Ahojte, mám 2,5 ročné dieťa, ktoré rozpráva veľmi málo. Max dvojslovné vety aj to úplne jednoduché, poprípade pridáva vlastnú hatlaninu, ak chce povedať niečo dlhšie. Tento problém už riešime s logopedičkou a mám pocit, že napredujeme ale veľmi veľmi pomaly. Okrem toho sa s ním snažiť navštevovať rôzne centrá a chodiť medzi deti aby sa mu zlepšila reč a tu nastáva problém. Posledné dva týždne nech s ním idem kamkoľvek urobí svoje. Niečo mu nedovolím hodí sa o zem, začne vrieskať, púta na seba pozornosť, berie deťom hračky - samozrejme nič z toho mu nedovolím tak sa potom hodí o zem a vrieska. Väčšinou potom odchádzam s vrieskajúcim dieťaťom na rukách a plus ho ešte tak nakladať do auta - no žiadna sláva....Dnes som to už nedala a rozplakala som sa aj ja....Bojím sa s ním už chodiť medzi ľudí a najradšej by som s ním bola len doma na dvore. Doma takéto scény nerobieva. Vždy len pri cudzích detoch a ľudoch. Neviem čo mám robiť ako pri ňom postupovať, už som úplne zúfala. Doma máme ešte 11-mesačné dieťa a ten je oproti nemu úplne iný level...
Súhlasím s @ildiko36 vzdor si človek zvykne zmýliť s AS
Zatiaľ si nečítaj nič o aspergerovom syndróme a jednoducho vydrž ... moja dcéra robila to isté približne v tom veku, ako je Tvoj ... vrieskala, trieskala sa o zem, ani za nič ju dostať domov z ihriska, x-krát som ju doslova ťahala po zemi ... trvalo to cca 4 mesiace ... a čo som robila? ... nič ... lebo keď som sa snažila dohovoriť, bolo to ešte horšie, biť som ju nechcela, hoci zo párkrát dostala po zadku, aj tak to nepomohlo ... vydrž ...
A nie je tvoje dieta len introvert a k spokojnosti mu staci jedno max 2deti v domacom prostredi? A tie centra mu nerobia dobre skrz velky hluk, chaos cudzie rozjasene deti.....Ja som dospela, bez diagnozy a tie detske centra mi priserne vadia.
Toto robí aj môj 2,5 ročný syn a robila to aj dcéra v tom veku ... Nemusí to byť hneď diagnóza 🙄
@zuzinka888 lenze on sa tam tesi. Stale rozprava o detoch, kazde dieta pozdravi. Chce sa s nim hrat lenze v ramci toho ako sa s nim ide hrat mu poberie hracky - akoby chcel na seba putat pozornost mu poviem ndch to vrati tak niekedy vrati ale niekedy to trva popripade chyti nervy. Na ihriska chodim vyslovene len na tie kde nie su hracky ale len preliezky aby nemal co pobrat. Motoricky je velmi sikovny aj rozumie. Doma ked robi nejaku aktivitu vobec neodbieha. Dnes sme si napr. robili panacika z plasteliny. Pekne spolupracoval, kreslili sme, priradovali sme ovocie a zeleninu do kosikov ako ja sa mu naozaj snazim venovat, kazdy den vymyslam program aby bol spokojny aby sme mali pohodovejsi den a lepsie nam ubehol a potom pride taky amok ako dnes, ze po nasadeni do auta som sa rozplakala, samozrejme potom zacal vrieskat ze preco placem. Jednoducho ja uz neviem co mam robit ci mam byt zla, nikam nechodit, prestat vymyslat aktivity alebo sa stale snazit ....
Máme aspergera, v jeho veku bol absolútnym opakom toho, čo píšeš. Bol kľudný, nič ho nerozhadzalo, on si len to svoje robil, či už sa s rukami hral alebo autickami, keď som ho vzala inde, tak robil to isté, ale ba inom mieste 🤷♀️ bol extrémny vegeťak, takže to ani nahodou nemusí nič znamenať.
