Obdobie vzdoru u 3,5 ročnej dcéry

anomois
25. jún 2021

Ahojte, vie mi niekto povedať ci niečo podobné zažil, utesit ma pripadne dohodiť lexaurin? 😂😭🤦‍♀️
Dcéra (3,5r) vždy dobre poslušne dieťa, posledné mesiace za všetko mrnci, reve, keď niečo nedostane hneď rev, má soplik rev, nie je po jej rev...Nič jej nechýba, má krásny život plný lásky a objatí (materiálne ma tiež všetko)...
Je to obdobie vzdoru??? Ako na to reagovať?
Ja už som skúšala všetko.... pekne vysvetliť, nevšímať si (co je pri tých decibeloch ťažké), dat trest, a áno dostáva už aj po riti (ukamenujte ma) ale je to fakt ťažké zvládať...
Nie je taká nonstop ale keď prídu tie stavy mňa ide poraziť..
Budem vďačná za akýkoľvek tip radu ci skúsenosť.

monika494
25. jún 2021

@anomois pozname, ale zial neporadim. Tiez by ma zaujimalo co s tym

dskjhfdlkdjhl
25. jún 2021

@anomois Nenechat sa placom vydierat a vydrzat, cim budes doslednejsia, tym lepsie.

lienka9
25. jún 2021

@anomois neviem co s tym,mame take male vrestadlo doma :D 90% zlaticko a tych 10% ked ma amok som aj sama prekvapena kde sa to v nom berie.a zial z toho prekvapenia urcite nereagujem uplne vhodne.odporuca sa klaknut si,ocny kontalt a vysvetlovanie.ale je to na nic :D lebo ked ma amok mozem sa aj na hlavu postavit nezaberie.ked sme sami tak cakam, kym sa ukludni a opat vysvetlujem,ale niekdy ked to hranici s nicenim majetku alebo ohrozovanim zdravia mladsej dcery zial obcas aj na zadok padne , to jedine ho vie naozaj hned stopnut :( ale inak len vysvetlovat a cakat aby to preslo..teda dufam :D

monika494
25. jún 2021

@lienka9 to je ako ked ma fospely nervy, no marne budes v tej chvili pozerat do pci a cosi vysvetlovat 😄

tehotna40
25. jún 2021

Asi ta nepoteším, ale syn má už 4,5 a trvá to stále,už to niesu také tie plače s nervami ale tiež keď neni po jeho plač a po novom sa začal aj zdúvať, väčšinou pomáha si to nevšímať a určite si nesmie plačom niečo vydupat alebo povieš nie a plače a povie ano, lebo potom to neprestane. To vysvetľovanie je na 2 veci keď ma takúto chvíľku, to nepomohlo ani raz. Raz to prejde, len čakať ze kedy, a obrniť sa trpezlivostou alebo tým lexaurinom 😀

cariad
25. jún 2021

@anomois Je to úplne normálne aj pre ňu (pre jej výboj) aj tvoja reakcia keď. Je si zvyknutá a ešte nemáš hranice nastavené lebo bola vždy dobrá. Skús možno ešte nabrať trochu viac trpezlivosti. Ono ju to prejde a nahradí sa to niečím iným.
Neviem to veľmi trefne preložiť tak prikladám v angličtine:
Tiresome Threes= Threenager
Feisty fours
Fearsome 5's
Simmering 6's
Stroppy 7's
Evil 8's
Nightmare 9's
Terrifying 10's
Veľa šťastia 🎈💕🍀

mabenn
25. jún 2021

@anomois ja to mám od 1,5 roka, má 3...zvykneš si

vendulka80
25. jún 2021

Jeeej vitaj v klube. My s tym bojujeme uz 1,5 roka a to ma 3. Tu nepomoze nic len pevne nervy aj ked je to neuveriteľne ťažké niekedy nenacapat výchovnú na zadok. Ked zacne vyvádzať a nema dôvod zacnem mu počítať pomaly do 10. Pri čísle 4 uz vie, ze je zle a usmrkano ukrivdene povie “mama uz som pokojný”😂ale toto tiez nie vzdy plati.

gleep1
25. jún 2021

“Materiálne ma všetko” no dieťa nemusí mat všetko. Vlastne by nemalo mat všetko. Prečo ma materiálne všetko? Akože jedlo oblečenie áno. Ale nemusí mat každú hračku, nemusí mat trampolínu aj bazén ma dvore, toto je tvoje správanie ktoré z nej tiež môže robiť nevďačné s ničím nespokojne dieťa. Radšej žiadne hračky než izba plna hračiek, vážne.

