Novorodenec pribral za mesiac 1,5kg. Doktorka chce, nech ho nechám plakať.

titika26
27. dec 2018

Ahojte chcem sa opýtať malý ma mesiac boli sme u doktorky na kontrole a od narodenia pribral kilo a pol. Kojím aj dokrmujem lebo malý stále pýta papať doktorka povedala ze ho mame nechať vyplakat a nedávať mu papať ale on dokáže plakať aj dve hodiny. Nemáte niekto skúsenosti s tým priberanim? Ozaj je to tak veľa? Lebo som čítala že priberať by mali okolo 250g za týždeň ale ze väčší papkaci priberu aj 350g za týždeň.

denisa098
27. dec 2018

@titika26 tak daj menšiu porciu,alebo menej často, tuším do troch mesiacov má dieťa zdvojnásobiť svoju porodnú váhu ale nie som si istá či je to tak

malinajahoda
27. dec 2018

@denisa098 váha že sa má zdvojnásobiť v polroku.

vektricka16
27. dec 2018

@titika26 ja osobne by som mu dala papat kolko si pyta a kedy si pyta...dokal mu chuti a papa je dobre 🙂

lindusss2016
27. dec 2018

@vektricka16 no zas celkom tak to nie je. Keby bol cisto kojeny, tak budis. Ale nerozumiem, na co ma byt dokrmovany ked pribral 1,5 kg. To je dost vela. Akurat sa moze stat, ze mu to roztiahne zaludok a bude sa cely zivot pasovat s nadvahou. Navyse ak ma matka dost mlieka, nie je zapotreby pchat do dietata tie umeliny.
@titika26 ja ti radim vynechat UM a maleho skus zabavit inak ako hltanim. Ponos ho, masiruj ho, hraj sa s nim. Dieta nereve len kvoli hladu . Take male babatko place skoro vzdy bez matky. Podla mna mu len chyba tvoja blizkost. Neprepchavaj ho, nie je to dobre.

asia83
28. dec 2018

@titika26 Zmeniť doktorku. Tá, ktorá povie, že máte nechať vyplakať dieťa od hladu, by mala vrátiť diplom. Dajte mu jesť, koľko si pýta. Naša tiež priberala viac ako bola norma a teraz jesť nechce. Žiadne tučné dieťa z nej nie je.

vektricka16
28. dec 2018

@lindusss2016 preboha jak niekto moze povedat ze mesacnemu babatku sa roztahne zaludok a cely zivot ho bude bojovat s nadvahu 😀 to co j uz toto za mudrosti 😀 teraz papa lebo mu pyta chuti potom zacnu zubky rast a nemusi ich dobre znasat a uz je po priberani.... Ale kazdy nech si robi ako chce..ja som neni zato aby ho nechavala hladne 🙂

lindusss2016
28. dec 2018

@vektricka16 no sk to diets pribralo 1,5 kg za mesiac, tak papa proste vela, ci tebe sa to paci alebo nie. Ved sama pise, ze pediatricka jej tiez radi, aby ho tak neprekrmovala. Moj maly tiez pribral 1,5 kg prvy mesiac, ale bol cisto kojeny a to nam dr povedala, ze kedze um mu nedavam, tak to riesit nemame, ale ze pribral vela. Ak im takto priberie dieta na um, tak znizuju davku. A ako si niekto moze mysliet, z3 kazdy plac dietata znamena hlad? Predstav si, ze miliony deti bojuje s nadvahou a ten zaklad si okrem genetiky vytvaraju aj stravovanim v utlom detstve. Jasne, ze za mesiac sa z neho pazravec nestane, ale ak autorka bude pokracovat vo filozofii, ze kazdy plac utisi jedlom tak sa velmi lahko moze stat, ze dieta bude mat problemy.