Naš najmladší má takmer 2 roky a tiež sa takto správa, ale aj doma. Nemá po vôli,hneď sa búcha o zem 🤦♀️ a taký cirkus, že to počuje celý okres... je to vekom, začína si uvedomovať, že tým správaním vie dosiahnuť svoje .
Moja starsia ma As, a teda do 3 rokov minimalne som si hovorila ze mega vzdor, mega trucovita atd. Az beskor sme si priznali ze naozaj neni ok ked aj po 3 rokoch exploduje zato ze som jej jablko umyla ja a nie ona, alebo ze som ju odopla inak zo sedacky ako vzdy. Ale to nehovorim ze aj vasa ma, vzdor je tiez uplne normalny v tomto veku, uvidite ako sa to zlepsi casom. A inak dcera ako As bola v rozpravani praveze vzdy popredu oproti rovesnikom
Tak si mozno len potrebuje zvyknut ze vsetky hracky mu nepatria- kedze ma len mladsieho surodenca a to mu hracky este neberie. A ked sa ukludni- preberiete to- preco ste odisli??? A ked idete vysvetlis mu - ze ak bude brst hracky a robit neplechu- pojdete domov? Treba vydrzat obdobie vzdoru je skuska a priprava rodica na este tazsie obdobie- puberty. To len uvidis ako ta decko dostane do vyvrtky iba tym, ze bude gulat ocami a robit grimasy po vsetkom co mu povies.
Smutné, že dnes hneď, ako deti prejavia hnev a neudržia emócie, sa im pripisujú diagnózy... Podľa popisu je Tvoj syn normálne dieťa, v tomto veku je ok robiť divadlo na verejnosti. A nechápem,preco plačeš Ty. Lebo malý vystrajal? Lebo nebol ukážkový? Nebavil sa? Neposluchal? Ostaň s nim doma a vysvetľuj, že keď sa nebude správať slušne, nikam nepôjde. Ono to je aj tak trochu zložitejšie, lebo také malé dieťa svoje emócie nevie ešte udržať pod kontrolou. Tebe neostáva iné, ako trpezlivo čakať. A k logopedicke, že nevie rozprávať... No aj toto ho môže vyčerpávat. Naozaj mam pocit, že mas na neho priveľké nároky. Stále je to male dieťatko. Veď ma len 2,5 roka... Ak rozumie, nemá problém pochopiť, čo od neho chceš, tak mu len proste daj viac času.
@zuzinka888 ano preberieme. Malemu hracky berie. Stale sa dotahuju o auta 🫣 to je tiez dobra kapitola 😂 uz robim to ze vzdy ked sa doma nechcu dohodnut tak poviem ze hracky idu do kosika a odlozim ich az pokym sa nechce podelit, lenze na ihrisku si nemozem zobrat kosik a zacat tam zbierat hracky. On akoby vedel ze pravidla vonku su trosku ine, ze jednoducho tam to neurobim to co doma a tak to zneuziva...Mam pocit ze je vychcany alebo naozaj sa unho zacala prejavovat ziarlivost na mladsieho surodenca a vonku si pyta este moju vacsiu pozornost lebo vie ze hned zasiahnem...
Mne to nepripada hned na diagnozu, skor este asi nevie, ako sa zapojit a s niekym hrat. Nemas nejaku kamosku s dietatom - rovesnikom, ze by ste k vam pozvali iba jedno dieta, alebo isli na navstevu? Mozno s jednym by sa to dalo lepsie ukocirovat ako v detskom centre, kde je velmi vela podnetov a dieta moze byt z toho prilis agitovane. Na jednom mu mozes aj lepsie ukazovat, ako by si sa k nemu spravala ty, ako by si ty zacala hru. Tiez by som mozno skusila nejaku knizku s obrazkami o tom, ako sa nejake deti spolu hraju, rozpravala mu, ako sa delia o hracky, co spolu robia, ako sa k sebe spravaju.
