Ahojte, prisli sme z porodnice s prvym babatkom ☺️ Chcela by som tie skusenejsie z vas poprosit o vas rady / skusensoti, co vlastne robit pocas dna s takym novym 5dnovym clovekom. ☺️ Ako ste to mali vy? Aj take detsily, v com doma, ci v zavinovacke, kde spinkat pocat dna, atd... vsetko je pre nas nove.. Viem, ze si musime najst vlastnu cestu, ale sme dost neisti 😳. Prvy den vyzers tak, ze nakoji sa a zaspinka. Nestihnem ho ani dat odgrgnut, lebo zaspi na mne, tak ho len prelozime 🙈 Kedy prebalovat? Ked sa zobudi, rovno chce papat 😅. Proste akekolvek dobre rady velmi ocenime. ❤️ VDAKA
@veronice momentalne ma trochu trapi (ja viem ze este je hrozne skoro na nejake rezimy a pod ) ale ze sa vlastne cely den len koji a koji a neviem ci jento spravne 🙈 v porodnici stale hovorili, ze kojit na poziadanie, lenze to je v nasom pripade aj kazdu 1 hodinu - zobudi sa s placom a chce papkat 🤷🏼♀️ chceme skusit kojit kazde 2-3 hodiny, mozno dlhsie (neviem, 20 min alebo kolko), rovnako aj prebalit a ak sa zobudi skor aj s placom, tak skor tulkat, nosit l, rozoravat sa... dava to zmysel, ci ani nie? 🙈
Kojenim sa babatko zaroven ukludnune, citi sa pri tebe v bezpeci. Tiez som kojila na poziadabie, ked bolo treba tak aj kazdu hodinu, preslo to. Babo si potrebuje zvyknut na novy svet okolo neho a takto si pomaha adaptovat sa. Na rezim je naozaj skoro, bud mu nablizku kolko bude potrebovat ❤️
No a ked place treba skontrolovat plienku a ak je sucha tak presne ako pises skus nosit, prihovarat sa mu...
Ked je babatko po hodine hladné a chce sa kojit, tak ho treba nakojit 😊 nepomozes mu ked ho budes nosit, tulkat sa a neviem co, len aby si predlzila interval medzi kojenim. Predstav si, ze si ty sama hladna a niekto ta namiesto jedla bude hodinu nosit.. najdi si na nete foto aky malilinky je zaludok tyzdnoveho babatka - velmi rychlo sa naplni a tak isto rychlo mu zas vytravi a potrebuje zas papat 😉
5 dnovemu bábätko je ešte skoro obmedzovať kojenie 🙄 za to že si počula že niekomu sa dieťa budí každe tri hodiny na jedlo.. tvoje sa nemusí.. ja som kojila veľmi často možno aj do 5 -6 mesiaca.. o troch hodinách som mohla.len snívať.. ale to bolo skôr len také pocuckanie keď ho zuby svrbeli..
@marion30
@taga
@luccija
@uzivatelka1113
dakujem vam krasne za rady 🙏👏 skusime kojit teda vzdy ked si vypyta ☺️
je to teda podla vas OK, ak nas den vyzera tak, ze ja neviem zobudi sa (napr. o 6), prebalim, napapa sa, zaspi... zobudi sa o 7 a znova - prebalim, napapa sa, zaspi.. len s tym, ze niekedy su okna spanku dlhsie (2-3) hodky, vtedy nebudim a necham spinkat...
lebo napr. nejake "bdele okna" zatial velmi nepozorujeme, skor len spanok a kojenie dokola 🤷🏼♀️
este raz velka vdaka za rady, je to pre nas vsetko velka neznama a snazime sa najst si cestu
a inak dávaj si aj pozor aby ste nemali moc vykurene lebo potom mu môže byť teplo a byť veľmi smadne .. tak aj preto sa môže často budiť na kojenie
@uzivatelka1113 super, vdaka za tip, akurat sa nam aj dnes zdalo, ze mame teplo, tak sme vyvetrali a pomohlo veru ☺️
@lucjja Jenoznacne kojit na poziadanie, zo zaciatku mozes mat pocit ze nic ine nerobis, ale tak kojenie nie je len o krmeni. Bud vdacna za to ze mozes kojit, je to na nezaplatenie. A s tym prebalovanim - tiez som zo zaciatku prebalovala tak ako mi hovorili v porodnici - ked sa zobudi a az potom papat, ze aby sa s babatkom potom nemanipulovalo ked ma plne brusko. Lenze babo sa budi na hlad, nie na zacikanu plienku... Tak po mesiaci som konecne pocuvla dulu a po prebudeni dala hned na prso. Babo beztak zvacsa vykona potrebu pocas alebo po papani. Odvtedy sme mali noci bez placu 🙂 drzim palce
@lucjja pravdaže veď je to len 5 dňový človiečik.Len spí, papa a kaká🙂moja spala ako Šípková Ruženka celé dni celé noci, ale vždy po 2 hodinách mlieko.Len buď rada, že nemá zatiaľ koliky oddychuj čo najviac spi.Neskor uz bude aj hore a pozorovať svet a bude to viac zábavnejšie aj čas kojenia sa máličko bude predlžovať.