lindusss2016
28. dec 2018

@asia83 no tak to sa jej mozno bude tazko hladat taka, co jej poradi vykrmit dieta, nech priberie aj dve kila mesacne 🤔

titika26
autor
28. dec 2018

@lindusss2016 ja som s bábätkom stále takže tým ze by si vyžadovalo moju pozornosť to určite nie je stále sa mu venujem prihovára sa mu pestujem ho zaspáva na mne a v noci spinka pri mne vždy bezo mňa ani nezaspi. A UM mu dávam lebo ja mam bohužiaľ mliečka malo co mi je hrozne ľúto a keď si proste pýta a odomna nemá dostatok tak mu dávam UM.

safranca15
28. dec 2018

moja ked mala 4tyzdne od narodenia pribrala kilo a to bola iba kojena

mogaa
28. dec 2018

@titika26 pri kojenom dieťati to nie je až taký problém, pretože tie deti môžu priberať nárazovo. Ale ak je na UM tak tam to už problém je, pretože deti na UM priberajú zväčša viac a hlavne priberajú rovnomerne.... Aby ti teda neplakal od hladu, treba mu dávať menej často - ak bude napapaný, skús ho hodinku zabaviť, popestovať ho, dať na bruško a na 2hodinky do kočíka a von.....Deti zväčša vonku v kočíku dlhšie prespia - a to je možná cesta pre teba....keď prídeš domov najskôr prsník, potom UM.....UM nezarábaj viac ako je odporučená dávka, ak ho vypije a ešte chce daj prsník....ono z flaše sa lahšie pije ako z prsníka, ide mu to lahko a bez námahy🙂preto ti z flaše môže vypiť viac ako z prsníka....v noci ponúkni miesto mlieka čaj....Na jar to bude lepšie, môžeš ho zobrať na celé doobedie von a vonku dlhšie vydrží bez papania....

asia83
28. dec 2018

@lindusss2016 Ona ho nevykrmuje, ak ste pozorne čítali, ale dáva mu jesť, koľko si pýta a nenechá ho plakať od hladu. Keď vy dokážete nechať dieťa plakať od hladu, len aby bolo chudé, vaša vec. No normálna matka to nedokáže. Mimochodom, pribral 1,5 kila, nie 2 kilá, tak píšte k veci a nejajkajte, nezveličujte.

asia83
28. dec 2018

@titika26 Aj ja som to robila, robte to. Prvé mesiace priberá dieťa najviac, to je normálne. Naša teraz už po miligramoch priberá.

slniecko6789
28. dec 2018

@titika26 vôbec sa tým netrápte. Moja mala bola tiež strašný žrút a to som ju len kojila. Keď sme išli z pôrodnice pila z prsníka už 120 ml. A najprv mi pribrala 1,5 kg a potom každý mesiac kilo až do roku. Teraz bude mat tri roky a vibec to na nej nevidno. Akurát, že je vyššia od svojich rovesnikov.

lindusss2016
28. dec 2018

@asia83 1,5 kg je uz vela, neviem, ako si citala moj prispevok, ale nam to povedala pedina, ze prvy mesiac je uplne postacujuce pribrat kilo. 1,5 kg j3 ok pri kojenom dietati, nie vsak na um. To je proste vykrmovanie. A uplne suhlasim s poslednym prispevkom @mogaa ak place, dat prsnik, ale nie zarobit dalsie um. To nejde o to, ze ma byt dietw chude, ale obezita je problem a nesie so sebou vela zdravotnych rizik. Moje deti nikdy nehladovali, o to sa bat nemusis, ale tak isto pochybujem, ze hladuje toto dieta, ked tolko pribralo

lindusss2016
28. dec 2018

@slniecko6789 uz niekolkokrat to tu bolo spomenute, ze sa neda porovnsvat kojenie a dieta na um. U koj3nych to problem nie je, pri um treba dodrziavat davkovanie.