Moj maly 3.5r sa tiez velmi zaujima o deti a teda hlavne o dievcata v poslednom case, ale v skolke ked sa snazi nadviazat nejaky kontakt, tak je z toho vacsinou nejaka galiba. Tak trenujeme napr. s jednou malou susedkou, tam ho ja alebo manzel usmernujeme, aj na ihrisku mu radim, ako nadviazat kontakt, cim zaujat (ale nechodime medzi dav deti, skor len ked je ich tam malicko). A pomedzi to sa o tom dost vela rozpravame, ked je klud a sme sami. A teda davam mu aj konkretne navrhy, co moze, nielen zakazy, co nemoze. No viem, tvoj je mladsi, este sa s nim neda rozoberat tolko veci ako s o rok starsim, ale aj tak, takto nejako by som na to sla.
Surodenec je velka zmena. Aj pre dieta aj pre rodicov. A ano deti vedia byt " vychcane, Mozno ozaj len puta pozornost + hneva sa ,ze nie je ako on chce, ako on potrebuje. Ved to rozhodi aj dospelaka a casto vybuchneme aj my a dokonca aj na verejnosti. Tak co sa cudujeme detom. Len vydrz, neobvinuj sa - vychovavask najlepsie ako dokazes. A si ta najlepsia mama pre svoje deti. Ak neveris - sa ho opytaj🤣
@alchemilkazltozelena ja mam syna s aspergerom, u nas to uz bolo diagnostikované po silnom úraze hlavy, co jeho biologicky otec nedaval na neho pozor .malý mal len 15-16 mes.,ale záverečnú diagnozu sme dostali ked dovŕšil 3roky..podla neurologicky ten pád mu to aktivoval
Naozaj si myslíš, že sa mu zlepší reč vďaka tomu, že budeš navštevovať centra? Najlepšie čo môžeš urobiť, je veľa mu čítať, prezerať si knihy. V žiadnom prípade nepúšťaj rozprávky v angličtine. Veľa sa s ním rozpravaj.
Podľa mňa klasické obdobie vzdoru. Tie centra aspoň obmedz, buďte co najviac von, nie v centrach.
Okrem vzdoru môže takto prejavovať aj žiarlivosť na mladšieho súrodenca.
Ako reagujes, ak berie druhým deťom hracky?
Berie ich aj vtedy, keď ma svoje?
Ja som si všimla, že deti ktoré majú tendenciu brava druhým hracky, tak ich rodicia nie sú schopní rázne zakročiť. Možno len treba byť raznejsi. Skúšala si mu vopred hovoriť, čo vás čaká a dat si nejakú dohodu?
Naco si komplikujes zivot mas dvor to mu zatial staci kolektivu si este uzije dost
@simona20201309 tie centra su Montessori hernicky lenze jemu sa nepaci ze sa tam tak rychlo menia aktivity. Robi sa jedno asi 10 min a potom sa zacne nieco ine a on by stale robil este tu predchadzajucu ulohu, potom je kvoli tomu plac a chyta nervy. Vcera bola situacia ked sme si mali urobit ohradu a davat do nej zvieratka - tak moj syn si dal do svojej tri a potom utekal k nym detom a chcel im zobrat tie ich, ked som zakrocila tak zacal vrieskat, alebo dalsia aktivita, deti mali za ulohu pozbierat rozhadzane lopticky a ulozit ich do krabic, moj syn ich ulozil a nasledne rozhadzal, ked som ho usmernila ze to tam treba nechat tak zase plac a pod. Ono to nie je ziadny Buppi svet a pod. ale je to miesto kde som si naozaj myslela ze zvladneme. Prve styri hodiny boli ok, trosku vystrajal ale nie extra a posledne dve hodiny cista katastrofa. Vcera som nas po pol hodine pobalila. Co sa tyka zakrocenia ked niekomu berie hracky tak ked to robi doma tak ich zbieram do kosika a vratim az ked je ochotny pozicat mladsemu surodencovi, ak to robi vonku a nevrati a je hystericky popripade stale si chce brat hracku s ktorou sa hra niekto iny kto mu ju nechce pozicat a nepocuva ze su tam ine hracky s ktorymi sa moze hrat a pozera na nas uz pol ihriska, tak nas pobalim a odchadzame domov. Vacsinou sa v ramci cesty potom ukludni tak si dame este dlhsiu prechadzku a tam to konci.