@veroonr no moja, keď nedostala hneď prso,tak hystericky plač.Ostatne deti v pôrodnici začínali slabo plakať a stupňovali a moja hneď ako sirena.Aj tak popri kojeni hneď kakala, takže som prebalovala vždy až po.
@lucjja naše prvé týždne vyzerali dojčenie, kakanie, grcka, dojčenie, krátky spánok, kakanie, dojčenie, grcka, kakanie, krátky spánok, atď :D všetko okrem dojčenia sprevádzané hurónskym krikom. druhá to isté, ale spánky má dlhšie a plače oveľa menej. Je to úplne normálne, aj to časté dojčenie sa obvykle týka len prvých týždňov, max. prvých mesiacov. Postupne dieťa viac vníma a nadobúda aj iné záujmy, teraz je prsník jeho hlavné hobby :D
Také, že kde spať teraz ešte nerieš, postupne sa to vyprofiluje. Osobne som sa snažila a snažím, aby boli čo najviac vonku, čiže ak som nemohla ísť na prechádzku, tak aspoň balkón. Ale niektoré dieťa spí len za pohybu, to už zistíš aké je tvoje. Ak som varila a pod, tak kolíska, ale to je jedno, sprav si to ako ti vyhovuje a časom zistíš ako je to najlepšie. A maj na mysli, že dieťatko sa veľmi rýchlo vyvíja, minimálne prvý rok sa môžu tieto veci meniť aj každých pár týždňov.
A ešte niečo ja som nekupala každý deň iba niekedy umyla riťku,rúčky...a čo najmenej kozmetiky.
@luccija to aj moja prvá. Hneď išla do hystérie a potom počas dojčenia kakala. Trápila som nás tým, že som "učebnicovo" prebaľovala pred a o chvíľu zas, úplne nelogické. Potom som to už nechala na čas po dojčení, ale to ju zase prebralo.... Viem, že ma to trápilo, nastastie v dvoch mesiacoch prešla na bezzvyškové trávenie a tým sa to vyriešilo.
@lucjja teraz mi napadlo, že nezľakni sa, ak bude mať po prvom mesiaci dlhé pauzy v kakaní. Materské mlieko niektoré deti strávia bez zvyškov, nemusí kakať aj týždeň.
Ja som kojila aj každú pol hodinu, keďže nemal cumel, rad si dudkal 🤭 zlaté novorodenecke časy 😊
@lucjja ako už baby písali, kojit na požiadanie a ja odporúčam keď plače veľmi najprv nakojiť,ukľudniť a potom prebaliť. Chvíľu ešte vydrží s pokakanym alebo pocikanym a nebude toľko plakať. Také malé bábo je hladné skoro stále keď nespí a aj to sa budí od hladu a chce zároveň blízkosť mamy. Držím palce, je to ten najkrajší čas keď je bábo ešte také malé...❤️
Ja som ho hned brala na prechadzky von, to bolo asi naj pre oboch.
@lucjja novorodencovi ziadny specialny program robit nemusis (aj ked uplne si pamatam nas prvy den doma - prisli sme z porodnice a ze co teraz 😁 dcera bude mat uz 3 roky) Tri veci potrebuje babatko - jest, spat a cikat/kakat. Takze, my sne tak robili - prebalovali sme pred kojenim aby bol potom uz klud a babo mohlo spinkat (ano, plakala, ale cim viac som prebalovala tym rychlwjsie to islo a tym menej bolo dieta neapokojne😁 no a potom prebalovat a natahovat babo s plnym bruskom tiez nie je moc dobry napad aby to z neho potom hmed nevyslo...) a potom som kontrolovala plienku aj ked sa babo zobudilo. Zo zaciatku bude treba prebalovat casto, potom cim bude starsie, tym menej pliwnok... Doma som ju mala zo zaciatku v perinke a spala kde sa dalo, na striedacku v postielke a v koliske, ktoru sme mali v obyvackw.
Hlavne budte obaja vklude a aj bao bude spokojne, do vsetkeho prides, daj tomu cas 🙂 drzte sa a gratulujem ❤️