titika26
autor
29. dec 2018

Ďakujem vám všetkým za odpovede 😊 a @lindusss2016 ja viem ze je rozdiel medzi kojenim a UM... Ja sa snažím co najviac ho prikladať k prsníku keď plače ale proste keď z prsníka nemá čo tak začne mrncat plakať a ne ukludni sa... Snažím sa ho kolisat hladkať prihovára sa mu položím si ho na seba ale on stále len plače a hľadá ustockami prsník a proste fakt nemám to srdce ho nechávať plakať 😭 potom plačem tiež a to už ani manžel sa na nás nemôže pozerať a už zarába mliečko... Ale väčšina píše ze to nie je také strašné tak ste ma dosť upokojili lebo fakt mi bolo do plaču keď mi doktorka povedala ze nechávať ho vyplakat... Tak ale snažíme sa tak dám vedieť keď pôjdeme o mesiac na kontrolu

mogaa
29. dec 2018

@titika26 ale tie čo ti radili tak skoro všetky mali kojené dieťa....kojené deti priberajú nárazovo, ale deti na UM rovnomerne....To nejde o to nedať mu jesť aby nebolo hladné.....ako som ti už písala treba natiahnuť čas medzi kojeniami, nie nechať dieťa plakať od hladu....stačí ked s ňou budeš chodiť na dlhšie von, naobliekať, dať do kočíka a ísť von - ked ti bude zima kludne zbehni na chvíľu do väčšieho centra zohrej sa a zase von.....Ešte nie sú mrazy, bábovi zima v kočíku nebude.....Ide o to že ti dlhšie prespí....máš milion možností - kludne ponúkni miesto UM čaj, urob redšie mlieko....kludne ked zarábaš mliečko pridaj viac vody....Ked je dieťa kojené, tak najskôr ťahá predné mlieko a k zadnému tukovému sa dostáva až nakoniec....Ak ale dávaš umelé mlieko - to je celé tukové(preto keď dieťa slabo priberá tak doktor povie nech sa dokrmuje UM).....Nikto ti ho nekáže nechať hladné alebo plakať od hladu.....keď nefunguje čaj, nechceš s ním chodiť na 2-3 hodiny von tak rob redšie mlieko(buď viac vody alebo na danú dávku menej mlieka....Je to rozdiel ako ked ty piješ nízkotučné mlieko a plnotučné mlieko....

eriksonka1234
29. dec 2018

@titika26 aj môj syn pribral prvý mesiac 1,5 kg, každý mesiac to bude menej neboj, pre upokojenie teraz riešime to, že je až moc chudý ma čerstvo 13 a len 34kg. Dávaj mu toľko, koľko si pýta

luciannka83
31. dec 2018

Ked casto papa, skus robit mliecko redsie. Ze das viac vody a menej susiny. Alebo mu ponukni cajik, alebo vodu medzi papanim. Mozno je len smadny.

titika26
autor
1. jan 2019

@luciannka83 a môže čajík keď ma len mesiac? My sme chceli dávať čajík ale keď sme sa pýtali doktorky ta povedala ze nie načo mu mame dávať čaj ze zbytočná voda

luciannka83
1. jan 2019

@titika26 plne kojenym detom sa caj nedava. Deti na umelom mlieku mozu byt smadne. Ano mozes caj. V lekarni ti urcite poradia.

terez01
3. jan 2019

@titika26 príčinou plaču môže byť aj kolika aj skrytý reflux.

cawes
14. jan 2019

Moj maly bol od narodenia na UM, vela zalezi od toho ale UM davas. Davala som mu medzi flaskami aj vodu alebo feniklovy cajik, pretoze UM sa neda porovnavat s MM. Na zaciatok sme mali mliecko ktore mohol pit na poziadanie kolko chcel ale po chvilke sme presli na Hipp 1 kde boli urcene presne davky. Tych som sa drzala a prestavky boli 2-3hodiny bez papania. Mozu to byt aj koliky preco place hlavne vecer ja som davala do kazdej flasky kvapky espumisanu. A co sa tyka vahy musela by som kuknut, ale ma 6rokov a nema nadvahu, zje vsetko vela zeleniny ovocia, ryby mäso.