Za to že si ju zbila ta kamenovat nebudem, len nahlas poviem čo sama vieš- nezbila si ju pre to aby si ju niečo naučila alebo jej vysvetlila, zbila si ju aby si si ty ulavila. Nabudúce keď sa budete s mužom hádať ponukni mu líce, že nech si uľaví. Nech si vieš predstaviť ako sa cíti ona keď si to predstaviť ocividne nevies a plrozmyslaj nad tým či by ti to v hádke a nervoch pomohlo. Lebo viem, že so správaním dcéry ti to nijako nepomohlo. Vážne si treba na malom bezbrannom dieťati treba ventilovať svoje slabé nervy? Skús radšej meditáciu. Keď plače jej krik do teba naráža ako do pevnej steny, máš v sebe veľký odpor. Uvoľní sa a nechaj ten plač cez seba prejsť, buď prázdnym-oknom. Nerob tomu kriku vo svojom vnútri odpor.

A viac si ju všímaj keď je dobra. A nevšímaj si ju keď je zla. Pre dieťa je lepšie keď si ho rodič všíma krikom než keď si ho nevšíma s láskou v srdci. Vždy jej vysvetli prečo nemôže byt podľa nej a stoj si za svojim. Povedz jej že ju máš rada, ale že vo svete to takto funguje.

Naozaj nervami spravíš ešte viac nervov. Ka viem že je to ťažké, sama som pár krát zdvihla hlas keď som mala problémy mimo dcéry a ona do toho začala byt hnusná. Proste take rovnice ako že z facky vzijde dobro a z kriku pokoj nefungujú a nikdy fungovať nebudú. Z pokoja vzijde pokoj a z lásky láska. A pamätaj- aj keď ta dieťa nepočúva, buď si ista že ta SLEDUJE. A to čo sleduje, to napodobňuje a cely život na 90% napodobňovať bude. Keď chceš pokojne dieťa v prvom rade buď pokojná ty.

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
gleep1
25. jún 2021

@beata_k lebo posledných 20 rokov tu mame psychologické výskumy a neurovedu ktorá vie presne skúmať následky takého chovania.
A ako som napísala- ta po riti nie je pre dieťa, je pre to aby si uľavil rodic. Keď nevies inak narábať so svojimi citami než tým najprimitivnejsim spôsobom, tak čo ti mám povedať. Trieskaj si svoje dieťa koľko chceš a nepracuj na sebe a sebaregulacii pocitov. Je to tvoj život a tvoja voľba.
A píšeš to tu ako keby sa po ulici prechádzali sami šťastni psychicky vyrovnaní naplnení ľudia 😂 Lebo mne sa to nezda. Zda sa mi, že väčšina ľudí nevie nájsť v živote šťastie a zmysel, že väčšina ľudí ma problémové vzťahy. 99% (trepem a možno aj nie) ľudí ma komplexy menejcennosti a nedostatočnosti a tieto sa nerodia v dospelosti- tie sú z detstva- z toho čo rodicia v nervoch nakricia a spravia. Keď nadavas dieťaťu, keď ho biješ, ono neprestane ľúbiť teba, ono prestane ľúbit seba. A potom ten svet tak vyzerá. Ľudia bez sebaucty. Nežijú, prežívajú. A ani nevedia čo by chceli. Lebo na tom čo by chceli nikdy nezáležalo, záležalo len na tom, čo museli.

