne o piatej siestej. Ked zas idem s nim spat ako vzdy a cakam kym zaspim potom bedajboze ist spat vecer

timea7
9. dec 2014

@miushka13 opravujem príspevok, budila by som ho skôr, evidentne mu ešte spánok chýba, ak ti potom zaspí o piatej šiestej, so škôlkou sa nestresuj, tam si poradia

miushka13
autor
9. dec 2014

Pisem jak tatar :D malo byt- cakam kym zaspi 🙂 aj ked je pravda ze obcas zaspim skor ja :D a dalsie nevydarene slovko je nedajboze :D

siska53
9. dec 2014

@miushka13 nas je jak duracelka..on odkvecol len obcas...ak teraz,kym bol doma s nami,tak 1-2xza mesiac..a to este zaspaval tak o 21-21:30,a bol hore casto aj o 6:30!,v pohode,culy...

miushka13
autor
9. dec 2014

Tak rano vstava cca o osmej. Ideme spat o jednej, teda lahnem si s nim. Ked konecne zaspi spi asi tak 1.5hodiny niekedy len pol hodiny. A v noci prespi cca 10 a pol az 11 hod stalo sa ze aj 12 hodin spal

timea7
9. dec 2014

@miushka13 nerieš pravopis, kontrolórky pravopisu z MK už zrejme spia 😀 😀 😀 😀 , ja už na to tiež skoro nevidím....niekedy deťom pomôže zmena času zaspávania, posúvala by som opatrne, postupne

siska53
9. dec 2014

@timea7 my sme prave pravidelny rezim mali. Aj co sa tyka jedenia a vonkajska..malokedy bola vynimka. Normalne hranie,vonkajsok-ihrisko,nrjaky nakup nie ale kazdy den bol..
Ale kamoska ma nechtiac upozornila a jednu vec,ze ked davala malemu zelezo,ze bol aktivnejsi..ze asi ho ma uz privela,tak to vysadi... No a mojmu pri jednom.vysetreni zistili zvysenu hladinu,no dr.to neriesila,asi to podla nej nevadi,lebo sa riesilo nieco ine.

miushka13
autor
9. dec 2014

@siska53 no my s manzelom sa nestacime cudovat co vsetko ten nas drobec cez den pobeha pochodi povystraja a pride vecer on este 2 hodky vyjednava :D kde sa to.v tych detoch berie 🙂 ja som sice tiez z tych akcnejsich ale odtial potial :D

siska53
9. dec 2014

@miushka13 to uz je malo hodin medzi spankami..vsimla som si u malej,ze tiez uz potrebuje vacsi rozostup,aspon 6hodin (pokial.nie je nevyspata z predosleho dna). Skus ho nenasilne budit skor.

siska53
9. dec 2014

@miushka13 ja som bola schopna byt do 23hore..a poobede sa mi tiez nechcelo spavat.ale musela som aspon lezat-nariadenie kardiologicky. Tiez som bola vrtula.

timea7
9. dec 2014

@siska53 môže na tom niečo byť, veľmi pomôže aj zníženie cukru v strave, dieťa ho má dosť v jedlách, nepotrebuje žiadne sladené nápoje, ani čaj, cukríky, keksíky, lízanky a pod. blbosti už vôbec nie

miushka13
autor
9. dec 2014

@siska53 no ja chodim bezne spat o pol jednej jednej a uz o 7 najneskor som hore a pijem kavu 🙂 mus mi hovori ze som nezmar. Fungujem tak cely den a mam viacej energie jak moj mangel co spi 10hodin :D

danieli
9. dec 2014

U nas to bolo podobne, nasla som fintu, maly doobedu dokaze zaspat uz po 4 hodinach (vstane o 8-mej, 12:00 lezime a dokaze rychlo (do 15 minut) zaspat, ak to presvihnem a dam ho spat o 13-tej, zaspava dlho aj hodinu, spi hodinu dve, poobede vsak musi byt hore aspon 7 hodin, aby mi vecer pekne zaspal, vacsinou ho ulozim o -tej a do 21:00 zaspi, pre mna nieco uzasne, kedze predtym chodil spavat o 23-tej

miushka13
autor
9. dec 2014

@timea7 no ked je so mnou doma sladkosti malokedy. . Caj nesladeny a voda z vodovodu. Sem tam dzusik. A uz ked sladke tak za obedom ale len velmi malo. My sme skor na slane 🙂

danieli
9. dec 2014

Ulozim o 20-tej

miushka13
autor
9. dec 2014

@danieli to naozaj? Len 4hodinovy odstup? Ale to ho za tie 4hodinky musis riadne znicit :D

siska53
9. dec 2014

@timea7 do 2r.sladke nedostaval,jedine riedeny a teda do 2r.maxi riedeny dzus,kedze mal problem a pitnym rezimom,tak som mu cca 15.m,lebo bolo leto,vzdy trosku dala.. Viem,ze aj cukor to vyvolava,no paradoxne teraz pije viac vody-cistej ako pil este prednedavnom(nas tato pije velmi casto pije prave sladene napoje,moje dohovaranie 0bodov,teraz az trosku lekarov pocuvol),sladkosti jedava rovnako,obmedzujeme,co sa da vtedy,aj teraz,no zmena ziadna.. Ja aj malokedy robim sladky obed,lebo ja to nejak nemusim.. A ked sa da,sladime xylitolom..neviem.sice,ako posobi na telicko,ale aspon neskodi zubkom. No tato ho naucil na sladke ranajky-lekvar,med,nutela...a on sa teraz v tatinovi vidi. Asi tak.

timea7
9. dec 2014

@danieli presne toto som mala na mysli, každý z nás má v sebe hodinu, kedy zaspí ľahšie, už to tu na MK bolo spomínané, neviem to ale nájsť, ak sa tá hodina prešvihne, je zle, no neviem, či ju nemám prešvihnutú už aj ja 😀 😀 😀 😀 tak dobrú noc

siska53
9. dec 2014

@miushka13 dcerka je tiez dakedy schopna zaspat v pphode po 3-4hodinach..a dakesy ju neuspim vobec..tiez sa jej to obcas stane..

danieli
10. dec 2014

Vacsinou za tie 4 hodiny stihnem navarit, obcas prechadzku, zit zaciname az poobede 🙂 dokonca spi lepsie a skor ak je to dopoludnie pokojne, bez prilisnych vzruchov, ked sa rozsali alebo mame navstevu trva dlhsie dat ho do poriadku