S dcérou som ja bola ta, co sa pozerala po rodičoch ktorým sa dieťa hystericky valalo po zemi. Pri synovi sa pozerajú po mne 🤣 ma 2,5. Ak by to robil v 3,5 už by som fakt spozornela. V tomto veku ma este nárok. Tiez z každého detskeho klubu ci ihriska odchadzame s revom, plus môj len beha od jedného k druhému, o stavaní panacika z plasteliny mozem snivat. Tento mesiac ma 2 roky. Ale teda mne z toho do revu nie je, občas mi ho príde ľúto keď sa tak zrúti, občas je to vtipne. Plus ma chce vo vyhrotenych situaciach pohryzt 😑
To sú co za montessori hernicky? Vieš čo, ja sa synčekovi vôbec necudujem že vrieska. Prečo by sa mali striedať po 10min? Aj my sme boli pár krát v takej hernicke, ale deti sa mohli hrať s čím chceli a koľko chceli. Jedno dievcatko bolo aj hodinu pri jeden aktivite. Je jediný co vrieska? Toto mi naozaj nepríde normálne- vedome prerusovat činnosť a pozornosť. A rozhadzovanie lopticiek je pre dieťa ta najuzasnejsia aktivita. Tvoj syn je ÚPLNE NORMALNY. Skôr by som považovala, či sú normálni dospelí okolo neho. . . 😉
Ešte mi povedz, ako často tam chodíte?
Načo si zeries nervy? Nechoď tam už. Také aktivity mu vieš vymyslieť aj doma. A ak veľmi chceš tak radšej nejaký pohybový krúžok max. 1x v tyzdni
Co je to kruhový tréning kde pipnu stopky a ideš? Naozaj veľmi neprofesionalne zo strany vedenia hernicky. Už pred 20r nám stále prízvukoval na pedagogickej, že dieťa sa ma DOHRAŤ!!!!
Ta hernicka ma jeho potreby napĺňať, tzn. Že ma naplniť svoju potrebu hrať sa. To ze ho po 10min prerusis a musí aktivitu vystriedať, tak toto je naozaj nebezpečné pre vývoj jeho psychiky. Strašne!
Naozaj by som tam už nešla. Prečo by sa nemohol hrať hoc celú hodinu pri jednej sktivite?
@simona20201309 nechcem verejne pisat kde to je. Mame zaplateny cely kurz a asi mi uz peniaze nevratia ale radsej tam uz ani nepojdeme. Doma pekne spolupracuje. Ja mu cinnost nikdy neprerusujem ked uz doma rozhadzuje ze ho to nebavi. Vtedy to pozbieram a odlozim a potom za par dni vyberiem zas. Vtedy nemame ziadne amoky a ani nic podobne. Chodime tam raz tyzdenne ale po vcerajsku som sa rozhodla ze maximalne navstivime ihriska vonku a aktivity si urobime doma a v ramci ucenia pouzivania hraciek k nam pride kamoska s detmi, lepsie ho budem vediet usmernit a mensi kolektiv.
Mne tak peniaze vratili z jedného kurzu, ale keď už tam mate ísť len par krat, tak ja by som sa na tie peniaze vykaslala. Prečo syna dráždiť?
Môže byť obdobie vzdoru ale pre istotu si prečítaj nieco o asperger syndrom