Keď sa ti paci svet (hlavne ten psychicky svet) dnešných ľudí, keď si príliš pohodlná na použitie vlastnej hlavy a zapnutia kritického myslenia, tak pokojne pokračuj v tom, čo podľa teba funguje 1000 rokov. Lebo podľa mna to nefunguje.

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
gleep1
25. jún 2021

@beata_k tak to ti teda tlieskam za to, aká si exaktná a ako si krasne vedela spočítať ten počet generácii na ktorých to funguje.

Nie je komplet cela planéta psychicky narušená? To si tiež niekde vyrátala? Podľa mna bolo celkom psychicky narušené keď sa ľudia chodili verejne pozerať na popravy a mali to zábavku tak ako máš ty teraz modrého koníka. Podľa mna bolo extrémne narušené obdobie pred 80 aj 100 rokami. Takú malu malinku chvíľu nedavno sa tu zabíjali malé deti lebo sa narodili zlým rodičom. A ty si myslíš že ľudia sú teraz iný? Naozaj si myslíš že keď sme boli pred 80 rokmi schopní robiť take zverstvá, že za tých 80 rokov sme sa niekam posunuli? Sme tu státisíce rokov, tie státisíce rokov boli roky krvi bolesti a utrpenia. Teraz sme tu. Stále tie iste zvery. A ty o tom svedčis.
Prepáč, ale ja som sa rozhodla ísť inou cestou. Tou, ktorou si mylsim že bude najlepšie, aby sme ako ľudstvo išli. Cestou bez utrpenia, cestou kde sa ľudia budú učiť ovladat svoje city a pracovať s nimi.(nie potláčať city, to je rozdiel. Vnímať ich, snažiť sa ich pochopiť..) Lebo už nemusíme byt zvieratá. Byt zvieraťom je momentálne najhoršou voľbou. Naši predkovia nemali tie možnosti, nemali tie informácie. My ich mame. Môžeš robiť to čo tu robili tie “tisíce generácii” ktoré robili milióny zverstiev. A ktoré sa stále robia. Ja verim že mame väčší potenciál. A že treba o tom hovoriť.

gleep1
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
marrydreamkas
25. jún 2021

@gleep1 ahoj, prosim ta vymaz ten odkaz nech na ti stranku nechodia ludia.som na to v nevedomosti co to je klikla a teraz neviem, ci zaspim alebo idem zvracat...nechapem ako je mozne,ze taka stranka nie je zablokovana.to vazne sa na to ludia chcu pozerat???viem,ze si to myslela v dobrom,ale prosim nerob takejto stranke "reklamu".dakujem

andreatytler
26. jún 2021

@marrydreamkas Dakujem ze si dala upozornenie.

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
gleep1
26. jún 2021

@beata_k tak ho budem pevne držať, som silnejšia než svoje dieťa

A pozri sa, aj keby som stratila nervy lebo by som práve prišla o prácu, dostala pokutu a pohádala sa s mužom a dala by som mu po zadku tak čo... nič. Ja si viem predstaviť mnoho situácii kedy by som minula veľa energie na vyrovnávanie sa so situaciami tak, že by mi energia na dieťa už neostala a jednoducho by mi vystrelila ruka. Veď sme ľudia, väčšinu z nás nikto s citami pracovať nenaucil, je to pre nás ťažké. Ale nebudem nikdy takéto chovanie ospravedlňovať a hovoriť že je v poriadku, považujem to za zlyhanie na úrovni sebaregulacie a nieco, na čom treba pracovať.
To len na doplnenie aby si si náhodou nemyslela že keď dá niekto facku alebo po zadku tak ho odsudzujem. Neodsudzujem ani teba, len si mylsim že si ešte vnútorne nevyrástla do takej podoby, aby si pochopila to, čo sa tu snažím povedať. Je to spojene s tým, čo som písala už vyššie- je velmi ťažké vytrhnúť sa zo vzorcov ktoré sme ako deti dostali, len malo ľudí je ochotných a schopných absolvovať tu cestu. A hlavne väčšina z nás mala fyzické tresty a malo ľudí ma takú sebareflexiu aby si uvedomili ktore správanie rodičov spôsobilo tie ktoré ich vnútorne pocity (komplexy?) Všetci svojich rodičov lubime a vela si tým pádom mysli že nespravili nič zle, veď ich lubime. Nie sú schopní spojiť sú to s pocitami na hlbšej úrovni. A veľa si ešte povie že si to zaslúžili.
Želám ti, aby si našla silu pracovať na svojom vnútornom svete, na rozvoji, na sebauvedomení, verim, viem, že by ti to mohlo zlepšiť kvalitu života a vzťahov- aj s tým najdôležitejším čo máš- s tvojim dieťaťom/detmi 🙂🙏🏼

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
gleep1
26. jún 2021

@beata_k ja som pridala stránku, nie video.
Narušená nie som, stránku poznám od chalanov z intraku a nie som psycholabilny človek čo sa zrúti keď niečo take vidí, ja si krutosť sveta na rozdiel od teba, čo vravíš že je úplne v poriadku a nenarušený, uvedomujem. Nepotrebujem pred tým zatvárať oci, práve naopak. Aj take veci vedia naučiť- napríklad vážiť si to, kde si sa narodila a čo máš.
A áno, ocividne máš problém s nervami a podľa mna by si mala na sebe pracovať. Vyrovnaný človek tak ako reaguješ ty nereaguje.

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
anomois
autor
26. jún 2021

@gleep1 myslím ze nazývať to bitim dieťaťa je trosku silný pojem, je rozdiel bit dieťa hlava nehlava a dat mu po zadku... Dostala som aj ja ako dieťa a ďakujem za to rodičom že ma zaradili keď si už nebolo rady... Každý máme iný názor a výchovné metódy a ja si rada nechám poradiť od človeka co si mysli ze ma dobru radu nie odpoveď na všetko... Matky ktoré si myslia ze dokážu všetko najlepšie sú väčšinou práve tie najhoršie a to vám povie aj odborník... Správny návod neexistuje môžeme si navzájom radiť ale ne tváriť sa ze mamzaruceny návod na všetko...

gleep1
26. jún 2021

@anomois ja som nikde nevyjadrila niečo take že viem všetko najlepšie a ani nie že mám zaručený návod. Vyjadrila som len že ľudstvo nie je najlepšia verzia ľudstva aká byt môže a že aj my môžeme prospieť k tomu aby mohlo byt trochu lepšie. Nemusis si to brat k srdcu keď sa ti take konštatovanie nepaci. A mylsim si že moja rada že nemáš byt ako tvrdá stena a robiť vnútorný odpor kriku bola dobra. Mne takáto myšlienka pomohla vo viacerych situáciách, ale ak to nie je tvoj štýl a hľadáš skôr iné rady tak prosím, to je tvoja vec.
Želám ti nech sa dopracujes tam, kam sa dopracovať chceš 🙏🏼

gleep1
26. jún 2021

@anomois no a inak ďakujem že ma tak nepriamo nenapadne označujes za najhoršiu matku aká môže byt. Dúfam, že sa apson po takomto inzulte cítiš lepšie keď už nič iné dobre z toho vzísť nemôže.
Čakám na vyjadrenie odborníka ktorý podporí tvoje tvrdenie a označí ma za najhorší druh matky za to, že si mylsim že by človek mal na svojom vnútri cely život pracovať. 🧐❤️

tatisna
26. jún 2021

@anomois musíš to len pretrpieť, ešte 2 roky a bude lepšie. Nepomôže skoro nič, iba občas dat dieťa k babke a pod, vtedy mas pokoj. Skus ho nebit, nezaberá to, dieťa to nechápe a Ty budeš potom ľutovať a budes sa považovať za zrudu. Naš tak začal zo dňa na deň zlostit v 2 rokoch, trvalo to do cca 4 a pol. ale ešte ajj teraz po zlosti alle už nie neznesiteľné.